}

28 Ιουλίου, 2015

Μεγάλο μαχαίρι ΣΤΙΣ ΣΥΝΤΑΞΕΙΣ

Η Ντέλια «Δρακουλέσκου» θέλει μείωση στις κύριες-επικουρικές, κατάργηση εισφορών υπέρ τρίτων
«Μαχαίρι» 30% στις συντάξεις αναμένεται να ζητήσει με την άφιξή της στην Αθήνα η νέα εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου από τη Ρουμανία Ντέλια Βελκουλέσκου, γνωστή πλέον και με το παρατσούκλι... «Δρακουλέσκου». Παρατσούκλι διόλου τυχαίο για την... «ειδική» του ΔΝΤ, η οποία θέλει περισσότερο «αίμα» από τις συντάξεις, καθώς με τη λογική του τρόμου που ακολουθεί το ΔΝΤ μόνο έτσι μπορεί να περιοριστεί το έλλειμμα στα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Βελκουλέσκου σκοπεύει να κλείσει τις «τρύπες» που δημιουργούνται στο Ασφαλιστικό με το πάγωμα της κρατικής επιχορήγησης και με νέες μειώσεις στις κύριες συντάξεις, που ενδέχεται να φτάσουν στο 30%.
Παράλληλα θα επιμείνει στην ανάγκη χρηματοδότησης των επικουρικών ταμείων εξ ιδίων πόρων, κάτι που φέρνει «από την πίσω πόρτα» μείωση των επικουρικών συντάξεων!

Στο τραπέζι θα βρεθεί και η κατάργηση όλων των φόρων υπέρ τρίτων, που θα πρέπει να καλυφθεί είτε με αύξηση εισφορών είτε με μείωση παροχών. Και μέσα σε όλα αυτά θα έρθει και η σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ, που ψαλιδίζει τις συντάξεις σε 350.000 δικαιούχους!
Σκληρή θα είναι και η διαπραγμάτευση για τη σύνδεση εισφορών - παροχών, που οδηγεί σε αύξηση των εισφορών ή και σε μείωση συντάξεων. Εκπλήξεις μπορεί να κρύβει το πλαίσιο για την κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, αφού υπάρχουν πιέσεις για μικρότερη μεταβατική περίοδο και μεγαλύτερες ποινές για πρόωρες αποχωρήσεις.

Η Βελκουλέσκου από το 2009, όταν είχε ήδη ξεσπάσει η κρίση, είχε υπογράψει μία έκθεση 40 σελίδων για την Ελλάδα, στην οποία είχε... «φωτογραφίσει» τη μεγάλη αύξηση της συνταξιοδοτικής δαπάνης και του χρέους, αλλά και του μεγάλου αριθμού των δημοσίων υπαλλήλων. Στην έκθεση αυτή είχε προωθήσει την εφαρμογή του μοντέλου που έχει εφαρμοστεί σε πολλές χώρες της Ευρώπης, αλλά και στην Αυστραλία και τη Νέα Ζηλανδία.

Μερικά από τα πιο «σκληρά» σημεία των κατευθυντήριων γραμμών που περιλαμβάνει αυτό το μοντέλο προτάθηκαν και στην Κύπρο και είναι πολύ πιθανό να περιλαμβάνονται σε όσα θα ζητήσει πλέον και από την Αθήνα το ΔΝΤ:
  • Δραστική μείωση του κράτους, με απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων και πάγωμα μισθών.
  • Μείωση της κρατικής συμμετοχής στις συντάξεις, με στόχο να ενισχυθεί ο πυλώνας της ιδιωτικής ασφάλισης.
  • Μείωση των επιδομάτων ανεργίας και αυστηρότερα κριτήρια χορήγησης, ώστε οι άνεργοι να αναζητήσουν πιο ενεργά εργασία, έστω και μερικής απασχόλησης, και να μειωθεί η ονομαστική ανεργία.
  • Μεγαλύτερη ευελιξία στα ωράρια εργασίας και στο δικαίωμα αποζημίωσης έπειτα από απόλυση, ως κίνητρο για αύξηση της κινητικότητας στην απασχόληση.
  • Απαγόρευση των υποχρεωτικών συμβάσεων με τις εργοδοτικές οργανώσεις ώστε να υπάρξει ενίσχυση των επιχειρησιακών συμβάσεων.
Στο φορολογικό «αγκάθια» αποτελούν η κατάργηση της χαμηλής φορολογίας για τους αγρότες, η κατάργηση της απαλλαγής για το αγροτικό πετρέλαιο, οι αλλαγές στη ρύθμιση των 100 δόσεων, με στόχο λιγότερες δόσεις και αύξηση επιτοκίων, καθώς και το πολύ μικρότερο ακατάσχετο μισθών - συντάξεων.
Στέλιος Κράλογλου
Οταν ο (πρόθυμος) Ν. Αναστασιάδης της πέταξε καρέκλα
Μια εξαιρετικά σκληρή τεχνοκράτισσα, η οποία με τις απαιτήσεις της είχε βγάλει από τα ρούχα τους τον Κύπριο Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη και τους Κύπριους υπουργούς που διαπραγματεύτηκαν μαζί της, κρύβεται πίσω από το «αγγελικό πρόσωπο» της Ντέλια Βελκουλέσκου. Γι' αυτό, άλλωστε, η Ρουμάνα επικεφαλής των στελεχών του ΔΝΤ στη Μεγαλόνησο πολύ γρήγορα απέκτησε το παρατσούκλι «Δρακουλέσκου».

Η 40χρονη οικονομολόγος, που ανέλαβε πλέον να συντονίζει τα τεχνικά κλιμάκια του ΔΝΤ για την Ελλάδα, έπαιξε πρωταγωνιστικό ρόλο στην επιβολή του «κουρέματος» των καταθέσεων στην Κύπρο. Μάλιστα, λίγο προτού ληφθούν οι τελικές αποφάσεις για το θέμα αυτό στις Βρυξέλλες, η κυρία Βελκουλέσκου και τα άλλα μέλη της τρόικας είχαν συναντηθεί με τον κ. Αναστασιάδη στο Προεδρικό Μέγαρο. Ο Κύπριος Πρόεδρος είχε παρουσιάσει μια σειρά εναλλακτικών λύσεων, προσπαθώντας να αποφύγει ένα εκτενές «κούρεμα», αλλά συνάντησε τοίχο από την πλευρά της εκπροσώπου του ΔΝΤ, με αποτέλεσμα να σηκωθεί, όπως λέγεται, και να πετάξει από τα νεύρα την καρέκλα του, φωνάζοντας: «Ως εδώ! Δεν σε αντέχω άλλο! Δεν μπορώ να διαπραγματευτώ μαζί σου».

Η κυρία Βελκουλέσκου επέμεινε επίσης σε μαζικές απολύσεις δημοσίων υπαλλήλων, περικοπές μισθών κατά 25% και κατάργηση του 13ου μισθού (δεν υπήρχε 14ος στην Κύπρο), παρουσιάζοντας ως πρότυπο για το «πριόνισμα» μισθών την πατρίδα της και άλλες χώρες του πρώην ανατολικού μπλοκ. Στις απαιτήσεις αυτές η πρώην υπουργός Εργασίας της Κύπρου, επί κυβερνήσεως Χριστόφια, Σωτηρούλα Χαραλάμπους είχε απαντήσει στην εκπρόσωπο του ΔΝΤ: «Γι' αυτό η φτώχεια μάστιζε αυτές τις χώρες και οι ντόπιοι έφευγαν μαζικά».

Αύριο (;) ξεκινούν οι επαφές με τα τεχνικά κλιμάκια
Αύριο, Τρίτη, αναμένεται να ξεκινήσουν τελικά οι επαφές της κυβέρνησης με τα τεχνικά κλιμάκια των δανειστών μας, τα οποία κατέφθασαν σταδιακά τις τελευταίες ημέρες στην Αθήνα με αποστολή να συλλέξουν στοιχεία για την πορεία της οικονομίας και τις επιπτώσεις των capital controls. Ωστόσο, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, οι επικεφαλής του ΔΝΤ Ντέλια Βελκουλέσκου, της Κομισιόν Ντέκλαν Κοστέλο, της ΕΚΤ Ράσμους Ρούφερ και του ESM Νικόλα Τζαμαριόλι θα καθυστερήσουν την άφιξή τους στη χώρα μας για ακόμα μία ή δύο ημέρες (κατά άλλες πληροφορίες, ενδέχεται να αφιχθούν την Πέμπτη ή την Παρασκευή), γεγονός που δείχνει ότι παραμένει η εμπλοκή στην «καρδιά» της διαπραγματευτικής ατζέντας.

Το υπ' αριθμόν ένα «αγκάθι» είναι η απαίτηση να ψηφιστεί από την ελληνική Βουλή και τρίτο πακέτο επώδυνων προαπαιτούμενων μέτρων, προκειμένου να «ξεκολλήσει» η διαπραγμάτευση για το τρίτο Μνημόνιο και τη νέα δανειακή σύμβαση. Το ΔΝΤ και αρκετές χώρες της ευρωζώνης εμμένουν στην απαίτηση αυτήν, ενώ η κυβέρνηση αντιτείνει ότι στην απόφαση της Συνόδου Κορυφής της 12ης Ιουλίου δεν προβλέπεται κάτι τέτοιο. Το χειρότερο για την ελληνική πλευρά είναι ότι τα επιπλέον προαπαιτούμενα τα οποία ζητούν οι πιστωτές είναι η κατακόρυφη αύξηση της φορολογίας στους αγρότες και στα ενοίκια, καθώς και η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων.

Επιπλέον, η κατάσταση περιπλέκεται λόγω των δεσμεύσεων που περιμένει το ΔΝΤ από τους Ευρωπαίους αναφορικά με τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, αλλά και εξαιτίας της έμφασης που δίνουν οι τεχνοκράτες των πιστωτών μας στην πραγματοποίηση ελέγχων στα υπουργεία και στις συναντήσεις με τους βασικούς υπουργούς, κάτι που προσπαθεί να αποφύγει η ελληνική πλευρά, χωρίς όμως να έχει μεγάλες πιθανότητες να το πετύχει.

Επιχειρώντας να αμβλύνουν τις εντυπώσεις, κύκλοι του υπουργείου Οικονομικών ανέφεραν ότι η καθυστέρηση στην έλευση των επικεφαλής των θεσμών οφείλεται σε «καθαρά τεχνικούς λόγους, όχι πολιτικούς ή διπλωματικούς». Την περασμένη Παρασκευή, ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε στο ΔΝΤ επιστολή με την οποία ζητά νέα δανειακή διευκόλυνση. Το Ταμείο ανακοίνωσε ότι θα συζητήσει με τις Αρχές και τους Ευρωπαίους εταίρους τον χρόνο και τους όρους των συνομιλιών για το θέμα αυτό.
Μ. Ροζάκος
Ανησυχία από το Μαξίμου για νέα μέτρα
Ενα φάντασμα, αυτό της προώθησης και τρίτου πακέτου προαπαιτούμενων μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες, πλανιέται εσχάτως όλο και πιο επίμονα πάνω από το Μέγαρο Μαξίμου, γεγονός που επιτείνει τον προβληματισμό και τις ανησυχίες του πρωθυπουργού και των στενών συνεργατών του για τις αντοχές της κυβέρνησης.
Οι ανησυχίες αυτές εντείνονται από το ότι στο Μαξίμου βλέπουν πως, αν δεν έχει ολοκληρωθεί και ψηφιστεί το αργότερο έως τις 20 Αυγούστου το τρίτο Μνημόνιο, θα είναι υποχρεωτικό ένα νέο δάνειο-γέφυρα για να πληρωθούν οι υποχρεώσεις που λήγουν εκείνη την ημέρα, κάτι που θα σηματοδοτήσει την ψήφιση νέων προαπαιτούμενων.

Σε αυτά, όπως έγραψε (μόνο) η «δημοκρατία», το περασμένο Σάββατο, περιλαμβάνονται η κατάργηση των πρόωρων συντάξεων, η φορολόγηση των αγροτών σαν να ήταν ελεύθεροι επαγγελματίες, καθώς και η αύξηση στους συντελεστές φορολόγησης των ενοικίων, μέτρα που, σύμφωνα με κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, πολύ δύσκολα θα αντέξει η κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, και για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες, το Μαξίμου φαίνεται ότι προκρίνει το να αφήσουν τα κλιμάκια (τεχνικά και επικεφαλής) να μπουν στα υπουργεία, ώστε να μη χρεωθεί η κυβέρνηση όποιες καθυστερήσεις στην έναρξη των διαπραγματεύσεων. Ετσι, σύμφωνα με τη συμβιβαστική πρόταση που φέρεται ότι έχει καταθέσει η κυβέρνηση, οι διαβουλεύσεις του κουαρτέτου (ΔΝΤ, ΕΚΤ, Κομισιόν, ESM) θα γίνονται με τον κ. Χουλιαράκη και στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους στο ΓΛΚ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ