Απάντηση στο ερώτημα γιατί μια αριστερή κυβέρνηση, του ΣΥΡΙΖΑ, δεν κόβει ακόμη πιο δραστικές τις στρατιωτικές δαπάνες, επιχειρεί να δώσει ο Guardian στο καυτό μέτωπο των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές. Το σχόλιο της εφημερίδας σημειώνει πως ο ΣΥΡΙΖΑ υποκύπτει στις πολιτικές πιέσεις τόσο στις εθνικιστικές πιέσεις που χαρακτηρίζουν το κόμμα των ΑΝΕΛ, όσο και στο στρατιωτικό κατεστημένο στην Ελλάδα.
«Η παρουσία του Πάνου Καμμένου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας, ενός πολιτικού που διαθέτει αρκετά εθνικιστικά στοιχεία στο προφίλ του», φρενάρουν οποιαδήποτε γενναία μείωση στις στρατιωτικές δαπάνες γράφει η εφημερίδα.
Έως τώρα η πρόταση είναι περικοπή των στρατιωτικών δαπανών της Ελλάδας για το 2016 κοντά στα 200 εκατ. ευρώ, σχεδόν μείωση 5% για δαπάνες πολεμικού εξοπλισμό. Το άρθρο υπενθυμίζει πως η Ελλάδα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις χώρες με τις μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες και κατά ειρωνικό τρόπο, δαπανά -αναλογικά- περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη χώρα. Περίπου το 2,2% του ΑΕΠ (για το 2014) πήγε σε στρατιωτικές δαπάνες. Μεταξύ των χωρών του ΝΑΤΟ, μόνο οι ΗΠΑ ξοδεύουν περισσότερα σε αναλογία με το μέγεθος των οικονομιών κάθε χώρας. Η μεγάλη ειρωνεία στην υπόθεση των όπλων είναι ότι ο μεγαλύτερος προμηθευτής της Ελλάδας είναι η Γερμανία, σημειώνει ο Guardian. Η χώρα που πιέζει περισσότερο από όλους την Ελλάδα να προχωρήσει σε μειώσεις. Κι όμως, στο θέμα των αμυντικών δαπανών δεν πιέζει καθόλου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου