Συνέδριο-πρόκληση, το οποίο αναμένεται να πυροδοτήσει τις ήδη τεταμένες ελληνοτουρκικές σχέσεις, πραγματοποιεί στα μέσα του μηνός στην Κομοτηνή η Ομοσπονδιακή Ενωση Ευρωπαϊκών Εθνοτήτων (FUEN - Federal Union of European Nationalities), μετά από μεθόδευση διάφορων τουρκικών οργανώσεων, που επιθυμούν να διατηρούν στην επικαιρότητα μειονοτικά ζητήματα. Η εξέλιξη αυτή έρχεται σε μια συγκυρία δύσκολη για την Ελλάδα, καθώς τα οικονομικά προβλήματα της χώρας την ταλανίζουν, ενώ την ίδια στιγμή η Τουρκία συνεχίζει να προκαλεί στο Αιγαίο και στη Θράκη παράλληλα, με επιτάχυνση σειράς εξοπλιστικών προγραμμάτων, που, εφόσον υλοποιηθούν, θα αλλάξουν δραστικά τις στρατιωτικές ισορροπίες στην περιοχή. 
Ειδικότερα, από τις 13 μέχρι τις 17 του μηνός, στην Κομοτηνή, 90 οργανώσεις μουσουλμανικών μειονοτήτων από 32 χώρες της Ευρώπης θα καταγγέλλουν διεθνώς την Ελλάδα για παραβιάσεις μειονοτικών δικαιωμάτων των «Τούρκων» της Θράκης, σε ένα συνέδριο που θα έχει ως έμβλημα τη σημαία της «τουρκικής Δυτικής Θράκης»!
Το 55ο ετήσιο συνέδριο της FUEN θα γίνει υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας «Τούρκων Δυτικής Θράκης», του Συλλόγου Επιστημόνων Μειονότητας Δυτικής Θράκης και του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας, που, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση μειονοτικών οργανώσεων στη Θράκη, «εκπροσωπούν την τουρκική μειονότητα της Δυτικής Θράκης στη FUEN».
ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΕΣ
Ήδη μεγάλα ΜΜΕ της Τουρκίας στήνουν σκηνικό έντασης, καταγγέλλοντας την ελληνική πλευρά για «παραβιάσεις των μειονοτικών δικαιωμάτων», ενώ την ίδια στιγμή εκδηλώνονται πυρκαγιές σε τουρκικά κτίρια και τζαμιά, που αποδίδονται σε εμπρησμό από αγνώστους και πυροδοτούν το κλίμα ενόψει του συνεδρίου. Τη Μεγάλη Εβδομάδα, μειονοτική εφημερίδα της Θράκης έφτασε στο σημείο να καταγγείλει ως «θρησκευτική προβοκάτσια» ακόμη και την περιφορά του Επιταφίου. Ακριβώς δύο ημέρες μετά, έγινε εμπρηστική επίθεση σε τζαμί της Κομοτηνής και δύο ημέρες αργότερα οι τουρκικές εφημερίδες κατήγγειλαν τη βομβιστική επίθεση στο τουρκικό προξενείο στη Θεσσαλονίκη.
Ο «χορός» της δημοσιότητας δηλαδή έχει ήδη ξεκινήσει στα τουρκικά ΜΜΕ, που εκμεταλλεύονται την ευκαιρία για να καταγγείλουν την καταπάτηση των μειονοτικών δικαιωμάτων από την Αθήνα, προβάλλοντας τα εθνοτικά χαρακτηριστικά (και όχι τα θρησκευτικά) της μειονότητας στη Θράκη. Να σημειωθεί ότι η ημερομηνία που θα γίνει το συνέδριο στην Κομοτηνή έχει και αυτή τη σημασία της, καθώς στις 14 Μαΐου είναι η επέτειος της απελευθέρωσης της Θράκης από τους Τούρκους, μια επέτειος όμως που χαρακτηρίζεται κάθε χρόνο ως «ημέρα κατοχής της Δυτικής Θράκης» από ορισμένους μειονοτικούς συλλόγους. Η νέα πρόκληση έρχεται να προστεθεί στις διαρκείς κινήσεις του τουρκικού προξενείου, που συντηρεί μεθοδικά στον γεωστρατηγικό ορίζοντα λύσεις τύπου Κοσόβου για την ελληνική Θράκη.
«ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ»
Την αναξιοπιστία, αλλά κυρίως το βρώμικο παιχνίδι που παίζει διαχρονικά η FUEN μπορεί κανείς να τα διακρίνει από το γεγονός ότι αντιπρόεδρος της Ένωσης είναι ο γνωστός για την ανθελληνική του δράση Χαλίτ Χαμπίπογλου (πρόεδρος της ABTTF). Οι «καθεστωτικοί» ετοιμάζονται πυρετωδώς για να εκμεταλλευθούν αυτό το μεγάλο γεγονός, το οποίο θα προσελκύσει πλήθος κόσμου, που θα προσέλθει στην «εορτάζουσα» Θράκη μπροστά σε ένα «οικείο» κοινό 150 ατόμων περίπου, εκπροσώπων των 90 μειονοτικών οργανώσεων που εκπροσωπεί η FUEN, για να αναδείξουν άλλη μία φορά τα «προβλήματα» της μειονότητας, δηλαδή τα θέματα που εγείρει η τουρκική εξωτερική πολιτική ως τέτοια. Ενδεικτικά, αναφέρονται από όλους τους εκπροσώπους της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής που ζουν και δρουν στην ελληνική Θράκη θέματα που αφορούν τη μειονοτική εκπαίδευση, το θέμα του μουφτή και το βακουφικό.
Η εκστρατεία ενημέρωσης «φίλων και γειτόνων» για το συνέδριο συνεχίζεται από τους εκφραστές της τουρκικής προπαγάνδας, με το DEB να αναδεικνύεται σε κύριο διεκπεραιωτή αυτής, κόμμα που ανέλαβε να συζητήσει επί του θέματος και με τον Ραφαέλ Ντίαζ -επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της πρεσβείας των ΗΠΑ στην Αθήνα-, ο οποίος επισκέφθηκε μαζί με μέλη διπλωματικής αποστολής τα γραφεία του κόμματος στην Κομοτηνή. Ο πρόεδρος του ακραίου κόμματος, Μουσταφά Αλή Τσαβούς, επίσης, ταξίδεψε στα μέσα της εβδομάδας στη γειτονική Βουλγαρία και συγκεκριμένα στη Φιλιππούπολη, για να συναντηθεί με τον πρόξενο της Τουρκίας, Αλπέρ Ακτάς.
Το αλυτρωτικό παιχνίδι του DEΒ
Ευθεία απειλή για την εθνική μας κυριαρχία αποτελεί πλέον η κρυφή δράση φιλοτουρκικών μηχανισμών που δρουν στη Θράκη! Το φιλοτουρκικό κόμμα DEB, που αυτοαποκαλείται «Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας» και έχει «υπόγεια δράση» στην Ξάνθη και στην Κομοτηνή, εξέδωσε προκλητικότατη ανακοίνωση στα τουρκικά, με αφορμή την 29η Ιανουαρίου, την οποία χαρακτήρισε «Ημέρα Εθνικής Αντίστασης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης»! Την ίδια ημέρα, επιφανείς μουσουλμάνοι της Ξάνθης και της Κομοτηνής, μεταξύ των οποίων ο πρόεδρος του Συλλόγου Αλληλεγγύης Τούρκων Δυτικής Θράκης, Τανέρ Μουσταφάογλου, ο πρόεδρος του DEB, Μουσταφά Αλή Τσαβούς, ο ψευδομουφτής της Ξάνθης, Αχμέτ Μέτε, ο ψευδομουφτής Κομοτηνής Ιμπραήμ Σερήφ, οι πρώην βουλευτές του ΠΑΣΟΚ Τσετίν Μάντατζη και Αχμέτ Φαΐκογλου και ο πρόεδρος της Τουρκικής Ενωσης Ξάνθης Αχμέτ Κουρτ, έδωσαν το «παρών» σε σχετική εορταστική εκδήλωση και ζήτησαν την ανεξαρτητοποίηση της Δυτικής Θράκης!
Χαρακτηριστικό της απίστευτα επικίνδυνης κατάστασης που επικρατεί στην περιοχή είναι ότι το φιλοτουρκικό DEB χρησιμοποιεί ως σημαία τη Δυτική Θράκη, βαμμένη «πράσινη και ανεξάρτητη», έμβλημα που υπάρχει και στο βήμα της ανθελληνικής εκδήλωσης στο Ιζμίτ, όπου μίλησε ο Μουεζίνογλου! Η 29η Ιανουαρίου του 1988 αποτελεί μαύρη επέτειο για τη Θράκη, καθώς εκείνη την ημέρα μουσουλμάνοι προκάλεσαν ευρείας έκτασης επεισόδια, με αφορμή την απαγόρευση του όρου «τουρκικός» από συλλόγους και σωματεία της μειονότητας. «29 Ιανουαρίου 1988, μέρα αντίστασης των Τούρκων της Δυτικής Θράκης, που δεν υπέκυψαν στις πιέσεις κατά της εθνικής τους ταυτότητας. Είναι η μέρα που ο λαός βροντοφώναξε σε αυτούς που αρνούνται την εθνική του ταυτότητα πως είναι Τούρκος (...). Το Κόμμα Ειρήνης, Ισότητας και Φιλίας (DEB) δεν θα ξεχάσει τη σημερινή επέτειο. Θα τιμά τον επιδειχθέντα ηρωισμό, θα αισθάνεται ευγνωμοσύνη για τη γενναιότητα και θα ζητά το θείο έλεος για τους νεκρούς. Αν και χώρα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η πατρίδα μας, η Ελλάδα, παραβιάζει τα δικαιώματά μας και τα ευρωπαϊκά κράτη παραμένουν σιωπηλά και αδιάφορα. Ποτέ μην απελπίζεστε», αναφέρει μεταξύ άλλων η ανθελληνική ανακοίνωση.