Από το αποτυχημένο πραξικόπημα στα μέσα Ιουλίου και μετά, δεκάδες χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές μέσης εκπαίδευσης έχουν απολυθεί στην Τουρκία, ενώ περισσότεροι από 2.300 καθηγητές και λέκτορες αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα πανεπιστήμια στα οποία δίδασκαν. Τον λόγο για τον οποίο απολύθηκαν δεν τον πληροφορήθηκαν ποτέ. Μια κατάσταση έκτακτης ανάγκης πάντα διευκολύνει τέτοιες αυθαιρεσίες...
Γράφει ο Reinhard Baumgarten για την ιστοσελίδα Tagesschau του γερμανικού ARD
Απόδοση: Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!
Στην κατάμεστη αίθουσα, παρατεταμένα τα χειροκροτήματα των καθηγητών προς τιμή των απολυμένων συναδέλφων τους. 19 καθηγητές του Πανεπιστημίου Kocaeli, που απέχει μία ώρα από το κέντρο της Κωνσταντινούπολης, στα ανατολικά της πόλης, αποχωρούν από το γνωστό εκπαιδευτικό ίδρυμα μετά την ανακοίνωση της απόλυσής τους.
“Είναι λυπηρό”, λέει η Zelal Ekinci, καθηγήτρια Παιδιατρικής. “Η διδασκαλία είναι η ίδια η ζωή μας. Ήταν, κατά τη γνώμη μου, ένας αξιοπρεπής αποχαιρετισμός. Ντροπή θα πρέπει να νιώθουν εκείνοι οι αναξιοπρεπείς, που μεσολάβησαν προκειμένου να γίνει ό,τι έγινε. Αυτό μόνο έχω να σας πω”. Η Ekinci δακρύζει. Μια φοιτήτρια προσπαθεί να την παρηγορήσει.
Η τουρκική κυβέρνηση υπόσχεται “γρήγορη αντικατάσταση”
Δεκάδες χιλιάδες δάσκαλοι και καθηγητές σχολείων έχουν απολυθεί από τα μέσα Ιουλίου μέχρι σήμερα. Περισσότεροι από 2.300 καθηγητές, λέκτορες και άλλα μέλη ακαδημαϊκού προσωπικού αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα πανεπιστήμιά τους. “Οι απολυμένοι εκπαιδευτικοί στα σχολεία και τα πανεπιστήμια θα αντικατασταθούν απρόσκοπτα”, διαβεβαίωσε η τουρκική πολιτική ηγεσία. “Ποσοτικά ίσως, αλλά ποιοτικά μάλλον όχι”, φοβάται ο Onur Hamzaoğlu, που θέλει να εξακολουθήσει να παραμένει εκεί, διαθέσιμος για κάθε ανάγκη των φοιτητών του.
“Μας στέρησαν την ιδιότητα του λειτουργού όταν μας απέλυσαν με τον πιο αυθαίρετο τρόπο”, λέει ο Hamzaoğlu. “Είμαστε 19 οι συναδέλφοι από το Πανεπιστήμιο Kocaeli. Έχουμε ενοικιάσει ένα γραφείο, για να εξακολουθήσουμε να βοηθάμε τους φοιτητές μας και να συνεχίσουμε το επιστημονικό μας έργο”.
Η γραπτή έκκληση που έφερε την αποπομπή τους
Ο Onur Hamzaoğlu είναι κορυφή στον τομέα της επιδημιολογίας. Κανείς δεν μπορεί να του προσάψει διασυνδέσεις με το κίνημα Γκιουλέν, γνωστό με την ονομασία Cema'atστην Τουρκία, αλλά ισχύει ότι στις αρχές του 2016 συνυπέγραψε με άλλους ακαδημαϊκούς μια αίτηση, μέσω της οποίας γινόταν έκκληση να δοθεί ένα τέλος στην βία που ασκούσε το καθεστώς εναντίον των Κούρδων στο νοτιοανατολικό τμήμα της χώρας. Η αίτηση αυτή οδήγησε τους 19 καθηγητές του Πανεπιστημίου Kocaeli στην ανεργία.
“Ανησυχώ για το ακαδημαϊκό μέλλον της χώρας μου”, μας εξομολογήθηκε η Nilay Etiler, η οποία είναι μέλος τού (αντικυβερνητικού) Ιατρικού Συλλόγου της Τουρκίας. “Περισσότεροι από 2.000 ακαδημαϊκοί υπέγραψαν την γραπτή έκκληση για ειρήνη, όλοι τους προσωπικότητες με κριτική σκέψη και ανησυχία για την ευημερία της κοινωνίας”, λέει ο Etiler. “Όταν τέτοιοι άνθρωποι εξαναγκάζονται να εγκαταλείψουν τις θέσεις τους σε διάφορες σχολές, τότε δεν είναι δυνατόν πλέον να αποκαλούνται αυτά τα ιδρύματα πανεπιστήμια, αλλά απλά επαγγελματικές σχολές ή λύκεια”.
Δεν απολύθηκαν μόνο υποστηρικτές του Γκιουλέν
“Εκ των υστέρων μας ρώτησαν αν μετανιώσαμε γι’ αυτό που κάναμε”, μας λέει ο ιατροδικαστής Ümit Biçer. “Ναι, έχουμε μετανιώσει. Όχι για το γεγονός ότι υπογράψαμε την αίτηση, αλλά επειδή ό,τι κάναμε δεν στάθηκε αρκετό για να σταματήσει την αιματοχυσία στη χώρα αυτή”. Η “εκκαθαρίσεις” που ανακοίνωσε το καθεστώς αιφνιδιαστικά το βράδυ του αποτυχημένου πραξικοπήματος δεν αφορούν μόνο άτομα ύποπτα για στήριξη του Φετουλλάχ Γκιουλέν.
Στο Ντιγιαρμπακίρ της νοτιοανατολικής Τουρκίας χιλιάδες κατέβηκαν στους δρόμους για να διαμαρτυρηθούν για την απόλυση 11.000 εκπαιδευτικών. Τώρα τους κατηγορούν ότι υποστηρίζουν το απαγορευμένο PKK.
“Δεν θέλουν μια κοσμική, επιστημονική και δημοκρατική εκπαίδευση”, σημειώνει με πικρία ο Canan Badem. “Απολύουν ακριβώς τους επιστήμονες, οι οποίοι διδάσκουν με τέτοιο τρόπο, ώστε να αποτραπεί η ανάπτυξη ενός εκπαιδευτικού συστήματος που δεν εδράζεται σε αρχές κοσμικές, επιστημονικές και δημοκρατικές. Επομένως, το καθεστώς θεωρεί ότι τέτοιοι ακαδημαϊκοί και δάσκαλοι πρέπει να απολυθούν”.
“Η έκκληση για ειρήνη προφανώς θεωρήθηκε τρομοκρατική ενέργεια”
“Η κατάσταση έκτακτης ανάγκης ευνοεί μια τέτοια εκτροπή”, λέει ο Ümit Biçer, ο οποίος είναι επίσης ηγετικό μέλος του Σωματείου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων IHD. “Εμείς ακόμη δεν γνωρίζουμε για ποιο πράγμα ακριβώς μας κατηγόρησαν και γιατί μας απομάκρυναν βίαια από τη δημόσια διοίκηση”, λέει ο Biçer. “Προφανώς, όταν κάποιος κάνει έκκληση για ειρήνη σε αυτή τη χώρα, αυτό ισοδυναμεί με τρομοκρατική ενέργεια. Είμαστε τρομοκράτες, λοιπόν”.
“Οι απολυμένοι ακαδημαϊκοί, λόγω της αιφνίδιας και χωρίς ειδοποίηση απόλυσής τους, θα φέρουν στο εξής το “στίγμα”, εξηγεί η Nilay Etiler. “Στα έντυπα που προορίζονται για τα ασφαλιστικά ταμεία των απολυμένων συναδέλφων μας από τα ιδιωτικά πανεπιστήμια αναφέρεται ότι απολύθηκαν κατά το χρονικό διάστημα της κατάστασης έκτακτης ανάγκης”, λέει η Etiler. “Αυτό θα επηρεάσει αρνητικά την αναζήτησή τους για εργασία και η ίδια αυτή κατάσταση απειλεί και εμάς”.
https://kostasxan.blogspot.gr/2016/09/blog-post_511.html
Πηγή:
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου