}

05 Νοεμβρίου, 2014

MEΓΑΛΗ ΑΣΚΗΣΗ ΜΕΤΡΗΣΗΣ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑΣ

EKTAKTO: Μαζικές ρίψεις Ελλήνων αλεξιπτωτιστών στην Κύπρο - Σε θέσεις μάχης οι Επιλαρχίες των Τ-80 & ΒΜΡ-3

Σε κατάσταση πολεμικής ετοιμότητας γίνεται προσπάθεια να μεταπέσουν το ταχύτερο δυνατόν η κυπριακή Εθνοφρουρά και η ΕΛΔΥΚ, αλλά να δοκιμαστούν και τα ανακλαστικά της ελληνικής δύναμης Ταχείας Αντίδρασης.
Από τα ξημερώματα σήμερα, στις ελεύθερες περιοχές της Κύπρου διεξάγεται η μεγαλύτερη στρατιωτική άσκηση των τελευταίων ετών με το σύνολο των μέσων (άρματα μάχης, ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ, επιθετικά ελικόπτερα, αντιαρματικά στοιχεία, πυροβολικό κλπ) να αναπτύσσονται στα προκαθορισμένα σημεία της άσκησης στη νότια Κύπρο, ενώ δεκάδες Ελληνες αλεξιπτωτιστές πραγματοποίησαν άλμα σε εικονική ζώνη μάχης, αναφέρουν ασφαλείς πηγές της Εθνοφρουράς στο defencenet.gr
Συγκεκριμένα C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας έριξαν δεκάδες αλεξιπτωτιστές της 2ης ΜΑΛ σε διαδοχικές ρίψεις από τις 10 π.μ. μέχρι τις 14.00 το μεσημέρι μεταξύ Μαζωτού και αεροδρομίου της Λάρνακας, προς ενίσχυση των επίγειων δυνάμεων Εθνοφρουράς και ΕΛΔΥΚ, οι οποίες ασκούντο σε σενάρια καταστροφής αεροπρογεφυρώματος, συντεταγμένης υποχώρησης και εξαπόλυσης αντεπίθεσης.
Το σύνολο των τεθωρακισμένων επιλαρχιών της Εθνοφρουράς, αλλά και η επιλαρχία με τα άρματα μάχης M48A5 MOLF της ΕΛΔΥΚ, σε μία περιοχή που εκτείνεται από το Ζύγι μέχρι το αεροδρόμιο της Λάρνακας, έδωσαν εικονικά πάντα, "την μάχη των μαχών" αφού γνωρίζουν όλοι πολύ καλά ότι σε περίπτωση που υπάρξει επιθετική κίνηση από τα Κατεχόμενα προς τις ελεύθερες νότιες περιοχές, οι επιλογές είναι πολύ συγκεκριμένες: Ή νίκη ή θάνατος.
Εντυπωσιακή ήταν η εμφάνιση των "ρωσικών" Επιλαρχιών με τα 82 άρματα μάχης Τ-80U/UK και τα 43 ΤΟΜΑ ΒΜΡ-3, ενώ "παράτάχθηκε" και το σύνολο των διαθέσιμων γαλλικών αρμάτων μάχης ΑΜΧ-30/-Β2, από τα οποία η Εθνοφρουρά διαθέτει κάπου 52 οχήματα.
Επίσης τα ΕΕ-9 Cascavel με το πυροβόλο των 90 χλστ. οι φορείς αντιαρματικών πυραύλων EE-3 Jararaca κλπ.
Ο συντονισμός ήταν αρκετά καλός και τα αποτέλεσματα θετικά στην όλη άσκηση, ειδικά αν ληφθεί αυπ'όψιν ότι η Εθνοφρουρά ξυπνάει μετά από ένα λήθαργο ετών που την είχε ρίξει η πολιτική ηγεσία.
Εκτίμησή μας πάντως είναι ότι πολύ δύσκολα θα φτάσει κάτω C-130 της Πολεμικής Αεροπορία αν η κλιμάκωση περάσει ένα στάδιο. Και δεν αναφερόμαστε απαραίτητα μετά την έναρξη των εχθροπραξιών.
Πάντως η πολιτική εκτίμηση είναι ότι όσο η ελληνική και κυπραική πλευρά υποχωρούν και η Αγκυρα παίρνει αυτό που θέλει δεν υπάρχει ορατός λόγος κλιμάκωσης. Απλά με αυτή την τακτική χάνεις το παιχνίδι χωρίς να πέσει ούτε σφαίρα...
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Το τουρκικό σχέδιο από Λευκωσία μέχρι Θράκη



Γράφει ο Φαήλος Κρανιδιώτης
Δικηγόρος

Αυτά που συμβαίνουν με την κλιμακούμενη τουρκική επιθετικότητα από μια άποψη είναι χρήσιμα. Μας θυμίζουν πως υπάρχουν πιο ουσιαστικά διακυβεύματα, όπως η ελευθερία και η συλλογική μας ασφάλεια. Μας θυμίζουν ότι η Ελλάδα, στην οποία συμπεριλαμβάνω την Κύπρο και τη Βόρειο Ηπειρο, δεν είναι ένα ιπτάμενο νησί, σαν τη φανταστική χώρα που περιγράφει ο Τζόναθαν Σουίφτ στα «Ταξίδια του Γκιούλιβερ», χωρίς αλληλεπιδράσεις με όσα συμβαίνουν γύρω της.

Τους εχθρούς δεν τους διαλέγεις. Σε διαλέγουν. Δεν ξύπνησε μια μέρα κάποια ελληνική κυβέρνηση και, ξύνοντας το κεφάλι της, σκέφτηκε: «Ποιον να έχω εχθρό; Δεν διαλέγω την Τουρκία;» Η Ιστορία έφερε τον λαό μας σε αυτή τη γωνιά του κόσμου και αντί για Λουξεμβούργιους τραπεζίτες, καλλίπυγες Δανές, Ολλανδούς καλλιεργητές τουλίπας ή Φλαμανδούς γελαδάρηδες, μας έστειλε για γείτονες τους γιους του ληστή Ερτογρούλ και τα πλήθη των εξωμοτών ομοίων μας. Το μείγμα του κεντροασιατικού τουρκισμού με το Ισλάμ έφτιαξε έναν πολύ επιθετικό γείτονα. Στην αρχέγονη αυτή πάλη υπάρχουν τόσο βαθιές διαφορές κουλτούρας, νοοτροπίας, θρησκευτικές, αντίληψης της αξίας της ανθρώπινης ζωής, της ανεκτικότητας, τις οποίες με τύφλωση αρνούνται να αποδεχτούν οι διάφορες εκδοχές του ενδοτισμού, είτε φορούν τον μανδύα του αριστερού σκυφτού και ουτοπικού διεθνισμού είτε τον μανδύα της σώφρονος κολωνακιώτικης Δεξιάς της «μικράς αλλά εντίμου Ελλάδος», που όλα τα θεωρούν βάρη και προς συζήτηση. Την Κύπρο, τη Θράκη, το Αιγαίο.

Πονάει η ψυχή μου που σας το λέω, θα στεναχωρηθείτε, αλλά, αδέρφια, ο κόσμος της πανανθρώπινης αγάπης δεν υπάρχει. Γκαραντί και σας κολλάω και μεγαρόσημο στη βεβαίωση. Και δεν τον βλέπω τον αγγελικό κόσμο να έρχεται στο υπόλοιπο προσδοκώμενο του βίου μου. Ο χαλκέντερος Κωνσταντίνος Μητσοτάκης στις δηλώσεις του για τα εκατοστά πεντηκοστά γενέθλιά του χλωμό το βλέπω να σας αναγγείλει την παγκόσμια ειρήνη.

Ο τρόπος που ενεργεί η τουρκική ηγετική συμμορία δεν είναι καινούργιος. Το know how είναι επεξεργασμένο εδώ και αιώνες στον Τζιχάντ που έκαναν οι Σελτζούκοι και οι Οθωμανοί. Κι αυτό που έγινε στην Κύπρο το 1974 ένα είδος Τζιχάντ ήταν, τι νομίζετε; Είχε απ’ όλα τα κομφόρ. Προηγήθηκε μακρά περίοδος απειλών, τραμπουκισμών, βάλανε και τ’ αδέρφια μας οι Αγγλοι το χεράκι τους. Κι όταν ήρθε το πλήρωμα του χρόνου κι η δική μας προδοτική ηλιθιότητα, άνοιξε η κερκόπορτα στις σφαγές κι εκτελέσεις αμάχων, στους ομαδικούς βιασμούς, στη λεηλασία, στην τρομοκρατία και στην εθνοκάθαρση, στη βεβήλωση εκκλησιών και μοναστηριών.

Οι γνωστοί διακομματικοί ανανιστές, που το 2004 καθύβριζαν τον Τάσσο και παίρνανε φράγκα κι οδηγίες από τις πρεσβείες, μαζί με τους εκ πεποιθήσεως άμισθους «χρήσιμους ηλιθίους» του τουρκικού ισλαμοφασισμού, των σχεδίων της δόλιας Αλβιώνος και των καψοκαλύβηδων «δημοκρατικών» του State Department, ψιθυρίζουν και θα ήθελαν πολύ να πουν φωναχτά πως όσα συμβαίνουν με την τουρκική εισβολή στην κυπριακή ΑΟΖ, όσα γενικά συμβαίνουν εδώ και μισό αιώνα στην Κύπρο είναι κυπροτουρκική διαφορά. Θέλουν να τα μοιραστούμε όλα, να τα κλείσουμε όλα τσάτρα πάτρα για να ασχοληθούμε απερίσπαστοι με τη νεοφιλελεύθερη ή ψευτοπροοδευτική άπατρι ομφαλοσκόπηση. Νομίζουν, σαν τα μωρά οι μωροί, πως θα βάλουν τα κρινένια χεράκια τους να καλύψουν τα μάτια τους κι αφού δεν θα βλέπουν τον Ερντογάν, το «Μπαρμπαρός» και τον κατσαπλιάδικο τσαμπουκά του, τότε απλά δεν υπάρχει. Μόλις, όμως, τραβήξουν τα χεράκια τους, όλα θα είναι εκεί.

Το Κυπριακό είναι και ελληνοτουρκική διαφορά. Είναι ζήτημα εισβολής και κατοχής ενός ανεξάρτητου κράτους, αλλά είναι και ελληνοτουρκική διαφορά διότι εκεί ζουν Ελληνες και από την τυχόν εξέλιξη του θέματος εξαρτάται η ασφάλεια του όλου Ελληνισμού. Οι κάτοικοι της Ορεστιάδας και της Λευκωσίας έχουν εξαρτώμενη μοίρα και συμφέροντα, διότι οι Τούρκοι, είτε με το πηλήκιο του κεμαλικού φασίστα είτε με το τουρμπάνι του ισλαμοφασίστα, μας βλέπουν ως κάτι ενιαίο, έχουν ενιαίο επεκτατικό σχέδιο, είναι ενιαίος ο κίνδυνος κι η απειλή.

Ενα μέρος της ψευτοελίτ που έχουμε κι υποδύεται, πού και πού, όταν δεν γυρίζει στα σκυλάδικα και στη Μύκονο, την αστική τάξη έχει λίγα να χάσει. Εξω έχει τα λεφτά της και δεν έχει βίλες στον Εβρο, ούτε στο Αγαθονήσι. Και στην Κύπρο γι’ αυτούς, ας πάει και το παλιάμπελο, αρκεί οι αεριτζίδικες μπίζνες τους να μην επηρεαστούν. Κι αυτό ισχύει και για το μέρος της ανεξαρτησιακής ελίτ της Κύπρου, που θα ’θελε κι αυτό να κλείσει το ενοχλητικό ζήτημα όπως όπως και να χτίσει ακόμη μερικά ξενοδοχεία στα Κατεχόμενα κυριολεκτικά πάνω στο κύμα.

Οι απλοί άνθρωποι όμως στη Θράκη, στα νησιά μας, στην ελεύθερη Κύπρο έχουν μόνο τη γη τους και τη δουλειά τους. Εχουν τα περιβόλια και τα λιοστάσια τους, το πατρικό τους που φροντίζουν ως ξωκλήσι των παιδικών τους χρόνων κι ό,τι οι ίδιοι έχτισαν για τα παιδιά τους. Κι η γη δεν έχει κρίκους να την πάρουν στον ώμο και να πάνε στην Ελβετία, αν ποτέ γίνει η στραβή και δεν κόψουμε τον βήχα στους ισλαμοφασίστες, είτε με το καλό, όπως εύχομαι, είτε με το άγριο. Κι αυτό απαιτεί ενότητα, αποφασιστικότητα, θυσίες και την επίγνωση πως κανείς άλλος δεν θα αγωνιστεί για μας, κανείς δεν θα κάνει περισσότερα απ’ ό,τι οι ίδιοι για τον εαυτό μας.

Πηγή "Δημοκρατία"

Σχόλιο ιστολογίου: Και ο Αντώνης κύριε Κρανιδιώτη; Τι κάνει ο φίλος σου για όλα αυτά που εσύ καταμαρτυρείς;
Η ΑΓΚΥΡΑ ΕΚΤΟΞΕΥΕΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΚΑΙ ΜΕΣΩ ΤΩΝ ΜΜΕ

Ερντογάν μέσω Χουριέτ: "Συνεκμετάλλευση της Κυπριακής ΑΟΖ ή αλλιώς πάμε σε πολεμική σύρραξη"



Εκεί που μας χρωστάγανε πάνε να μας πάρουνε και το… βόδι. Σε αυτή τη λογική κινείται η Τουρκία και αυτή ακριβώς την πολιτική του Ερντογάν εκφράζει μέσα από ένα άκρως προκλητικό δημοσίευμα η εφημερίδα «Χουριέτ» για την Κυπριακή ΑΟΖ φτάνοντας μάλιστα στο σημείο να μιλάει για πόλεμο σε περίπτωση που τα κοιτάσματα υδρογονανθράκων δεν μοιραστούν και ο Πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης δεν καθίσει και πάλι στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού στα μέτρα βέβαια της Άγκυρας.  
«Θα μπορούσε να είναι το Piri Reis, το Barbaros, ή το Selim II που θα αυξήσει την ένταση στην περιοχή; Αν οι Ελληνοκύπριοι συνεχίσουν να πιστεύουν πως είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες του νησιού και να σφυρηλατούν σχέσεις με την Ελλάδα, την Αίγυπτο και το Ισραήλ, σχέσεις που αντίκεινται στην Τουρκία, τόσο θα τίθεται σε κίνδυνο η ειρήνη», καταλήγει στο άρθρο της η «Χουριέτ» μετά από ένα παραλήρημα κατά της Κύπρου και του Ελληνισμού.
Γίνεται σαφές στο σημείο αυτό πώς η Άγκυρα ανησυχεί ιδιαίτερα από την ενίσχυση του άξονα Ελλάδας-Κύπρου-Αιγύπτου, εν’ όψει και της τριμερούς συνάντησης Σαμαρά-Αναστασιάδη-Σίσι στις 8 Νοεμβρίου στο Καίρο, όπως επίσης και από το ενδιαφέρον της Αιγύπτου που κινείται εναντίον της Τουρκίας να συμβάλει στην αξιοποίηση των Κυπριακών κοιτασμάτων μέσω των δικών της τερματικών σταθμών.
«Τώρα η άλλη πλευρά περιμένει από τον Τζο Μπάιντεν να πιέσει τους Τούρκους να κάνουν ένα βήμα πίσω και να αποσύρουν τα πλοία τους, έτσι ώστε ο Αναστασιάδης να επιστρέψει στις συνομιλίες. Πηγαίνοντας κάποιος στο κρεβάτι με γεμάτο στομάχι, μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για την υγεία», σημειώνει η τουρκική εφημερίδα σε μία ένδειξη ακόμη αλαζονείας και αποφασιστικότητας να προκαλέσει σύρραξη στην Κυπριακή ΑΟΖ.
Η τουρκική εφημερίδα στο άρθρο της, αφού κάνει το άσπρο-μαύρο κατά τη συνήθη τουρκική πρακτική για την εισβολή στην Κύπρο φτάνει στο σημείο να ισχυριστεί πώς οι ελληνοκύπριοι προσπαθούν ειδικά μετά την ένταξή του στην ΕΕ, να αφομοιώσουν την τουρκοκυπριακή πλευρά και να σφετεριστούν τα δικαιώματά τους στο έδαφος και τους πόρους του νησιού.
«Στις τελευταίες διακοινοτικές συζητήσεις ο Αναστασιάδης έψαχνε ένα πρόσχημα για να αποχωρήσει. Ήταν η παρουσία του Barbaros. Μήπως ήταν η πρώτη φορά που η Τουρκία έκανε αισθητή την παρουσία της στην περιοχή; Όχι! Κάθε φορά που οι Έλληνες έκαναν κάτι για τους Ελληνοκύπριους, έκανε και η Τουρκία κάτι για τους Τουρκοκύπριους», αναφέρει η Χουριέτ.
Εξομοιώνει πλήρως δηλαδή το δικαίωμα της Λευκωσίας να κάνει έρευνες για φυσικό αέριο και πετρέλαιο στο σπίτι της με την πρωτοφανή πρόκληση της Άγκυρας να υπερασπιστεί το ψευδοκράτος στέλνοντας το «Barbaros» να κάνει έρευνες στην Κυπριακή ΑΟΖ παρουσία μάλιστα πολεμικών πλοίων.
Είναι γνωστό πώς η Τουρκία χρησιμοποιεί τα ΜΜΕ για να περάσει τη γραμμή της και να κάνει την προπαγάνδα της ή ακόμη και να προκαλέσει μια κρίση, όπως έγινε στα Ίμια, η οποία μπορεί να εξελιχθεί σε πολεμική σύρραξη. Το δημοσίευμα αυτό δείχνει πώς η Άγκυρα είναι αποφασισμένη να αυξήσει την ένταση και δεν δέχεται τις συστάσεις κανενός για αποκλιμάκωση.
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr



Εκτός ελέγχου η Άγκυρα, απειλεί...



















Οι Τούρκοι στήνουν κρίση 
Γράφει ο Γιώργος Μαλούχος 

Εκτός ελέγχου έχει βγει πλέον η Αγκυρα, η οποία ενοχλεί όλο και περισσότερους, όλο και περισσότερο. Η τελευταία πρωτοφανούς διάρκειας πλεύση της τουρκικής κορβέτας στα ελληνικά ύδατα δεν είναι το μόνο περιστατικό. Εκείνο που μοιάζει ακόμα χειρότερο είναι το σενάριο που ετοιμάζουν στην κυπριακή ΑΟΖ με την προετοιμασία της παράνομης τοποθέτησης πλατφόρμας εντός της.

Για πρώτη φορά όμως σχεδόν άπαντες είναι αυτή τη στιγμή εξοργισμένοι με τους Τούρκους: πρώτοι απ’ όλους οι Ισραηλινοί, οι οποίοι πραγματοποιούν σειρά καινοφανούς κλίμακας ασκήσεις με μεγάλο αριθμό οπλισμένων αεροσκαφών πάνω από την Κύπρο σε στενότατη συνεργασία με τη Λευκωσία – ασκήσεις που προκαλούν ρίγη ανησυχίας στην υπερφίαλη, αδιάφορη για τους διεθνείς κανόνες Άγκυρα. Οι σχέσεις Τουρκίας – Ισραήλ έχουν εισέλθει, αυτή τη στιγμή, στη χειρότερη τροχιά της ιστορίας τους.

Σε πολύ κακό σημείο βρίσκονται όμως και οι σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ, όσο κι αν οι τελευταίες δεν επιθυμούν τώρα να το «φωνάζουν». Η καχυποψία και ο εκνευρισμός είναι πλέον τα κυρίαρχα στοιχεία μεταξύ των δύο κρατών. Όσο για τη Ρωσία, ή για ευρωπαϊκές χώρες όπως η Γαλλία, ενδεχομένως και η Γερμανία, τα πράγματα κι εκεί παγώνουν μέρα με την ημέρα, όλο και περισσότερο.

Όμως προσοχή: όλα αυτά κάθε άλλο παρά μεταφράζονται μόνα τους και αυτόματα σε στάση «υπέρ» της Ελλάδας. Για να γίνει κάτι τέτοιο, χρειάζεται άλλου είδους θετική και συστηματική δουλειά, κατά το πρότυπο της Λευκωσίας, τόσο στο ενεργειακό όσο και στο αμυντικό επίπεδο. Και όχι απλώς «προσπάθεια», αλλά εργασία συστηματική, επίμονη, πολυδιάστατη και, κυρίως, αποτελεσματική.

Αν δεν γίνει αυτή η δουλειά κι αν δεν γίνει τώρα, η Ελλάδα κινδυνεύει να μετεξελιχθεί στον αδύναμο διπλωματικό και αμυντικό κρίκο μιας αλυσίδας που δεν πρέπει, με κανένα τρόπο, να σπάσει, από τα σκηνικά έντασης που καταφανώς όλο και πιο συστηματικά στήνουν πλέον οι Τούρκοι.

Πρέπει να συνειδητοποιήσουμε ότι αν δεν γίνουν τάχιστα εκείνα που πρέπει να γίνουν στο πεδίο των διεθνών συμμαχικών ισορροπιών και της αμυντικής επάρκειας της χώρας, ουσιαστικά προκαλούμε την τουρκική επιθετικότητα.

Ας μην τους κάνουμε λοιπόν τη χάρη. 

Πηγή

Σχόλιο ιστολογίου: Με ευχολόγια, δυστυχώς, δεν γίνεται τίποτε. Για όσο διάστημα οι κατοικοεδρεύοντες στο μέγαρο θα διατηρούν στάση αναμονής και δεν θα προβαίνουν σε ισομεγέθεις απαντήσεις απέναντι στο θράσος (τσαμπουκά) της Άγκυρας, το δίδυμο Ερντογάν - Νταβούτογλου θα κινείται ανεξέλεγκτα, ενώ οι "πλάτες" τους θα συνεχίζουν να σφυρίζουν αδιάφορα... Η Ελλάδα (δια)σύρεται μεταξύ αυτονόητων ενεργειών και ανόητων πολιτικών. Δυστυχώς, όποιος δεν μπορεί να καταλάβει την εφαρμογή της παροιμίας "κι ο άγιος φοβέρα θέλει", θα αναλάβει λίαν συντόμως τις ευθύνες μιάς εθνικής καταστροφής. Και αυτή η ανάληψη ευθυνών δεν θα είναι πολιτική, αλλά ποινική... για τους χρήσιμους ηλίθιους που παριστάνουν ότι κυβερνούν την Ελλάδα... Και κανένα εμφυλιοπολεμικό κλίμα δεν πρόκειται (αυτή τη φορά) να απαλλάξει τους υπεύθυνους από τις ευθύνες τους...


Με την κάλυψη του ΝΑΤΟ οι τούρκοι προχωρούν και σε νέες προκλήσεις στην Ανατολική Μεσόγειο

















Γράφει ο Νίκος Χειλαδάκης 
Δημοσιογράφος - Συγγραφέας - Τουρκολόγος 

Σε νέες σοβαρές προκλήσεις μέσα στην κυπριακή ΑΟΖ αναμένεται να προχωρήσουν οι Τούρκοι, με την νέα μεγάλη αεροναυτική τους άσκηση που θα αρχίσει από τις 6 Νοεμβρίου και θα συνεχιστεί μέχρι τις 12 του μηνός στην ανατολική Μεσόγειο και στις επίμαχες περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ.
Αλλά το πιο εξοργιστικό στις αναμενόμενες νέες τουρκικές προκλήσεις, είναι ότι οι τουρκικές ασκήσεις θα γίνουν υπό την κάλυψη του ΝΑΤΟ και με την συμμετοχή πολλών χωρών της βορειοατλαντικής συμμαχίας, η οποία έχει αφήσει τελείως ακάλυπτη την ελληνική πλευρά στην τουρκική προκλητικότητα. Αυτά, για να μαθαίνουν όσοι ακόμα έχουν «μεσάνυχτα» ποιοι είναι οι πραγματικοί μας σύμμαχοι και ποιοι μας στηρίζουν έναντι της άλλης πλευράς του Αιγαίου.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του τουρκικού Γενικού Επιτελείου, από τις 6 Νοεμβρίου θα αρχίσει στην ανατολική Μεσόγειο η μεγάλη τουρκική αεροναυτική άσκηση με την ονομασία, «Mavi Balina», δηλαδή, «Γαλάζια Φάλαινα», η οποία έχει χαρακτηριστεί από τον τουρκικό τύπο σαν, «sıcak tatbikat», δηλαδή, «θερμή άσκηση», χαρακτηρισμός που προοιωνίζει τις τουρκικές προθέσεις για την διενέργεια νέων σοβαρών προκλήσεων που θα αμφισβητήσουν την κυπριακή κυριαρχία στις περιοχές της κυπριακής ΑΟΖ, καθώς και της ελληνικής υφαλοκρηπίδας στην ευρύτερη περιοχή του Καστελόριζου.
Με λίγα λόγια οι Τούρκοι και με την συμπαράσταση χωρών του ΝΑΤΟ και του φιλοτουρκικού Πακιστάν, στέλνουν νέα μηνύματα πως γράφουν στα παλιά τους τα παπούτσια τις ελληνικές διαμαρτυρίες για τις καταφορές παραβιάσεις της ελληνικής και κυπριακής κυριαρχίας στην ανατολική Μεσόγειο.

Όπως αναφέρεται, στην άσκηση αυτή θα πάρει μέρος μια τεράστια δύναμη του τουρκικού ναυτικού. Συγκεκριμένα στην άσκηση Mavi Balina θα μετέχουν από τον τουρκικό στόλο τρεις φρεγάτες, δυο κορβέτες, 4 υποβρύχια, (εδώ θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή), 3 καινούργια υπερσύχρονα πλοία καταδίωξης, δυο ελικόπτερα του ναυτικού, ένα πλοίο λογιστικής υποστήριξης και δυο πλοία του αρχηγείου της Τουρκικής Ακτοφυλακής.
Την άσκηση θα διευθύνει ο αντιναύαρχος, Bülent Bostanoğlu, ενώ θα συμμετάσχουν οι χώρες του ΝΑΤΟ, ΗΠΑ, Καναδάς, Ισπανία, Μεγάλη Βρετανία, καθώς και το άκρως φιλικό προς την Τουρκία, Πακιστάν.
Στην άσκηση έχουν κληθεί σαν παρατηρητές οι χώρες Μπαχρέιν, Μπαγκλαντές, Χιλή, Γεωργία και Λίβανος, γεγονός που δείχνει πως οι Τούρκοι θέλουν να δώσουν μήνυμα σε ευρεία κλίμακα ότι είναι ανυποχώρητοι στις προκλητικές τους διεκδικήσεις.
Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις του τουρκικού Επιτελείου Ναυτικού, στην μεγάλη αυτή αεροναυτική άσκηση θα λάβουν μέρος οι γνωστές τουρκικές κορβέτες, Büyükada, (Πρίγκηπος), Gediz, Göksu και Gökçeada, (Ίμβρος) και οι φρεγάτες, Anafartalar, Çanakkale, Atılay και Batıray.
Όλα αυτά δείχνουν πως η τουρκική πλευρά προχωρεί απτόητη στην κατοχύρωση της τουρκικής κυριαρχίας σε καθαρά ελληνικό και κυπριακό εθνικό χώρο και με την, αν όχι ενεργό, τουλάχιστον σιωπηλή συγκατάθεση των μεγάλων «συμμάχων» της Ελλάδας, δηλαδή χωρών του ΝΑΤΟ. Σε μας απομένει αφού κάποτε συνέρθουμε, να κατανοήσουμε επιτέλους ποιοι είναι με το μέρος μας και ποιοι μας στηρίζουν.

Οι περίφημοι μεγάλοι μας «σύμμαχοι» αποδεικνύεται συνεχώς πως είναι αυτοί που σε κάθε ελληνοτουρκική διένεξη, εξ’ αιτίας της τουρκικής προκλητικότητας, κλείνουν το μάτι στην άλλη πλευρά του Αιγαίου εγκαταλείποντας ουσιαστικά τις δουλικές και προδοτικές ελληνικές κυβερνήσεις.

Κατά τα άλλα ανήκουμε στην Δύση, στο ΝΑΤΟ και στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δηλαδή ανήκουμε σε… αυτούς που ευαγγελίζονται την εθνική καταστροφή μας.
Μπράβο μας και εις Ανώτερα!

“ΤΥΜΠΑΝΑ” ΠΟΛΕΜΟΥ ΣΤΗΝ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΜΕΣΟΓΕΙΟ - ΣΕ ΚΛΟΙΟ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ

http://hellaspress-angel.blogspot.gr/


Η ατμόσφαιρα εδώ και αρκετές εβδομάδες μυρίζει κυριολεκτικά μπαρούτι, ενώ είναι μάλλον απίθανο η οσμή αυτή να απομακρυνθεί στο άμεσο μέλλον -χωρίς να αποκλείεται, μάλιστα, να γίνει ακόμη πιο έντονη…

Δεν χρειάζονται κανενός είδους αναλύσεις προκειμένου να πείσουν για του λόγου το αληθές -αρκούν τα αδιαμφισβήτητα γεγονότα. Ο χώρος γύρω από την Κύπρο έχει μετατραπεί το τελευταίο διάστημα σε ένα απέραντο πεδίο βολής για την Τουρκία, το Ισραήλ, τη Ρωσία, τη Βρετανία, αλλά και το ΝΑΤΟ. 

Η δύναμη πυρός η οποία έχει συγκεντρωθεί εκεί αρκεί, από μόνη της, για να προκαλέσει έντονη ανησυχία -πολλώ δε μάλλον εάν συνυπολογιστούν οι σοβαρότατες αντιθέσεις που υπάρχουν ανάμεσα στις διάφορες χώρες με στρατιωτική παρουσία. Γεννώντας, έτσι, το εύλογο ερώτημα εάν η ανακάλυψη μεγάλων ενεργειακών κοιτασμάτων αποτελεί ευλογία ή κατάρα…

Την ίδια στιγμή, η Συρία φλέγεται εξαιτίας του άγριου πολέμου που μαίνεται ανάμεσα στις κυβερνητικές δυνάμεις, τους αντικαθεστωτικούς, τους Κούρδους και τους τζιχαντιστές, με τους Αμερικανούς και τους Άραβες συμμάχους τους να ρίχνουν εδώ και καιρό δεκάδες βόμβες στα πεδία των μαχών. Λίγο πιο νότια, ενώ η Λωρίδα της Γάζας προσπαθεί να αναρρώσει από την πρόσφατη ισραηλινή εισβολή, στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη της Δυτικής Όχθης το κλίμα αρχίζει να γίνεται εκρηκτικό, με κάποιους να προβλέπουν ακόμη και μια τρίτη Ιντιφάντα…

Ούτε στην Αίγυπτο είναι καλύτερα τα πράγματα. Η επίπλαστη εικόνα τάξης και ασφάλειας που έχει δημιουργήσει η απόλυτη κυριαρχία των στρατιωτικών, η καταδίκη σε παρανομία του ιστορικού Κινήματος των Αδελφών Μουσουλμάνων και η καταδίκη σε θάνατο δεκάδων στελεχών τους ταράσσεται συχνά-πυκνά από πολύνεκρες επιθέσεις αυτοκτονίας, κυρίως στη Χερσόνησο του Σινά.

Τελικά, ας αναρωτηθούμε: Ποια προαιώνια κατάρα έχει πέσει σε αυτή τη γωνιά της γης;
Από ποιον και γιατί; Και κυρίως, πώς επιτέλους θα την ξορκίσουμε;

ΕΛΛΑΔΑ – ΚΥΠΡΟΣ: Στόχος ο «άξονας» με Αίγυπτο – Ισραήλ


Η αποστολή μιας ελληνικής φρεγάτας και ενός υποβρυχίου στην ανατολική Μεσόγειο και μάλιστα στο πλαίσιο των εν εξελίξει ΝΑΤΟικών αποστολών στην περιοχή, όπως διευκρίνισε ο Ευάγγελος Βενιζέλος, ασφαλώς δεν μπορεί να ερμηνευθεί ως αναβίωση του περίφημου «ενιαίου αμυντικού δόγματος» Ελλάδας και Κύπρου, το οποίο είναι πρακτικά ανενεργό από το 2000. Ενός δόγματος το οποίο, όπως ίσως θα θυμούνται οι παλαιότεροι, είχαν ανακηρύξει Αθήνα και Λευκωσία το 1993-94, κατά την τελευταία πρωθυπουργική θητεία του Ανδρέα Παπανδρέου, εντάσσοντας ουσιαστικά την άμυνα της Κύπρου στην επιχειρησιακή ευθύνη των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Βεβαίως, ακόμη και τότε, επρόκειτο για μια κυρίως συμβολική κίνηση, καθώς οι επιτελείς του Πενταγώνου γνώριζαν πολύ καλά ότι σε περίπτωση «θερμού επεισοδίου» με την Τουρκία στη συγκεκριμένη περιοχή, η Ελλάδα βρισκόταν σε απολύτως μειονεκτική θέση. Σήμερα, ωστόσο, οι συνθήκες δεν επιτρέπουν ούτε καν τους συμβολισμούς. Άλλωστε, αφενός η οικονομική κρίση και αφετέρου η ανατροπή των στρατιωτικών ισορροπιών στο Αιγαίο καθιστούν ουσιαστικά σενάριο… επιστημονικής φαντασίας μια ελληνική εμπλοκή στην ανατολική Μεσόγειο.

Ακριβώς αυτό το μειονέκτημα επιχειρείται να καλυφθεί μέσω του εκκολαπτόμενου «άξονα» που, όπως όλα δείχνουν, έχει ως κοινό αντίπαλο την Τουρκία. Μάλιστα, κυβερνητικοί και διπλωματικοί παράγοντες εκτιμούν ότι η συνάντηση κορυφής Ελλάδας, Κύπρου και Αιγύπτου, η οποία θα γίνει στο Κάιρο στις 8 Νοεμβρίου, συνιστά ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Πολύ περισσότερο καθώς, όπως σημειώνουν οι ίδιες πηγές, η προσέγγιση αντιμετωπίζεται πολύ θετικά και από το Ισραήλ -ενώ ενδιαφέρον επιδεικνύει και η Ρωσία, όπως αποδεικνύει και η πρόσκληση που απηύθυνε το Κρεμλίνο στον πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη.

Αξίζει να σημειωθεί, πάντως, ότι εκτός από το προφανές γεωπολιτικό μήνυμα, η διαδικασία αυτή έχει και την καθαρά ενεργειακή της διάσταση. Κι αυτό διότι τα διαπιστωμένα κοιτάσματα στην κυπριακή ΑΟΖ δεν καθιστούν βιώσιμο ένα τερματικό σταθμό στο νησί -κάτι που, πολύ απλά, σημαίνει ότι είτε πρέπει να βρει «δανεικές» ποσότητες (μάλλον από το Ισραήλ, που όμως δεν δείχνει διατεθειμένο να συνεργαστεί σε αυτό το επίπεδο) είτε να τα διοχετεύσει σε ένα άλλο σταθμό, νέο ή υπάρχοντα.

Πρακτικά, οι επιλογές είναι η Τουρκία και η Αίγυπτος, με τη δεύτερη να έχει σαφές και ευνόητο προβάδισμα.

ΕΝΕΡΓΕΙΑ: Ευλογία ή κατάρα;

«Τα τελευταία χρόνια, οι διαμάχες για τους φυσικούς πόρους στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας κυριαρχούσαν σε όλο τον κόσμο. Όμως, σε μια άλλη θαλάσια περιοχή -τη Μεσόγειο- η κατάσταση μοιάζει να γίνεται εξίσου ρευστή». Οι έρευνες κοντά στις ακτές της Κύπρου, της Αιγύπτου, του Ισραήλ, του Λιβάνου, της Συρίας και της Τουρκίας έχουν αποκαλύψει τεράστια κοιτάσματα φυσικού αερίου. Ο ανταγωνισμός για τα δικαιώματα εκμετάλλευσής τους συνδυάζεται με τις υπάρχουσες εντάσεις αναφορικά με την εθνική κυριαρχία και τα θαλάσσια σύνορα. Χωρίς πιο ενεργή εμπλοκή τρίτων δυνάμεων, αυτές οι διαφωνίες θα είναι πολύ δύσκολο να επιλυθούν».

Το απόσπασμα προέρχεται από ανάλυση η οποία δημοσιεύτηκε τον Μάρτιο του 2013 στο συνήθως έγκυρο και καλά πληροφορημένο διπλωματικό περιοδικό Foreign Affairs και αποτυπώνει σύντομα και παραστατικά μια πλευρά των αιτίων της έντασης που επικρατεί αυτή την περίοδο στην ανατολική Μεσόγειο. Μια ένταση που αφορά κυρίως την Κύπρο, μιας και κανείς δεν τολμά για την ώρα να αμφισβητήσει ανοιχτά τα κοιτάσματα Λεβιάθαν και Ταμάρ του Ισραήλ, που περιέχουν κοντά στα 30 τρισ. κυβικά μέτρα αερίου. Δεν συμβαίνει, όμως, το ίδιο με το κοίτασμα Αφροδίτη που βρίσκεται εντός της κυπριακής ΑΟΖ και φέρεται να περιέχει 5-7 τρισ. κυβικά.

Η εξήγηση είναι απλή: Όσο το κυπριακό πρόβλημα παραμένει άλυτο, η Άγκυρα θα συνεχίσει να ισχυρίζεται ότι έχει κι αυτή, μέσω της επονομαζόμενης ΤΔΒΚ, δικαιώματα στην εκμετάλλευση του φυσικού πλούτου και, όπως συνηθίζει, θα επιχειρεί να τα κατοχυρώνει στην πράξη -όπως κάνει και αυτή την περίοδο, με την αποστολή του «Μπαρμπαρός» και πολεμικών σκαφών στην περιοχή.

Βεβαίως, αρκετοί έχουν ισχυριστεί ότι η ανακάλυψη του φυσικού πλούτου θα μπορούσε να λειτουργήσει ως καταλύτης για την επίλυση του Κυπριακού και θεωρητικά δεν έχουν άδικο. Μόνο που, όπως πάντα, αυτό θα γίνει με τους όρους του πιο δυνατού -στη συγκεκριμένη περίπτωση δε, ο Ερντογάν θεωρεί ότι αυτός ο τίτλος του ανήκει.

ΙΣΡΑΗΛ: Ο φόβος το κάνει πιο επικίνδυνο


Τον περασμένο Φεβρουάριο, στη διάσκεψη ασφαλείας του Μονάχου, ο Τζον Κέρι είχε χαρακτηρίσει την κατάσταση που επικρατεί στο Παλαιστινιακό «απολύτως μη βιώσιμη», κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου προς του Ισραηλινούς ότι ενδεχομένως να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα διεθνές μποϊκοτάζ. Λίγο αργότερα, τον Απρίλιο, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών είχε προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι εάν δεν λύσει σύντομα το Παλαιστινιακό, κινδυνεύει να μετατραπεί σε ένα κράτος-άπαρτχαϊντ, αντίστοιχο -και εξίσου μισητό- με τη Νότιο Αφρική εκείνης της εποχής.

Αντί άλλης απάντησης, ο Μπέντζαμιν Νετανιάχου εξαπέλυσε τον Ιούλιο μια ακόμη στρατιωτική επιχείρηση κατά της Γάζας, σκοτώνοντας εκατοντάδες αθώους, χτυπώντας ακόμη και σχολεία του ΟΗΕ και καταστρέφοντας σχεδόν ολοκληρωτικά τις υποδομές της. Έτσι, τη σκυτάλη από την πλευρά των ΗΠΑ πήρε ο Μπαράκ Ομπάμα ο οποίος, με δηλώσεις του ή μέσω των εκπροσώπων του, έκανε πράγματα που μέχρι πρόσφατα θα θεωρούνταν αδιανόητα: Καταδίκασε επανειλημμένως τη στάση του Ισραήλ, ειδικά στο θέμα της συνέχισης των εποικισμών, ενώ δεν δίστασε να πει πως διαπιστώνει με λύπη του ότι αρκετοί Ισραηλινοί έχουν απομακρυνθεί από τον στόχο της ειρήνης.

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, η Βουλή ενός άλλου πιστού συμμάχου, της Βρετανίας, αναγνώρισε πρόσφατα (αν και συμβολικά) την ανεξαρτησία του παλαιστινιακού κράτους. Η δε Σουηδία προχώρησε, αυτή την εβδομάδα, στην επίσημη αναγνώρισή του. Ας μη λησμονούμε δε ότι η Δύση έχει δυσφορήσει έντονα με τις επίμονες προσπάθειες του Νετανιάχου να τορπιλίσει τις προσπάθειες προσέγγισης και συμβιβασμού με το Ιράν, μέσω των διαπραγματεύσεων με την «Ομάδα των Έξι».

Η συνέπεια όλων αυτών είναι απολύτως φυσιολογική: Το Ισραήλ φοβάται ότι χάνει, τον ένα μετά τον άλλο, τους ισχυρούς του συμμάχους και προστάτες στη Δύση, γεγονός που το αφήνει σαφώς πιο εκτεθειμένο απέναντι στους εχθρούς του. Βεβαίως, κανείς δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι είναι μόνο. Διότι μπορεί το κλίμα να είναι βαρύ, όμως Ευρωπαίοι και Αμερικανοί θα το σκεφτούν πολύ πριν τα «σπάσουν» μαζί του. Επίσης, η Αίγυπτος των στρατηγών αποτελεί φερέγγυο σύμμαχό του, ενώ η συνεργασία είναι καλή τόσο με τη Σ. Αραβία όσο και με τη Ρωσία (λόγω και της έντονης παρουσίας των Ρωσοεβραίων). Ταυτόχρονα, φροντίζει να αναπτύξει στενές σχέσεις, σε πολλά επίπεδα, με την Ελλάδα και την Κύπρο -ένα ισχυρό αντίβαρο και στην κόντρα του με την Τουρκία.

Παρ’ όλα αυτά, για όσο διάστημα οι σχέσεις με τις ΗΠΑ δεν είναι «ταυτόσημες και αυτονόητα καλές», ενώ οι Αμερικανοί δείχνουν να αναθεωρούν τις στρατηγικές τους προτεραιότητες και, πιθανόν, τις συμμαχίες τους στην περιοχή, το Ισραήλ αισθάνεται ιδιαιτέρως ανήσυχο και φοβισμένο. Κι αυτό το καθιστά πιο επικίνδυνο, καθώς θέλει διαρκώς να υπενθυμίζει ότι είναι εδώ.

ΤΟΥΡΚΙΑ: Στόχος του Ερντογάν η αναβίωση της «αυτοκρατορίας»


Το πολυτελές Ακ-Σαράι (ή Λευκό Παλάτι) των 250 εκατ. δολαρίων, με τα χίλια δωμάτια και γραφεία που καταλαμβάνουν έκταση 40.000 τετραγωνικών μέτρων, φιλοξενεί από την περασμένη Τετάρτη τον πρώτο του ένοικο: τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν. Τον πολιτικό που κυριαρχεί από το 2003 στην πολιτική ζωή της χώρας των 75 σχεδόν εκατ. κατοίκων και δεν έχει κρύψει ότι διεκδικεί στην ιστορία μια θέση δίπλα στον Κεμάλ Ατατούρκ.

Επιχειρώντας μια εισβολή στο… μυαλό του νέου «σουλτάνου», θα ισχυριστούμε ότι ενώ ο Κεμάλ κατάφερε να στήσει στα πόδια της μια μεγάλη και υπολογίσιμη Τουρκία μέσα από τις στάχτες της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ο Ερντογάν φιλοδοξεί να της δώσει ένα τμήμα της χαμένης αυτοκρατορικής της αίγλης, εκμεταλλευόμενος και τις μεγάλες γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην περιοχή. Να την καταστήσει, δηλαδή, την ισχυρότερη περιφερειακή δύναμη στον χώρο της ανατολικής Μεσογείου, με έντονη επιρροή και αποφασιστικό λόγο και ρόλο τόσο στη Μέση Ανατολή όσο και στην κεντρική Ασία -εκεί, δηλαδή, όπου συναντώνται τρεις ήπειροι και βρίσκονται συγκεντρωμένα τα πλουσιότερα ενεργειακά κοιτάσματα του πλανήτη.

Πάντως, για την ώρα τουλάχιστον, την υποδοχή της οποίας έτυχε ο Ερντογάν στο νέο του παλάτι δεν είναι εύκολο να τη βρει σε άλλες χώρες, ειδικά όσες βρίσκονται γύρω από τη δική του. Διότι ο ίδιος -και όσοι τον στηρίζουν, φυσικά- έχει φροντίσει ώστε η Τουρκία να τα «σπάσει» με όλους σχεδόν τους γείτονές του. Και φυσικά, όχι μόνο με αυτούς, αλλά και με τις ΗΠΑ και την Ε.Ε., που δεν κρύβουν τη δυσφορία τους για τη στάση και, κυρίως, τα σχέδιά του.

Με το Ισραήλ, για παράδειγμα, ήταν ο Ερντογάν αυτός που επέλεξε να διαλύσει τη στρατηγική συμμαχία μαζί του το 2010 (με αφορμή τη σφαγή στο πλοίο Mavi Marmara), για να επωμιστεί τον ρόλο του προστάτη των Παλαιστινίων και να επιχειρήσει, μέσω αυτών, το μεγάλο του άλμα στις καρδιές (και τις τσέπες) του αραβικού κόσμου. Με την Αίγυπτο, επίσης, άλλαξε ρότα από τη στιγμή που ο στρατός ανέτρεψε τον ισλαμιστή πρόεδρο Μοχάμεντ Μόρσι, με τον οποίο είχαν θέσει τις βάσεις ενός «άξονα» Άγκυρας-Καΐρου. Έτσι, από πέρυσι το καλοκαίρι, έχει επανειλημμένως στραφεί κατά του νέου καθεστώτος, το οποίο κατηγορεί για εγκλήματα όχι μόνο σε βάρος του λαού του, αλλά και των Παλαιστινίων στη Γάζα -κι αυτό, με τη σειρά του, απάντησε με τη διακοπή της προνομιακής εμπορικής συμφωνίας που είχε υπογραφεί την άνοιξη του 2012.

Αλλά και απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, μετά από κάποια χρόνια σχετικά χαμηλών τόνων και επιθέσεων φιλίας και συνεργασίας, ο Ερντογάν δείχνει εσχάτως να υιοθετεί και πάλι τη σκληρή γραμμή. Αφορμή είναι οι έρευνες για υδρογονάνθρακες και η κινητικότητα γύρω από το Κυπριακό -στην ουσία, όμως, ο Ερντογάν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί υπέρ της Τουρκίας τη δεινή κατάσταση στην οποία έχουν βρεθεί λόγω της οικονομικής κρίσης Αθήνα και Λευκωσία.

Ο ίδιος, πάντως, γνωρίζει ότι υπάρχει κάτι που δεν τον αφήνει να ησυχάσει, ούτε να γευτεί τις δάφνες της όποιας επιτυχίας. Πρόκειται για το Κουρδικό, το οποίο έχει εισέλθει σε μια νέα και εξαιρετικά επικίνδυνη για την Τουρκία φάση, καθώς είναι για πρώτη φορά τόσο ορατό το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός ανεξάρτητου κράτους. Κι αυτό είναι πολύ πιθανότερο να οδηγήσει τον Ερντογάν σε πόλεμο, παρά η κόντρα με το Ισραήλ, την Αίγυπτο ή την Ελλάδα.

Του Γιώργου Παυλόπουλου από την “Ημερησία”


Read more: http://hellaspress-angel.blogspot.com/2014/11/blog-post_50.html#ixzz3IBjdTep4
Αθήνα, 5 Νοεμβρίου 2014
ΑΝΟΙΚΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ
ΠΡΟΣ
Τον Πρόεδρο της Κυβέρνησης
κ. Αντώνη Σαμαρά
Κε Πρόεδρε.
Ήδη πέρασε ο χρόνος μέσα στον οποίο οι οικονομικές Υπηρεσίες των Γενικών Επιτελείων θα έπρεπε να συντάξουν τα απαιτούμενα οικονομικά στοιχεία και να τα αποστείλουν στην Ενιαία Αρχή Πληρωμών,προκειμένου, και σε εκτέλεση της υπ΄ αριθμ. 2193/2014 απόφασης της Ολομελείας του Συμβουλίου της Επικρατείας, η μισθοδοσία των Ελλήνων στρατιωτικών να επανέλθει, με το μισθό του Δεκεμβρίου 2014, στη μισθολογική τάξη της 31-7-2012, όπως ο ίδιος πολλάκις υποσχεθήκατε και δεσμευτήκατε.
Για ακόμη μια φορά κάμπτονται οι ελάχιστες επιφυλάξεις και υποχωρήσεις των δεκάδων χιλιάδων Ελλήνων στρατιωτικών και των οικογενειών τους και επιβεβαιώνονται, δυστυχώς για κάποιους, οι δυσοίωνες εκείνες προβλέψεις που ομιλούσαν για υποσχέσεις που θα πέσουν στο κενό.
Κε Πρόεδρε.
Σας διαβεβαιώνουμε με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο ότι ο χρόνος ολοκληρώθηκε και η δικαιοσύνη θα έχει τον πρώτο και κύριο λόγο. Ο ιστορικός του μέλλοντος θα καταγράψει τις ενέργειες και πράξεις ενός εκάστου, ενώ ο Ελληνικός λαός θα αποδώσει τα δέοντα.
Για το Διοικητικό Συμβούλιο
 
Ο Πρόεδρος
 
Τσουκαράκης Ανέστης
Αντισυνταγματάρχης (ΣΔΓ)
6974365800
Ο Γεν. Γραμματέας
 
Μαστρογιαννάκης Χρίστος
Υπολοχαγός (ΠΒ)
6937087925

Εντυπωσιακή τρισδιάστατη περιήγηση στον Τύμβο της Αμφίπολης!!!!

Νέο 3D βίντεο

Εντυπωσιακή τρισδιάστατη περιήγηση στον Τύμβο της Αμφίπολης

Οι χρήστες αισθάνονται ότι βρίσκονται μέσα στο αρχαίο μνημείο, το οποίο έχει «μαγέψει» όλο τον κόσμο.Άλλο ένα εντυπωσιακό, τρισδιάστατο βίντεο το οποίο μας ξεναγεί στον Τύμβο Καστά στην Αμφίπολη αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο.

Στη νέα 3D περιήγηση από τον δημιουργό του βίντεο, Νικόλαο Αλεξάνδρου -όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στη σχετική σελίδα στο YouTube- οι χρήστες αισθάνονται ότι βρίσκονται μέσα στο αρχαίο μνημείο, το οποίο έχει «μαγέψει» όλο τον κόσμο.


Υπενθυμίζεται ότι την περασμένη Παρασκευή, κατά την αποχωμάτωση του τέταρτου χώρου του Τύμβου, διαπιστώθηκε η ύπαρξη τεχνητού ορύγματος επί φυσικού σχιστολιθικού εδάφους, το οποίο ήταν επιχωμένο με ιλυώδη άμμο. Εκεί, εντοπίστηκε ένα μαρμάρινο θυρόφυλλο σε καλή κατάσταση διατήρησης, πεσμένο μέσα στο όρυγμα.

Τις τελευταίες ημέρες, πάντως, παράλληλα με την ανασκαφική εργασία στο εσωτερικό, ο Τύμβος αποχωματώνεται εξωτερικά, έτσι ώστε το μνημείο να ανακουφιστεί από το τεράστιο βάρος που σήκωνε επί αιώνες.







 ΕΝΣΤΟΛΟΙ-Θα προλάβουν να μπουν "αυξήσεις" και αναδρομικά στη μισθοδοσία Νοεμβρίου;

ενστολοι


Κανονικά, η σημερινή ημερα είναι φαινομενικά η καταληκτική προθεσμία ώστε να ολοκληρωθούν οι γραφειοκρατικές διαδικασίες από το υπουργείο Οικονομικών για να είναι έτοιμο το επίμαχο Π.Δ. που αφορά στην κατά το ήμισυ  μισθολογική αποκατάσταση των ένστολων και στην επιστροφή των αναδρομκών του 2004 ώστε να καταβληθούν στους ένστολους τα χρήματα στην ερχόμενη μισθοδοσία.
Πληροφορίες ωστόσο από έγκυρες πηγές τοσο του υπουργείου Οικονομικών, όσο και από το Δημοσιας Τάξης σημειώνουν πως κάτι τέτοιο είναι πρακτικά και πραγματικά αδύνατο να επιτευχθεί, καθώς δεν μπορούν να υπερσυμπιεστούν οι απαιτούμενοι χρόνοι.
Τί πρόκειται να γίνει; Θα οδηγηθεί η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός σ' ένα δίχως προηγούμενο φιάσκο; Καλά ενημερωμένες πηγές σημειώνουν πως έχει εξευρεθεί λύση ώστε να δατηρηθούν ανοιχτοί οι κωδικοί μισθοδοσίας, προκεμένου όταν επιτέλους τελειώσουν τα διαδικαστικά ζητήματα, με μια ηλεκτρονική εντολή να ενσωματωθούν οι παρεχομενες "αυξήσεις" χωρίς να υπάξουν νέες αναταράξεις στο ένστολο προσωπικό, που μετά από δύο και πλέον χρόνια μισθολογικής ανυδριας, προσβλέπει στα χρήματα αυτά και στην μετά από καιρό έστω κι έτσι, ενίσχυση των απολαβών.

Τουρκία: Τεράστια αμφισβήτηση του ΝΑΤΟ από το 1952 που έγινε δεκτή


Η τουρκική εξωτερική πολιτική και ο ρόλος της Τουρκίας στο διεθνές σύστημα σχολιάζεται αρνητικά, εδώ και δύο χρόνια. Η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί επίσης θέμα συζήτησης. Σύμφωνα με ορισμένους η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ περιορίζει την ανεξαρτησία της και την ικανότητα ελιγμών της, ενώ άλλοι θεωρούν πως το ΝΑΤΟ αποτελεί το καταφύγιο που κρατά την Τουρκία συνδεδεμένη με τη Δύση, εδώ και 62 χρόνια.
Του METIN TURCAN
ΠΗΓΗ: http://www.al-monitor.com/
ΑΠΟΔΟΣΗ ΚΕΙΜΕΝΟΥ: Παντελής Καρύκας
Η Τουρκία πάντα δυσκολευόταν να συμπλεύσει με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ. ΠρόσφαταΑμερικανός αναλυτής πρότεινε την αποπομπή της Τουρκίας από τη Συμμαχία, λέγοντας πως η συριακή κρίση απέδειξε πως η Τουρκία του Ερντογάν είναι «καμένο χαρτί για την συμμαχία».
Αντίστοιχα, γνωστός Τούρκος αρθρογράφος, σε άρθρο του με τίτλο «Μπορεί η Τουρκία να εκδιωχθεί από το ΝΑΤΟ;», υποστήριξε πως η Τουρκία του Ερντογάν απομακρύνθηκε από τη Δύση, ειδικά μετά το Κομπάνι. Ωστόσο, για ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στα κέντρα αποφάσεων στην Άγκυρα, το βασικό δεν είναι η επαναπροσέγγιση με τη Δύση, αλλά το πώς θα αποδώσει η πολιτική τους να καταστήσουν την Τουρκία ανεξάρτητο και ισχυρό παγκόσμιο παίκτη.
Ο βασικός σύμβουλος του προέδρου Ερντογάν, ο Γιγκίτ Μπουλούτ, σε άρθρο του, αναλύει με έναν δικό του τρόπο το διεθνές σύστημα, προβλέποντας την ανάδειξη τριών παγκόσμιων κέντρων ισχύος, των ΗΠΑ, της Κίνας και της Τουρκίας, εντός της επόμενης δεκαετίας. Κατ’ αυτόν η Ρωσία θα ακολουθεί.
Σε άλλο άρθρο του με τίτλο «Σχεδιάζει το ΝΑΤΟ επέμβαση στην Τουρκία;», γράφει πως «εντός και εκτός Τουρκίας υπάρχουν σκοτεινές δυνάμεις, οι οποίες είχαν συνηθίσει να προκαλούν, στο παρελθόν, στρατιωτικά κινήματα. Οι σκοτεινές δυνάμεις πρέπει τώρα να αποδεχτούν πως δεν μπορούν να ανατρέψουν την παρούσα κυβέρνηση μέσω εκλογών και αν θέλουν να την ανατρέψουν θα πρέπει να σχεδιάσουν μια επέμβαση, υπό ΝΑΤΟϊκή ομπρέλα».
Στο ίδιο μήκος κύματος, ο αρθρογράφος της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Yeni Safak, Ταμέρ Κορκμάζ, αναρωτιέται, εκφράζοντας την κυβερνητική γραμμή: «Αλήθεια, τι έχει προσφέρει το ΝΑΤΟ στην Τουρκία, από το 1952. Για την Τουρκία το ΝΑΤΟ σήμαινε στρατιωτικά κινήματα, στρατιωτικά τελεσίγραφα στην εκάστοτε κυβέρνηση, οικονομική κρίση, κοινωνική πόλωση, συγκρούσεις και εσωτερικές διαμάχες, προκλήσεις, αστάθεια, καταπίεση, βασανιστήρια, αιματοχυσία, δάκρυα, θάνατο, εξωδικαστικές εκτελέσεις και τρόμο».
Πηγές κοντά στην κυβέρνηση, επίσης κατηγορούν το ΝΑΤΟ ότι αντέδρασε ανεύθυνα σε όλες τις πρόσφατες κρίσεις, γύρω από τα τουρκικά σύνορα, εγκαταλείποντας εσκεμμένα την Τουρκία στην τύχη της και πως η συμμετοχή της χώρας στο ΝΑΤΟ της επέβαλε πολιτικές με τις οποίες ήταν αντίθετη.
Οι σχεδιαστές της τουρκικής πολιτικής πιστεύουν πως η συμμετοχή στο ΝΑΤΟ δεν επέτρεψε στην Τουρκία να ακολουθήσει ανεξάρτητη εξωτερική πολιτική, όπως φάνηκε στην Λιβύη, όταν η Τουρκία, ιδιαιτέρως διστακτικά, συμμετείχε στην εκεί επιχείρηση του ΝΑΤΟ, το 2011, αλλά και όταν επέλεξε ένα κινεζικό αντιαεροπορικό σύστημα.
Οι ΝΑΤΟϊκές πιέσεις στην Τουρκία κατά την ουκρανική κρίση και η αδυναμία της Συμμαχίας να αντιδράσει στην κατάρριψη του τουρκικού μαχητικού από τις συριακές δυνάμεις, το 2012, θεωρούνται από τους Τούρκους, επίσης παραδείγματα της αρνητικής στάσης του ΝΑΤΟ εναντίον τους. Για την τουρκική κυβέρνηση, το ΝΑΤΟ είναι επικεντρωμένο στην ασφάλεια της Δύσης, αδιαφορώντας για την Τουρκία, τη μόνη μουσουλμανική χώρα στους κόλπους της Ατλαντικής Συμμαχίας.
Η τουρκική κοινή γνώμη, επίσης, έχει ολοένα και αρνητικότερη άποψη για το ΝΑΤΟ. Η στάση της αυτή άρχισε να δημιουργείται από τον πόλεμο στο Αφγανιστάν και μετά. Για τους Τούρκους, το αξίωμα ότι η Τουρκία είναι πιστό μέλος της συμμαχίας και απαραίτητη για την ευρωατλαντική ασφάλεια χάνει συνεχώς έδαφος.
Το 1999, το 92% των Τούρκων υποστήριζε τη ΝΑΤΟϊκή επέμβαση στο Κόσοβο. Σήμερα, βάσει αμερικανικής έρευνας, το 44-46% των Τούρκων υποστηρίζουν πως η χώρα τους πρέπει να ακολουθήσει ανεξάρτητη πολιτική στη Μέση Ανατολή, αλλά και έναντι της Κίνας. Αυτό οφείλεται στην εθνικιστική ρητορική του κυβερνώντος κόμματος ΑΚΡ. Οι Τούρκοι ταυτίζουν, εν πολλοίς, το ΝΑΤΟ με τις ΗΠΑ.
Για πολλά χρόνια το ΝΑΤΟ συνέδεε την Τουρκία με τη Δύση. Στον Ψυχρό Πόλεμο η Τουρκία κάλυπτε την νότια πτέρυγα του ΝΑΤΟ από την ΕΣΣΔ. Η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ είχε και επίδραση στα εσωτερικά πράγματα της χώρας.
Σύμφωνα με ορισμένους, αύξησε την αυτοπεποίθηση του σώματος των Τούρκων αξιωματικώνκαι τους επέτρεψε να επεμβαίνουν στην πολιτική. Οι ανώτεροι Τούρκοι αξιωματικοί εκπαιδεύονται σε στρατιωτικές σχολές της συμμαχίας και υπηρετούν σε ΝΑΤΟϊκές θέσεις. Το στρατηγείο της Σμύρνης εξακολουθεί να λειτουργεί. Οι τουρκικές δυνάμεις συμμετέχουν, κάθε χρόνο, σε τουλάχιστον 10 ΝΑΤΟϊκές ασκήσεις.
Εν κατακλείδι, τα τελευταία 62 χρόνια η συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ έχει επιβάλει μια σειρά εξελίξεων σε στρατιωτικό, πολιτιστικό επίπεδο, όπως και στο επίπεδο λήψης αποφάσεων και στην στρατιωτική αποτελεσματικότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων. «Μέσω της συμμετοχής μας στο ΝΑΤΟ, τα τελευταία 62 χρόνια, το τουρκικό έθνος βάδισε στον δρόμο της ειρήνης, της ελευθερίας και της σταθερότητας. Για μένα το να απεμπολήσουμε την συμμετοχή μας προς όφελος περιπετειών, όπως της ηγεσίας του ισλαμικού κόσμου, θα είναι σαν να απεμπολούμε και τη δημοκρατία», είπε Τούρκος απόστρατος στρατηγός.
Ο Ν.ΔΕΝΔΙΑΣ ΘΥΜΙΣΕ ΤΟΝ Θ.ΠΑΓΚΑΛΟ ΣΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟ MEGA ΤΟ ΒΡΑΔΥ ΤΩΝ ΙΜΙΩΝ

Nα γελάσουμε ή να κλάψουμε; - Καινοφανής αντιμετώπιση της κρίσης από την κυβέρνηση



Δύο πρωτοφανή περιστατικά, το ένα με πρωταγωνιστή τον νέο ΥΕΘΑ Ν.Δένδια και το άλλο τον πρώην υπουργό και κορυφαίο στέλεχος της ΝΔ Ε.Στυλιανίδη με αντικείμενο την ελληνοτουρκική κρίση σημειώθηκαν σήμερα και γεμίζουν με ανησυχία τους Έλληνες πολίτες σε ποια χέρια έχουν αναθέσει τις τύχες της χώρας.
 
Είναι πρωτοφανές ο νέος ΥΕΘΑ Ν.Δένδιας να εγκαταλείπει - κατά δήλωση του ιδίου - την ενημέρωση των Aρχηγών των Γενικών Επιτελείων για την κρίση που είχε ξεσπάσει στο Αιγαίο με την τουρκική κορβέτα προκειμένου να δώσει συνέντευξη σε φιλοκυβερνητικό ραδιοσταθμό για τα ... "κόκκινα" δάνεια και να απαντήσει στις δηλώσεις του μέχρι χθες υφυπουργού του στο υπουργείο Ανάπτυξης, Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλου!
 
Θυμίζουμε ότι σε παρόμοια ενέργεια είχε προχωρήσει και ο υπουργός Εξωτερικών των Ιμίων Θ.Πάγκαλος το 1996 όταν μεσούσης της κρίσης αυτός έδινε συνέντευξη στο σταθμό ΜEGA.
 
Το επόμενο περιστατικό ήρθε από τον Ε.Στυλιανίδη ο οποίος είπε σε Τούρκο βουλευτή στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ που συνεδρίζε στην ελληνική Βουλή σήμεραή "Να μην δημιουργούν προβλήματα στη Συμμαχία σε μια δύσκολη στιγμή την ώρα που αντιμετωπίζει άλλους κινδύνους"!
Δεν θυμόμαστε να έχει γίνει κάτι παρόμοιο με κανέναν ΥΕΘΑ στο παρελθόν. Πρωτοφανές, πρωτάκουστο να διακόπτει την ενημέρωση των Αρχηγών των Επιτελείων για να δώσει συνέντευξη για παντελώς άσχετο με την άμυνα θέμα. 
 
Πόσο μάλλον όταν οι Τούρκοι απαντούσαν με την νυχτερινή "εισβολή" στα εθνικά χωρικά ύδατα στη δική του δήλωση ότι, "η Ελλάς στο ένα χέρι κρατά κλάδο ελαίας και στο άλλο ξίφος". Αλλά για τον κ. Δένδια αυτό ήταν... αναμενόμενο. 
 
Λίγο αργότερα ο Ε.Στυλιανίδης, μιλώντας ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ -στην κοινή συνεδρίαση στη Βουλή της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή και της υποεπιτροπής για τις εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ, παρακάλεσε τους Τούρκους να μην δημιουργούν προβλήματα "στη Συμμαχία σε μια δύσκολη στιγμή την ώρα που αντιμετωπίζει άλλους κινδύνους"!
 
Αναφέρθηκε στη Συμμαχία και όχι στην Ελλάδα, την χώρα του, η οποία αντιμετωπίζει παράνομες ενέργειες και προσβολή της κυριαρχίας της από την Αγκυρα. Αρκεί να μην έρθει σε δύσκολη θέση η Ουάσιγκτον δηλαδή και οι...γκιαούρηδες να πάνε να πνιγούν.
 
 «Δεν πρέπει σε αυτήν τη δύσκολη στιγμή για τη Συμμαχία, ν' ανοίγουμε ζητήματα στην περιοχή, την ώρα που οι κίνδυνοι από το Ισλαμικό Κράτος κι άλλοι κίνδυνοι απειλούν το σύνολο των κοινών μας συμφερόντων στη ΝΑ Μεσόγειο», δήλωσε ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, απαντώντας στο θράσος του Τούρκου βουλευτή να μιλήσει για δικαιωματική παρουσία τουρκικών πλοίων στην κυπριακή ΑΟΖ.
 
Πρόσθεσε ότι "Πρέπει να αποφεύγουμε εκατέρωθεν προκλήσεις και άνοιγμα ζητημάτων που μπορούν να υπονομεύσουν την αποτελεσματικότητα του ΝΑΤΟ και της ΕΕ".
 
Δηλαδή δεν είναι το πρόβλημα ότι η Ελλάδα δέχεται εισβολές από τον Αττίλα αλλά ότι χαλάει το "ωραίο" κλίμα της "Συμμαχίας".
 
Ο Ε.Στυλιανίδης, μιλώντας ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του ΝΑΤΟ -στην κοινή συνεδρίαση στη Βουλή της Ειδικής Ομάδας για τη Μεσόγειο και τη Μ. Ανατολή και της υποεπιτροπής για τις εταιρικές σχέσεις του ΝΑΤΟ- τόνισε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία λειτουργεί ως κυρίαρχο κράτος- μέλος της ΕΕ, που αξιοποιεί τα πλεονεκτήματα του Διεθνούς Δικαίου και σημείωσε ότι τα πλεονεκτήματα αυτά που προσδοκά μέσα από τις γεωτρήσεις δεν αφορούν μόνο το ελληνοκυπριακό κομμάτι του πληθυσμού, αλλά και τον τουρκοκυπριακό πληθυσμό!
 
Δηλαδή, τα μοίρασε κιόλας!
 
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να περιπλέκεται αυτό το θέμα με το ζήτημα της επίλυσης, το οποίο πρέπει να επιμείνουμε να διευθετηθεί, αλλά χωρίς να χάνουμε χρόνο για την αξιοποίηση των κοιτασμάτων στην περιοχή, χωρίς να αδικούμε κανέναν και με απόλυτο σεβασμό στις διεθνείς συνθήκες και την ΑΟΖ που αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι του διεθνούς δικαίου της θαλάσσης και το οποίο θα ήταν ευχής έργο να επικύρωνε η Τουρκία.
 
Αναφερόμενος στις σχέσεις Ελλάδας- Τουρκίας είπε ότι από το 2004 έχουν βελτιωθεί σημαντικά, ενώ σε μια έμμεση αναφορά στην αύξηση του διμερούς εμπορίου, υπενθύμισε τη φράση «σύνορα που τα διαβαίνουν εμπορεύματα δεν τα διαβαίνουν στρατοί»!
 
Έχουμε μείνει άναυδοι. Η Ιστορία βρίθει με περιπτώσεις κρατών που είχαν εμπορικές σχέσεις μεταξύ τους και όμως κατέληξαν να αιματοκυλιούνται για χρόνια σε πολύ σκληρούς πολέμους. Μια ματιά στους δύο παγκόσμιους πολέμους αρκεί.
 
Και οι ΗΠΑ πριν το 1990 είχαν άριστες εμπορικές σχέσεις με τον Σ.Χουσείν αλλά αυτό δεν τις εμπόδισε να κονιορτοποιήσουν το Ιράκ μόλις θεώρησαν ότι απειλούνται τα συμφέροντά τους και ας ήταν με τον Σαντάμ μακροχρόνιοι σύμμαχοι.
 
Η πολιτική της κυβέρνησης είναι ολέθρια. Υποστηρίζουν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ ότι θα αποτελέσει απειλή για τα εθνικά θέματα. Μα ούτε η υποτιθέμενη πατριωτική παράταξη της ΝΔ ασχολείται με τα εθνικά θέματα. Για αυτήν ποιο σημαντική είναι η ατζέντα της Ουάσιγκτον και του Βερολίνου. Άρα προς τι θα είναι χειρότερος ο ΣΥΡΙΖΑ;
 
Tμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ