}

26 Ιουνίου, 2015

Το μείζον και το έλασσον ζήτημα της χώρας - Εθνική Άμυνα

Εικόνα: Σάββας ΚαλεντερίδηςΜε βάση την επίσημη ανακοίνωση του ΝΑΤΟ, η Ελλάδα κατέχει τη θέση του δευτεραθλητή στις αμυντικές δαπάνες. Με βάση τα στοιχεία αυτά, η Ελλάδα ξοδεύει το 2,5% του ΑΕΠ, ενώ το ποσοστό αυτό έφτασε το 3,9% την περίοδο 1995-99.
Την πρώτη θέση κατέχουν οι ΗΠΑ με ποσοστό 3,4% του ΑΕΠ, ενώ πάνω από το 2% έχουν μόνο πέντε από τις 28 χώρες-μέλη του ΝΑΤΟ. Να σημειώσουμε ότι αμυντικές δαπάνες των ΗΠΑ είναι τόσο υψηλές, γιατί μέσω αυτών η Ουάσινγκτον στηρίζει την παντοκρατορία της σε ολόκληρο τον κόσμο.


Ενώ, όπως όλοι γνωρίζουμε, οι δαπάνες της εθνικής μας άμυνας είναι σε αυτό το υψηλότατο για τα δεδομένα της χώρας μας επίπεδο, όχι για να εξυπηρετήσουμε κάποιο γεωπολιτικό σχέδιο ή στόχο μας και τις ανάγκες που προκύπτουν από τη συμμετοχή μας στη ΝΑΤΟϊκή συμμαχία, αλλά για να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα που εκφράζεται με διάφορους τρόπους και συνεχίζεται χωρίς καμία διακοπή επί μισό και πλέον αιώνα. Επιθετικότητα που εκφράζεται με κορύφωση την εισβολή στην Κύπρο το 1974, τη συνεχιζόμενη κατοχή του 40% του εδάφους της, την επεκτατική πολιτική της στο Αιγαίο, την πολιτική που αποσκοπεί στην «κοσοβοποίηση» της Θράκης και τώρα με την πολιτική διεκδίκησης ρόλου προστάτη όλων των μουσουλμάνων που κατοικούν στην Ελλάδα. Να σημειωθεί ότι το τελευταίο μπορεί να οδηγήσει σε ανεξέλεγκτες καταστάσεις, όπως το να χάσουμε την πατρίδα μας χωρίς να μπορέσουμε να ρίξουμε ούτε μία ντουφεκιά, που λέει ο λόγος. Ιδιαίτερα αυτό ας το έχουν υπ' όψιν τους η κυρία Τασία και όλοι όσοι την ακολουθούν στον εθνοδιαλυτικό και εθνοκτόνο δρόμο της, αν και το έχουν δηλώσει ότι για όλους αυτούς δεν έχουν καμία σημασία οι λέξεις «πατρίδα» και «έθνος» και ότι σε αυτά τα χώματα δικαιούνται να ζήσουν όλοι όσοι το επιλέξουν, απ' όπου και αν προέρχονται, όποιος και να τους στέλνει, όποιο σκοπό και αν εξυπηρετούν, εκουσίως ή όχι.

Η Ελλάδα τις ημέρες αυτές γνωρίζει άλλη μία ταπείνωση και άλλον έναν μεγάλο εξευτελισμό. Οι ανεύθυνοι και ανίδρωτοι λαϊκιστές, εκείνοι που εξαπάτησαν τον ελληνικό λαό πλασάροντάς του εν γνώσει τους και ενσυνειδήτως προεκλογικά κάθε είδους ψέμα, μόνο και μόνο για να καταλάβουν την εξουσία, τώρα υποκύπτουν στις πιέσεις των δανειστών και, κατά τα φαινόμενα, θα υπογράψουν μια συμφωνία, η οποία θα κάνει το e-mail Χαρδούβελη με να μοιάζει με... ορντέβρ.
Και όπως φαίνεται από τη σχετική πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, η Ελλάδα θα συνεχίσει να σέρνεται και να παραμένει έρμαιο των δανειστών όσο διατηρεί ένα παράλογα μεγάλο και κοστοβόρο κράτος, το οποίο σε συνδυασμό με τον μεγάλο αριθμό συνταξιούχων σε σχέση με τους εργαζομένους θα εξακολουθεί να κρατάει αλυσοδεμένο το μέλλον του ελληνικού έθνους.

Να επανέλθουμε όμως στα των αμυντικών δαπανών, οι οποίες, κατά την άποψή μας, αποτελούν ίσως την κυριότερη αιτία της καταστροφικής πορείας της πατρίδας μας. Κι αυτό γιατί αυτές αποτέλεσαν το κύριο όχημα της διαφθοράς της πολιτικής ηγεσίας της χώρας επί δεκαετίες. Οι πολιτικοί, αντί να ενισχύσουν την εθνική αμυντική βιομηχανία, προτίμησαν να πληρώσουν εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε ξένους προμηθευτές, για να εξασφαλίσουν τη μίζα τους.
Οσον αφορά τις υπέρογκες αμυντικές δαπάνες, αν προσθέσει κανείς τα ποσά που δαπανήθηκαν από την πατρίδα μας πάνω από τον μέσο όρο των χωρών του ΝΑΤΟ όλα αυτά τα χρόνια, θα διαπιστώσει ότι αυτές μπορεί να ισούνται με το μισό του δημόσιου χρέους, ίσως και περισσότερο.

Με άλλα λόγια, αν η Ελλάδα δεν αντιμετώπιζε την απειλή από την Τουρκία, σήμερα θα είχε ένα λιγότερο διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα, ενώ θα ήταν ίσως πλουσιότερη και από την Ελβετία!
Γιατί κάναμε αυτήν την αναφορά αυτές τις κρίσιμες στιγμές; Κυρίως για δύο λόγους.

Ο ένας είναι για να αντιληφθούμε ότι, αν δεν θεραπεύσουμε τις αιτίες, η Ελλάδα θα συνεχίσει να σέρνεται και να εξευτελίζεται διεθνώς για δεκαετίες. Και από δεξιούς και από αριστερούς, όπως γίνεται τους τελευταίους πέντε μήνες.
Ο άλλος είναι για να υπογραμμίσουμε ότι, αν κατανοήσουμε τις γεωπολιτικές εξελίξεις στην περιοχή και αν κάνουμε αυτά που πρέπει για να διεκδικήσουμε αυτό που δικαιούμαστε και μπορούμε να αποκτήσουμε, τότε ίσως να μην χρειάζεται τα επόμενα χρόνια να ξοδεύουμε περισσότερο από τις άλλες χώρες του ΝΑΤΟ στις αμυντικές δαπάνες.
Το πώς θα το δούμε στο άρθρο μας της Κυριακής.
Σάββας Καλεντερίδης

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ