}

11 Μαΐου, 2015

Τα γεγονότα στο Κουμάνοβο και πως η Ελλάδα "έχασε" το γεωπολιτικό προβάδισμα στα Βαλκάνια...


  •  ΗΠΑ και Αγγλία πίσω από τις συγκρούσεις του UCK στο Κουμάνοβο των Σκοπίων;
  • Ένα θερμό επεισόδιο που εξυπηρετεί όλους τους «παίκτες» και αποτελεί έμμεση απειλή για την Ελλάδα αλλά και για έναν ευρύτερο πόλεμο που θα εμπλέξει ακόμη και τη Ρωσία;
  • Ποιοι και γιατί κατέστρεψαν την Ελληνική παρουσία και επιρροή στα Βαλκάνια;

Και ξαφνικά, όλοι ανησύχησαν με την εμφάνιση Κοσοβάρων του UCK στο Κουμάνοβο των Σκοπίων. Όλοι, εκτός από εκείνους που παρατηρούσαν τα όσα συνέβαιναν στην περιοχή, αλλά, κυρίως, παρατηρούσαν όλα εκείνα που συνέβαιναν, αλλά ελάχιστοι τα γνώριζαν. Και όλα αυτά είχαν να κάνουν τόσο με την κυβέρνηση του Γκρούεφσκι και το κομματικό της παρακράτος, όσο και με γεωπολιτικά συμφέροντα κυρίως Αμερικανών και Άγγλων στην περιοχή (χωρίς να εξαιρέσουμε την Γερμανία, που φαίνεται να «κλείνει το μάτι» πονηρά» και να συνιστά ψυχραιμία, όπως είκοσι χρόνια πριν στην πρώην Γιουγκοσλαβία).

Η εμφάνιση των Κοσοβάρων στην περιοχή δεν είναι κάτι που συνέβη ξαφνικά. Και δεν είναι ένα μεμονωμένο γεγονός. Αντίθετα, οι εμφανίσεις των ανδρών του UCK έχουν καταγραφεί πολλές φορές τα τελευταία 2 χρόνια στην περιοχή, ενώ υπήρξε και απόπειρα εισόδου του αρχηγού των Κοσοβάρων του UCK, ο οποίος είχε συλληφθεί και είχε ανακριθεί από τις αρχές ασφάλειας της ΠΓΔΜ, πριν να απελαθεί στο Κόσοβο.


Όμως, αυτή η «κινητικότητα» ξαφνικά μεταβλήθηκε σε… «ένοπλη δραστηριότητα» (έστω και μίας μικρής ομάδας ανδρών του UCK) και θυμίζοντας πόσο εύκολο να είναι πάρουν φωτιά τα Βαλκάνια μέσα σε 24 ώρες άφησε πίσω της 14 νεκρούς άνδρες του UCK, και τουλάχιστον 8 αστυνομικούς της ΠΓΔΜ, ενώ υπάρχουν δεκάδες συλλήψεις και ο αριθμός των τραυματιών είναι μέχρι στιγμής άγνωστος.

Πώς, από ποιόν και γιατί, ξεκίνησε αυτό το «θερμό επεισόδιο», που τα χαρακτηριστικά του τείνουν περισσότερο σε μία «μέτρηση αντανακλαστικών» ή σε μία «προειδοποιητική βολή» προς κάθε "ενδιαφερόμενο";
Και γιατί αυτό το αιματηρό επεισόδιο σημειώθηκε στο Κουμάνοβο, σε μία πόλη που κατοικείται κατ΄ εξοχήν από σλαβόφωνους και όχι από Αλβανόφωνους (τα 3/5 του πληθυσμού είναι σλαβόφωνοι);


Σύμφωνα με πληροφορίες μας, που γυρίζουν πολλά χρόνια πίσω, το ρόλο της έπαιξε μεταξύ άλλων και η ίδρυση και λειτουργία ενός κολλεγίου στο Κουμάνοβο (αρχικά), το οποίο ίδρυσε Έλληνας επιχειρηματίας (μετέτρεψε κινηματοθέατρο στο κέντρο του Κουμάνοβο σε κολλέγιο) και στη συνέχεια ενός άλλου κολλεγίου στην Στρούγγα (αλβανόφωνη περιοχή στη νοτιοδυτική ΠΓΔΜ) όπου με την «αποχώρηση» του επιχειρηματία λόγω εγκληματικών ενεργειών της κυβέρνησης Γ. Α . Παπανδρέου δημιουργήθηκε ένας σκληρός πυρήνας «στελεχών» Αλβανόφωνων (το κτίριο του κολλεγίου βρίσκεται στο δρόμο από Στρούγγα προς Αχρίδα, χτίστηκε το 2005 -2006 και είναι υπερπολυτελές με γυάλινη πρόσοψη). Κι ενώ το πρώτο κολλέγιο πέρασε σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις στα χέρια επιχειρηματιών του παρακράτους του Γκρούεφσκι (σε αυτό βοήθησαν και κάποιοι από την Ελλάδα), το δεύτερο κολλέγιο αναπτύχθηκε (φτάνοντας στον αριθμό των 1.500 φοιτητών) και δημιούργησε μία δυναμική αρκετά ισχυρή, τροφοδοτώντας και με στελέχη τους αλβανόφωνους των Σκοπίων (και όχι μόνο).

Πρόσφατα, λοιπόν, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας έγινε μία «συνάντηση» φοιτητών των δύο κολλεγίων στο Κουμάνοβο, στην οποία Αμερικανοί και Βρετανοί είχαν την ευκαιρία να κάνουν διαλέξεις στους φοιτητές των δύο κολλεγίων. Όμως, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, είχαν επίσης την δυνατότητα να γνωρίσουν από κοντά «προσωπικότητες» του αλβανικού κολλεγίου και να συναντηθούν αρκετές φορές μαζί τους για να αναπτύξουν «περαιτέρω» τις μεταξύ τους σχέσεις.

Μετά από αυτές τις συναντήσεις συνέβη και το «θερμό επεισόδιο». Ένα επεισόδιο που δείχνει πως είναι ιδιαίτερα βολικό σε όλες τις πλευρές και μόνο ως τυχαίο δεν μπορεί να "αρχειοθετηθεί" μετά την εμφάνιση αμερικανών και βρετανών ειδικών στην περιοχή...

Ο πρώτος που εξυπηρετείται είναι ο ίδιος ο Γκρούεφσκι, ο οποίος το τελευταίο διάστημα είδε να αποδυναμώνεται η πολιτική του ισχύς, να χάνει υποστηρικτές από τον «επιχειρηματικό κόσμο» (μαφία) και να κινδυνεύει όχι μόνο να χάσει την εξουσία, αλλά να βρεθεί και αντιμέτωπος με την Δικαιοσύνη των Σκοπίων, για τις παράνομες τηλεφωνικές παρακολουθήσεις, όπως τον κατήγγειλε ο αρχηγός της αντιπολίτευσης της ΠΓΔΜ κ. Ζάεφ. Η συγκεκριμένη εξέλιξη φαίνεται πως είναι ιδιαίτερα θετική για τον εθνικιστή πρωθυπουργό των Σκοπίων, αφού ο κίνδυνος του εξωτερικού εχθρού εξαφανίζει από την επικαιρότητα το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, ενώ ταυτόχρονα δείχνει πως έχει την επαρκή δυναμική για να συσπειρώσει εθνικά τους πολίτες των Σκοπίων γύρω από την κυβέρνηση που απειλείται από «επίθεση του UCK».


Ο δεύτερος που φαίνεται να είναι ωφελημένος από τις συγκρούσεις στο Κουμάνοβο, είναι η αλβανική πλευρά, που παρά τις όποιες καταγγελίες της για κυβερνητική προβοκάτσια, απολαμβάνει την δική της συσπείρωση των Αλβανών, περνώντας σε ένα πολιτικό στάδιο που απαιτεί ιδιαίτερους χειρισμούς για να μην υπάρξει περαιτέρω όξυνση. Και οι χειρισμοί αυτοί φαίνεται πως μπορούν να αποσπάσουν από την κυβέρνηση Γκρούεφσκι κάποιες υποχωρήσεις θετικές ως προς τους Αλβανούς της ΠΓΔΜ.

Ο τρίτος κερδισμένος, είναι εκείνος που έχει όφελος από την γεωπολιτική της περιοχής. Γεωπολιτική που δεν είναι διόλου στατική, αφού τόσο το αλβανικό στοιχείο, όσο και το σλαβόφωνο ή και το βουλγαρόφωνο (Πιρίν), μπορούν να «μετακυλήσουν» την οποιαδήποτε όξυνση στις γειτονικές χώρες. Και η όξυνση είναι εκείνο το στοιχείο που κανείς λογικός δεν επιθυμεί αυτή τη στιγμή στα Βαλκάνια, αφού –όπως είναι γνωστό- η περιοχή των Βαλκανίων είναι μία πυριτιδαποθήκη μέσα από την οποία έχουν ήδη ξεκινήσει δύο παγκόσμιοι πόλεμοι. Με όσα συμβαίνουν στην όχι μακρινή Ουκρανία, είναι κοινά αποδεκτό πως μία σύγκρουση στην ΠΓΔΜ θα ξυπνήσει διαφορές σε μεγαλύτερη έκταση, θα «ξυπνήσει» πιθανότατα το εν υπνώσει Ισλαμικό τμήμα του Κοσόβου και θα εκκινήσει ένα ντόμινο συγκρούσεων. Εάν λάβουμε υπόψη μας και την αναθέρμανση των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας και Σερβίας, την πιθανή εμπλοκή της Σερβίας σε ένα ευρύτερο «θερμό επεισόδιο» που θα ξεκινήσει από την ΠΓΔΜ, τότε αντιλαμβανόμαστε πως οι Αμερικανοί και Βρετανοί ειδικοί ομιλητές που βρέθηκαν στη συνάντηση των κολλεγίων, δεν ήθελαν να διδάξουν ούτε διοίκηση επιχειρήσεων, ούτε ψυχολογία…


Εν αναμονή των εξελίξεων, ίσως κάποιοι στην Ελλάδα θα πρέπει να κατανοήσουν πως τα όσα συμβαίνουν στα Σκόπια μπορούν να επηρεάσουν αρνητικότατα και την Ελλάδα. Εάν, τώρα, αναλογιστούμε πως κάποια στιγμή στο παρελθόν η Ελλάδα είχε την δυναμική και την δυνατότητα να υπερισχύσει επί του συνόλου των Βαλκανίων, αλλά δεν το έκανε εξαιτίας πολιτικών αποφάσεων – ενεργειών, αλλά και εξαιτίας συγκεκριμένων ΜΜΕ που εξυπηρέτησαν σκοτεινούς σκοπούς, τότε θα πρέπει να αναρωτηθούμε γιατί κάποιοι συνεχίζουν να παραμένουν ελεύθεροι και να απολαμβάνουν οφιτσίων, ενώ έχουν συμμετάσχει σε ενέργειες που απειλούν (και σήμερα) ευθέως την Ελλάδα…

Η μεγάλη χαμένη γεωπολιτική ευκαιρία της Ελλάδας και η ατιμωρησία των υπευθύνων 

Συνεχίζοντας, από την πλευρά μας, το πραγματικά αποκαλυπτικό άρθρο - ρεπορτάζ από το πολύ καλό «Κεντρί της Ποτίδαιας», θέλουμε να σημειώσουμε πρώτα την «μέθοδο» του παρακράτους του Γκρούεφσκι στο να υφαρπάζει αποδοτικές ξένες επιχειρήσεις, κυρίως Ελλήνων επιχειρηματιών, και δεύτερον, να επισημάνουμε την ύπαρξη και λειτουργία του κολλεγίου στο Κουμάνοβο της ΠΓΔΜ, το οποίο ανήκε σε Έλληνα επιχειρηματία, ο οποίος βρέθηκε στο μάτι του κυκλώνα και τελικά έχασε την επιχείρησή του αλλά κέρδισε τη ζωή του, όταν κάποιοι από την Ελλάδα αποφάσισαν να εξυπηρετήσουν συμφέροντα ισχυρών χωρών.

Τι συνέβη για την ακρίβεια; Δυστυχώς, συνέβη ό,τι χειρότερο για την Ελλάδα, αφού (όπως αποκαλύφθηκε αργότερα στα Ελληνικά Δικαστήρια), ο Έλληνας επιχειρηματίας δημιουργούσε ομάδες ικανών στελεχών, λειτουργούσε υπέρ της ανάπτυξης ενός πνεύματος φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα, και επίσης, διερευνούσε και ερχόταν σε επαφή με «κρίσιμα πρόσωπα» της περιοχής των Βαλκανίων, τα οποία στη συνέχεια θα συνεργάζονταν και θα εργάζονταν υπέρ των κοινών συμφερόντων των χωρών μας. Κι ενώ ο επιχειρηματίας, που λειτουργούσε μάλιστα με ίδια κεφάλαια, μετά την εγκληματική αποκάλυψή του μπόρεσε και διέφυγε (με ειδική επιχείρηση διάσωσης) από τα Σκόπια, καταστράφηκε τότε οικονομικά επειδή δεν μπορούσε να λειτουργήσει και να ελέγξει ο ίδιος τις εκεί επιχειρήσεις του… 


Στην πραγματικότητα, μετά από την συγκεκριμένη εξέλιξη, η Ελλάδα έχασε την δυνατότητα να δημιουργήσει ένα δικό της εκτεταμένο δίκτυο συγκέντρωσης πληροφοριών, επιρροής σε καίριες αποφάσεις (οικονομικές και πολιτικές) στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων και επί της ουσίας, να γίνει θεατής των εξελίξεων σε μία –όπως σήμερα αποδεικνύεται- κρίσιμη χρονικά περίοδο, χάνοντας στην πραγματικότητα μία σπουδαία ευκαιρία να επεκτείνει την γεωπολιτική της ισχύ και να γίνει ισχυρός γεωπολιτικός παίκτης στις ήδη υπάρχουσες ραγδαίες γεωπολιτικές αλλαγές.

Το τραγελαφικό της όλης υπόθεσης είναι πως οι αποκαλύψεις που έγιναν στα Ελληνικά Δικαστήρια, σχετικά με το θέμα της αποκάλυψης των δραστηριοτήτων του συγκεκριμένου επιχειρηματία, αλλά και άλλων υποθέσεων φαίνεται πως δεν επηρέασαν την Ελληνική Δικαιοσύνη, ούτε τις αρμόδιες Ελληνικές αρχές και υπηρεσίες. 

Έτσι, δικαίως αναρωτιόμαστε:
  • Πώς είναι δυνατόν Ελληνικά ΜΜΕ να αποκαλύπτουν εν εξελίξει επιχειρήσεις των Ελληνικών μυστικών υπηρεσιών, βλάπτοντας καίρια τα συμφέροντα της Ελλάδας και να μην τιμωρούνται;
  • Πώς είναι δυνατόν, πολιτικοί και υπηρεσιακοί εμπλεκόμενοι παράγοντες να παραμένουν στο απυρόβλητο, όταν με πράξεις ή παραλείψεις τους έχουν βλάψει ανεπανόρθωτα τα ελληνικά συμφέροντα;
  • Πού βρίσκονται σήμερα οι τότε αρμόδιοι υπηρεσιακοί παράγοντες; Προήχθησαν; Αποχώρησαν; Αν αποχώρησαν που βρίσκονται και με τι ασχολούνται; Υπάρχει πιθανότητα με το ηθικό τους υπόβαθρο να συνεχίζουν να λειτουργούν βλαπτικά για την Ελλάδα;
Έχουν περάσει 5 χρόνια, από τότε που ελληνικά ΜΜΕ «αποκάλυψαν» ατιμωρητί την επιχείρηση ανάκτησης γεωπολιτικής ισχύος της Ελλάδας. Παρά το ότι στις αίθουσες των Ελληνικών δικαστηρίων οι παριστάμενοι, δημοσιογράφοι και μη, εμβρόνητοι άκουγαν «με ανοιχτό το στόμα» (κυριολεκτικά) τις αποκαλύψεις, κανείς μέχρι σήμερα δεν έχει κινήσει καμία διαδικασία εναντίον των σκοτεινών πρωταγωνιστών. 
Δεν θα αναρωτηθούμε το γιατί συνέβη αυτό, τη στιγμή μάλιστα που οι «γραφίδες» των τότε «αποκαλύψεων» αποτελούν σήμερα δεδηλωμένους αντιπάλους της κυβέρνησης Τσίπρα – Καμένου. 
Θα αναρωτηθούμε το γιατί εξακολουθεί να υπάρχει αυτή η αδιαφορία έως και σήμερα, που απειλείται έμμεσα η Ελλάδα από μία πιθανή αναταραχή των Βαλκανίων εξαιτίας των Σκοπίων…

ΥΓ: Τέλος, πρέπει να σημειώσουμε πως παρά την προσφορά του Έλληνα επιχειρηματία, το Ελληνικό κράτος τον εγκατέλειψε και δεν τον στήριξε, και όχι μόνο αυτό αλλά όπως ακούστηκε στις αίθουσες των Ελληνικών Δικαστηρίων, το τότε σύστημα τον κυνήγησε για δήθεν φορολογικές παραβάσεις του εν Αθήναις κολλεγίου το οποίο μετά από όλα αυτά αναγκάστηκε να κλείσει..., θυμίζοντάς μας τους στίχους "Είναι άλλο να πεθαίνεις για την Ελλάδα κι άλλο εκείνη να σε πεθαίνει..."

Πηγή "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου

1 σχόλιο:

Unknown είπε...

Είναι και αυτό παράδειγμα για όλους μας ,εδώ έχουμε μπλέξει την έννοια της Δημοκρατίας Όταν κάνεις πόλεμο δεν πολεμάς δημοκρατικά και η εξωτερική πολιτική είναι πόλεμος και στον πόλεμο αυτό θα συμμετέχουν άνθρωποι που στο μυαλό του θα έχουν μόνο το συμφέρον της Ελλάδας και όχι το κομματικό και το προσωπικό του όφελος.

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ