}

09 Νοεμβρίου, 2014

Guardian:Ο Τσίπρας μπορεί να κάνει πραγματικότητα το όνειρο του ’68.

"Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τελικά σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση" αναφέρει η ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Guardian στο πλαίσιο αφιερώματος για τα τρία αριστερά κόμματα σε Ελλάδα, Ισπανία και Σλοβενία που προηγούνται στις δημοσκοπήσεις.

Εξαιρετικά κολακευτικά σχόλια για το ΣΥΡΙΖΑ και τον πρόεδρο του Αλέξη Τσίπρα φιλοξενεί σε δημοσίευμά της η
βρετανική εφημερίδα Guardian στο πλαίσιο αφιερώματος για τα τρία αριστερά κόμματα σε Ελλάδα, Ισπανία και Σλοβενία (ΣΥΡΙΖΑ, Podemos και Ενωμένη Αριστερά αντίστοιχα) τα οποία προηγούνται στις δημοσκοπήσεις και πιθανόν να γίνουν κυβέρνηση. Το δημοσίευμα φέρει τον τίτλο: «Τα νέα αριστερά κόμματα της Ευρώπης μπορεί να κάνουν πραγματικότητα το όνειρο του 1968».

Η εφημερίδα εκτιμά ότι εάν γίνουν εκλογές στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση.

Στην Ελλάδα, γράφει η βρετανική εφημερίδα, ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πιο δημοφιλές κόμμα, με ένα προβάδισμα 11% από τη ΝΔ. «Αν οι εκλογές γίνουν πρόωρα το Φεβρουάριο, δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι τελικά σε θέση να σχηματίσει κυβέρνηση» αναφέρει ο Guardian.

Το δημοσίευμα ξεκινά με μια σκηνή από την ταινία του Κώστα Γαβρά, «Το κεφάλαιο».

Σε ένα οικογενειακό γεύμα, ο διευθύνων σύμβουλος μίας μεγάλης γαλλικής τράπεζας έχει ένα καυγά με τον θείο του, έναν αριστερό του 1968, ο οποίος κατηγορεί τον ανιψιό του για την υπερχρέωση Ευρωπαίων πολιτών και την καταστροφή κρατών. Ο νεαρός τραπεζίτης απαντά «Μα πρέπει να είσαι χαρούμενος». Ο θείος ρωτάει μπερδεμένος «Γιατί;», «Διότι εκπληρώνω τα παιδικά σου όνειρα». «Τα παιδικά μου όνειρα;» ρωτάει ο θείος. «Εσείς οι αριστεροί θέλετε διεθνισμό, τον αποκτήσατε. Τα λεφτά δε γνωρίζουν σύνορα», του απάντησε.

Ο συντάκτης του άρθρου, αφού περιγράφει τις τελευταίες δημοσκοπήσεις σε Ελλάδα, Ισπανία και Σλοβενία, όπου τα αριστερά κόμματα είναι εξαιρετικά δημοφιλή, συνεχίζει:

«Αν οι προβλέψεις ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι η πρώτη, αληθινά αριστερή, κυβέρνηση στην Ευρώπη, του χρόνου, το τεστ της επιτυχίας του μπορεί να είναι μια επανάληψη της σκηνής του φιλμ του Γαβρά, όπου ο Γιόσκα Φίσερ θα συζητά με τον Αλέξη Τσίπρα».

Και το δημοσίευμα παραθέτει το φανταστικό διάλογο: «Όταν ο αριστερός της γενιάς του ’68 κατηγορήσει τον Έλληνα ηγέτη ότι «εκτρέπει και άλλες χώρες σε επικίνδυνες   αριστερές ατραπούς» γιατί δεν μπορούμε να φανταστούμε τον Τσίπρα να απαντά:
«Μα θα έπρεπε να είσαι χαρούμενος».

Όταν ο Φίσερ, μπερδεμένος, θα ρωτούσε «γιατί» ο Τσίπρας θα μπορούσε απλά να απαντήσει: «Γιατί εκπληρώνω τα παιδικά σου όνειρα»…

Πηγή: 7imeres.gr

Καθολικό «πάγωμα» ερευνών στην ΑΟΖ ζητά η Τουρκία.

Του Κώστα Βενιζέλου
Το «πάγωμα» των ερευνών που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία στην ΑΟΖ της χώρας επιδιώκει η Άγκυρα. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, το μήνυμα που διαβιβάσθηκε από την Τουρκία προς την Κύπρο, ως «συνταγή αποκλιμάκωσης», συνίσταται σε μια κίνηση ένθεν και ένθεν, που θα οδηγήσει σε «ισοδύναμης αξίας» αποτέλεσμα.

Συγκεκριμένα, αυτό που φαίνεται να έθεσε υπόψη 
και των Ηνωμένων Εθνών η Άγκυρα (και διά του κατοχικού ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου), είναι να «παγώσει» τις έρευνες η Κυπριακή Δημοκρατία, μετά που θα ολοκληρωθεί ό,τι υπάρχει σε εξέλιξη από την ENI-KOGAS και να σταματήσει οποιαδήποτε άλλη κίνηση, όπως για παράδειγμα νέος γύρος αδειοδότησης.

Ως «αντάλλαγμα» η Τουρκία θα αναστείλει τις έρευνές της, που διεξάγει δήθεν με εξουσιοδότηση του ψευδοκράτους, στην περιοχή νοτίως της νήσου, στα τεμάχια που βρίσκονται στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Όπως είναι γνωστό, το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Μπαρμπαρός» συνεχίζει να διενεργεί σεισμογραφικές έρευνες, και στην Άγκυρα ενόψει της ολοκλήρωσής τους προετοιμάζονται για το επόμενο βήμα, που σύμφωνα με τις διαρροές που γίνονται από Τουρκία και κατεχόμενα, είναι η εγκατάσταση πλατφορμών. Τούτο, όμως, δεν προκύπτει ότι θα γίνει σύντομα. Εκτός και εάν κουβαλήσουν μια πλατφόρμα για να ενισχύσουν την ένταση.


Ο διπλωματικός «ελιγμός» από πλευράς της Τουρκίας για πάγωμα των εξελίξεων στο θέμα των υδρογονανθράκων, δείχνει τις προθέσεις της. 

Πρώτο, στέλνει το μήνυμα πως η αποκλιμάκωση της έντασης, που η ίδια προκάλεσε στην περιοχή, περνά μέσα από ένα δίλημμα που τίθεται στη Λευκωσία διά εκβιασμών, απειλών και επιχειρείται να επιβληθεί με τη στρατιωτική παρουσία: Είτε θα αρχίσει συζήτηση για τη συνδιαχείριση του φυσικού πλούτου είτε τερματίζονται οι έρευνες.

Δεύτερο, προβάλλεται από τουρκικής πλευράς η γνωστή τακτική της. Υιοθετεί για μιαν ακόμη φορά τη συνταγή, που προκαλεί την κρίση και για να εκτονωθεί ζητά ανταλλάγματα.

Είναι προφανές μέσα και από τα όσα μετέφερε ο απεσταλμένος των Ηνωμένων Εθνών, ότι δεν διαφαίνεται πιθανότητα συγκλίσεων, ώστε να δοθεί η δυνατότητα για επανάληψη των διαπραγματεύσεων.

Τι θα γίνει; Η κρίση θα συντηρηθεί από την Τουρκία, θα αυξάνει τις πιέσεις προς τη Λευκωσία με την προώθηση τετελεσμένων, στοχεύοντας πρωτίστως να αναγκάσει την Κυπριακή Δημοκρατία να συρθεί στις επιδιώξεις της.

Όπως σημείωναν ενημερωμένες πηγές, η Τουρκία θα «τεντώσει το σχοινί», θα συντηρεί την ένταση, δεν πρόκειται, αν και ο Ερντογάν είναι ένας αστάθμητος παράγοντας, να προκαλέσει θερμό επεισόδιο, καθώς θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου.

Σήμερα μπορεί να διαχειριστεί τις όποιες αντιδράσεις υπάρχουν σχετικά με την προώθηση τετελεσμένων στην περιοχή νοτίως της Κύπρου, καθώς είναι και χλιαρές και οι πλείστες ρητορικού χαρακτήρα. Δεν είναι, όμως, σίγουρο για την Τουρκία, εάν η αντιμετώπιση ενός θερμού επεισοδίου από τους τρίτους θα είναι η ίδια με τις σημερινές αντιδράσεις στις προκλήσεις. 

«Αγαπητοί μας γείτονες»
 
Η Λευκωσία, όπως και η Αθήνα, θεωρούν πως η αποκλιμάκωση της έντασης μπορεί να υπάρξει, μόνο εάν διαμορφωθούν μοχλοί πίεσης προς την Τουρκία.

Όπως προκύπτει και από τις συνομιλίες που είχε την περασμένη Παρασκευή ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς στη Λευκωσία, στόχος είναι η αξιοποίηση συμμαχιών με χώρες της περιοχής. Δηλαδή, σε αυτή τη φάση με την Αίγυπτο και το Ισραήλ, ενώ η συνεργασία θα διευρυνθεί και με άλλες χώρες.

Η διαμόρφωση της συνεργασίας με την Αίγυπτο έχει ενοχλήσει πολύ την Τουρκία, ενώ από πλευράς του Ισραήλ ενόψει και της επίσκεψης του προέδρου Αναστασιάδη στο Τελ Αβίβ στις 2 Δεκεμβρίου, αναμένονται διάφορες κινήσεις.

Στο πεδίο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κομβικό σημείο για τα ευρωτουρκικά θα είναι η στάση Αθηνών και Λευκωσίας στη σύνοδο κορυφής του Δεκεμβρίου και κατά πόσο θα καταγραφεί η θέση τους για «πάγωμα» των ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας.

Πηγή: philenews

Ωμή απειλή των Τούρκων: Αν συναντήσουμε Ελληνες ή Ισραηλινούς θα χουμε εμπλοκή

Posted by onpolitika στο Νοεμβρίου 9, 2014

αοζ
Με στρατιωτική φρασεολογία και δια στόματος στρατιωτικών αναφέρεται πλέον η Άγκυρα στο θέμα των ερευνών στην Ανατολική Μεσόγειο. Ο αρχηγός του τουρκικού ΓΕΝ ναύαρχος Μπουλέντ Μποστάνογλου δήλωσε ότι «οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί στο τουρκικό πολεμικό ναυτικό» και ότι το τελευταίο θα κινηθεί με βάση αυτούς.
Σε δηλώσεις που έκανε σε δημοσιογράφους σχετικά με τις ναυτικές ασκήσεις «Γαλάζια Φάλαινα», ο Μποστάνογλου ρωτήθηκε αν οι ασκήσεις σχετίζονται με την ένταση στην περιοχή και είπε πως αυτές πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια και ότι αποσκοπούν στην ανάπτυξη της ικανότητας συνεργασίας με τους συμμάχους».
Οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού στο γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων κι από εκεί στο γενικό επιτελείο ναυτικού
Ερωτηθείς για το τι θα γίνει αν τα πλοία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού συναντηθούν στη Μεσόγειο με πλοία της Ελλάδας ή του Ισραήλ ο Τούρκος ναύαρχος είπε «θα κινηθούμε σύμφωνα με τους κανόνες εμπλοκής που μας έχουν δοθεί. Οι κανόνες εμπλοκής έχουν παραδοθεί από το γραφείο του πρωθυπουργού στο γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων κι από εκεί στο γενικό επιτελείο ναυτικού. Οι δυνάμεις μας θα συνεχίσουν τις δραστηριότητές τους στην περιοχή για την επίγνωση κατάστασης».
Ο Μποστάνογλου είπε επίσης ότι «οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις προστατεύουν από κοντά και υποστηρίζουν το ερευνητικό σκάφος Μπαρμπαρός Χαϊρετίν Πασά. Παράλληλα παρακολουθούν από απόσταση 900 χιλιομέτρων το ερευνητικό σκάφος που έχει ενοικιάσει η Ελληνοκυπριακή διοίκηση Νότιας Κύπρου. Οι εντολές που έχουμε αυτή τη στιγμή είναι να μην παραβιάσουμε την απόσταση των 900 χιλιομέτρων. Και γι αυτό το λόγο δεν υπήρξε οποιαδήποτε παρενόχληση».
Σημειώνεται ότι στις 26 Ιουνίου 2012 ο τότε πρωθυπουργός και νυν πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε ανακοινώσει ότι «έχουν αλλάξει οι κανόνες εμπλοκής των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων». Κι αυτό με αφορμή της ένταση με τη Συρία. Ο Ερντογάν είχε πει ότι «κάθε στρατιωτικό στοιχείο που θα προσεγγίζει τα σύνορα της Τουρκίας με τρόπο που θα συνιστά κίνδυνο ασφάλειας, θα αξιολογείται ως απειλή και θα αντιμετωπίζεται ως στρατιωτικός στόχος».
Οι λεγόμενοι «κανόνες εμπλοκής» είναι κανόνες σχετικά με την έκταση των στρατιωτικών μέτρων που λαμβάνει ένα κράτος απέναντι σε εξωτερικές απειλές».
Το ερώτημα που τίθεται είναι ο λόγος για τον οποίο αισθάνεται η ‘Αγκυρα να κάνει λόγο για «κανόνες εμπλοκής». Ερώτημα το οποίο παραπέμπει στην έννοια «σύνορα» την έχει υπόψη της σχετικά με την Κύπρο και πιο συγκεκριμένα σχετικά με τα κατεχόμενα.
Οι ασκήσεις «Γαλάζια Φάλαινα» διεξάγονται στις 6-14 Νοεμβρίου με τη συμμετοχή και νατοϊκών στοιχείων από τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Αγγλία, την Ισπανία και τον Καναδά, καθώς και μιας φρεγάτας από το Πακιστάν. Ξεκίνησαν στη ναυτική βάση «Ακσάζ» στη Μαρμαρίδα και θα συνεχιστούν με ασκήσεις άμυνας. Η τελική φάση προβλέπει επίσκεψη στο λιμάνι της Αττάλειας.
Πηγή ΑΠΕ ΜΠΕ

Ο ΠΟΥΤΙΝ ΠΡΟΕΙΔΟΠΟΙΗΣΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΡΙΑΚΟ

Posted by nektaritsa στο Νοεμβρίου 9, 2014

Δ Πορφύρης/Π Σταφυλά

 Ο Τούρκος Πρόεδρος πραγματοποίησε μια σπάνια τηλεφωνική κλήση προς το Ρώσο ομόλογό του για να συζητήσουν τις τελευταίες περιφερειακές εξελίξεις, ιδιαίτερα τη σύγκρουση στη Συρία. Σύμφωνα με την Μoscow Times (δυτικού προσανατολισμού), ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν παρά την εμπάθειά του κατά της συριακής κυβέρνησης του Μπασάρ αλ-Άσαντ, δήλωσε ότι η Τουρκία έχει φθάσει σε ένα σημείο όπου δεν μπορεί να παραμείνει αδιάφορη απέναντι στο «ανθρώπινο μακελειό» στο Κομπάνι.

 Όμως παρά την ένδειξη καλής θέλησης του Ερντογάν, ο Πρόεδρος Πούτιν προειδοποίησε εξαγριωμένος τον Πρόεδρο της Τουρκίας ότι μια περαιτέρω ανάμειξη στις εσωτερικές υποθέσεις της Συρίας και η Ρωσία είναι έτοιμη να σβήσει την Τουρκία ενεργοποιώντας έναν καταστροφικό πόλεμο στην περιοχή . Ο Ερντογάν εμβρόντητος ρώτησε τον Πούτιν αν με αυτές του τις εμπρηστικές δηλώσεις απειλεί άμεσα την Τουρκία για να λάβει την εξής απάντηση:

 “Κ. Πρόεδρε, μπορείτε να αποκομίσετε ό, τι ερμηνείες επιθυμείτε από τα λόγια μου»

 Ο Ρώσος πρόεδρος υπενθύμισε επίσης στον Ερντογάν την εσφαλμένη, πολεμοχαρή πολιτική της Τουρκίας έναντι της συριακής κρίσης, που στοίχισε τη ζωή δεκάδων χιλιάδων αθώων αμάχων. Ο Πούτιν στη συνέχεια εγκάλεσε τον μεγαλομανή Ερντογάν να σταματήσει να υποστηρίζει τους Τζιχαντιστές τρομοκράτες μέσω των στρατοπέδων εκπαίδευσης και των ασφαλών καταφυγίων που τους προσφέρει εντός των τουρκικών εδαφών . (Awdnews 09/11/14)

 Ο Δρ İsmet Bayraktar, διακεκριμένος καθηγητής , με εξειδίκευση στην πολιτική και κοινωνική ιστορία της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και τη σύγχρονη Τουρκία εκτιμά ότι ο Ερντογάν κατά τη διάρκεια της κλήσης του προσπάθησε να αποτρέψει τον Πούτιν από τη σημαντική στρατιωτική και πολιτική στήριξη στην εμπόλεμη Συρία και τον Πρόεδρό της. Η Τουρκία επιμένει αδιάλλακτη στην πτώση του μη σουνίτη Ισλαμιστή Άσσαντ ενώ η Ρωσία παραμένει ένας από τους πιο ένθερμους υποστηρικτές   του Μπασάρ.

 dimpenews


Ε, όχι να κάνουν και πόλεμο!













Με αδιαφορία επί της πολιτικής ουσίας, αλλά ταυτόχρονα με έκδηλη ανησυχία ως προς τις δυνητικές συνέπειες, αντιμετωπίζει ο ελληνικός λαός τις προκλήσεις της Τουρκίας στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) και κυρίως την «κρουαζιέρα» του τουρκικού πολεμικού σκάφους ανοιχτά του Σουνίου. Ελάχιστοι Ελληνες ενδιαφέρονται για τις παραβιάσεις της κυπριακής ΑΟΖ, όσο πικρή και αν είναι η διαπίστωση αυτή, όσο και αν δείχνει κάμψη του εθνικού φρονήματος.
Γράφει ο Γιώργος Δελαστίκ

Κανένας Ελληνας όμως δεν θα ήθελε κάποιο θερμό επεισόδιο με την Τουρκία στο Αιγαίο. Αυτό μας έλειπε τώρα, να «στεφανωθεί» το Μνημόνιο και ο οικονομικός όλεθρος που έχει επιφέρει με ευθύνη των κυβερνήσεων Γιώργου Παπανδρέου και Σαμαρά - Βενιζέλου με μια πολεμική σύρραξη με την Τουρκία, αναλογίζεται με φρίκη ο λαός μας. Θα ήταν συμφορά!

Υπάρχει ένα μυστήριο, είναι η αλήθεια. Από πίνακα που δημοσίευσε την Τετάρτη το «Εθνος» διαπιστώνουμε ότι μόνο φέτος και μέχρι στιγμής τουρκικά πολεμικά πλοία έχουν περάσει από τα στενά του Καφηρέα στη νοτιοανατολική Εύβοια (ο Καφηρέας είναι το γνωστό ακρωτήριο Κάβο ντ' Ορο στη λαϊκή γλώσσα) όχι μία, αλλά... έξι φορές!!! Στις 20 Γενάρη, στις 11 Φλεβάρη, στις 27 Μάρτη, στις 20 Μάη, στις 17 Σεπτέμβρη και στις 4 Νοέμβρη! Δικαίως τώρα γίνεται τόσος ντόρος, αλλά γιατί τις προηγούμενες πέντε φορές οι τουρκικές πολεμικές κρουαζιέρες πέρασαν με κυβερνητική... μούγκα;

Η κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ γιατί κάλυπτε τόσες φορές την τουρκική προκλητικότητα και τώρα την αποκάλυψε; Τι ακριβώς άλλαξε; Η στάση της κυβέρνησης Σαμαρά - Βενιζέλου προκαλεί καχυποψία σε όσους δεν είναι φανατικοί οπαδοί των δύο κυβερνητικών κομμάτων. Δεν πρέπει να απαντήσει, γιατί πέντε φορές υποβάθμισε συνειδητά την τουρκική επιθετικότητα και την έκτη (!) φορά «ξεφώνισε» την Αγκυρα; Δεν πρέπει να αφήσει υποψίες να πλανώνται.

Η Τουρκία ξέρουμε γιατί προκαλεί. Απέτυχε το στρατηγικό σχέδιο του Ερντογάν να συγκροτηθεί μουσουλμανικός άξονας Τουρκίας - Αιγύπτου - Ιράν. Στην Αίγυπτο η στρατιωτική χούντα ανέτρεψε τη νόμιμη και δημοκρατικότατα εκλεγμένη κυβέρνηση των Αδελφών Μουσουλμάνων, όσο αντιπαθής και αν ήταν σε μας. Στο Ιράν, επίσης δημοκρατικότατα εκλέχτηκε πρόεδρος ο φιλοαμερικανός Ροχανί. Το σχέδιο της Αγκυρας ναυάγησε. Η Τουρκία απομονώθηκε.

Ανοιγμα στους στρατηγούς κάνει τώρα ο Ερντογάν, από πέρυσι. Αυτοί επιζητούν να επιβεβαιώσουν τον ρόλο τους στο Αιγαίο, καθώς έχουν δεχθεί ισχυρότατα πλήγματα από τον Ερντογάν. Σε αυτό οφείλεται η αύξηση της τουρκικής επιθετικότητας. Πόλεμο δεν έχουν σκοπό να κάνουν. Αυτά τα παιχνίδια όμως δεν ξέρει κανείς ποτέ πού μπορούν να οδηγήσουν.

Πηγή "Έθνος" 

H εκδικητική ψήφος είναι αυτοχειρία

Γράφει ο Χρήστος Γιανναράς 

Οι επερχόμενες (μάλλον αναπότρεπτα) εκλογές έχουν, για τον σκεπτόμενο πολίτη, χαρακτήρα περίπου απειλής: το άγχος και ο πνιγμός του αδιεξόδου συνοδεύουν την εκλογική υποχρέωση της ψήφου.

Tο σύμπτωμα δεν είναι καινούργιο, με διαφοροποιημένη ένταση συνοδεύει τις αναμετρήσεις των τελευταίων δεκαετιών – από τότε που βεβαιώθηκε εξόφθαλμα ο εκπασοκισμός της N.Δ., η συνεπέστατη εξομοίωση των δύο «κομμάτων εξουσίας». O πολίτης είχε να επιλέξει απλώς την απόχρωση (πράσινη ή γαλάζια) της καταλήστευσης των πακτωλών υπερδανεισμού της χώρας, της λωποδυσίας του κοινωνικού χρήματος για χάρη του πελατειακού κράτους. Tα μικρά κόμματα έμοιαζαν αποφύσεις παραπονεμένων ή υπολείμματα ιδεολογικοποιημένης ψυχοπαθολογίας.

Tώρα τα διλήμματα γίνονται ασφυκτικά, γιατί παρεμβάλλονται δυο καινούργιοι παράγοντες που η σημασία τους πρέπει να προσμετρηθεί: O πρώτος είναι η τέλεια αδυναμία μας των πολιτών να συναγάγουμε κριτήρια αξιολόγησης των σχηματισμών που ζητούν την ψήφο μας (τουλάχιστον των προπορευόμενων στις δημοσκοπήσεις): Yπάρχουν, από τη μια μεριά, αλληλοαναιρούμενες επαγγελίες και όχι πολιτικό πρόγραμμα, και από την άλλη κυβερνητικά πεπραγμένα που λειτουργούν ως «παράδειγμα προς αποφυγήν». Oσο για τον δεύτερο παράγοντα, είναι η άγνοια του πολίτη για τη στάση που θα κρατήσουν οι διεθνείς «προστάτες» οι επιτροπεύοντες τη χώρα, απέναντι στο ενδεχόμενο κυβερνητικό σχήμα που εμείς θα εκλέξουμε.

Mε το ΠAΣOK, επιτέλους, δεν έχουμε πρόβλημα πια: έχει τελεσίδικα εκτοπιστεί στο «χρονοντούλαπο της Iστορίας», οι νεκροφιλικές μεγαλοστομίες για σωτηρία της «δημοκρατικής παράταξης» και άλλα ηχηρά παρόμοια δεν μεταβάλλουν το αδυσώπητο 3,6% της προτίμησης των ψηφοφόρων στις δημοσκοπήσεις. Oσες μετονομασίες κι αν επινοήσει ο κ. Bενιζέλος, «το πεπρωμένον φυγείν αδύνατον».

Mε ποια κριτήρια να αξιολογήσει ο πολίτης τη N.Δ.; Mε τα όσα λέει ότι πράττει και θα πράξει ή με τα όσα βλέπουμε οι πολίτες να πράττει και θυμόμαστε ότι υποσχόταν να πράξει; H αντίφαση λόγων και έργων, μεγαλαυχίας και ασκούμενης πολιτικής, νηπιώδους κομπορρημοσύνης και ποιοτικής ευτέλειας είναι τόσο κραυγαλέα, ώστε ακόμα και οι πιο τρομαγμένοι από την ασυναρτησία του ΣYPIZA να νιώθουν ότι χαλαλίζουν τη νοημοσύνη τους και τον αυτοσεβασμό τους παραμένοντας στο νεοδημοκρατικό ποιμνιοστάσιο.

Πώς είναι δυνατό να ξεχάσει ο πολίτης το αηδιαστικό ξεγύμνωμα της N.Δ. από τον διαβόητο Mπαλτάκο; Nα ξεχάσει το ηλίθιο κλείσιμο της EPT και την ντροπή της NEPIT που ακολούθησε; Tο «κούρεμα» των κρατικών ομολόγων: εν ψυχρώ καταστροφή των ασφαλιστικών ταμείων και καταλήστευση του αποταμιευμένου μόχθου εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών; Tην απόκρυψη της λίστας Λαγκάρντ; Tις θριαμβολογίες για «πρωτογενές πλεόνασμα», με την ανεργία να στραπατσάρει τον ανθό της ελλαδικής κοινωνίας και το ποσοστό των ανθρώπων που επιβιώνουν με συσσίτιο να παραμένει τρομακτικό; Nα ξεχάσει ο πολίτης ότι πέντε χιλιάδες διακόσιοι εξήντα δημόσιοι υπάλληλοι φυγάδευσαν στο εξωτερικό ένα δισεκατομμύριο τετρακόσια πενήντα εκατομμύρια ευρώ στα τελευταία τέσσερα χρόνια, και η N.Δ. το «ανακάλυψε» πριν από μία εβδομάδα;

O ΣYPIZA δεν έχει τέτοιο φορτίο ντροπής και ανικανότητας στα πεπραγμένα του, αλλά έχει τη σύγχυση, τις αντιφάσεις, τις αγεφύρωτες αντιθέσεις ως καταγωγικό γεγονός, συστατικό στοιχείο της πολιτικής του ύπαρξης. Xωρίς κανένα ουσιαστικό βήμα για ενοποίηση θέσεων, για συγκρότηση κοινά αποδεκτού (από όλες τις «συνιστώσες») πολιτικού προγράμματος. Eχει σήμερα τον κεφαλαιώδη για τη λειτουργία της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης και απαιτεί επειγόντως εκλογές. Θέλει να κυβερνήσει, αλλά δεν μας έχει ξεκαθαρίσει, ποια στρατηγική θα ακολουθήσει στην οικονομία: αυτήν του κ. Σταθάκη ή αυτήν του κ. Mηλιού; Aυτήν του κ. Δραγασάκη ή αυτήν του κ. Λαφαζάνη; Aυτήν του κ. Tσακαλώτου ή αυτήν του κ. Bαρουφάκη; Tι πρεσβεύει τελικά για τον αδίστακτο εθνικισμό των Σκοπίων, για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, για την τουρκική στρατιωτική κατοχή της μισής Kύπρου; Ποια παιδεία θα δώσει στα Eλληνόπουλα: την παιδεία των καταλήψεων, των βανδαλισμών, του ετσιθελισμού και του χαβαλέ, της «κατακτημένης» ημιμάθειας και των «αγώνων» για αναίδεια και ασυδοσία;

H ασάφεια των πολιτικών θέσεων του ΣYPIZA τρομάζει τόσο όσο και η αποδεδειγμένη επί χρόνια στην πράξη ανικανότητα της N.Δ., η ευτέλεια και ο αμοραλισμός της. Kαι τα δύο κόμματα αρνούνται να δηλώσουν, με ποια μέτρα θα καταλύσουν το πελατειακό κράτος και το συνδικαλιστικό παρακράτος, που αν αυτά δεν καταλυθούν, τίποτα δεν μπορεί να αλλάξει. Aρνούνται να δηλώσουν με ποιες πολιτικές πρακτικές θα αποκαταστήσουν αξιοκρατία, θα ελέγξουν την ποιότητα και θα καταξιώσουν την αριστεία. Πώς θα νεκραναστήσουν τη δημιουργική παραγωγικότητα των μικρομεσαίων (ραχοκοκαλιά της οικονομίας), πώς θα αποσπάσουν την πληροφόρηση και την ψυχαγωγία από τα νύχια αδίστακτων «νταβατζήδων».

Oι προηγούμενες εκλογές έδειξαν την ελλαδική κοινωνία ευεπίφορη να διολισθήσει στην ενίσχυση ακραίων ή και περιθωριακών στοιχείων, προκειμένου να τρομοκρατηθούν και συνετιστούν τα διεφθαρμένα «κόμματα εξουσίας». Mην ξεχνάμε ότι μέσα στις τότε «συνιστώσες» του ΣYPIZA περιλαμβάνονταν ακραιφνούς θρησκοληψίας ριζοσπάστες κομμουνιστές, μαοϊκοί, τροτσκιστές – απομεινάρια εφηβικών, κοσμοσωτήριων οραμάτων. Που με την οργισμένη ψήφο των εξόριστων πια από το τρελό φαγοπότι πασόκων, βρέθηκαν έκπληκτοι να αποτελούν την αξιωματική αντιπολίτευση. Oπως βρέθηκε να είναι τρίτο σε έδρες κόμμα της Bουλής ένα συνονθύλευμα μικρονοϊκών φασιστικών αναβιώσεων και τραμπουκισμού, χάρη στην ψήφο των αγανακτισμένων από την αρνησιπατρία και τον αμοραλισμό της N.Δ. ψηφοφόρων.

H εκδικητική ψήφος αποδείχθηκε εκλογική αυτοχειρία με ασυμμάζευτες επιπτώσεις. Θα είναι τρέλα να επαναληφθεί. Eγκληματική επίσης αφέλεια θα είναι να κατευθυνθεί η ψήφος των απογοητευμένων σε ευκαιριακά κομματικά σχήματα, τυπικά γεννήματα της τηλεοπτικής εμπορίας των εντυπώσεων.

Aς ενηλικιωθούμε οι ελλαδίτες ψηφοφόροι. Δεν υπάρχει συνταγή ποια ψήφος είναι η συμφερότερη. Eπίπονη σκέψη, αποδεσμευμένη από συναισθηματική κρίση, φόβος ευθύνης για το ρίσκο, είναι η στάση των ωρίμων.

Πηγή 

Σενάριο ελεγχόμενου «θερμού επεισοδίου»


















Στο Μαξίμου είναι έντονη η αγωνία να παραμείνει η συγκυβέρνηση στην εξουσία 


Η κυβέρνηση Σαμαρά παίζει επικίνδυνα παιχνίδια προκειμένου να κρατηθεί στην εξουσία, συμπεριλαμβανομένου και του σεναρίου «θερμού επεισοδίου» με την Τουρκία.

Οι πληροφορίες για μία πιθανότητα ελεγχόμενης κρίσης στα ελληνοτουρκικά, όχι στην έκταση των επεισοδίων στα Ίμια, προκειμένου να προκληθεί γενική εθνική συσπείρωση και, κυρίως του πολιτικού κόσμου κι έτσι να βρεθούν οι 180 βουλευτές, εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας και αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές, υπήρχε ως ιδέα πολύ πριν ο υπεύθυνος του τομέα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ αφήσει το συγκεκριμένο υπονοούμενο.

Κατά πρώτον είναι έντονη η αγωνία του Μαξίμου να παραμείνει στην εξουσία πάση θυσία, ώστε ακόμη και τις δηλώσεις του Βύρωνα Πολύδωρα διαστρέβλωσαν προκειμένου να δείξουν ότι βρέθηκε μία ακόμη ψήφος για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Κατά δεύτερο λόγο δεν είναι η πρώτη φορά που η ελληνική κυβέρνηση θα επιχειρούσε να αποπροσανατολίσει τον κόσμο με μία τεχνητή κρίση με την γείτονα. Το έκανε και μάλιστα επιτυχώς ο Ανδρέας Παπανδρέου στα τέλη της δεκαετίας του ’80.

Τρίτον, οι συνθήκες που δημιουργεί με τις προκλήσεις της η ίδια η Τουρκία προσφέρονται και για τέτοιου είδους παιχνίδια.

Τέταρτον, επειδή το θέμα των δηλώσεων του υπευθύνου Εξωτερικής Πολιτικής και Άμυνας Κώστα Ήσυχου είχαν μεγάλο αντίκτυπο, επινοήθηκε απάντηση του υπουργού Επικρατείας Δημήτρη Σταμάτη σε δήθεν ερώτηση δημοσιογράφου. Έτσι ώστε με την απάντηση –σκληρή μάλιστα- του στενού συνεργάτου του πρωθυπουργού να διασκεδασθούν οι εντυπώσεις που προκάλεσε η σχετική αποκάλυψη.

Σημειώνεται ότι οι ίδιες πληροφορίες ανέφεραν ότι το «θερμό επεισόδιο» θα προβλημάτιζε και την Ευρωπαϊκή Ένωση που θέλει σταθερότητα στην περιοχή και επιπλέον ένα τέτοιο γεγονός «ανωτέρας βίας» θα δικαιολογούσε την αναβολή των διαπραγματεύσεων με την τρόικα για σημαντικές μεταρρυθμίσεις που έχουν πολιτικό κόστος όπως το Ασφαλιστικό λ.χ., για την άνοιξη και, εν πάση περιπτώσει μετά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας.

Πηγή εφημ. «Κυριακάτικη KontraNews»

Πως θα «κλειδώσουμε» το Αιγαίο















Το σχέδιο που επεξεργάζονται οι επιτελείς του Πενταγώνου 
αν η Τουρκία κλιμακώσει την ένταση 

Γράφει ο Πάρις Καρβουνόπουλος 

Η πρώτη νύχτα του Νίκου Δένδια ως υπουργού Εθνικής Άμυνας ήταν αξημέρωτη. Στις 3.00 το πρωί ο Α/ΓΕΕΘΑ Μιχαήλ Κωσταράκος τον ξύπνησε με τηλεφώνημά του προκειμένου να τον ενημερώσει για την «εισβολή» της τουρκικής κορβέτας στις Κυκλάδες. Τριάντα έξι ολόκληρες ώρες έπλεε στο Αιγαίο, πολλές από αυτές σε ελληνικά ύδατα. Παρ’ όλα αυτά, η ενημέρωση που είχε ο Ν. Δένδιας από τους στρατιωτικούς επιτελείς του ήταν κατηγορηματική: «Δεν θα επιχειρήσουν τώρα «θερμό» επεισόδιο, αλλά, ακόμη κι αν το κάνουν, μπορούμε να «κλειδώσουμε» το Αιγαίο».

Η εκτίμηση ότι η Άγκυρα δεν έχει στα άμεσα σχέδιά της να κλιμακώσει την ένταση που προκαλεί με τις ανόητες προκλήσεις της άρχισε να κερδίζει έδαφος μετά τη συνάντηση Ερντογάν – Αβραμόπουλου στην Κωνσταντινούπολη. Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος βρέθηκε στην κατοικία του τούρκου Προέδρου έχοντας μόλις βγάλει το «κοστούμι» του ΥΕΘΑ και έτοιμος να φορέσει εκείνο του επιτρόπου Μετανάστευσης και Ασφάλειας της Ε.Ε., έστειλε μήνυμα ψυχραιμίας σε Σαμαρά και Βενιζέλο.

Στο… πρόγραμμα!
Έτσι κι αλλιώς αυτή ήταν η εντύπωση που είχε αποκομίσει ο Δ. Αβραμόπουλος από τις αναφορές των στρατιωτικών. Η Τουρκία έχει τεράστια θέματα στην περιφέρειά της και γνωρίζει ότι είναι δύσκολο να ανοίξει άμεσα ένα ακόμη μέτωπο στο Αιγαίο. Αυτό, όμως, δεν σημαίνει ότι δεν το ‘χει στο… πρόγραμμα.

Η βασική εκτίμηση είναι ότι όσο ο Ερντογάν «παζαρεύει» στα τηλεφωνήματα με τον Ομπάμα, αλλά και με τον αμερικανό αντιπρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο οποίος στις 20 Νοεμβρίου θα πάει στην Άγκυρα, η Τουρκία δεν θα προκαλέσει χειρότερη κρίση στη «γειτονιά» μας.
Και μετά;
Γι αυτό το «μετά» στο Πεντάγωνο δηλώνουν έτοιμοι. Όσο κι αν ακούγεται παράδοξο, οι επιτελείς ξαναμελετούν τα θετικά που προέκυψαν από την στρατιωτική διαχείριση της κρίσης των Ιμίων. Και αυτά έχουν να κάνουν πρωτίστως με την αντίδραση του ελληνικού στόλου, ο οποίος είχε καταφέρει να στοχοποιήσει όλο τον τουρκικό στόλο που αναπτυσσόταν στο Αιγαίο. Αυτό επιτεύχθηκε τότε λόγω του έγκαιρου απόπλου του δικού μας στόλου από τη Σαλαμίνα και τη Σούδα.
Το κρίσιμο, λοιπόν, για τους επιτελείς του Πενταγώνου είναι να διαπιστωθεί γρήγορα η όποια ύποπτη προετοιμασία του τουρκικού πολεμικού ναυτικού ή η μετακίνηση στρατιωτικών δυνάμεων προς τα παράλια του Αιγαίου. Η έγκαιρη πληροφόρηση ότι η Τουρκία το πάει για κρίση θα ενεργοποιήσει την επιχείρηση «κλειδώματος» του Αιγαίου.

Πώς θα γίνει αυτό;
Έμπειρος επιτελικός αξιωματικός εξηγεί πως «κλειδώνεις» ένα πέλαγος:

Η πρώτη σημαντική κίνηση θα είναι η έγκαιρη ανάπτυξη του στόλου, γεγονός που βασίζεται σε πληροφορίες και στη σωστή εκτίμηση της κατάστασης. Τα υποβρύχιά μας (να μην ξεχνάμε ότι σε αυτά περιλαμβάνεται πλέον ο «ανεντόπιστος» Παπανικολής), εκμεταλλευόμενα τη φύση τους ως όπλου, θα τη «στήσουν» σε περιοχές όπου αναμένεται η είσοδος των τουρκικών πλοίων στο Αιγαίο (Δαρδανέλια, Ακσάζ, Σμύρνη), αλλά και γύρω από την περιοχή όπου θα εξελίσσεται το πιθανό «θερμό» επεισόδιο. Αν τα υποβρύχια πιάσουν τα στενά του Αιγαίου, κανένα πλοίο δεν θα μπορεί να πλεύσει με ασφάλεια.
Αντίστοιχα, πυραυλάκατοι και κανονιοφόροι θα λάβουν θέσεις αγκιστρώσεως όπως και οι κύριες μονάδες κρούσεως, οι φρεγάτες, που θα αναπτυχθούν σε όλο το Αιγαίο.
Ο σκοπός αυτής της ανάπτυξης θα είναι η απόκτηση του τακτικού πλεονεκτήματος προκειμένου να παρακολουθούνται συνεχώς οι κινήσεις του εχθρικού στόλου (από τους σύγχρονους αισθητήρες που διαθέτουν τα πλοία μας σε συνεργασία με τα ναυτικά παρατηρητήρια) και παράλληλα να είναι συνεχώς στοχοποιημένος. Σε αυτό θα βοηθήσουν και οι ομάδες της ΔΥΚ, ενώ σημαντική συμβολή αναμένεται να έχει και η Πολεμική Αεροπορία.

Επιθυμούν ένταση 
Όλα αυτά σε περίπτωση που η κρίση στο Αιγαίο κλιμακωθεί. Και αν η Άγκυρα φαίνεται να έχει πρόθεση να προχωρήσει τώρα σε «αναμέτρηση», επικρατεί ένα περίεργο κλίμα στην Αθήνα από κύκλους που φαίνεται ότι επιθυμούν ένταση. Οι ενδείξεις και τα γεγονότα είναι πολλά και περίεργα:

- Το βράδυ της Τετάρτης διέρρευσε «πληροφορία» ότι οι Τούρκοι «κατεβάζουν πλατφόρμα στην Κύπρο». Η αλήθεια ήταν ότι η πλατφόρμα ήταν ρουμανική με ελάχιστες δυνατότητες, τη χρησιμοποιούσαν οι Τούρκοι στην Αλεξανδρέττα και πήγαινε στην Κύπρο και στη Λεμεσό για επισκευές. Τη ρυμούλησε μάλιστα ρυμουλκό κυπριακής εταιρείας.
- Λίγες ώρες μετά, μέσω ακραίων εθνικιστικών ιστοσελίδων, άρχισαν να εμφανίζονται δημοσιεύματα για «μεγάλες ελληνοκυπριακές ασκήσεις», για «ρίψεις αλεξιπτωτιστών», ακόμα και για… συνοδεία F-16 στον Σαμαρά που πέταγε για Κύπρο! Μία προγραμματισμένη εδώ και μήνες άσκηση παρουσιάστηκε περίπου ως… D-Day, με τα κυπριακά ΜΜΕ λογικά να «ρουφάνε» τέτοιου είδους «πληροφορίες».

Όλα αυτά έχουν προβληματίσει το νέο ΥΕΘΑ Ν. Δένδια, ο οποίος είναι ψύχραιμος άνθρωπος και πολιτικός.
Η επιμονή των διαρροών από κέντρα που δεν έχουν προσδιοριστεί, προσπαθώντας να «φουσκώσουν» με κάθε τρόπο την ένταση, προβληματίζει.

Πηγή εφημ. «Real News»

Έγκλημα διαρκείας..

     Όταν ένας άνθρωπος είναι τόσο πανύβλαξ, ώστε να χρειάζεται να διενεργήσει Ε.Δ.Ε. για να καταλάβει ότι φταίει,
     ..κι ωστόσο  κυβερνάει διαρκώς κι από διάφορα   (τα πιό κρίσιμα) πόστα,
     ..ανακυκλώνοντας συνεχώς την βλακεία  με την ηλιθιότητα, και την μεγαλομανία με την έλλειψη αυτογνωσίας που τον διακρίνει,
     ..τότε κάτι δεν πάει καλά.
     Κάτι δεν πάει καλά με τον λαό!

     Όταν Ο ΙΔΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ που ως υπουργός Εργασίας έλεγε το περίφημο: '' Και οι άνθρωποι δεν πεθαίνουν κιόλας! Ζούνε πολλά χρόνια μετά τη συνταξιοδότησή τους!",
     ..αργότερα ως υπουργός Υγείας κατέφυγε σε ένα στρατηγικό σχέδιο 
μετάθεσης   ευθυνών, με στόχο να αποπροσανατολίσει την ελληνική  κοινωνία  από τις πραγματικές αιτίες απειλής για τη δημόσια υγεία φτάνοντας να δώσει στη δημοσιότητα τις φωτογραφίες και τα στοιχεία έντεκα ιερόδουλων-φορέων του  AIDS, καταπατώντας όχι μόνο το ιατρικό απόρρητο, αλλά και κάθε έννοια ανθρώπινων δικαιωμάτων,
      ..συμμετέχοντας συγχρόνως ενεργά στην δραματική υποβάθμιση της Υγείας στην χώρα με την επιβολή συνταγογράφησης δραστικής ουσίας, υπακούοντας  πειθήνια στην τρόικα, και έδωσε το πράσινο φως για να δολοφονηθεί ο ελληνικός λαός με τα επικίνδυνα, ανώνυμα γενόσημα του Τρίτου Κόσμου και να πλου        τίσουν κάποιες πολυεθνικές-σύμμαχοι της φράου Μέρκελ και των τοκογλύφων,
     ..τώρα ως υπουργός Παιδείας ξαναχτυπά ερχόμενος να νομοθετήσει για την αναγνώριση ιδιωτικών αμερικανικών, προς το παρόν, Κολεγίων στην Ελλάδα,
     ..με φωτογραφική τροπολογία με την οποία αναγνωρίζονται Deree και Anatolia, σε νομοσχέδιο για την Έρευνα (η γνωστή βιομηχανία της φασιστοειδούς κυβέρνησης να περνάει άσχετες διατάξεις σε άσχετα νομοσχέδια) όπου οι αμερικανικοί τίτλοι αναγνωρίζονται και σε προπτυχιακό και σε μεταπτυχιακό επίπεδο,

     ..ΟΤΑΝ ΟΛΑ ΑΥΤΑ ΤΑ ΚΑΝΕΙ Ο ΙΔΙΟΣ ΑΝΘΡΩΠΟΣ, αλλά του επιτρέπεται να κυβερνάει ακόμα,
      ..ΤΟΤΕ ΥΠΑΙΤΙΟΣ ΕΙΝΑΙ Ο ΙΔΙΟΣ Ο ΛΑΟΣ!

     Τελεία και παύλα.
     Είμαστε άξιοι της μοίρας μας.
     Δεν θέλουμε τίποτα να αλλάξει, δεν θέλουμε να σωθούμε, και το δείχνουμε!

     Ας συνεχίσουν οι βλάκες, οι προδότες και οι επιτήδειοι να κυβερνούν.
     Εμείς τους εξουσιοδοτούμε!..

    

Το κακέκτυπο

Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα «διορθώνει» τη γραμμή του, τόσο μικρότερη θα γίνεται η διαφορά 

Γράφει ο Μανώλης Κοττάκης 

Θα ήθελα να ήμουν σε μια γωνιά, όταν αναλύουν στις κλειστές συσκέψεις του ΣΥΡΙΖΑ τις απόρρητες δημοσκοπήσεις. Όχι για να παρατηρήσω τη χαρά στα πρόσωπά τους επειδή προσεγγίζουν τάχα την αυτοδυναμία. Αυτή δεν πρόκειται να υπάρξει, γιατί είναι πολύ συντηρητική η ελληνική κοινωνία για να τους αφήσει μόνους να κάνουν ό,τι θέλουν. Ο ελληνικός λαός, είμαι βέβαιος, θα βάλει χωροφύλακα (συνεταίρο) πάνω από το κεφάλι τους, αν θελήσει να τους δώσει το τιμόνι. Θα ήθελα να είμαι σε μια γωνιά, όμως, για να δω το άγχος τους τώρα που πλησιάζουν το σημείο της πρόσκρουσης.

Περιέργως πρέπει να σας πω ότι βλέπω θετικά τη δημοσκοπική πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ. Οι άνθρωποι, θέλουν δεν θέλουν, θα αναγκαστούν να συναντηθούν με τη λογική. Η λογική λέει, μας αρέσει δεν μας αρέσει, ότι η χώρα θα βαδίσει και στα επόμενα χρόνια υπό καθεστώς εποπτείας – επιτήρησης. Χαλαρότερης και χωρίς το άγχος των Τόμσεν και λοιπών καμπαλέρος, αλλά εποπτείας.
Γι αυτό και ο Τσίπρας διοχετεύει προς τα έξω την άποψη ότι «μας εξασφαλίζει η παρουσία του ΔΝΤ».
Η λογική λέει ότι «κούρεμα στο χρέος δύσκολα θα γίνει, γι αυτό πρέπει να αποδεχτούμε την επιμήκυνση, η οποία θα συνδεθεί υποχρεωτικά με τις μεταρρυθμίσεις.
Γι αυτό και ο Σταθάκης λέει ότι «η επιμήκυνση μπορεί να εξελιχθεί σε κατ’ ουσίαν διαγραφή».
Κατά βάθος ξέρουν ότι αν πούμε στους ξέρουν ότι το χρέος δεν είναι βιώσιμο, στην ουσία λέμε ότι μπορεί να σας φεσώσουμε και πάλι, όπως και με το PSI. Οπότε, αγορές μόνο με τα κιάλια.

Η λογική λέει –και οι νέοι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ επίσης- ότι τα πανεπιστήμια θέλουν φύλαξη και τα σχολεία πλήρη λειτουργία χωρίς καταλήψεις.

Η λογική λέει ότι πρέπει να αφήσουμε τους πρυτάνεις να διαγράφουν τα αιώνια ρεμάλια, να καταργήσουν τις μετεγγραφές και να ορίζουν αριθμό εισακτέων για να βγάζουμε επιστήμονες και όχι πτυχιούχους.
Γι αυτό και ο επίσημος ΣΥΡΙΖΑ δεν εξέδωσε ανακοίνωση υπέρ των καταλήψεων, οι οποίες φθίνουν.

Η λογική λέει ότι είναι αδύνατον να «κουρευτούν» όλα τα «κόκκινα» στεγαστικά δάνεια με σεισάχθεια και ο ΣΥΡΙΖΑ το κατάλαβε από τις αντιδράσεις στη δέσμη ιδεών Δένδια.

Καθώς λοιπόν πλησιάζουμε προς τις εκλογές, η Αριστερά θα αναγκάζεται να βρίσκεται όλο και πιο πολύ απέναντι στον παλαιό εαυτό της και θα τον απαρνείται προκειμένου να ικανοποιήσει τον νέο.
Όσο ο ΣΥΡΙΖΑ θα «διορθώνει» τη γραμμή του, τόσο θα μειώνεται και η διαφορά. 
Μεταξύ του πρωτοτύπου και του κακέκτυπου, η επιλογή είναι προδήλως αυτονόητη.

Πηγή εφημ. «Δημοκρατία»

ΚΛΙΜΑΚΩΣΗ ΤΗΣ ΕΝΤΑΣΗΣ: Ο «Σουλτάνος» Ερντογάν ανοίγει «πόλεμο» σε Ελλάδα και Κύπρο


Ο «Σουλτάνος» Ερντογάν ανοίγει «πόλεμο» σε Ελλάδα και Κύπρο


Σε νέο «ψυχρό» πόλεμο οδηγούνται οι σχέσεις της Ελλάδας με την Τουρκία, έπειτα και από την ιστορική απόφαση του Καϊρου για χάραξη ΑΟΖ στα ελληνικά, κυπριακά και αιγυπτιακά χωρικά ύδατα.

Οι τουρκικές εφημερίδες, που εκφράζουν τις θέσεις της τουρκικής κυβέρνησης, αντιμετώπισαν με ειρωνικά σχόλια τη συμφωνία ενώ φαίνεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν θα κλιμακώσει την προκλητική στάση του το επόμενο διάστημα. Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει ο Φιλελεύθερος, η Τουρκία απαιτεί από την Κύπρο να να αναστείλει όλες τις έρευνές της για τον εντοπισμό και εξόρυξη υδρογονανθράκων με αντάλλαγμα της απόσυρση του Barbaros από την κυπριακή ΑΟΖ. Η νέα αυτή προκλητική στάση της Τουρκίας απορρίπτεται σύμφωνα με διπλωματικές πηγές της Λευκωσίας και από την κυπριακή και από την ελληνική και από την αιγυπτιακή κυβέρνηση. Η Τουρκία εμφανίζεται δήθεν πρόθυμη όπως αναφέρει ο Φιλελεύθερος να αναστείλει τις έρευνές της που διεξάγει δήθεν με εξουσιοδότηση του ψευδοκράτους στην περιοχή νοτίως της νήσου στα τεμάχια που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Μία τέτοια όμως πρόταση στοχεύει στην εξουδετέρωση των σχεδιασμών της κυπριακής δημοκρατίας στο πεδίο της ενέργειας θέτοντας σε ομηρία το φυσικό αέριο της Μεγαλονήσου. Στοχεύει πρωτίστως να διασφαλίσει η Αγκυρα την εφαρμογή των δικών της σχεδιασμών. Οι τουρκικές κινήσεις δεν είναι τίποτε άλλο από την πάγεια τακτική των εκβιασμών και των απειλών για να θέσουν ένα νέο δίλημμα προς τη Λευκωσία: είτε θα αρχίσει η συζήτηση για την συνδιαχείρηση του φυσικού πλούτου είτε τερματίζονται οι έρευνες στην κυπριακή ΑΟΖ. Μία τέτοια πρόταση δεν συζητείται καν από τη Λευκωσία.
Όπως αναφέρει το Εθνος της Κυριακής, νέα δεδομένα σε ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, αλλά και στις ευρωτουρκικές σχέσεις, προκαλεί η στρατηγική -πλέον- επιλογή του Ταγίπ Ερντογάν να επιμείνει στην πολιτική της σύγκρουσης προκειμένου η Τουρκία να εξασφαλίσει, είτε απευθείας είτε μέσω των Tουρκοκυπρίων, πρόσβαση στα μεγάλα ενεργειακά αποθέματα της Ανατολικής Μεσογείου.
Ο «Σουλτάνος» Ερντογάν ανοίγει «πόλεμο» σε Ελλάδα και Κύπρο


Ο «σουλτάνος» οδήγησε τη χώρα του σε διπλωματική απομόνωση στην Ανατολική Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή. Πάγωσε τις σχέσεις με το Ισραήλ και την Αίγυπτο, ψυχράθηκε με τον Πούτιν λόγω της στάσης του στην Κριμαία και τη Συρία, έκανε καχύποπτο ακόμη και τον Ομπάμα και προχωράει σε επίδειξη δύναμης επιλέγοντας ως «εύκολο στόχο» την Κύπρο.
Ο «Σουλτάνος» Ερντογάν ανοίγει «πόλεμο» σε Ελλάδα και Κύπρο


Ο Tούρκος ηγέτης, «μεθυσμένος» από την αλαζονεία που ξεπερνά και αυτά ακόμη τα πρότυπα της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, απέρριψε τις κατευναστικές παρεμβάσεις που έγιναν από διάφορες πλευρές και μέσω σημαντικού πολιτικού παράγοντα με τον οποίο είχε επαφή την περασμένη εβδομάδα έστειλε, όπως πληροφορείται το «Εθνος της Κυριακής», στην ελληνική κυβέρνηση ένα ξεκάθαρο μήνυμα: «Δεν πρόκειται να κάνω πίσω στο θέμα του φυσικού αερίου στην Κύπρο».

Σχολια των τουρκικών ΜΜΕ

Σύμφωνα με το Βήμα, με ειρωνικά και πικρόχολα σχόλια επιστημόνων σχολίασαν την τριμερή συμφωνία Κύπρου-Ελλάδας-Αιγύπτου τα τουρκικά ΜΜΕ. Τα τουρκικά ΜΜΕ χαρακτηρίζουν την συμφωνία στη Σύνοδο Κορυφής του Καΐρου ως ένα μπλοκ τριών χωρών με πολλά κοινά συμφέροντα αλλά χωρίς πολλές ελπίδες και ότι η Τουρκία θα αντιδράσει όταν έρθει η ώρα. Αναφέρουν ακόμη ότι η Τουρκία είναι μόνη της στο θέμα της ΑΟΖ στην ανατολική Μεσόγειο αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι θα υποχωρήσει. Αναφέρουν επίσης ότι η Αθήνα προσπαθεί να μεταφέρει το αέριο στην ίδια την Ελλάδα μέσω της Κρήτης παρακάμπτοντας πλήρως την Τουρκία. Διακυβεύονται όχι τα δικαιώματα του ψευδοκράτους αλλά της ίδιας της Τουρκίας. Ο ειδικός για θέματα ενέργειας στο Ινστιτούτο Σκέψης του 21ου Αιώνα Βαρόλ Σεβίμ αναφέρει στο πρακτορείο Ανατολού ότι η Αίγυπτος είχε την μεγαλύτερη ενεργειακή της κρίση αλλά πούλησε το 2008, αέριο στο Ισραήλ. Τώρα θα ξεκινήσει να αγοράζει αέριο από το Ισραήλ και σημείωσε «τα χαρτιά άλλαξαν χέρια η Αίγυπτος διαπραγματεύεται με την "Νότια Κύπρο" για να πάρει υγροποιήμένο αέριο. Και για την "Νότιο Κύπρο" η Αίγυπτος είναι καλό παζάρι επειδή από το 2016 θα πουλά αέριο στην διεθνή αγορά»


ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Το νοσηρό σχέδιο προκειμένου η Ελλάδα να ολοκληρωθεί σαν προτεκτοράτο χρέους…

Posted by olympiada στο Νοεμβρίου 9, 2014

Γράφει ο Μαγια

Να, λοιπόν, που ο Σόιμπλε …αντιγράφει τον Παπούλια.
«Εάν υπάρχει συναίνεση, όλα τα άλλα μπορούν να συζητηθούν», είχε απαντήσει ο Πρόεδρος στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, όταν έθεσε επιτακτικά το αίτημα της άμεσης προσφυγής στις κάλπες.
«Τελειώστε πρώτα το πρόγραμμα και μετά βλέπουμε για τα υπόλοιπα», δήλωσε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών, όταν η κυβέρνηση των εντελοδόχων, εκτοξεύοντας στα ύψη την πολιτική ηλιθιότητά της, εμφανίσθηκε επί σκηνής να ανακαλύπτει, τάχα, τη γοητεία του διαζυγίου από τα Μνημόνια.
Όπως μονότονα επαναλαμβάνουμε, οι επικυρίαρχοι δεν έχουν τελειώσει ακόμη τη «δουλειά». Δεν έχουν εκτελεστεί όλα τα «συμβόλαια». Ασφαλιστικό, ομαδικές απολύσεις, λοκ άουτ, νέο μισθολόγιο, εργασιακά, απολύσεις στο Δημόσιο, πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας, αλλά και παραδοχή δημοσιονομικού κενού 2 δισ. ευρώ, περιλαμβάνονται στην ατζέντα που θέτει η Τρόικα, προκειμένου η Ελλάδα να ολοκληρωθεί σαν προτεκτοράτο χρέους. Και αυτή είναι η τελευταία αποστολή της παραπαίουσας κυβέρνησης, που επιμένει να θεωρεί ότι, ο τράχηλος του Έλληνος υπομένει κι άλλη βαρβαρότητα.
Η νέα σαπουνόπερα είναι καλά σκηνοθετημένη. Δραματοποιούν την κατάσταση, προσδίδοντας διαστάσεις θρίλερ, σε μια συμφωνημένη διαδικασία. Ενώ τα περί εμπλοκής των… σκληρών «διαπραγματεύσεων» συνιστούν το κερασάκι στην τούρτα του εντυπωσιασμού και εξαπάτησης της κοινής γνώμης.
Σύμφωνα με το νοσηρό σχέδιό τους πρέπει να φτάσουν παντί τρόπω έως την Προεδρική εκλογή. Με την προσδοκία, πως θα πεισθούν και οι βουλευτές της …αδιευκρίνιστης ψήφου, (δεν τους αρκούν οι «λαγοί και τα πετραχήλια») ότι, η κυβέρνηση δίνει …«ηρωικές μάχες» για το εθνικό συμφέρον.
Είναι προφανές ότι, σ΄ αυτό το άθλιο παιχνίδι, οι γκεμπελίσκοι της Διαπλοκής θα τα «δώσουν όλα»!
Ωστόσο, το τελευταίο πράγμα, που απασχολεί τους εταίρους-δανειστές είναι η προσωπική πολιτική επιβίωση των Σαμαρά και Βενιζέλου. Ποσώς νοιάζονται για το τι θ΄ απογίνουν οι εντελοδόχοι-συνεργάτες τους μόλις εκπληρώσουν την αποστολή που τους έχουν αναθέσει: Να δεθεί πισθάγκωνα η χώρα, ώστε να εμποδιστεί η νέα κυβέρνηση να εφαρμόσει το πρόγραμμα για το οποίο θα ψηφιστεί από τον λαό.
Δυστυχώς, όσο παραμένει στην εξουσία το αδίστακτο Μνημονιακό σύστημα Σαμαρά-Βενιζέλου, τόσο επιδεινώνεται η θέση της χώρας και το δράμα του λαού. Κάθε μέρα που περνάει αφήνει αδιάκοπα κι άλλη «καμένη γη»!

Ο ΣΥΡΙΖΑ θα… «κατεδαφίσει» την Κατεχάκη





















Το απόρρητο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ που θέλει νέου τύπου Σώματα Ασφαλείας 

Μελετούν κατάργηση κατασταλτικών δυνάμεων και αθρόες νομιμοποιήσεις μεταναστών χωρίς χαρτιά

Του Σωτήρη Ξενάκη 

Μία Αστυνομία χωρίς «στρατοκρατικά κατάλοιπα», όπως «βαθμοί, οργάνωση, εμφάνιση, εκπαίδευση», χωρίς ειδικές κατασταλτικές δυνάμεις (σ.σ. όπως έχουν όλες οι Αστυνομίες του κόσμου) και με καθήκον –μεταξύ άλλων- την «ταχεία διαδικασία νομιμοποίησης μεταναστών και προσφύγων χωρίς χαρτιά» και υπό την εποπτεία «διακομματικής κοινοβουλευτικής επιτροπής», σχεδιάζουν οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ σε περίπτωση που κερδίσουν τις επόμενες εκλογές!

Σήμερα αποκαλύπτουμε το απόρρητο σχέδιο που έχουν ήδη έτοιμο τα στελέχη της Κουμουνδούρου, τα οποία ασχολούνται με θέματα της Ελληνικής Αστυνομίας, υπό τον τίτλο «Ασφάλεια πολιτών, ο ρόλος των Σωμάτων Ασφαλείας».
Οι προτάσεις, που το αμέσως επόμενο διάστημα θα διαμορφωθούν ως τελικό σχέδιο για να παρουσιαστούν προεκλογικά στους πολίτες, εφόσον τελικά υιοθετηθούν πλήρως, αλλάζουν ριζικά τη μορφή της Αστυνομίας και δημιουργούν σοβαρές αμφιβολίες για το κατά πόσο τα Σώματα Ασφαλείας θα μπορούν να ανταπεξέρχονται στα σοβαρά τους καθήκοντα, με κυριότερο την αντιμετώπιση της βαριάς εγκληματικότητας.

Μέσα στις τέσσερις σελίδες του προσχεδίου αποκαλύπτεται το σχέδιο της Κουμουνδούρου για υπαγωγή της Ελληνικής Αστυνομίας σε διακομματική επιτροπή της Βουλής, η οποία θα επιλέγει την ηγεσία της ΕΛ.ΑΣ. και για την οποία «θα υπάρχουν αντικειμενικά κριτήρια αστυνομικής και επιστημονικής επάρκειας…».
Οι προσλήψεις αστυνομικών θα γίνονται αποκλειστικά από τις παραγωγικές σχολές, με εξαίρεση τη στελέχωση των επιστημονικών υπηρεσιών, στις οποίες θα μπορούν να συμμετέχουν ισότιμα στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. εφόσον έχουν τα αναγκαία επιστημονικά προσόντα.

Όμως, αν και όλα αυτά ενδεχομένως ακούγονται πρωτοποριακά μεν, συζητήσιμα δε, υπάρχουν σημεία του προσχεδίου που είναι βέβαιο ότι θα προκαλέσουν σοβαρές αντιδράσεις τόσο από τους άνδρες και τις γυναίκες της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και από μεγάλο μέρος της κοινωνίας.

Η Ελληνική Αστυνομία θα απαλλαγεί σταδιακά από όλα τα στρατοκρατικά κατάλοιπα (βαθμοί, οργάνωση, εμφάνιση, εκπαίδευση) και θα μετατραπεί σε πολιτική υπηρεσία υψηλής εξειδίκευσης, με επιστημονικές υπηρεσίες, διατηρώντας βέβαια την πειθαρχία που απαιτείται για Σώματα που μπορούν να ασκήσουν βία και να φέρουν όπλα.

Οι ειδικές κατασταλτικές αστυνομικές δυνάμεις καταργούνται και απαγορεύεται η χρησιμοποίηση ειδικών δυνάμεων για την καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων. Οι ειδικές μονάδες εντάσσονται στα ειδικά αστυνομικά τμήματα και δημιουργείται μία αποκεντρωμένη υπηρεσία αντιμετώπισης κρίσεων (φυσικές καταστροφές, ακραία εγκληματικότητα και βία). Η χρήση μέσων που είναι επικίνδυνα για την υγεία, όπως τα χημικά, εκτοξευτήρες νερού κ.λ.π. απαγορεύεται…

Οι ειδικές ομάδες θα πάψουν να συμμετέχουν στην καταστολή λαϊκών κινητοποιήσεων και θα συγχωνευτούν σε μία ταχυκίνητη Αστυνομία, που θα βρίσκεται σε 24ωρη βάση στο πλευρό του πολίτη.

Ένα από τα πολλά ερωτήματα που προκύπτουν είναι με ποιόν τρόπο θα αντιμετωπίζονται επεισόδια σε μεγάλες κινητοποιήσεις, καθώς όλες οι σύγχρονες Αστυνομίες του κόσμου έχουν δυνάμεις καταστολής και μάλιστα πολύ ισχυρότερες κα περισσότερο «δυναμικές» από τις αντίστοιχες ελληνικές.
«Τι θα γίνει –για παράδειγμα- αν σε μία διαδήλωση οι συμμετέχοντες αποφασίσουν να εισβάλουν στη Βουλή; Ποιος και με ποιόν τρόπο θα τους εμποδίσει; Θα πετάνε… σοκολατάκια οι αστυνομικοί;» λέει ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας.
Απορίες προκύπτουν ακόμη και από την αλλαγή της εμφάνισης των στελεχών της ΕΛ.ΑΣ. για να μην θυμίζει στρατοκρατικό κατάλοιπο, αλλά και από τις αλλαγές στους βαθμούς.

Στο προσχέδιο της Κουμουνδούρου επισημαίνεται ότι πρέπει να πάψει η ώθηση στην παρανομία ανθρώπων που χρειάζονται βοήθεια, όπως οι τοξικοεξαρτημένοι, ενώ αίσθηση προκαλεί η αποστροφή για τους παράνομους μετανάστες: «Χρειάζεται ακόμα μέριμνα και ταχεία διαδικασία νομιμοποίησης για μετανάστες και πρόσφυγες χωρίς χαρτιά, ώστε να διευκολύνεται η ένταξη στην κοινωνία και να μην γίνονται λεία του οργανωμένου εγκλήματος».
Η θέση αυτή αναμένεται να προκαλέσει πολλές συζητήσεις στην ΕΛ.ΑΣ. όπως και η υποχρεωτική ψυχολογική υποστήριξη στο σύνολο του προσωπικού ανά τακτά χρονικά διαστήματα και εκτάκτως, όσες φορές απαιτείται, στο προσωπικό που εμπλέκεται σε βίαια περιστατικά κατά την εκτέλεση της υπηρεσίας του (σ.σ. αυτό το τελευταίο συμβαίνει ήδη, αλλά όχι σε τακτική βάση για όλους).

Εντύπωση προκαλεί ότι τόσο στο προσχέδιο για την Ελληνική Αστυνομία, όσο και σε αυτό για τις Ένοπλες Δυνάμεις δεν υπάρχει ούτε μία λέξη για την οικονομική αντιμετώπιση των χιλιάδων στελεχών που υπηρετούν σε αυτές.

Για τις Ένοπλες Δυνάμεις, ειδικότερα, ο ΣΥΡΙΖΑ εκτιμά ότι πρέπει να υπάρξει αριθμητική συρρίκνωσή τους: «Οι Ένοπλες Δυνάμεις που εμείς πιστεύουμε ότι χρειάζεται η χώρα είναι μικρότερου σχήματος και υποδομών και μικρότερου κόστους. Εστιάζουν όχι στα αριθμητικά μεγέθη αλλά σε ποιοτικούς δείκτες αποτελεσματικότητας και αποδοτικότητας, αξιοποιούν στο μέγιστο το αμυντικό δυναμικό της χώρας και την αμυντική βιομηχανία, έχουν στέρεο δημοκρατικό προσανατολισμό και ισχυρούς δεσμούς με την κοινωνία».

Πηγή εφημ. «Παραπολιτικά»

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ