}

18 Ιουλίου, 2015

Καταστροφική πυρκαγιά στη Λακωνία - Εκκενώθηκαν χωριά - Κάηκαν σπίτια [ΦΩΤΟ+ΒΙΝΤΕΟ]

Μεγάλες καταστροφές έχει προκαλέσει η μεγάλη φωτιά που εκδηλώθηκε τα ξημερώματα σε οικόπεδο με χαμηλή βλάστηση στο Φαρακλό Λακωνίας. Η πυρκαγιά γιγαντώθηκε λόγω των ισχυρών ανέμων και βρέθηκε σε απόσταση αναπνοής από τη Νεάπολη. Εκκενώθηκαν χωριά, το κέντρο υγείας και το γηροκομείο της Νεάπολης. Ένας 58χρονος μόνιμος κάτοικος εξωτερικού, πέθανε από ανακοπή καρδιάς. 

Το ένα μέτωπο της φωτιάς (αυτό που βρίσκεται στη Νεάπολη και τα χωριά γύρω από την κωμόπολη) έχει τεθεί υπό μερικό έλεγχο. Σε εξέλιξη βρίσκεται το βορειοανατολικό μέτωπο της φωτιάς πίσω από το βουνό, το οποίο κατευθύνεται προς το χωριό Καστανιά και καίει δασική έκταση.



Νωρίτερα η πυρκαγιά στη Νεάπολη βρέθηκε μόλις 500 μέτρα από το Ναυτικό Μουσείο. Με εντολή του δημάρχου Μονεμβασιάς, Ηρακλή Τριχείλη, εκκενώθηκαν προληπτικά τα χωριά Λάχι, Φαρακλό και Άγιος Νικόλαος, καθώς και δύο παιδικές κατασκηνώσεις στο Λάχι. 

Πραγματοποιήθηκε επίσης μεγάλη επιχείρηση για την απομάκρυνση των παραθεριστών από τις παραλίες Αγίας Μαρίνας και Προφήτη Ηλία. Οι κάτοικοι μεταφέρθηκαν στη Νεάπολη. Το μεσημέρι εκκενώθηκε και το Κέντρο Υγείας της Νεάπολης ενώ το απόγευμα και το γηροκομείο της πόλης. 
Σύμφωνα με πληροφορίες τουλάχιστον 35 σπίτια έχουν υποστεί ζημιές από τη φωτιά ή έχουν καεί στη Νεάπολη. Δύο σπίτια και το δημοτικό σχολείο κάηκαν στο Φαρακλό. 
Χωρίς ρεύμα έμειναν τα Κύθηρα, ενώ η ηλεκτροδότηση έχει διακοπεί και σε άλλα σημεία της νότιας Λακωνίας, εξαιτίας της ζημιάς που υπέστησαν πυλώνες της ΔΕΗ. Γίνεται προσπάθεια αποκατάστασης της ηλεκτροδότησης.
Επιχειρεί μεγάλη δύναμη της Πυροσβεστικής με 120 πυροσβέστες, 51 οχήματα, 39 άτομα πεζοπόρο τμήμα, τρία αεροσκάφη, δύο ελικόπτερα, 41 οχήματα ΟΤΑ και 4 υδροφόρες. Το έργο της κατάσβεσης συντονίζει ο περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Πελοποννήσου αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Γιόβας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ