«Εδώ που είμαστε δεν υπάρχει δρόμος επιστροφής, η Ελλάδα δεν μπορεί να γυρίσει πίσω στο δρόμο των μνημονίων και της υποτέλειας» διακήρυξε ο πρωθυπουργός κ. Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Βουλής κατά την ομιλία του στο κλείσιμο των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης.
Απευθυνόμενος προς την αξιωματική αντιπολίτευση είπε: «Όσοι επενδύουν σε σενάρια παρένθεσης κάνουν τεράστιο λάθος και πρέπει να το καταλάβουν, στις 25 του Γενάρη δεν είχαμε μόνο μία κυβερνητική αλλαγή, είχαμε το τέλος ενός κατεστημένου που κυβέρνησε 40 χρόνια με καλά και άσχημα αλλά και με ακέραια την ευθύνη για τα τελευταία πέντε χρόνια». Συνέχισε λέγοντας ότι «η αποτυχία της κυβέρνησης δεν θα ανοίξει τον δρόμο της δικής τους επιστροφής, μία αποτυχία όμως της κυβέρνησης μόνο τους εχθρούς της Δημοκρατίας μπορεί να ευνοήσει στην Ελλάδα και στην Ευρώπη».
Αναφέρθηκε στην ευρωπαϊκή συγκυρία λέγοντας: «Βρισκόμαστε σε ένα σημείο ιστορικής καμπής, αυτό που θα κριθεί τις επόμενες ημέρες είναι αν η Ευρώπη θα διατηρήσει την συνοχή της και θα προχωρήσει αλλάζοντας ή θα δώσει την θέση της σε μία Ευρώπη του διχασμού του τρόμου και της αποσταθεροποίησης. Σε αυτή τη συγκυρία η Ελλάδα παίζει σημαντικό ρόλο καθώς υπερασπίζεται οικουμενικές αξίες. Σε αντίθεση με εταίρους μας που θέλουν να παίξουν με τη φωτιά με τον διχασμό και την αποσταθεροποίηση. Είμαστε ο πιο φιλοευρωπαϊκός εταίρος σε μία Ευρώπη που είμαστε όλοι συγκάτοικοι και δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές. Σεβόμαστε την ισχύ ορισμένων εταίρων που είναι η ατμοηχανή της ευρωπαικής οικονομιας ωστόσο οι ηγέτιδες δυνάμεις κατακτούν την ηγεμονία με την πειθώ. Όσοι ποντάρουν στη δύναμη και τη σύγκρουση κάνουν λάθος γιατί τραυματίζουν την Ευρώπη και το κοινό ευρωπαϊκό μας μέλλον. Είμαι αισιόδοξος ότι θα φθάσουμε σε αμοιβαίο συμβιβασμό γιατί δεν πιστεύω ότι υπάρχουν δυνάμεις που θέλουν να οδηγήσουν έναν λαό στην εξαθλίωση και να τον τιμωρήσουν».
Είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαπραγματεύται σκληρά αλλά δεν είναι μόνη απέναντι σε όλους. Ξεκαθάρισε ότι «δεν διαπραγματευόμαστε το μνημόνιο, διαπραγματευόμαστε τη νέα δανειακή σύμβαση. Το μνημόνιο είναι η νομική και πολιτική αποτύπωση του νεοφιλελευθερισμού. Διαπραγματευόμαστε η νέα σύμβαση να πάψει να συνοδεύεται με όρους τιμωρητικούς για τον ελληνικό λαό, γιατί αν συνεχίσουμε στον ίδιο φαύλο κύκλο θα βρισκόμαστε μονίμως στην ανάγκη για νέα δάνεια προκειμένου να αποπληρώνουμε τα παλιά. Εμείς δεν θέλουμε να επιβαρύνουμε τους εταίρους με νέα δάνεια. Μέσω της δανειακής σύμβασης διαπραγματευόμαστε ακόμη τους όρους και τις διαδικασίες της αποπληρωμής του χρέους».
Προσωπική επίθεση σε Σαμαρά
Έκανε προσωπική επίθεση στον κ. Αντώνη Σαμαρά λέγοντας ότι η παράταση του διμήνου που ζήτησε από τους εταίρους αντί για το εξάμηνο συνιστά υπονόμευση της Ελλάδας για την προσωπική του δικαίωση και πρόσθεσε: «Καταλάβετέ το ότι η Ιστορία σας έχει καταπιεί». Επανέλαβε ότι η ελληνική δημοκρατία δεν εκβιάζεται γιατί και η Ευρώπη δεν εκβιάζεται. Συνεχίζοντας την επίθεση ρώτησε: «Είναι δυνατόν να μας παρουσιάζεται σήμερα μετά τις εκλογές το success story; σε ποιά χώρα ζείτε; δεν καταλάβατε τίποτε; Ο ελληνικός λαός πήρε μία γενναία απόφαση δεν το βλέπετε παντού στα πρόσωπα των πολιτών; Περίμενα σήμερα να κάνετε αυτοκριτική. Τι θα υποστηρίξετε στο ΕΛΚ αύριο, την παράταση του προγράμματος που ζητά η κυρία Μέρκελ ή την εθνική θέση της κυβέρνησης;».
Κρίσιμες οι επόμενες ημέρες
Αναφέρθηκε στην διαπραγμάτευση των επόμενων ημερών λέγοντας: «Ζητάμε κατ' αρχάς χώρο και χρόνο, με το σχέδιο γέφυρα. Μία βραχυπρόθεσμη συμφωνία που να εξασφαλίσει την χρηματοδότηση μέχρι να φθάσουμε σε μία συνολική συμφωνία για την ανάπτυξη στην Ευρώπη. Δεν θα είναι νέο μνημόνιο, νέο μνημόνιο θα ήταν αν συνοδευόταν με όρους λιτότητας. Η βραχυπρόθεσμη συμφωνία δεν θα περιέχει όρους λιτότητας και αυτό είναι η κόκκινη γραμμή μας. Δεν ζητάμε κι άλλα χρήματα από τις ευρωπαικές κυβερνήσεις, ζητάμε διευκολύνσεις όπως η επιστροφή των κερδών των ευρωπαικών τραπεζών, χρήματα που βρίσκονται στο ΤΧΣ, ζητάμε να αυξηθεί το όριο έκδοσης εντόκων γραμματείων, ζητάμε τεχνικές διευκολύνσεις όχι νέα δάνεια».
Αναρωτήθηκε ποιό είναι το εναλλακτικό σχέδιο και συνέχισε: «Αυτό ρώτησε και ο κ. Ομπάμα την κα Μέρκελ και δεν πήρε απάντηση. Αφού η κα Μέρκελ δεν απάντησε στον Ομπάμα να του στείλουμε την σημερινή ομιλία του κ. Σαμαρά. Δεν πρόκειται να ζητήσουμε παράταση του μνημονίου όπως μας ζήτησε ο κ. Σαμαράς και ο κ. Σόιμπλε. Επιδιώκουμε μία λύση εντός των ευρωπαικών θεσμών. Επιδιώκουμε μία συμφωνία για την απομείωση του χρέους. Σεβόμαστε τις ιδρυτικές συνθήκες αλλά το μνημόνιο δεν είναι ιδρυτική συνθήκη».
Μίλησε και για τις πρώτες ημέρες της κυβέρνησης και στη λαϊκή στήριξη που διαπιστώνουν οι πρώτες μετρήσεις: «Είναι η πρώτη φορά που μία κυβέρνηση πριν καν ορκιστεί δέχεται τέτοια πίεση. Οι μετρήσεις δείχνουν καθολική συσπείρωση στην διαπραγματευτική τακτική της κυβέρνησης. Εμάς δεν μας στηρίζουν άλλοι παράγοντες η μόνη μας στήριξη είναι από τον ελληνικό λαό. Ωστοσο μας στηρίζουν και άλλοι λαοί. Κάποιοι μας λένε για απονόνωση. Η ελληνική κυβέρνηση πρέπει να κερδίσει για λογαριασμό όλων των ευρωπαικών λαών. Αύριο στο Eurogroup δεν θα βρίσκεται ο Γιάννης Βαρουφάκης αλλά μαζί του θα είναι δέκα εκατομμύρια έλληνες, μαζί του θα είναι το 1,5 εκατομμύριο των ανέργων, 2,5 εκατομμύρια φτωχών και 300.000 νέοι που έφυγαν στο εξωτερικό».
Κλείνοντας διαβεβαίωσε ότι αυτές οι προγραμματικές δηλώσεις θα υλοποιηθούν στο ακέραιο ενώ καθησύχασε τους ευρωπαίους εταίρους ότι «η υλοποίηση δεν συνιστά κανενός είδους μονομερή ενέργεια. Θα προχωρήσουμε στα μέτρα για την ανθρωπιστική κρίση και την ανάπτυξη της οικονομίας παράλληλα με τις συζητήσεις για τους εταίρους».
Τα πρώτα νομοσχέδια
Η κυβέρνηση έχει έτοιμα τα δύο πρώτα νομοσχέδια: το πρώτο αφορά στην προστασία της πρώτης κατοικίας από τους πλειστηριασμούς και στα κόκκινα δάνεια. Το δεύτερο νομοσχέδιο είναι το νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης. Θα ακολουθήσουν νομοσχέδια για την μεταρρύθμιση του κράτους, την αναδιανομή του πλούτου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου