}

25 Μαρτίου, 2015

Πώς είδε ο διεθνής Τύπος τη συνάντηση Μέρκελ-Τσίπρα Bild: «Τσίπρας - Μέρκελ διώχνουν την κρίση... με ένα χαμόγελο»


Bild: «Τσίπρας - Μέρκελ διώχνουν την κρίση... με ένα χαμόγελο»


«Süddeutsche Zeitung» - «Frankfurter Allgemeine Zeitung» είδαν με... καλό μάτι τη χθεσινή συνάντηση των δύο ηγετών στο Βερολίνο - Πιο αυστηρό το «Spiegel» παραδέχεται τις κακές σχέσεις Ελλάδας-Γερμανίας και γράφει «επιτέλους ήρθε η ώρα οι διαφορές να επιλυθούν ανοιχτά» - Θετική η αποτίμηση και από τα αμερικανικά ΜΜΕ

«Ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ διώχνουν την κρίση... με ένα χαμόγελο», «Φιλικοί τόνοι στη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ», «Θορυβώδης διαβούλευση μεταξύ Βερολίνου και Αθήνας», «Αλέξη-Άνγκελα, βρείτε τα επιτέλους!»...



Θετικά φαίνεται να αποτιμούν τα περισσότερα γερμανικά μέσα την επαφή του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ στο Βερολίνο, επισημαίνοντας, ωστόσο, την ανάγκη των δύο χωρών για αλληλοκατανόηση που πρέπει αισίως να οδηγήσει σε λύση.

«Bild», «Der Spiegel», «Süddeutsche Zeitung», «Frankfurter Allgemeine Zeitung» φιλοξενούν στην πρώτη σελίδα της ηλεκτρονικής τους εφημερίδας με μεγάλα κεφαλαία γράμματα το θέμα της ημέρας, που δεν είναι άλλο από τον απόηχο και τα συμπεράσματα που έδωσε στην Ευρώπη το κρίσιμο τετ α τετ των δύο κορυφαίων πολιτικών ηγετών.


Η Madame συνάντησε τον Mr. Cool γράφει η «Bild». Με μία φωτογραφία που δείχνει τον Αλέξη Τσίπρα και την γερμανίδα καγκελάριο να μειδιούν, ο τίτλος δίνει το πνεύμα της συνάντησης... «Ο Αλέξης Τσίπρας και η Άνγκελα Μέρκελ διώχνουν την κρίση... με ένα χαμόγελο».



Και συνεχίζει, αναφέροντας: «Εμείς τι είδαμε; Φιλικό μόνιμο χαμόγελο και σταθερή χειραψία... Κρίση;;; Ποια Κρίση...;».

«Όλα ειπώθηκαν στον 6ο όροφο του κτηρίου, εκεί όπου παρατέθηκε το δείπνο... επάνω στο στήθος και το πόδι πάπιας και στα λαχανάκια Βραδεμβούργου».

Στο φιλικό κλίμα εστιάζει και η γερμανική «FAZ», η οποία επιλέγει τον τίτλο:«Φιλικοί τόνοι στη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ».



Από την πλευρά της η «Süddeutsche Zeitung» στηρίζει τη συνάντηση, σχολιάζοντας: «Ας μπει ένα τέλος στην πολιτική λασπολογία των μέσων μαζικής ενημέρωσης, που θέλουν να μαίνονται οι σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και Γερμανίας, χαρακτηρίζοντας τους δύο ηγέτες ως ισότιμους εταίρους.



«Στον πόλεμο, το πρώτο θύμα είναι πάντοτε η αλήθεια. Αυτό ισχύει και στον πόλεμο των λέξεων που μαίνεται ανάμεσα στις δύο χώρες», επισημαίνεται στο δημοσίευμα. 

Για το τέλος έχουμε το κείμενο του «Spiegel», το οποίο διαφοροποιείται και γράφει ότι όλοι γνωρίζουν πως οι ελληνογερμανικές σχέσεις δεν είναι καλές και πως επιτέλους ήρθε η ώρα οι διαφορές να επιλυθούν ανοιχτά.

Το άρθρο σχολιάζει τη γνωστή «σφιχτή» στάση της γερμανίδας καγκελαρίου, κάτι που βοήθησε για ακόμη μια φορά να μην βγουν ειδήσεις από πλευράς της. Ωστόσο, επισημαίνει ότι η καθυστερημένη επίσκεψη Τσίπρα στο Βερολίνο «σφραγίζει» τις τεταμένες σχέσεις ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τι λέει εν ολίγοις το δημοσίευμα; «Αλέξη- Άνγκελα, τσακωθείτε, αλλά βρείτε τα...!!!»



Τα αμερικανικά ΜΜΕ για τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ



Για ένδειξη καλής θέλησης και επιθυμία συνεργασίας και από τις δύο πλευρές, κάνουν λόγο και τα περισσότερα αμερικανικά ΜΜΕ, αναφερόμενα στη συνάντηση της Άνγκελα Μέρκελ με τον Αλέξη Τσίπρα στο Βερολίνο και στα όσα ειπώθηκαν στη συνέντευξη Τύπου μετά το πέρας της.

Ειδικότερα, σε δημοσίευμά της, η Wall Street Journal παραθέτει τα πέντε συμπεράσματα για τη συνάντηση Τσίπρα - Μέρκελ: Η προσωπική χημεία. Οι δύο ηγέτες είναι ήρεμοι και λογικοί, αποκλείεται να κάνουν παράπονα ο ένας για τον άλλο. Η ήρεμη ιδιοσυγκρασία τους, όμως, δεν έκρυψε τις πολιτικές διαφορές τους, που φάνηκαν στην κοινή συνέντευξη Τύπου και οι οποίες αφορούν από τις πολεμικές αποζημιώσεις μέχρι το πρόγραμμα διάσωσης και δεν ήταν ποτέ τόσο μεγάλες τα τελευταία πέντε χρόνια.

Το μήνυμα. Η ουσία της συνάντησης μπορεί να είναι το μήνυμα που αυτή στέλνει προς τους θερμόαιμους σε Ελλάδα και Γερμανία. Οι λαϊκιστές πολιτικοί στην Ελλάδα προκάλεσαν την οργισμένη αδιαλλαξία στη Γερμανία, συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών. Με την πρόσκληση προς τον κ. Τσίπρα, η κ. Μέρκελ έστειλε ένα μήνυμα ότι όλοι πρέπει να ηρεμήσουν και να τους αφήσουν να συνεργαστούν.

Αναφορά στον πόλεμο. Ο κ. Τσίπρας είναι αποφασισμένος να θέσει το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων, όσο κι αν αυτό δεν είναι αρεστό στο Βερολίνο. Η Γερμανία επιμένει ότι το θέμα έχει κλείσει, ενώ οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις δεν το τόνιζαν για να μην περιπλέξουν τις συνομιλίες για το πρόγραμμα διάσωσης. Η νέα ελληνική κυβέρνηση προτιμά να ασκήσει πίεση, παρά να χτίσει καλή θέληση. Ο κ. Τσίπρας δήλωσε ότι το θέμα είναι ηθικό και δεν αφορά τα χρήματα.

Μην αναφέρεις τον πόλεμο. Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε την αμοιβαία εχθρότητα και στις δύο χώρες που οφείλεται στην ιστορία του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου και δήλωσε ότι «η σημερινή δημοκρατική Γερμανία δεν έχει τίποτα να κάνει με τη Γερμανία του Τρίτου Ράιχ», ενώ κάλεσε τα δύο έθνη «να αφήσουν τις σκιές του παρελθόντος» και «να γυρίσουν σελίδα». Ωστόσο, οι συνεχείς αναφορές της κυβέρνησής του για τη ναζιστική κατοχή στην Ελλάδα, θα μπορούσαν να εξηγήσουν γιατί η ιστορία κυριαρχεί στα πρωτοσέλιδα και στις δύο χώρες στον ίδιο βαθμό που κυριαρχούν και τα σημερινά οικονομικά προβλήματα της Ελλάδας.

Πλησιάζει η ώρα των αποφάσεων για τον κ Τσίπρα. Η συνάντηση δεν θα οδηγήσει σε λύση του σημαντικότερου προβλήματος της Ελλάδας, δηλαδή της ρευστότητας. Η κ. Μέρκελ επέμεινε ότι δεν είναι αρμόδια για να το λύσει. Το πρόβλημα για τον κ. Τσίπρα είναι ότι, κατά πάσα πιθανότητα, δεν μπορεί να τους ευχαριστήσει όλους, τους τεχνοκράτες, το δικό του συνασπισμό της ριζοσπαστικής αριστεράς, ΣΥΡΙΖΑ και τους δεξιούς-εθνικιστικές, Ανεξάρτητους Έλληνες. Μέχρι στιγμής, κερδίζει χρόνο, αποφεύγοντας την επιλογή, αλλά ο χρόνος και τα χρήματα τελειώνουν.


Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg επισημαίνει από την πλευρά του ότι «η κ. Μέρκελ δεν έδωσε καμία ένδειξη πως η οικονομική βοήθεια, που η ελληνική κυβέρνηση αναζητεί επειγόντως, θα πρέπει να ξεκλειδωθεί. Αντ' αυτού, μίλησε, στην κοινή συνέντευξη Τύπου, για το ότι ήθελε να χτίσει εμπιστοσύνη με τον Έλληνα ομόλογό της».

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στις δηλώσεις των δύο ηγετών, «οι οποίες αποσκοπούσαν στη βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες, μετά από εβδομάδες λεκτικών επιθέσεων, χωρίς όμως να συμφωνούν στις πολιτικές που πρέπει να ακολουθηθούν».

Στη συνέχεια, μεταξύ άλλων, σημειώνεται: «Ο Έλληνας πρωθυπουργός δήλωσε ότι επιθυμεί να αποφύγει τη διεύρυνση των διαχωρισμών στην Ευρωζώνη, κάλεσε τους Γερμανούς και τους Έλληνες να αποφεύγουν τα στερεότυπα και δήλωσε ότι η Γερμανία δεν ευθύνεται για όλα τα προβλήματα της Ελλάδας. Συγκεκριμένα, τόνισε πως "πρέπει να καταλάβουμε ο ένας τον άλλο καλύτερα". Ο κ Τσίπρας δήλωσε επίσης ότι "το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης ήταν μια άνευ προηγουμένου προσπάθεια προσαρμογής, αλλά κατά την άποψή μας, δεν ήταν μια ιστορία επιτυχίας" και πρόσθεσε: "προσπαθούμε να βρούμε κοινό έδαφος για να καταλήξουμε σύντομα σε συμφωνία σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις που έχει ανάγκη η ελληνική οικονομία και για την εκταμίευση των κεφαλαίων που χρειάζεται"».

Για το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων αναφέρεται ότι  ο κ. Τσίπρας υποστήριξε ότι είναι ένα «θέμα ηθικής τάξης» και δεν συνδέεται με τις διαπραγματεύσεις για το πρόγραμμα διάσωσης της Ελλάδας. Από την πλευρά της η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι το θέμα των πολεμικών αποζημιώσεων «έχει κλείσει» για τη Γερμανία, «αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο συνομιλιών για ένα ξεχωριστό ταμείο», όπως σημειώνεται.

Τέλος, για το θέμα της ρευστότητας, το Bloomberg επισημαίνει πως η κ. Μέρκελ παρέπεμψε στους θεσμούς, δηλώνοντας ότι «η Γερμανία δεν είναι ο θεσμός που αποφασίζει για το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων».

Τέλος οι New York Times επισημαίνουν μεταξύ άλλων, ότι «με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά για το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας, οι δύο ηγέτες συναντήθηκαν σε μια προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων των δύο χωρών».

Στην ανταπόκριση γίνεται αναφορά και στις δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου, Γαβριήλ Σακελλαρίδη, για την επιστολή του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, προς την Άγκελα Μέρκελ στις 15 Μαρτίου, την οποία αποκάλυψε η εφημερίδα Financial Times.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ