Η Ευρώπη δεν θέλει τον South Stream, γι αυτό η Ρωσία εξετάζει την ενεργειακή συνεργασία με την Τουρκία.

Πούτιν: Κόμβο διαμετακομιδής φυσικού αερίου στα ελληνοτουρκικά

«Εάν η Βουλγαρία αποκλείεται από τη δυνατότητα να συμπεριφέρεται ως κυρίαρχο κράτος, τότε ας απαιτήσει τα χρήματα από τα διαφυγόντα κέρδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» είπε ο Πούτιν,  αφού δεν θέλει την υλοποίηση του σχεδίου South Stream με στόχο την προμήθεια φυσικού αερίου στη νότια Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας, παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
Την άρνηση της ΕΕ να δώσει «πράσινο φως» για την υλοποίηση του South Stream επικαλέστηκε ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν για να ανακοινώσει ότι θα εγκαταλείψει το σχέδιο του αγωγού φυσικού αερίου.
Ωστόσο, η Ρωσία εξετάζει το ενδεχόμενο ενεργειακής συνεργασίας με τηνΤουρκία, όπως σημείωσε ο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά τη συνάντηση που είχε στην Άγκυρα με τον τούρκο ομόλογό του Ταγίπ Ερντογάν.
Ο επικεφαλής του ρωσικού κράτους υποστήριξε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δείχνει διστακτικότητα σε ό,τι αφορά το να δώσει το «πράσινο» φως για την υλοποίηση του σχεδίου με στόχο την προμήθεια φυσικού αερίου στη νότια Ευρώπη μέσω της Βουλγαρίας – παρακάμπτοντας την Ουκρανία.
«Καθώς εξακολουθούμε να μην έχουμε λάβει την άδεια της Βουλγαρίας, σκεφτόμαστε ότι στην παρούσα κατάσταση η Ρωσία δε μπορεί να προχωρήσει στην υλοποίηση αυτού του σχεδίου», σημείωσε ο Πούτιν, μετά τη συνάντηση που είχε με τον Τούρκο πρόεδρο.
«Εάν η Ευρώπη δεν θέλει να προχωρήσει στην υλοποίηση (του South Stream), τότε δεν θα προχωρήσουμε στην υλοποίησή του»,  πρόσθεσε ο ίδιος και τόνισε πως αυτό βλάπτει τα οικονομικά συμφέροντα της Ευρώπης. «Εάν η Βουλγαρία αποκλείεται από τη δυνατότητα να συμπεριφέρεται ως κυρίαρχο κράτος, τότε ας απαιτήσει τα χρήματα από τα διαφυγόντα κέρδη από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή» είπε ο Πούτιν.
Ακόμη τόνισε ότι είναι διατεθειμένος να οικοδομήσει έναν κόμβο διαμετακομιδής φυσικού αερίου 
στα ελληνοτουρκικά σύνορα προκειμένου να προμηθεύσει τηνΕυρώπη με φυσικό αέριο και να 
την αποζημιώσει για την εγκατάλειψη των σχεδίων του South Stream.
Επιπλέον ανακοίνωσε ότι θα μειώσει την τιμή του φυσικού αερίου προς τηνΤουρκία κατά 6% από τον επόμενο χρόνο, ενώ αναφέρθηκε και στη συμφωνία για επιπλέον τρία δισεκ. κυβικά μέτρα αερίου προς τη γείτονα χώρα.