}

12 Φεβρουαρίου, 2015

ΔΕΝ ΕΡΧΕΤΑΙ “TASK FORCE” ΤΟΥ EUROWORKING GROUP - ΤΑ "4" ΒΑΣΙΚΑ ΣΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗ Γ. Ντάισελμπλουμ: "Κάναμε πρόοδο αλλά δεν συμφωνήσαμε" - Δεν υπάρχει κοινό ανακοινωθέν - Σκληρός ο Γ.Βαρουφάκης "ούτε βήμα πίσω" η Ελλάδα...

Κανένα αποτέλεσμα από το Eurogroup (δεν αναμενόταν άλλωστε) και ούτε καν κοινό ανακοινωθέν εκδόθηκε ενώ διαψεύσθηκε και η αποστολή Task Force στην Αθήνα για  να προλειανθεί το έδαφος για το Eurogroup της Δευτέρα.

Αυτό είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ ο οποίος χαρακτήρισε τις συνομιλίες «εποικοδομητικές» και «χρήσιμες» στις οποίες ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών εξέθεσε τις απόψεις του .
Ο Ντάισελμπλουμ χαρακτήρισε τις συζητήσεις «έντονες» αλλά είπε πως «δεν μπορέσαμε να έρθουμε σε αποτέλεσμα και θα συνεχίσουμε την Δευτέρα».
Χρειαζόμαστε κοινό έδαφος για να συνεχίσουμε στις συζητήσεις αλλά δεν μπορέσαμε να καταλήξουμε  οπότε θα αναγκαστούμε να συνεχίσουμε τη Δευτέρα, είπε ακόμη ο επικεφαλής του Eurogroup
Ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης, τόνισε ότι το πρόγραμμα που είχε συμφωνήσει ο Σαμαράς και ο Βενιζέλος είναι "τοξικό" και δεν το δέχεται η Ελλάδα να συνεχιστεί. Επίσης έχουν λάβει εντολή από τον ελληνικό λαό να το καταργήσουν το πρόγραμμα...
Αργά τη νύχτα της Τετάρτης το Μέγαρο Μαξίμου διέρρεε πως απορρίπτει το ενδεχόμενο τεχνικής παράτασης του υπάρχοντος προγράμματος.
Σύμφωνα με πληροφορίες η κυβέρνηση αναφέρει πως δεν θα γίνει σε καμία περίπτωση δεκτή μια τέτοια παράταση.
Το Μέγαρο Μαξίμου επισημαίνει ότι στο Eurogroup δεν υπήρξε συμφωνία, ωστόσο, η ελληνική πλευρά θεμελίωσε με επιχειρήματα την αποτυχία των Μνημονίων.
«Θέσαμε επί τάπητος το θέμα της ανθρωπιστικής κρίσης και του δημοσίου χρέους. Θα συνεχιστεί η διαβούλευση με σκοπό την αμοιβαία επωφελή συμφωνία» λέει η κυβέρνηση.
Τι είπε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ στη συνέντευξη Τύπου:
  • Είχαμε μια έντονη και εποικοδομητική συζήτηση
  • Αλλά δεν φτάσαμε σε συμφωνία
  • Θα  συνεχίσουμε τις συνομιλίες μας με την Ελλάδα
  • Δεν υπάρχουν συμπεράσματα που μπορούμε να σας πούμε
  • Δεν βγάλαμε ανακοινωθέν, γιατί δεν φτάσαμε σε κοινά συμπεράσματα
  • Συζητήσαμε αρκετά θέματα ένα από αυτά ήταν το υφιστάμενο πρόγραμμα
  • Συζητήσαμε την πιθανότητα της επέκτασης
  • Για κάποιους ήταν δεδομένο πως αυτή είναι η λύση αλλά δεν φτάσαμε σε μια απόφαση
  • Θα χρειαστούμε λίγο περισσότερο χρόνο για αυτό και ίσως μέχρι τότε κάνουμε την απαραίτητη πρόοδο
  • Δεν συζητήσαμε λεπτομερώς προτάσεις
  • Δεν κάναμε διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα ή κάποιο πρόγραμμα 
  • Δεν θα πάνε εμπειρογνώμονες στην Αθήνα τουλάχιστον μέχρι τη Δευτέρα
  • Πρέπει να υπάρξει πολιτική συμφωνία μέχρι τότε 
Από την πλευρά του ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, επισήμανε ότι «Κάναμε ανάλυση γιατί το υφιστάμενο πρόγραμμα δεν βγαίνει. Θα συνεχίσουμε τη Δευτέρα».
Ειβεβαίωσε ότι υπήρχαν διαφωνίες, με τους εταίρους να ζητούν από την Ελλάδα να διατυπώσει αίτημα για επέκταση μνημονίου.
«Βασικός μας στόχος ήταν να γνωριστούμε και να τους εκθέσουμε το ρηξικέλευθο πρόγραμμά μας», είπε ακόμη ο Ελληνας υπουργός Οικονομικών, προσθέτοντας ότι τις επόμενες ημέρες θα υπάρχει η ευκαιρία περαιτέρω ανταλλαγής απόψεων ανάμεσα στις δύο πλευρές.
 Τι συνέβη κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης
Σύμφωνα με πληροφορίες από αξιωματούχους η Ελλάδα βρέθηκε υπό ασφυκτική πίεση να δεχθεί μια παράταση του υφιστάμενου προγράμματος με τον Γιάνη Βαρουφάκη και τους συνεργάτες του να παρουσιάζουν τα σημεία της συμφωνίας-γέφυρας που προτείνουν.
Ωστόσο, οι Ευρωπαίοι φαίνεται να εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί και να ζήτησαν... νούμερα από την ελληνική πλευρά τόσο για τις προτάσεις όσο και για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού.
Στη συνεδρίαση του Eurogroup έγινε σαφές προς την Ελλάδα ότι έχει προθεσμία μέχρι την Δευτέρα, προκειμένου να ζητήσει παράταση του υφισταμένου προγράμματος.
«Αυτή είναι η μόνη προοπτική» έλεγαν πηγές της Ε.Ε. και παρέπεμπαν στην επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup την Δευτέρα, 16 του μηνός.
Σύμφωνα με ορισμένες πηγές, πέραν του Βόλφκαγκ Σόιμπλε, οι υπουργοί Οικονομικών Ισπανίας και Πορτογαλίας τήρησαν την πιο αυστηρή στάση έναντι της Ελλάδος.
Με βάση της μέχρι τώρα πληροφορίες, οι κ.κ. Γιάννης Δραγασάκης και Γιάννης Βαρουφάκης επεσήμαναν ότι η πρόθεση της κυβέρνησης είναι να παραμείνει η χώρα εντός της ευρωζώνης, ότι θα επιδιώξει πρωτογενές πλεόνασμα και δημοσιονομική εξυγίανση με προώθηση μεταρρυθμίσεων.
Πηγές της Ε.Ε. ανέφεραν ότι υπήρξε συμφωνία να έρθουν άμεσα στην Αθήνα εμπειρογνώμονες από το EuroWorkingGroup οι οποίοι θα συνεργαστούν με ομολόγους τους από την Ελληνική κυβέρνηση για να αναλύσουν από κοινού τις διαφορές και τις αποκλίσεις ανάμεσα στο ισχύον πρόγραμμα και το σχέδιο Βαρουφάκη. Το τελικό κείμενο θα παρουσιαστεί στο Eurogroup της Δευτέρας.
Πριν τα μεσάνυχτα ολοκληρώθηκε η «μαραθώνια» οικονομική διάσκεψη της ευρωζώνης μετά την απόφαση της κυβέρνησης να καταργήσει το Μνημόνιο και να επιδιώξει μια νέα συμφωνία με τους πιστωτές.
Η ελληνική αντιπροσωπεία από τους Γιάννη Δραγασάκη αντιπρόεδρου της κυβέρνησης και τον υπουργό Οικονομικών Γιάννη Βαρουφάκη βρέθηκε σε ένα  - όπως και αναμενόταν  άλλωστε- ασφυκτικό κλοιό  από τους υπόλοιπους υπουργούς Οικονομικών αλλά δεν υποχώρησαν ούτε βήμα από οσα έχει δηλώσει ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας.
Οι δύο Ελληνες αξιωματούχοι ενισχυμένοι από την, κατ'αρχήν, ρωσική αποδοχή χρηματοδότησης της χώρας από την Ρωσία (συζητείται η δωρεάν παροχή πετρελαίου και φυσικού αερίου για μία πενταετία και το πακέτο των 10 δισ. ευρώ), δεν δέχθηκε να συζητήσει επαναφορά στο Μνημόνιο ή διατήρηση της τρόικα, αλλά επέμεινε σε μία συμφωνία-γέφυρα, μέχρι να λυθεί με μια ολοκληρωμένη λύση το καλοκαίρι το πρόβλημα του χρέους.
Ο Γιάνης Βαρουφάκης παρουσίασε τα 4 σημεία της ελληνικής πρότασης στους ομολόγους του στο Eurogroup, σύμφωνα με το Bloomberg το οποίο επικαλείται δύο αξιωματούχους της ευρωζώνης.
Η Ελλάδα, κατά το πρακτορείο, θέλει μία συμφωνία που προβλέπει την
-οικονομική σταθερότητα,
-την οικονομική βιωσιμότητα
-την αναδιάρθρωση του χρέους,
-αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίση στη χώρα
Οι πιέσεις κατευθύνονταν προς την ελληνική αντιπροσωπεία κύρια σε δύο ζητήματα:
Ένα γιατί και πώς ζητά νέα συμφωνία όταν δεν έχει κλείσει το υπάρχον πρόγραμμα οικονομικής βοήθειας και δύο γιατί δεν δόθηκε νωρίτερα στους συμμετέχοντες στο Eurogroup η ελληνική πρόταση προκειμένου να μελετηθεί.
Όπως αναφέρεται η πιθανότερη λύση από τη σημερινή σύσκεψη είναι ο «προσδιορισμός της διαδικασίας για το πώς όλες οι πλευρές θα οδηγηθούν στο Eurogroup της 16ης Φεβρουαρίου στο οποίο αναμένονται και οι οριστικές αποφάσεις, εκτός απροόπτου βέβαια.
«Νούμερα» ζήτησαν οι Ευρωπαίοι
Ευρωπαίοι φαίνεται να εμφανίστηκαν επιφυλακτικοί και να ζήτησαν... νούμερα από την ελληνική πλευρά τόσο για τις προτάσεις όσο και για τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, νούμερα όμως που σύμφωνα με τις πληροφορίες δεν τους δόθηκαν.
Το Μέγαρο Μαξίμου, από την πλευρά του, διαρρέει ότι η συζήτηση έγινε σε καλό κλίμα και πως επικράτησε μετριοπάθεια στις τοποθετήσεις των εταίρων.
Το χρονοδιάγραμμα έχει ως εξής:
11 Φεβρουάριου: Σύσκεψη των υπουργών Οικονομικών της €ζώνης για το ελληνικό πρόγραμμα
12 Φεβρουαρίου: Συνάντηση κορυφής στις Βρυξέλες
16 Φεβρουαρίου: Νέα σύσκεψη στο Eurogrioup με κεντρικό θέμα το ελληνικό πρόβλημα
28 Φεβρουαρίου: Τέλος του ισχύοντος προγράμματος
Πρώτο τετράμηνο του 2015: Στο τέλος Μαρτίου οι ταμειακές ανάγκες της Ελλάδας θα φτάσουν τα 4,3 δισ. €
19-20 Μαρτίου: Νέα διάσκεψη κορυφής των ηγετών της ΕΕ
Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ