}

05 Μαΐου, 2015

Die Welt: Τα επτά σενάρια για την Ελλάδα και το Grexit

690_af5878e136c269dab5d9694fd46d7d14

Αν είχε λόγο μόνο ο Σόιμπλε, τότε οι Ελληνες θα είχαν ήδη βγει από την Ευρωζώνη, σημειώνει σε σημερινό της άρθρο η γερμανική εφημερίδα Die Welt, που τονίζει ότι τον πρώτο και τελευταίο λόγο έχει η Ανγκελα Μέρκελ. Παρ” όλα αυτά, στο τραπέζι αυτή τη στιγμή βρίσκονται επτά πιθανά σενάρια, από εκείνο της βοήθειας από τους εταίρους, μέχρι το «απεφυκτέο» Grexit.

«Η Ανγκελα Μέρκελ θέλει την Ελλάδα στην Νομισματική Ενωση, όμως γνωρίζει ότι δεν μπορεί απλά να δώσει μερικά δισεκατομμύρια ευρώ στους Ελληνες, καθώς η συμφωνία θα πρέπει να περάσει από την Bundestag. «Η Μέρκελ δεν θα στείλει τον Σόιμπλε στο Κοινοβούλιο με άδεια χέρια», λένε αναλυτές στο Βερολίνο».

Την ίδια ώρα, το Grexit υπάρχει ακόμα ως εναλλακτική, παρατηρεί η Die Welt, καθώς τα χρήματα στην Ελλάδα τελειώνουν. Παράλληλα όμως, το ρίσκο μιας τέτοιας επιλογής δεν μειώνεται και οι συνέπειες παραμένουν απρόβλεπτες, σημειώνεται στο ρεπορτάζ και ακολούθως εξετάζονται τα επτά πιθανά σενάρια για την περίπτωση της Ελλάδας, μεταξύ του ενός και του άλλου ενδεχομένου.

1. Η βοήθεια έρχεται

Η Ελλάδα συμφωνεί με τους εταίρους πριν το τέλος Ιουνίου σε ένα νέο πρόγραμμα, ύψους από 30 έως 50 δισ. ευρώ.

Πλεονεκτήματα: Η Ελλάδα διασώζεται ξανά. Μαζί και η Ευρωζώνη. Με δεδομένο ότι θα προχωρήσουν παράλληλα και οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις, τότε μπορεί να σωθεί μια και καλή.

Μειονεκτήματα: Το ρίσκο των δανειστών συνεχίζει να αυξάνεται. Οι ευρωπαίοι φορολογούμενοι καλούνται να δώσουν χρήματα ξανά, ενώ οι Ελληνες καλούνται να υποσχεθούν πολλά, με κίνδυνο να μην τα πραγματοποιήσουν αργότερα – κάτι που έχει ξανασυμβεί στο παρελθόν.

Πιθανότητα επαλήθευσης: Υψηλή

2. Πτώχευση με Κερκόπορτα

Η ΕΕ και η Ελλάδα δεν κατορθώνουν να συμφωνήσουν σε νέο πρόγραμμα. Η Αθήνα δεν μπορεί να αντεπεξέλθει στις υποχρεώσεις της, επιβάλλεται έλεγχος κεφαλαίων, αλλά και αυτό που ονομάζεται «διακοπές τραπεζών» και η ΕΚΤ δίνει στην Ελλάδα διορία για να συμφωνήσει με τους όρους της.

Πλεονεκτήματα: Είναι δύσκολο να φανούν σε ένα τέτοιο σενάριο, που όμως εφαρμόστηκε στους Κύπριους πριν από δύο χρόνια και πέτυχε.

Μειονεκτήματα: Τέτοια σκληρά μέτρα συνοδεύονται από υψηλό ρίσκο. Στην πραγματικότητα το σενάριο αυτό μπορεί να εφαρμοστεί μόνο ως προσωρινή λύση.

Πιθανότητα επαλήθευσης: Υψηλή

3. Εισαγωγή παράλληλου νομίσματος

Για τους Ελληνες πρόκειται για μια πολύ «πικρή» λύση. Αν η χώρα είναι αντιμέτωπη με την χρεοκοπία, τότε οι δημόσιοι υπάλληλοι θα πληρωθούν με IOU, που έχουν ανταπόκριση μόνο στην εσωτερική αγορά. Αυτό θα μπορούσε να σημάνει την εισαγωγή του «Geuro», όπως αποκάλεσε αυτό το νέο νόμισμα, πρώην τραπεζίτης:

Τα νέα ομόλογα θα ανταλλαγούν με ευρώ και αντίστροφα. Ετσι θα πληρωθούν και οι μισθοί και θα μπορούν να γίνουν εισαγωγές για τη χώρα, χωρίς να χρησιμοποιηθούν και τα τελευταία υπολείμματα του ευρώ. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει με το Μαυροβούνιο και το Κόσσοβο, που χρησιμοποιούν το ευρώ, χωρίς να ανήκουν στην ΕΕ.

Πλεονεκτήματα: Αρχικά η χώρα θα ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της, θα πληρώνει μισθούς και συντάξεις και επιπλέον αποφεύγεται το Grexit.

Μειονεκτήματα: Η ισοτιμία μεταξύ των δύο νομισμάτων θα ήταν εξαιρετικά ευμετάβλητη, προκαλώντας αστάθεια και στην οικονομία και την πολιτική ζωή του τόπου.

Πιθανότητα επαλήθευσης: Μεσαία

4. Να τυπώσει ευρώ

Μπροστά στο χάος μιας χρεοκοπίας, οι Ελληνες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το Νομισματοκοπείο τους και να τυπώσουν ευρώ. Το μόνο ερώτημα είναι πότε θα αποκαλυφθεί η απάτη.

Πλεονεκτήματα: Οι Ελληνες θα πληρώνουν τα χρέη τους, τις συντάξεις, τους μισθούς και θα αντιμετωπίσουν βραχυπρόθεσμα τα προβλήματά τους.

Μειονεκτήματα: Πρακτικά, θα σημάνει το τέλος της Ελλάδας στην Ευρώπη.

Πιθανότητα επαλήθευσης: Εξαιρετικά χαμηλή

5. Συντεταγμένη Εξοδος

Είναι η επιλογή που δεν θέλει κανείς, και γι” αυτό δεν μιλά κανείς γι” αυτήν, δηλαδή την συντεταγμένη έξοδο της Ελλάδας από την Ευρωζώνη.

Πλεονεκτήματα: Θα μπορούσε να είναι μελετημένη και «ασφαλής», ώστε να μην προκληθεί χάος.

Μειονεκτήματα: Οι οικονομικές συνέπειες θα είναι απλώς ελαφρώς καλύτερες από ένα Grexit.

Πιθανότητα επαλήθευσης: Χαμηλή

6. Η Αθήνα καταφεύγει για βοήθεια στη Μόσχα

Η Ελλάδα ζητά δάνειο από τη Ρωσία και σε αντάλλαγμα δίνει για παράδειγμα το λιμάνι του Πειραιά.

Πλεονεκτήματα: Ανακουφίζονται οι ανησυχίες για ρευστότητα και ο Αλέξης Τσίπρας δεν αποτυγχάνει στις προεκλογικές δεσμεύσεις του.

Μειονεκτήματα: Η Ρωσία σε αντάλλαγμα θα απαιτήσει οικονομικές και στρατιωτικές διευκολύνσεις, κάτι που θα απομονώσει την Ελλάδα στην ΕΕ.

Πιθανότητα επαλήθευσης: Πολύ χαμηλή

7. Grexit: Το απαίσιο τέλος

Οι διαπραγματεύσεις δεν αποφέρουν αποτελέσματα, διακόπτονται βίαια και η έξοδος από το ευρώ θεωρείται αποδεκτή. Η ΕΚΤ σταματά την χρηματοδότηση του τραπεζικού τομέα και οι ελληνικές τράπεζες -μαζί και η χώρα- χρεοκοπούν.

Πλεονεκτήματα: Καλύτερα ένα τέλος με τρόμο, παρά ένας τρόμος χωρίς τέλος…

Μειονεκτήματα: Τουλάχιστον προσωρινά, θα πρόκειται για οικονομική καταστροφή για την Ελλάδα ενώ και η Ευρώπη θα ζημιωθεί σημαντικά. Γιατί ένα Grexit θα σημάνει ότι το ευρώ δεν είναι αιώνιο, ενώ το ΝΑΤΟ θα πρέπει να διασφαλίσει ότι στην Ελλάδα δεν θα επικρατήσει το χάος.

Πιθανότητα επαλήθευσης: Μεσαία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ