Η δεκαήμερη στρατιωτική άσκηση Ελλάδας και Ισραήλ, που ολοκληρώθηκε την 1η Αυγούστου, είχε όλα τα χαρακτηριστικά, υψηλών προσδοκιών και απαιτήσεων, γι' αυτό άλλωστε έγινε με απόλυτη μυστικότητα, κατ' απαίτηση των Ισραηλινών.
Η άσκηση αυτή εντάσσεται στο πλαίσιο της στρατιωτικής συνεργασίας Ελλάδας – Ισραήλ με την κωδική ονομασία «Olympus Summit 2015».
Η άσκηση διεξήχθη στην ευρύτερη περιοχή της Λάρισας και του Βόλου και συμμετείχαν ελικόπτερα ΑΠΑΤΣΙ της ελληνικής Αεροπορίας Στρατού και διάφοροι τύποι επιθετικών ελικοπτέρων της ισραηλινής Πολεμικής Αεροπορίας. Στην τελική φάση της άσκησης έγιναν βολές και με κατευθυνόμενους πυραύλους στο ΠΒΚ της Κρανέας.
Η δραστηριότητα επικεντρώθηκε στη συνεκπαίδευση της 1ης Ταξιαρχίας Αεροπορίας Στρατού (1η ΤΑΞΑΣ), με έδρα το Στεφανοβίκειο Βόλου, και με Ελικόπτερα (Ε/Π) της Πολεμικής Αεροπορίας του Ισραήλ (ΠΑΙ). Πιο συγκεκριμένα, η 1η ΤΑΞΑΣ συμμετείχε με επιθετικά Ε/Π AH-64A, AH-64D και με Ε/Π ΝΗ-90, ενώ η αντίστοιχη Πολεμική Αεροπορία του Ισραήλ με επιθετικά Ε/Π AH-64, Ε/Π CH-53 και με αεροσκάφος King Air. Δοκιμάστηκαν τακτικές εναέριας εφόδου από μεικτούς σχηματισμούς Ε/Π, εκκαθάρισης δρομολογίου και περιοχής, έρευνας και διάσωσης μάχης (CSAR) σε συνεργασία με αεροσκάφος σε ρόλο Air Mission Commander (AMC).
Υψηλό επίπεδο
Η συμμετοχή του ισραηλινού αεροσκάφους «Super King Air», ενός υπερσύγχρονου ηλεκτρονικού συστήματος συλλογής πληροφοριών και ελέγχου ραδιοβοηθημάτων, αποτελεί ισχυρή ένδειξη του υψηλού επιπέδου της κοινής ελληνο-ισραηλινής άσκησης.
Η άσκηση αυτή αποτελεί ακόμη μία ψηφίδα στην πολιτικο- διπλωματική αναβάθμιση και, μάλιστα, στρατηγικού επιπέδου, των σχέσεων Ελλάδας και Ισραήλ.
Επιπλέον, η προωθημένη επιχειρησιακά ελληνο-ισραηλινή κοινή στρατιωτική άσκηση έχει ιδιαίτερο πολιτικό ενδιαφέρον, διότι γίνεται σε μια περίοδο που στη γεωγραφική γειτονιά μας –δηλαδή από το Ιράν, τις κουρδικές περιοχές, τη νοτιανατολική Τουρκία, το Β. Ιράκ και τη Συρία– έχουν ενεργοποιηθεί η στρατιωτική βία και η ανεξέλεγκτη τρομοκρατική δράση, που προκαλούν καταστάσεις αποσταθεροποίησης, ανατροπής των εθνικών συνόρων και αμφισβήτησης κυριαρχικών δικαιωμάτων.
Επομένως, η στρατιωτική συνεργασία της Ελλάδας με το Ισραήλ έχει διπλωματικό και πολιτικό πρόσημο, που θα πρέπει να αξιολογηθεί, ως μία από τις παραμέτρους του δυναμικά εξελισσομένου γεωπολιτικού πεδίου της Αν. Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής.
πηγή: paraskhnio.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου