}

20 Ιουνίου, 2015

Εισαγγελέας: Ενοχοι (!) και οι τρεις για τις μίζες



Το δρόμο για τη φυλακή έδειξε (χθες)η Ελ. Καρκαμπούνα σε Σμπώκο, Κάντα, Λεονταρίτη για τα εξοπλιστικά
Την πεποίθηση ότι ο πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Αντώνης Κάντας διαθέτει «κρυμμένα» χρήματα από μίζες, που έχει λάβει από την αμαρτωλή Siemens, εξέφρασε η εισαγγελέας Ελένη Καρκαμπούνα στην αγόρευσή της ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου
Κακουργημάτων για την προμήθεια του συστήματος τηλεπικοινωνιών του στρατού «ΕΡΜΗΣ 2». «Ο Αντώνης Κάντας προσπαθεί πάση θυσία να μη συνδεθεί το όνομά του με τη Siemens, η οποία προφανώς τον έχει εξασφαλίσει και με άλλα ποσά, διάσπαρτα ανά τον πλανήτη, που δεν θα βρεθούν ποτέ» επισήμανε η εισαγγελέας. Η κυρία Καρκαμπούνα αναφερόταν στα 500.000 ευρώ που φέρεται ότι έλαβε ο Αντώνης Κάντας από τον Πρόδρομο Μαυρίδη, πρώην στέλεχος της Siemens Ελλάς, για την προμήθεια του επίμαχου εξοπλιστικού προγράμματος, ποσό για το οποίο έχει δώσει διαφορετικές εκδοχές.

Η αποστροφή της εισαγγελέως προκάλεσε την αντίδραση του Γιάννη Μαντζουράνη, συνηγόρου υπεράσπισης του Αντώνη Κάντα, ο οποίος σχολίασε: «Είναι προφητεία αυτό; Μα είναι δυνατόν;» Νωρίτερα, η κυρία Καρκαμπούνα ζήτησε από το δικαστήριο να κριθούν ένοχοι ο πρώην διευθυντής Εξοπλισμών του ΥΠΕΘΑ Γιάννης Σμπώκος, ο Αντώνης Κάντας, καθώς και το πρώην στέλεχος της διεύθυνσης Νικόλαος Λεονταρίτης για το αδίκημα της άμεσης συνέργειας σε απιστία σε βάρος της υπηρεσίας. Επιπλέον, για τον κ. Κάντα ζήτησε να καταδικαστεί για παθητική δωροδοκία και ξέπλυμα βρόμικου χρήματος. Ο τέταρτος κατηγορούμενος στην υπόθεση, ο Ζαχαρίας Ανδρουλάκης, απεβίωσε και έπαυσε η ποινική δίωξη σε βάρος του.

Η εισαγγελέας αναφέρθηκε αρκετές φορές στον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, καθώς, σύμφωνα με την κατηγορία, αυτός διέπραξε το αδίκημα της απιστίας. Σε βάρος του δεν ασκήθηκε ποινική δίωξη λόγω παραγραφής βάση του νόμου περί ευθύνης υπουργών. «Ο Ακης Τσοχατζόπουλος επιδόθηκε στην κατάρτιση ενός σχεδίου απιστίας, προκειμένου να ελαττώσει την περιουσία του Ελληνικού Δημοσίου, τοποθετώντας σε καίριες θέσεις έμπιστους δικούς του ανθρώπους» τόνισε η εισαγγελέας. Πρόσθεσε ότι οι κατηγορούμενοι Σμπώκος, Κάντας και Λεονταρίτης μερίμνησαν προκειμένου η σύμβαση να γίνει με επωφελείς για τη Siemens διατάξεις (ήταν υποκατασκευάστρια του προγράμματος το οποίο ανατέθηκε στην Ελληνική Αμυντική Βιομηχανία) και να ζημιωθεί η περιουσία του Δημοσίου κατά 25.000.000 ευρώ. «Είναι υπεύθυνοι οι κατηγορούμενοι διότι εισηγήθηκαν την υπογραφή μίας μη επωφελούς σύμβασης. H Siemens λειτουργούσε ως το "αόρατο χέρι" που κινούσε τα νήματα με ταχύτητες φωτός» τόνισε. Η δίκη θα συνεχιστεί τον Σεπτέμβριο.
Βάσω Παλαιού

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ