}

19 Αυγούστου, 2015

Το "έλα να δεις" με τον υπολογισμό συντάξεων στρατιωτικών! Ζητούνται διευκρινήσεις


Image

“Έχουμε χάσει τον μπούσουλα”! Η ειλικρινέστατη παραδοχή ανήκει σε οικονομικό αξιωματικό Γενικού Επιτελείου, ο οποίος συμμετείχε σε συσκέψεις με αντικείμενο την νέα σκληρή πραγματικότητα που διαμορφώνεται στις ΕΔ μετά από την υπογραφή του τρίτου μνημονίου. Η σύσκεψη που έγινε στην Γενική Διεύθυνση Οικονομικών υπό τον υποστράτηγο Ζαχαρία Πρασάκη κατέληξε σ΄ ένα συμπέρασμα: χρειάζονται άμεσα πολλές διευκρινήσεις για να γίνουν κατανοητά κρίσιμα ζητήματα. Με πρώτο και καλύτερο τον υπολογισμό των συντάξεων των στρατιωτικών που αλλάζει. Αυτό που δεν μπορεί κανένας να απαντήσει είναιι ποιους “πιάνει” αυτή η αλλαγή.


Από το 2010 ,προβλεπόταν ότι από την 1η Ιανουαρίου 2015 ο υπολογισμός σύνταξης θα άλλαζε και θα γινόταν με τον καθορισμό ενός ποσού βασικής σύνταξης. Σ΄ αυτό ο κάθε συνταξιούχος θα ελάμβανε κι ένα ποσό που θα αναλογούσε στις εισφορές που είχε πληρώσει κατά τη διάρκεια του εργασιακού του βίου. Αυτό προφανώς θα άλλαζε τα ποσά που ο κάθε συνταξιούχος έπαιρνε ως σύνταξη.

Από 1/1/2015 η αλλαγή αυτή δεν εφαρμόστηκε λόγω εκλογών και στη συνέχεια διαπραγματεύσεων. Τώρα με όσα συμφωνήθηκαν και υπογράφτηκαν το θέμα του νέου υπολογισμού των συντάξεων είναι πάλι εδώ.

Οι οικονομικοί αξιωματικοί όμως χρειάζονται διευκρινήσεις για να αποφανθούν αν ο νέος υπολογισμός σύνταξης θα αφορά μόνο σ΄ όσους αποστρατεύονται από 1η Σεπτεμβρίου 2015 ή αν αφορά ακόμη και στους ήδη απόστρατους. Οι περισσότεροι εκτιμούν ότι ισχύει το δεύτερο! Τουλάχιστον είναι βέβαιο ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να ζητηθούν χρήματα πίσω αναδρομικά από συνταξιούχους που η σύνταξή τους με τον νέο υπολογισμό να μειωθεί.

Θα δοθούν οι διευκρινήσεις σύντομα; Δεν νομίζουμε. Αν τα σενάρια περί εκλογών στις 13 ή στις 20 Σεπτεμβρίου επαληθευτούν είναι σίγουρο ότι η κυβέρνηση θα προτιμήσει να πάει στην σύντομη προεκλογική περίοδο με την “δημιουργική ασάφεια” να κυριαρχεί παντού. Και ειδικά σε τέτοια “δυσάρεστα θέματα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ