}

20 Νοεμβρίου, 2014

Είπαν ναι και σε νέα μείωση μισθών στο Δημόσιο!

Posted by onpolitika στο Νοεμβρίου 20, 2014
σαμαραςβενιζελος
Ναι, είπε η κυβέρνηση στην τρόικα σε ό,τι αφορά στις αλλαγές στα μισθολογικά του Δημοσίου.
Μπροστά στο 48ωρο τελεσίγραφο της τρόικας η ελληνική πλευρά στην περιβόητη απάντηση μέσω του υπουργείου Οικονομικών όπως λένε οι πληροφορίες αποδέχεται να εφαρμοστούν οι αλλαγές βάσει του ενιαίου μισθολογίου πλήρως και άμεσα στις αρχές του 2015 και όχι πιλοτικά, όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός που μετέθετε τις αλλαγές για το 2016.
Θα χάσουν όσοι παίρνουν επιπλέον χρήματα λόγω προσωπικής διαφοράς
Επί της ουσίας η κυβέρνηση λέει με τον τρόπο αυτό “ναι” στην περαιτέρω μείωση του μισθολογικού κόστους.
Επί της ουσίας όσοι και ό,τι έμεινε εκτός ενιαίου μισθολογίου πλέον εντάσσεται σε αυτό. Τα όποια προνόμια επι της ουσίας καταργούνται με πρώτη στη λίστα τη λεγόμενη προσωπική διαφορά και κάπως έτσι εργαζόμενοι όπως για παράδειγμα οι υπάλληλοι του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν μεγάλες απώλειες στο μισθό τους.
Κινδυνεύουν οδοιπορικά και επιδόματα
Δεν θα είναι όμως μόνο αυτοί καθώς στο στόχαστρο της τρόικας έχουν ήδη μπει και τα εναπομείναντα επιδόματα που έστω και έτσι “κουτσουρεμένα” όπως έχουν μείνει απαιτεί να εξαλειφθούν πλήρως και παράλληλα να περιοριστούν στο ελάχιστον αν όχι να καταργηθούν άλλες παροχές όπως οδοιπορικά, κινητό, εκτός έδρας.
Η μείωση σε ορισμένες περιπτώσεις (ειδικά για όσους παίρνουν επιπλέον χρήματα λόγω προσωπικής διαφοράς) θα φτάσει ακόμη και στο 30% των αποδοχών, ενώ στην πλειοψηφία τους οι υπάλληλοι θα χάσουν τα επιπλέον χρήματα από επιδόματα και οδοιπορικά που ουσιαστικά φέρνουν το μισθό τους σε κάπως αξιοπρεπή επίπεδα.
Ταυτόχρονα όμως η τρόικα απαιτεί και άλλες αλλαγές και στέκεται ιδιαίτερα στην αναδιάρθρωση των ΔΕΚΟ.
Στο πλαίσιο αυτό η τρόικα επιμένει στην πλήρη πώληση των μετοχών του ΟΤΕ, αλλά και στην ιδιωτικοποίηση των λιμανιών του Πειραιά και της Θεσσαλονίκης, όπως και στην ιδιωτικοποίηση του ΟΣΕ και των περιφερειακών αεροδρομίων

Δεν θέλουμε ισότητα. Θέλουμε δικαιοσύνη!...

Πρέπει επιτέλους να καταλάβουμε πως όλοι αυτοί που μας κυβερνούν είναι μιά άλλη φυλή.  Κάποιο άλλο είδος ανθρώπων(;).

Μία φυλή που αφού μας διατάξουν τί πρέπει να κόψουμε, πόσα να δώσουμε, πώς να ζήσουμε, πόσες ακόμα ''θυσίες'' πρέπει να κάνουμε για να μην πάνε χαμένες(!)  οι προηγούμενες, μετά γυρίζουν στα ζεστά σπίτια τους, όπου δεν ξεπαγιάζουν, τρώνε όσο και ό,τι θέλουν, έχουν τις κοινωνικές τους συναναστροφές και εκδηλώσεις, ψωνίζουν, πάνε διακοπές το καλοκαίρι,ξέρουν ότι θα πάρουν σύνταξη είναι οικονομικά ασφαλείς με τις παχουλές, στρογγυλές καταθέσεις τους και γενικά ζούνε σαν κανονικοί άνθρωποι, όπως θα έπρεπε δηλαδή να ζούμε κι εμείς!

Πέρα όμως από αυτή την ανισότητα, η κοροϊδία τους μεγεθύνεται όταν αυτοί οι  ''άλλοι''  μας λένε ότι κάνουμε όλοι τις ίδιες θυσίες!

Μας λένε ότι σε όλους έχει μειωθεί το εισόδημα κατά τόσο τοις εκατό!
Δηλαδή μας εμπαίζουν ότι είναι το ίδιο ένας μισθός των 800 ευρώ να μειωθεί, ας πούμε,  κατά 30% και να πάει στα 560 ευρώ, και το ίδιο ένας μισθός 8000 ευρώ να πάει στα 5600!

Αύριο, μεθαύριο που θα βάλουν χέρι στις καταθέσεις, ως μόνη λύση απομείωσης του χρέους(όπως θα ισχυριστούν), σε όσους από εμάς έχουν παραμείνει ακόμα κάποια ισχνά 10- 15- 20 ή και 30 χιλιάρικα στην τράπεζα, θα περικοπούν, θα κλαπούν στην ουσία κατά το ένα τέταρτο τουλάχιστον.

Ποσό τεράστιο και σεβαστό, όταν είναι το τελευταίο, που κρατάει κανείς για ώρα απόλυτης ανάγκης.

Αντίθετα οι δικές τους καταθέσεις των εκατοντάδων χιλιάδων και εκατομμυρίων ευρώ (όσα από αυτά δεν έχουν φυγαδεύσει ήδη σε τράπεζες του εξωτερικού), ακόμα και να περικοπούνκατά το ίδιο ποσοστό με τις δικές μας, πάλι θα παραμείνουν τεράστιες, ικανές να θρέψουν όχι μόνον τους ίδιους, αλλά και τα παιδιά τους.

Με δυό λόγια, αλλιώς πονάει το κόψιμο του κατοστάρικου και του χιλιάρικου στις δικές μας τσέπες, κι αλλοιώς στις δικές τους.

Γι αυτό δεν θέλουμε ισότητα, θέλουμε δικαιοσύνη.
Αναλογικότητα.

Θέλουμε να πονέσουν και οι δικές τους τσέπες όσο και οι δικές μας.

Μόνον τότε θα δικαιούνται να μας λένε πώς και πόσο(!) πρέπει να ζήσουμε!
Όλα τα άλλα είναι πολιτικές αλητείες!...

Υ.Γ.  Ακόμα και να δεχτούμε τον αφορισμό του Πάνχοντρου άθλιου, αν ''μαζί τα φάγαμε'', δεν τα φάγαμε εξ ίσου. Τα φάγαμε αναλογικά! Ε, έτσι πρέπει και να τα πληρώσουμε! (όσα πρέπει να πληρώσουμε).
Όσοι φάγανε ψίχουλα, να πληρώσουνε ψίχουλα.
Όσοι φάγανε ξεροκόμματα να πληρώσουν ξεροκόμματα.
Κι όσοι φάγανε την μάνα τους και τον πατέρα τους, να πληρώσουν την μάνα τους και τον πατέρα τους!

Πηγή "Ουδέν Σχόλιον"
  

Αμφίπολη, η Αλεξάνδρεια της Ελλάδας;


Η Αρχαία Αμφίπολη. Ψηφιακή αναπαράσταση
Η Αμφίπολη ιδρύθηκε από  
τους Αθηναίους, συγκεκριμένα από τον στρατηγό Άγνωνα, το  438 π.Χ. . Η πόλη-κράτος των  Αθηνών εκείνη την περίοδο βρίσκεται στη χρυσή εποχή της ανάπτυξής της. Για την κοινωνική προστασία των φτωχότερων και ακτήμονων τάξεων του αττικού πληθυσμού, αλλά και για την κατοχύρωση της αθηναϊκής κυριαρχίας μέσα στην περιοχή της μεγάλης αθηναϊκής συμμαχίας που είχε σχηματίσει, ίδρυε διάφορες αποικίες και κληρουχίες. Η διαφορά τους είναι ότι, ενώ οι αποικίες οργανώνονταν ως ανεξάρτητες πολιτείες με
ιδιαίτερη νομοθεσία κατά τα πρότυπα των παλαιών αποικιών της αρχαϊκής εποχής, οι κληρουχίες είχαν άρρηκτη πολιτική εξάρτηση από το αθηναϊκό κράτος. Οι κληρούχοι διατηρούσαν τα δικαιώματά τους ως Αθηναίοι πολίτες και η περιοχή τους ήταν τμήμα της αθηναϊκής επικράτειας. Τέτοια κληρουχία ήταν η Αμφίπολη, η οποία είχε αττική φρουρά που διοικούνταν από φρούραρχο.

Η περιοχή που ιδρύθηκε η νέα πόλη ήταν γνωστή από τον 6 αι. π.Χ. και ανήκε στους Εδωνίτες της Θράκης και ονομαζόταν «Εννέα Οδοί». Σύμφωνα με τον Ηρόδοτο ο Ξέρξης κατά την εκστρατεία του στην Ελλάδα το 480 π.Χ., καθώς περνούσε τις γέφυρες του Στρυμόνα, έθαψε ζωντανά εννέα νεαρά αγόρια και κορίτσια ως θυσία. Η περιοχή αυτή ήταν ιδιαίτερα σημαντική για την Αθήνα, γιατί έλεγχε την πλούσια ενδοχώρα του πλωτού εκείνη την εποχή ποταμού Στρυμόνα, αλλά και των μεταλλείων χρυσού και ασημιού του όρους Παγγαίου. 
Πήρε την ονομασία Αμφίπολη, ίσως γιατί ήταν χτισμένη μεταξύ του ποταμού Στρυμόνα και της λίμνης Κερκινίτιδας, η οποία μόλις το 1930 αποξηράνθηκε, γιατί είχε καταντήσει έλος 
επικίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων της περιοχής.

Η Αρχαία Αμφίπολη
Το πόσο σημαντική πόλη ήταν φαίνεται από το πάθος των Αθηναίων να την ανακαταλάβουν, όταν την έχασαν. Το 424 π.Χ. η πόλη, κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, έπεσε στα χέρια 
των Σπαρτιατών, όπως η Θεσσαλία και οι περισσότερες πόλεις της Χαλκιδικής. Ο Αθηναίοιπροσπάθησαν να την πάρουν με στρατό που στάλθηκε από τη Θάσο με αρχηγό τον κατοπινό μεγάλο ιστορικό Θουκυδίδη. Λόγω της αποτυχίας ο ιστορικός εξορίστηκε (και από την εξορία άρχισε να γράφει την ιστορία του Πελοποννησιακού πολέμου). Οι Αθηναίοι όμως δεν ξέχασαν την Αμφίπολη και το 423/22 έστειλαν τον Κλέωνα, το νέο ήρωα της αττικής δημοκρατίας, ο οποίος όμως σκοτώθηκε, όπως και ο σπαρτιάτης στρατηγός Βρασίδας, για τον οποίο οι Αμφιπολίτες ίδρυσαν γι’ αυτόν 
μνημείο στην αγορά τους και του απένειμαν ηρωικές τιμές.

Τελικά οι Σπαρτιάτες την κράτησαν, παρόλο  που η Αθήνα την απαιτούσε. Οι απαιτήσεις των Αθηναίων για την επικύρωση των αξιώσεών της πάνω στην πολύ σημαντική πόλη της Αμφίπολης συνεχίστηκε κατά την περίοδο της δεύτερης αττικής συμμαχίας (386 πΧ.-371π.Χ.), αλλά και την περίοδο της θηβαϊκής ηγεμονίας (371π.Χ .- 362π.Χ.) χωρίς όμως πάλι αποτέλεσμα.

Το αρχαίο Γυμνάσιο Αμφίπολης
Με την Αμφίπολη ασχολήθηκε στη συνέχεια ο Φίλιππος Β΄, ο νέος και φιλόδοξος βασιλιάς τηςΜακεδονίας. Παίρνοντας το θρόνο και, επειδή κινδύνευε το βασίλειο από τους Ιλλυριούς, 
τους Παίονες και τους Θράκες
να πάρει με το μέρος του τους Αθηναίους, προβαίνει σε
θεαματική ενέργεια. Παραιτείται από την Αμφίπολη. Όταν όμως ο Φίλιππος απαλλάχτηκε από τους κινδύνους, κατέλαβε την Αμφίπολη αιφνιδιαστικά το 357 π.Χ. . Έκτοτε η πόλη αποτέλεσε αναπόσπαστο τμήμα της μακεδονικής μοναρχίας καθ’ όλη τη διάρκειά της, όντας ένας σπουδαίος κόμβος στον κάτω ρου του ποταμού Στρυμόνα. Φτιάχτηκε εκεί νομισματοκοπείο και ναυπηγείο. Ήταν σημαντική ναυτική βάση των Μακεδόνων και τα 160 πολεμικά πλοία της εκστρατείας του Μ. Αλέξανδρου ξεκίνησαν από την Αμφίπολη. Γι’ αυτό ο μεγάλος στρατηλάτης σκόπευε να ανεγείρει έναν μεγαλοπρεπή ναό στην πόλη για να την τιμήσει για το παραπάνω γεγονός. Άλλωστε ήταν και ο ίδιος θαυμαστής της, όπως αναφέρει ο Διόδωρος Σικελιώτης.

Αργότερα μάλιστα έποικοι ίδρυσαν πόλη με το όνομα Αμφίπολη, την ελληνιστική περίοδο, με προτροπή του Σέλευκου, στις όχθες του Ευφράτη ποταμού!

Με την πτώση του Μακεδονικού Βασιλείου από τους Ρωμαίους η Αμφίπολη έγινε μέρος
της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας. Η πόλη ορίστηκε πρωτεύουσα μίας από τις τέσσερις διοικητικές περιφέρεις στις οποίες χώρισαν οι Ρωμαίοι τη Μακεδονία, τις επονομαζόμενες μερίδες (οι άλλες τρεις ήταν η Θεσσαλονίκη, η Πέλλα και η Πελαγονία). Η μερίδα της στην συνέχεια ενσωματώθηκε στην επαρχία τηςΘράκης .  Από την πόλη διερχόταν η περίφημη Εγνατία οδός.

Μετά τις επιδρομές των Σλάβων στα τέλη του 6ου αιώνα μ.Χ. η Αμφίπολη ερήμωσε σταδιακά για να εγκαταλειφθεί εντελώς τον 8ο αιώνα μ.Χ., όταν οι περισσότεροι κάτοικοι κατέφυγαν στην κοντινή παραθαλάσσια πόλη Ηιώνα, που πλέον είχε μετονομαστεί από τους Βυζαντινούς
σε Χρυσόπολη.

Πολύ κουβέντα γίνεται αν ο εντυπωσιακός τάφος που ανακαλύφθηκε σε κοντινό λόφο της αρχαίας Αμφίπολης είναι
του Μ. Αλέξανδρου. Μετά το θάνατό του, το σώμα του το πήρε ο στρατηγός του, ο Πτολεμαίος και
το έφερε στη Μέμφιδα 
της Αιγύπτου (σημερινό Κάιρο) και, στη συνέχεια, στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, όπου τοποθετήθηκε για πρώτη φορά σε ένα τάφο και στη συνέχεια τοποθετείται σε ένα δεύτερο τάφο. 

Το σώμα του Αλεξάνδρου στη συνέχεια θα το δουν μία σειρά από γνωστά ονόματα της παγκόσμιας ιστορίας, συμπεριλαμβανομένων του Ιούλιου Καίσαρα και του Οκταβιανού Αυγούστου. Ο Καρακάλλας, ο Ρωμαίος αυτοκράτορας στις αρχές του τρίτου αιώνα μ.Χ., φαίνεται να έχει δει, αν όχι το σώμα του, τον τάφο του σίγουρα το 215 μ.Χ. . Κάπου στα μέσα του 4 αι. μ.Χ. με τις καταστροφές των φανατικών χριστιανών στην Αίγυπτο το σώμα και ο τάφος φαίνεται να έχουν εξαφανιστεί χωρίς ίχνος. Κάποιοι ανέφεραν ότι ο τάφος, έτσι κι αλλιώς, υπήρχε τον 16ο ή τον 17ο αιώνα μ.Χ. !. Από τις αρχές του 19ου αιώνα, υπήρξαν ανακοινώσεις από επτά ευρήματα του τάφου του Αλέξανδρου. Κάθε ένα από αυτά έχει αποδειχθεί ότι ήταν λανθασμένα.

Μία πιθανότητα είναι να είναι της 
Ρωξάννης και του γιου και διαδόχου του Μ. Αλέξανδρου,   Αλέξανδρου Δ΄, αν και ο τάφος του μικρού διαδόχου βρέθηκε και στην Βεργίνα (αρχαίες Αιγές). Στην Αμφίπολη ζούσαν τα τελευταία χρόνια περιορισμένοι η σύζυγος του μεγάλου στρατηλάτη και ο γιος της και διάδοχος από τον στρατηγό Κάσσανδρο.



Όταν οι στρατηγοί του Μ. Αλέξανδρου υπέγραψαν συνθήκη, ο Κάσσανδρος βρέθηκε σε μειονεκτική θέση. Έπρεπε να κρατήσει την εξουσία της Μακεδονίας μόνο για όσο χρονικό διάστημα χρειαζόταν μέχρι να ενηλικιωθεί ο έφηβος Αλέξανδρος Δ΄. Ο όρος αυτός όμως ήταν η θανατική καταδίκη για τον τελευταίο διάδοχο του οίκου των Αργεαδών. Το 310/09 π.Χ. η Ρωξάννη και ο γιος της δολοφονούνται στην Αμφίπολη κατ’ εντολή του Κάσσανδρου.
Τέλος η Αμφίπολη ήταν η γενέτειρα των ναυάρχων και φίλων του Μ. Αλέξανδρου Νέαρχου, Ανδροσθένη και Λαομέδοντα και θα μπορούσε να είναι μνημείο προς τιμή τους.


Γιάννης Σιατούφης

ΜΟΝΟΣ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΤΗΣ ΗΤΤΑΣ


Χωρίς φίλους και εχθρούς έμεινε ο κ.Τσίπρας στο πολιτικό τραπέζι της Ελλάδας. Όλα τα χαρτιά που τράβηξε έχουν καεί και κανείς δεν θέλει πια να κάτσει μαζί του. Οι ΑΝΕΛ και ΔΗΜΑΡ έχουν σηκωθεί πλέον από το τραπέζι πολιτικά άφραγκοι και απλά περιμένουν απεγνωσμένα στο πλάι μήπως γυρίζει η ατυχία του κ.Τσίπρα και πάρουν και αυτοί ένα μερτικό.

Ο κ.Τσίπρας δεν έχασε από την πολιτική ικανότητα των αντιπάλων του. Πήρε απλά τις λάθος αποφάσεις στις κρίσιμες στιγμές της νεόκοπης πολιτικής του καριέρας. Υποτίμησε τον αντίπαλο, υποτίμησε το λαό και επένδυσε σε κοντόφθαλμους συμβούλους. Πώς να κερδίσεις μία έστω παρτίδα όταν διαλαλείς την εθνικοποίηση των τραπεζών, την έξοδο από το ΝΑΤΟ, την επιστροφή στη δραχμή, την υποταγή στο Δημόσιο τέρας της χώρας που κατασπάραξε τα σωθικά της και άφησε απλήρωτα χρέη 300 δις ευρώ.

Ο ανένδοτος αντιμνημονιακός αγώνας του μετατράπηκε πλέον σε μία θέση στο τραπέζι συνδιαλλαγής με τον εχθρό, μόλις οι δανειστές των 300 δις έδειξαν τα δόντια τους στην Κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου, η ευημερία των αριθμών εμφανίστηκε στο πεζοδρόμιο και οι δημοσκοπήσεις κατέγραψαν τη λαϊκή οργή για τους ταραχοποιούς της ζωής τους.

Το μέγα λάθος του κ.Τσίπρα ήταν η ασέβεια στο Σύνταγμα με τον εμπαιγμό του θεσμού του Προέδρου της Δημοκρατίας, του συμβόλου της δημοκρατίας μας. Ένα σύμβολο που διαχωρίζει τις δημοκρατίες από τις μοναρχίες και τις δικτατορίες. Ένα σύμβολο που η κατάκτηση του στοίχισε πολύ ακριβά σε Ελλάδα και Κύπρο, όταν ο κ.Τσίπρας ήταν...
αγέννητος.

Η σπίθα του Συντάγματος του κ.Τσίπρα ή καλύτερα της κατάργησης του Συντάγματος και των βουλευτικών εκλογών ανά τετραετία, έσβησε νωρίς ή καλύτερα δεν άναψε ποτέ. Η επικοινωνιακή αβάντα που του έγινε δεν απέδωσε. Ο ηττημένος βέβαια στο τέλος έχει πάντα λίγους υποστηρικτές. Ακόμα και τώρα που έγκριτοι πολίτες παρασύρονται στον ενωτικό λόγο κανείς δεν κάθεται στο τραπέζι με τον χαμένο. Είναι ηλίου φαεινότερο ότι κ.Τσίπρας δεν θέλει να ενώσει. Θέλει να διχάσει την Ελλάδα στους μνημονιακούς και τους αντιμνημονιακούς. Θέλει εκλογές, θέλει δημαγωγία, θέλει αντίδραση, θέλει διάσπαση, θέλει περιπέτεια, θέλει καταστροφή συνειδητά ή ασυνείδητα.

Οι αναφορές του κ.Γλέζου για εκλογή Προέδρου, η παραδοχή του κ.Μητρόπουλου για κίνδυνο μονοδρόμου από το ΣΥΡΙΖΑ προς την μνημονιακή Ευρώπη και τόσες άλλες αντίρροπες δηλώσεις με τη ρητορεία του κ.Τσίπρα δείχνουν ότι κάποιος πρέπει να πει στον κ.Τσίπρα ότι το παιχνίδι τελείωσε. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος για την Ελλάδα μακριά από την Ευρώπη και το ΝΑΤΟ. Εκεί που κοιτάει υπάρχει μόνο σκοτάδι και ταπείνωση. Ο ελληνικός λαός και οι συνομήλικοι του κ.Τσίπρα δεν μπορούν να περιμένουν ως άλλοι Ανατολικογερμανοί πότε θα ζήσουν τη χαρά της δημιουργίας και της ευημερίας.

Ο κ.Τσίπρας πρέπει να σηκωθεί από το τραπέζι και να αποδεχτεί ότι η δημοκρατία μας δεν είναι πια ένα άδειο κόκκινο πουκάμισο που για να το φορέσει ο ίδιος μπορεί να διαλύσει ό,τι τόσο λίγοι συγκόλλησαν από τα κομμάτια της Ελλάδας σε τόσο λίγο χρόνο, για να μπορούμε και πάλι να περπατάμε όρθιοι στον πολιτισμένο κόσμο της Δύσης.

Ας περιμένει ως το 2016 και θα δούμε τότε αν είναι άξιος να μαζέψει τη συγκομιδή του...

==========================

kalami.net/USA: Τα κυβερνητικά ''κρατικοδίαιτα μηδενικά'' Ελλάδας, δεν έχουν αξιοπρέπεια-ντροπή;;;



Υπουργικά ταξίδια στη Νέα Υόρκη (γιά τουρισμό-διασκέδαση και ψώνια), με χρήμα των ''κορόϊδων-θυμάτων''
ΑΦΙΕΡΩΜΕΝΟ ΣΤΟΥΣ ''ΤΟΥΡΙΣΤΕΣ'' ασοβάρευτους ΥΠΟΥΡΓΟΥΣ:  
Στην Πάτρα (και αλλού), μαθητές λιποθυμούν από πείνα και δεν εμβολιάζονται

Με όλα τα έξοδα πληρωμένα από τα ''κορόϊδα'' 'Ελληνες φορολογούμενους, τέσσερεις (!!!) ''τουρίστες'' υπουργοί, θα ταξιδέψουν στη Νέα Υόρκη γιά να εκφωνήσουν ''δεκάρικους'' σε ολιγόωρο... ''φόρουμ'' (1η Δεκεμβρίου, στο Metropolitan Club, Manhattan) γιά την...''ανάπτυξη'' και... ''επενδύσεις'' στην Ελλάδα: Κων/νος Σκρέκας, Μιλτ. Βαρβιτσιώτης, Χρ. Σταϊκούρας, Ασημ. Παπαγεωργίου. Πολλά τα συνέδρια γιά προσέλκυση -υποτίθεται- επενδύσεων τα τελευταία χρόνια, γι' αυτό η Ελλάδα...γέμισε από...επενδύσεις, άνεργους και πεινασμένους.
Τα μικρο-''φόρουμ'' στη Νέα Υόρκη και αλλού, με τα μηδενικά αποτελέσματα, που επιχορηγούνται από κρατικούς Οργανισμούς Ελλάδας (γιά να επωφελούνται ''ημέτεροι'' και ''πρωθυπουργικοί φίλοι''), αποτελούν μιά καλή αφορμή-δικαιολογία, γιά τουριστικά ταξίδια και ψώνια, υπουργών, πολιτικών, με ή χωρίς τον ''φελλό'', αποτυχημένο ταξιδευτή-υφυπουργό, Notis Mitaracchi.
Ποιός ηλίθιος θα επενδύσει σήμερα στην Ελλάδα, έχοντας να αντιμετωπίσει, πολύμηνη αναμονή γιά στήσιμο επιχείρησης, μεγάλη φορολογία και τα δύο μεγάλα ''τέρατα'', δηλ. διαπλεκόμενους μιζο-πολιτικούς και σάπιες-διεφθαρμένες, μιζαδόρικες δημόσιες υπηρεσίες;

Σημ. 1: Προτείνουμε η υπουργική πολυμελής αντιπροσωπεία (μαζί με τους συνοδούς της), να έρθει...
στη Νέα Υόρκη με το ''πρωθυπουργικό αεροσκάφος'' (τώρα που η Ελλάδα ''βγήκε από τα μνημόνια'' και έχει ''ανάπτυξη'', όπως ισχυρίζεται ο πρωθυπουργός της), γιά ''να γίνει επενδυτικός ντόρος'' και να επωφεληθούν ακριβά εστιατόρια, εμπορικά καταστήματα και...στρηπτιτζάδικα Μανχάτταν, όπως συνηθίζεται με τις ελληνικές υπουργικές και λοιπές αποστολές, των οποίων τα ''τουριστικά έξοδα'' πληρώνονται από τα μόνιμα ''κορόϊδα''.

Σημ. 2: Αν στην αποστολή προστεθεί και κάποια υπουργίνα, με τον ''γκόμενο-συνοδό ασφαλείας'', τότε ακόμα καλύτερα και γιά τον...τουρισμό.


Ομογενείς, ΜΗΝ ενοχλείτε τους προξένους-διπλωμάτες μας στις ΗΠΑ πριν το μεσημέρι...Ξυπνούν αργά
Ακολουθώντας πιστά την παράδοση των δημοσίων υπαλλήλων Ελλάδας, πάνε στα προξενεία λίγο πριν το μεσημέρι. Και αν τηλεφωνήσετε πριν, απλά θα σας πουν ότι ''ευρίσκονται γιά υπηρεσιακή δουλειά εκτός γραφείου''. Σε απλοελληνική μετάφραση ''καθημερινή κοπάνα, με χαζή δικαιολογία''.
Πάνε γιά δουλειά μετά τις 10:00-10:30 πρωί, γύρω στις 1:00 βγαίνουν γιά ''υπηρεσιακό -υποτίθεται- γεύμα'' και φεύγουν πριν τις 5:00 το απόγευμα.
Εξαίρεση στο ωράριο, αποτελεί επίσκεψη 'Ελληνα υπουργού -αν συμβεί- στην πόλη τους. Εξυπακούεται ότι τα ''προξενικά καταστήματα'' είναι κλειστά όταν υπάρχουν αργίες στην Ελλάδα, αλλά είναι επίσης κλειστά και τις αργίες στις ΗΠΑ.
Αυτά είναι τα αποτελέσματα τηλεφωνημάτων του ''Κ'' στα Προξενεία μας, γενικά     και μη, ανά τις ΗΠΑ, 9:50-10:10 πρωί, τοπικές ώρες, στις 3, 6, 11 και 14 Νοεμβρίου          2014. To πράξαμε, επειδή λένε ότι τους ''αδικούμε'' τους διπλωμάτες μας, αποκαλώντας τους αυτό που πραγματικά είναι: ''Τουρίστες''.
Γιά να είμαστε δίκαιοι: Εξαίρεση αποτελεί γενικό Προξενείο στην βορειοανατολική ακτή ΗΠΑ, όπου η επικεφαλής, αρχίζει δουλειά 8:45 πρωί.
Είπατε τίποτα γιά ''διπλωματικό πτώμα'' (παλαιότερα γνωστό και ως ''διπλωματικό σώμα'') και ''προξένους-τουρίστες'', σε εποχή ''μνημονίων- λιτότητας'', δηλ. διπλωμάτες, αργόσχολους δημόσιους υπάλληλους Ελλάδας στις ΗΠΑ, που οι περισσότεροι διορίστηκαν εξαιτίας ''γνωριμιών'';;;

Γεωπολιτικό πόκερ για γερούς παίκτες

Η προκλητική Άγκυρα, η φοβική Αθήνα και οι άλλοι… 


Γράφει ο Σωτήρης Σιδέρης 

Παγιδευμένη στον δογματισμό και την έπαρση που διακατέχει το δίδυμο Ερντογάν – Νταβούτογλου, η Τουρκία παίζει με τη φωτιά, απειλώντας τους πάντες, ενώ από τις αποφάσεις που θα λάβει το αμέσως επόμενο διάστημα θα εξαρτηθούν η ειρήνη και η σταθερότητα στην περιοχή μας.

Η Τουρκία μπορεί να μην είναι τόσο ισχυρή για να πραγματοποιήσει τις απειλές της, είναι, ωστόσο, αρκετά ισχυρή για να τις διατυπώνει, γι αυτό κάθε της κίνηση προκαλεί κρίση, φόβους αλλά και αντιδράσεις κι είναι θέμα χρόνου η ένταση να γίνει ορατή και στις διμερείς ελληνοτουρκικές σχέσεις. Αυτός είναι ο λόγος που το υπουργείο Εξωτερικών προσπαθεί να κρατήσει ανοιχτούς διαύλους με την Άγκυρα και σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο αποφασίστηκε η πραγματοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας, στις 5-6 Δεκεμβρίου, με πλήθος ερωτημάτων να συνοδεύουν την απόφαση αυτή, όπως θα δούμε στην πορεία.

Την ίδια στιγμή, στην Ελλάδα μόνο… εντελώς εκτός διπλωματικού κλίματος μπορούν να χαρακτηριστούν οι πανηγυρισμοί του κυβερνητικού στρατοπέδου –κυρίως του Μεγάρου Μαξίμου- που δίνουν την εντύπωση ότι επίκειται συμφωνία με την Αίγυπτο για την ΑΟΖ, που θα λαμβάνει υπόψη το Καστελλόριζο. Ούτε συμφωνία πρόκειται να υπάρξει στο ορατό μέλλον ούτε κάποια εξέλιξη θα σημειωθεί άμεσα στο θέμα αυτό, αναφέρει συνδυασμός πληροφοριών και εκτιμήσεων διπλωματικών και πανεπιστημιακών πηγών που έχουν γνώση των διεργασιών. 
Όλα αυτά επιβεβαιώνουν την εικόνα μίας κυβέρνησης η οποία κινείται στο επίπεδο του εντυπωσιασμού, υποβαθμίζοντας τη στρατηγική της έντασης που ακολουθεί η Τουρκία στη βάση συγκεκριμένου σχεδίου, γνωστού στην Αθήνα από το 2011.

Οι οριοθετήσεις, εξάλλου, στη Μεσόγειο απαιτούν συνεργασίας με πολιτική βούληση και δεν είναι δυνατόν να υπάρξουν λύσεις εν μέσω εντάσεων, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, που υπογραμμίζουν, ωστόσο, την ανάγκη να κλονιστεί η αλαζονεία της γείτονος πριν καταστεί ανεξέλεγκτη.

Από έμπειρη διπλωματική πηγή επισημαίνεται ακόμη ότι η τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας – Αιγύπτου δεν μπορεί να «αφυδατώσει» την τουρκική απειλή έναντι της χώρας μας σε διμερές επίπεδο. Με απλά λόγια, η κατάσταση είναι δύσκολη, σύνθετη και υπερβαίνει τις όποιες «κορώνες» εσωτερικής κατανάλωσης του Μεγάρου Μαξίμου.

Οι λεπτές γραμμές
Παρά τη διακήρυξή τους, που είναι βαρυσήμαντη από κάθε άποψη και θέτει την Άγκυρα προ των ευθυνών της, τόσο η Αθήνα όσο και το Κάιρο θα κάνουν ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις. Σημειώνεται ότι η κοινή δήλωση Σαμαρά – Αναστασιάδη – Σίσι κάνει λόγο για θαλάσσιες ζώνες γενικότερα και όχι ειδικά για την ΑΟΖ, που περιλαμβάνεται στις θαλάσσιες ζώνες.

Μείζονος πολιτικής σημασίας, είναι, πάντως, η προσήλωση των τριών χωρών στη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας, που ουσιαστικά καλούν την Τουρκία να την κυρώσει και να προσέλθει σε διάλογο, υπογραμμίζοντας ότι κάθε λύση στην περιοχή δεν μπορεί να γίνεται εκτός του πλαισίου του διεθνούς δικαίου. Αυτό σημαίνει ότι η σχέση της γείτονος με το ψευδοκράτος και οι μεταξύ τους συμφωνίες δεν παράγουν έννομα αποτελέσματα, γι αυτό και η Άγκυρα καταφεύγει στην απειλή για βία προκειμένου να έχει στη συνέχεια πολιτικά αποτελέσματα. Με βάση τη δήλωση του Καΐρου, η Αίγυπτος αναγνωρίζει την επήρεια του Καστελλόριζου στην οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών –πολύ θετική εξέλιξη για τις μελλοντικές διαπραγματεύσεις-, αλλά απέχουμε πολύ από την οριοθέτηση και από την αποσόβηση των τριβών με την Τουρκία, που, ως γνωστόν, δεν αναγνωρίζει την επήρεια του ακριτικού μας νησιού.

Η Τουρκία θα αντιδράσει και η Αίγυπτος δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι α εργαστεί στο μέλλον για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών με τον δυναμισμό που εμφάνισε στη Διακήρυξη του Καΐρου. Γι αυτό τον λόγο στο υπουργείο Εξωτερικών επικρατεί κλίμα αναμονής ενόψει της αντίδρασης της Τουρκίας, ίσως και κοντά στο Καστελλόριζο, που είναι το σημείο εκκίνησης των συνομιλιών Ελλάδας – Αιγύπτου με βάση τη Διακήρυξη του Καΐρου. Έχει ιδιαίτερη αξία, πάντως, το στοιχείο ότι όσο στην ευρύτερη Μέση Ανατολή υπάρχουν οι τζιχαντιστές που ψάχνουν δίκτυα και στην Αίγυπτο πλέον και όσο στην Τουρκία υπάρχει ο Ερντογάν, οι σχέσεις Άγκυρας – Καΐρου δύσκολα θα αποκατασταθούν. Ας μην ξεχνάμε ότι η Τουρκία επιχείρησε επί Μόρσι να ακυρώσει τη συμφωνία Αιγύπτου – Κυπριακής Δημοκρατίας για την ΟΑΖ και ίσως τα πράγματα να είχαν πάρει αρνητική τροπή αν ο ηγέτης των Αδελφών Μουσουλμάνων δεν είχε ανατραπεί.

Επιχείρηση κατευνασμού
Σημειώνεται ότι το προσεχές διάστημα η ελληνική διπλωματία θα εργαστεί ώστε να παραμείνουν ανοιχτοί οι δίαυλοι επικοινωνίας με την Τουρκία, καθώς προβλέπεται αύξηση της έντασης στον εναέριο και θαλάσσιο χώρο του Αιγαίου και στη μεσόγειο, αλλά μάλλον με δειλό τρόπο. Η κατάσταση στην Κύπρο και η ένταση στο Αιγαίο συνετέλεσαν στο να μην μιλά κανείς για την πραγματοποίηση του Ανώτατου Συμβουλίου Συνεργασίας Ελλάδας – Τουρκίας που είχε προγραμματιστεί γι αυτό το μήνα στην Αθήνα. Μετά τις αντιδράσεις της Τουρκίας όμως η ελληνική κυβέρνηση αποφάσισε εσπευσμένα να ανακοινώσει την πραγματοποίηση του Συμβουλίου τον Δεκέμβριο, εν μέσω έντονων ερωτημάτων.

Διπλωματικοί κύκλοι έκαναν λόγο για φοβισμένη κίνηση που στόχο έχει να κατευνάσει την Τουρκία και όχι να συζητηθεί κάποιο φλέγον θέμα. Η Αθήνα προχωρά σε μία τέτοια κίνηση τη στιγμή που η Άγκυρα απειλεί την Ελλάδα, εκβιάζει την Κυπριακή Δημοκρατία, περιφρονεί το διεθνές δίκαιο και αρνείται να συμμορφωθεί με τη διεθνή νομιμότητα. Παρ’ όλα αυτά, η κυβέρνηση Σαμαρά – Βενιζέλου προβαίνει σε άτακτες κινήσεις χωρίς αντίκρυσμα και χωρίς περιεχόμενο. Γιατί, σημειωτέον, από την ατζέντα του Συμβουλίου έχουν εξαιρεθεί τα μεγάλα πολιτικά και διπλωματικά προβλήματα, κατά συνέπεια απορεί κανείς τι θα συζητήσουν εντέλει οι δυο κυβερνήσεις.

Εκστρατεία ενημέρωσης 
Από την άλλη, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που δείχνουν πολλές κυβερνήσεις, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, Ελλάδα, Αίγυπτος και Κυπριακή Δημοκρατία θα ενημερώσουν σχεδόν όλες τις χώρες του κόσμου για τα αποτελέσματα της Τριμερούς και θα τους επιδώσουν την διακήρυξη του Καΐρου. Κύρια στόχευση είναι η κατανόηση, κυρίως από πλευράς των μεγάλων δυνάμεων, των προθέσεων των τριών χωρών, ότι, δηλαδή, δεν επιδιώκουν να συγκροτήσουν αντιτουρκικό άξονα, αλλά εργάζονται για την δημιουργία ενός νέου μοντέλου συνεργασίας σε μία ιδιαίτερα ταραγμένη περιοχή του πλανήτη, που κατά κοινή ομολογία εμφανίζει κενά ασφαλείας.
Αυτονόητος στόχος της ελληνικής διπλωματίας, με βάση τις ίδιες πηγές, είναι να υποστηριχθεί επίσημα πλέον, η τριμερής συνεργασία Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας – Αιγύπτου από τις μεγάλες χώρες και την Ε.Ε., ώστε να πιεστεί ακόμη περισσότερο η Τουρκία να αναθεωρήσει την στάση της. Ιδιαίτερα η Αθήνα και η Λευκωσία θέλουν να υπογραμμίσουν την ανάγκη να αποφευχθεί η κλιμάκωση της έντασης εκ μέρους της γείτονος και είναι αρμοδιότητα των μεγάλων χωρών να απευθύνουν τις σχετικές συστάσεις.

Η αντίδραση
Παρά την ανοχή που επέδειξαν ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΟΗΕ και ΕΕ, η Τουρκία δείχνει σημάδια έντονου εκνευρισμού μετά τη Σύνοδο Ελλάδας – Κυπριακής Δημοκρατίας – Αιγύπτου. Τώρα, λοιπόν, επιχειρεί τον απεγκλωβισμό της από την Κυπριακή ΑΟΖ, υπό τον όρο ότι θα αποσπάσει πολιτικά οφέλη, να συμφωνηθεί, δηλαδή, κατά κάποιον τρόπο η συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου, ακόμη και χωρίς συμφωνία στο πολιτικό πρόβλημα. Η πρώτη πρόταση, παρά την άθλια απόπειρα του ΟΗΕ να δημιουργηθεί κοινή επιτροπή Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, απορρίφθηκε, αλλά ήδη αναζητούνται πλάγιοι δρόμοι που οδηγούν στο ίδιο αποτέλεσμα, δηλαδή στην ομηρία της Λευκωσίας στο θέμα των υδρογονανθράκων. Σαν να ζητούσε η Κυπριακή Δημοκρατία να υπάρξει από τώρα συμφωνία για επιστροφή εδαφών από την Τουρκία, χωρίς προηγούμενη λύση του πολιτικού προβλήματος.

Αποτελεί μέγα ολίσθημα για τον ΟΗΕ ουσιαστικά να αναγνωρίζει τον ρόλο της Τουρκίας στην Κυπριακή ΑΟΖ και να τον εντάσσει στο διαπραγματευτικό πλαίσιο, ενώ η λογική και η νομιμότητα απαιτούν την άνευ όρων αποχώρηση των τουρκικών πλοίων από την περιοχή. 
Ευθύνες έχει και η Ελληνική κυβέρνηση, που δεν προετοιμάστηκε όλο αυτό το διάστημα, παρότι ήταν φανερή η πολιτική της γείτονος.

Στο ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών, ιδιαίτερα στην υπηρεσιακή ιεραρχία, επικρατεί κινητικότητα, με την έννοια ότι δρομολογούνται ιστορικές εξελίξεις και η Ελλάδα έχει μία ακόμη ευκαιρία να αναβαθμιστεί στην περιοχή, αλλά και να προστατεύσει τα εθνικά της συμφέροντα, αρκεί να υπάρξει συνολικό σχέδιο αντιμετώπισης της Τουρκίας, όσο και συνεργασίας με το Ιράν και το Ισραήλ, που είναι οι μεγάλοι παίκτες της ευρύτερης περιοχής.
Ουδείς, ωστόσο, στο ΥΠΕΞ συμμερίζεται τις διαρροές για εσωτερική κατανάλωση που έκανε τις τελευταίες ημέρες το Μέγαρο Μαξίμου σχετικά με την ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να γίνονται στέρεα βήματα.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ήδη υπάρχει προεργασία, που θα εντατικοποιηθεί, η οποία αποβλέπει στην ενεργό συμμετοχή της Τεχεράνης στον υπό διαμόρφωση «Συνεταιρισμό της Μεσογείου». Το Ιράν είναι ενήμερο για τη συνεργασία με την Αίγυπτο και θα ενημερωθεί πληρέστερα κατά την επίσκεψη του Ιρανού υπουργού Εξωτερικών στην Αθήνα το προσεχές διάστημα. Σημειώνεται ότι το Ιράν είναι έντονα δυσαρεστημένο από τη στήριξη που παρέχει η Τουρκία στους τζιχαντιστές και αναζητεί τρόπους περιορισμού της επιρροής της Άγκυρας στην περιοχή.
Η συνεργασία όλων αυτών των χωρών είναι ικανή να προσφέρει σε βάθος χρόνου σημαντικό κεφάλαιο ασφάλειας, ανάπτυξης και πολύπλευρης συνεργασίας και στην Ελλάδα και στην Κυπριακή Δημοκρατία. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι η Γερμανία έχει εντείνει την προσοχή της στις κινήσεις της Αθήνας, της Λευκωσίας και του Καΐρου και ζητά πρόσθετα στοιχεία.

Εν αναμονή του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε.
Υπό το πρίσμα αυτό, οι διαβουλεύσεις που αναμένονται στο πλαίσιο της Ε.Ε. κρίνονται εξαιρετικά σημαντικές. Στις 17 Νοεμβρίου (χθες) πραγματοποιήθηκε το Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της Ένωσης, όπου ο Ευάγγελος Βενιζέλος ενημέρωσε τους ομολόγους του εφ’ όλης της ύλης. Η Ελληνική πλευρά θέλει να ενισχύσει το ασθενές μήνυμα των Βρυξελλών, όπως διατυπώθηκε στα Συμπεράσματα της Συνόδου Κορυφής της 24ης Οκτωβρίου, με στόχο να πιεστεί η Τουρκία να αναδιπλωθεί άνευ όρων. Είναι η στιγμή που θα αποκαλυφθεί τι ακριβώς επιδιώκει η Ε.Ε. με το να τηρεί στάση ανοχής έναντι της γείτονος. Καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές, πάντως, θεωρούν βέβαιο ότι στην πρόταση του ΟΗΕ για τη συγκρότηση κοινής επιτροπής Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων έχει βάλει το… χέρι της και η Ε.Ε. Άρα ευθύνη του κ. Βενιζέλου είναι να καταστήσει σαφές στο Συμβούλιο υπουργών ότι η στάση της Ένωσης είναι λανθασμένη και όσο δείχνει ανοχή στην Άγκυρα τόσο πιο επιθετική θα γίνεται.

Το Συμβούλιο αυτό κρίνεται πολύ σημαντικό και γιατί κάποια στιγμή η Αθήνα και η Λευκωσία, όπως και συνολικά η Ε.Ε., θα πρέπει να αποσαφηνίσουν τι θα κάνουν με την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας, δεδομένου ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έχει δεσμευτεί να μπλοκάρει τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

Στην πορεία, πάντως, προς τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου βρίσκονται πολλά και σημαντικά θέματα για την ελληνική πλευρά.
Επιγραμματικά η ατζέντα οφείλει να περιέχει:
1. Την άνευ όρων αποστρατιωτικοποίηση της Κυπριακής ΑΟΖ ώστε να συνεχιστούν οι έρευνες χωρίς πιέσεις και να αποσυνδεθούν από τις διαπραγματεύσεις για το πολιτικό πρόβλημα. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να απομακρυνθούν από την περιοχή εντός και γύρω από την ΑΟΖ όλοι οι ξένοι στόλοι, του ΝΑΤΟ και των διαφόρων χωρών.
2. Η ΕΕ οφείλει να τοποθετηθεί με σαφήνεια, καθώς η Κυπριακή ΑΟΖ είναι ευρωπαϊκή ΑΟΖ, είναι νομίμως οριοθετημένη και έχει κατατεθεί στον ΟΗΕ. Προκαλεί εύλογα ερωτήματα το γεγονός ότι η Ελλάδα, ενώ ψήφισε πανηγυρικά την Κοινή Πολιτική Άμυνας και Ασφάλειας, δεν την έχει επικαλεστεί ακόμη στην περίπτωση της ΑΟΖ, ώστε να προκαλέσει αν μη τι άλλο διλήμματα στην Ε.Ε. Σημειώνεται ότι με απόφαση της ΕΕ στρατεύματα έχουν μεταβεί στην Κεντρο-αφρικανική Δημοκρατία, αλλά στην περίπτωση της Κύπρου δεν υπάρχει ούτε μία δήλωση. Μάλιστα, εντύπωση προκαλεί η σιωπή της Μογκερίνι, της νέας υπερ-επιτρόπου Εξωτερικών της ΕΕ, όπως και το γεγονός ότι η Ελληνική κυβέρνηση δεν πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.
3. Τη διακοπή των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Τουρκίας αν συνεχίσει να απειλεί είτε στην Κύπρο είτε στο Αιγαίο, επικαλούμενη, μάλιστα, δεκάδες αποφάσεις Συνόδων Κορυφής και τα κριτήρια Κοπεγχάγης, που απορρίπτουν κατηγορηματικά τη χρήση ή την απειλή για χρήση βίας.
4. Τη σαφή δήλωση του Συμβουλίου Υπουργών και μετά της Συνόδου Κορυφής ότι η Ε.Ε. τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της Διακήρυξης του Καΐρου και υποστηρίζει την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών στη Μεσόγειο με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας.
5. Την απαίτηση της Ε.Ε. η Τουρκία να κυρώσει τη Σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.
6. Την κατηγορηματική δήλωση εκ μέρους της ΕΕ –προφανώς και του ΟΗΕ- ότι δεν αναγνωρίζει ως έγκυρες συμφωνίες που συνάπτει η Τουρκία με το ψευδοκράτος, κατά συνέπεια η τουρκική παρουσία στην Κυπριακή ΑΟΖ είναι απολύτως εκτός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας.

Αν έστω και μέρος αυτής της ατζέντας υιοθετηθεί και οδεύσει προς έγκριση από τη Σύνοδο Κορυφής του Δεκεμβρίου, το πλαίσιο διαλόγου και συνεννόησης θα επηρεαστεί προς θετική κατεύθυνση και η Τουρκία θα υποχρεωθεί να καταλάβει ότι είναι προς το συμφέρον της να αλλάξει τακτική.
Η κατάσταση προφανώς είναι και δύσκολη και περίπλοκη. Και ίσως να γίνει και πολύ επικίνδυνη, αν η προληπτική διπλωματία των διεθνών οργανισμών δεν ενεργοποιηθεί για να διαφυλάξει την σταθερότητα στην περιοχή.

Πηγή περιοδικό «Επίκαιρα», τεύχος 263

Ομόφωνη απόφαση! Στο σκαμνί ο Γιώργος Καρατζαφέρης για πόθεν έσχες και off shore! Βουλευτής αποκάλυψε πως βρήκαν και τρίτη off shore

Ομόφωνη απόφαση! Στο σκαμνί ο Γιώργος Καρατζαφέρης για πόθεν έσχες και off shore! Βουλευτής αποκάλυψε πως βρήκαν και τρίτη off shore
-  Όλοι στην επιτροπή συμφώνησαν άμεσα στην παραπομπή του του πρόεδρου του ΛΑΟΣ

- Θα ζητηθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο να γίνει έλεγχος του εμβάσματος έτσι ώστε να επιστραφεί στο Δημόσιο
- Ερωτήματα για την αποτυχία των ορκωτών λογιστών που πήραν 800.000 ευρώ αλλά δεν εντόπισαν τις επίμαχες offshore
- Μέσα στον φάκελο με τις off shore υπάρχουν και στοιχεία φωτιά και για ακίνητα

Με ομόφωνη απόφαση η επιτροπή της Βουλής αποφάσισε την παραπομπή του προέδρου του ΛΑΟΣ, Γιώργου Καρατζαφέρη στη δικαιοσύνη για ανακριβή δήλωση πόθεν έσχες και για συμμετοχή σε off shores εταιρείες.

Μάλιστα, η απόφαση της επιτροπής είναι καταπέλτης, αφού θα ζητηθεί από το Ελεγκτικό Συνέδριο να κάνει διαχωρισμό των κτηθέντων, κάτι που ουσιαστικά σημαίνει πως θα ελεγχεί το έμβασμα του 1 εκατομμυρίου ευρώ, έτσι ώστε να μπορεί να επιστραφεί στο Δημόσιο ή να λάβει το δημόσιο τα νόμιμα.

Την ίδια ώρα, ωστόσο, μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης, βουλευτής που δεν κατονομάζεται αποκάλυψε πως υπήρξε και τρίτη off shore που δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο τη θέση του Γιώργου Καρατζαφέρη.

Πάντως, σύμφωνα με τα νέα ευρήματα, ο πρόεδρος του ΛΑΟΣ θα βρεθεί αντιμέτωπος με τρεις κατηγορίες, αυτή της ανακριβούς δήλωσης πόθεν έσχες, του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος και της συμμετοχής σε υπεράκτια (offshore) εταιρεία.

Η συζήτηση ξεκίνησε μεν στις 6 το απόγευμα, ωστόσο, άργησε να ασχοληθεί με το θέμα του προέδρου του ΛΑΟΣ, καθώς προηγήθηκαν μια σειρά από άλλα ουσιαστικά και διαδικαστικά ζητήματα.


Γιατί δεν εντόπισαν τις offshore οι ορκωτοί λογιστές;

Την ίδια ώρα, ερωτήματα προκαλεί το γεγονός ότι οι ορκωτοί λογιστές που πήραν την διόλου ευκαταφρόνητη αμοιβή των 800.000 ευρώ, προκειμένου να ελέγξουν τα πόθεν έσχες, δεν κατάφεραν να εντοπίσουν τις επίμαχες offshore εταιρείες, τις «ύποπτες» καταθέσεις, αλλά και τον πραγματικό ιδιοκτήτη των ακινήτων!

Να σημειωθεί ότι οι ορκωτοί ελεγκτές προτείνουν την παραπομπή του κ. Καρατζαφέρη στον εισαγγελέα Εφετών και το Ελεγκτικό Συνέδριο για τα αδικήματα της ανειλικρινούς δήλωσης «πόθεν έσχες» και παράνομης κατοχής offshore εταιρείας.

Υπενθυμίζεται πως σύμφωνα με το νόμο του 2010, η συμμετοχή πολιτικών προσώπων σε υπεράκτιες εταιρείες επιφέρει έκπτωση από το αξίωμά τους, ποινή φυλάκισης από 2 έως 5 έτη και χρηματικό πρόστιμο από 10.000 εως 500.000 ευρώ. 

ΠΗΓΗ
Με "σπασμένα φρένα" η Πολεμική Αεροπορία ψάχνει ακόμη ...τακάκια για μαχητικά αεροσκάφη!
Image

Πριν από ένα χρόνο το Onalert με ρεπορτάζ του αποκάλυπτε ότι σημαντικός αριθμός μαχητικών αεροσκαφών είναι καθηλωμένα επειδή πρέπει ν΄αλλάξουν…τακάκια! 8 Νοεμβρίου 2013 είχε δημοσιευθεί το ρεπορτάζ. Το πρόβλημα προϋπήρχε.

Πέρασε ένας χρόνος αλλά το πρόβλημα παραμένει! Το πληροφορηθήκαμε χθες και χρειάστηκε να μιλήσουμε με αρκετούς για να το επιβεβαιώσουμε,γιατί ακουγόταν απίστευτο!

Μην βιαστείτε να βγάλετε το συμπέρασμα ότι το πρόβλημα είναι οικονομικό γιατί θα πέσετε έξω. Το θέμα είναι πολύ χειρότερο. Είναι πρόβλημα νομικό και το έχει προκαλέσει -τι άλλο- ο νόμος γόρδιος δεσμός για τις προμήθειες που άφησε πίσω του ο Βενιζέλος! Παρόλα αυτά η απίστευτη καθυστέρηση δεν μπορεί να δικαιολογηθεί.

Τι έχει συμβεί; Για να γίνει προμήθεια ακόμη και για τακάκια στα μαχητικά αεροσκάφη πρέπει να γίνει διαγωνισμός. Διαφάνεια θα πείτε αλλά μήπως τελικά η επίκλησή της είναι η καλύτερη δικαιολογία για να μην γίνεται τίποτα και να μην αναλαμβάνει κανείς τις ευθύνες του; Δυστυχώς ή ευτυχώς για κάθε τύπο μαχητικού αεροσκάφους όλα τα “αναλώσιμα” τα διαθέτουν οι κατασκευάστριες εταιρείες. Είναι δυνατόν η Lockheed Martin να διαθέτει τακάκια για τα Mirage και η Dassault για τα F 16; Προφανώς όχι!

Ας δεχτούμε όμως ότι για λόγους τυπικούς που δημιουργούν την αίσθηση διαφάνειας για τα…τακάκια πρέπει να γίνει διαγωνισμός. Είναι δυνατόν να γίνεται διαγωνισμός με οκτώ απαράβατους όρους; Το πιο ευτράπελο είναι ότι η εταιρεία που κατασκευάζει τα αεροσκάφη που έχουν καθηλωθεί, δηλωσε ότι “πιάνει” μόλις τους δύο απ΄ αυτούς!

Το θέμα είχε προκαλέσει το προσωπικό ενδιαφέρον του ΥΦΕΘΑ Γιάννη Λαμπρόπουλου ο οποίος παρότρυνε όλους τους εμπλεκόμενους ΓΕΑ και Γενική Διέυθυνση Εξοπλισμών να βρουν τάχιστα λύση. Αυτά μήνες πριν ,μόλις είχε αναλάβει ο Λαμπρόπουλος καθήκοντα. Κι όμως μέχρι σήμερα τίποτα δεν έχει γίνει εκτός από διαγωνισμούς που φυσικά δεν οδηγούν πουθενά.

Κι έτσι τα μαχητικά παραμένουν καθηλωμένα!

Καλή μας τύχη...

Σχόλιο Ιστολογίου: Σιγά μη στάξει η ουρά του ποντικού ... ¨Οταν προπληρώνουμε υποβρύχια και ελικόπτερα (που πεφτουν μίζες) η διαφάνεια θα εξασφαλισθεί με την διενέργεια διαγωνισμού για  “αναλώσιμα” ανταλλακτικά που φυσικά διακινεί μόνο η κατασκευάστρια εταιρεία.

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ