Ο όρος «υπερχρεωμένος» θα αφορά εκτός από τα χρέη στις τράπεζες και αυτά προς την Εφορία, τους ΟΤΑ αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία, με στόχο την ενιαία αντιμετώπιση
Σύμφωνα με την τροπολογία που κατέθεσε ο υπουργός Οικονομίας διευρύνονται σημαντικά οι δυνατότητες που θα προσφέρει στους δανειολήπτες ο νόμος 3869/2010 για τη δικαστική διευθέτηση δανείων των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.
Επίσης, προβλέπεται ότι στο πεδίο εφαρμογής του νόμου εμπίπτουν πλέον το σύνολο των οφειλών φυσικών προσώπων που βρίσκονται αποδεδειγμένα σε μόνιμη και γενική αδυναμία πληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών προς ιδιώτες, προς την εφορία, τους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης και στα ασφαλιστικά ταμεία. Μάλιστα, θεσπίζεται κριτήριο εύλογων δαπανών διαβίωσης στα 1.100 ευρώ ανά νοικοκυριό. Τέλος, υπάρχουν λεπτομέρειες για το καυτό θέμα των πλειστηριασμών.
Σύμφωνα με τις βασικές αλλαγές, από εδώ και στο εξής ο όρος «υπερχρεωμένος» θα αφορά εκτός από τα χρέη στις τράπεζες και αυτά προς την Εφορία, τους ΟΤΑ αλλά και τα ασφαλιστικά ταμεία, με στόχο την ενιαία αντιμετώπιση. Επίσης, επειδή στον νόμο Κατσέλη οι υποθέσεις δικάζονται με τα σημερινά δεδομένα ακόμα και 15 χρόνια συστήνονται επιπλέον Ειρηνοδικεία και προσλαμβάνονται επιπλέον 54 Ειρηνοδίκες για να δικάζουν αυτές τις υποθέσεις. Εισάγονται ευνοϊκές ρυθμίσεις με διαγραφή χρεών για ευπαθείς ομάδες όπως άνεργοι.
Συστήνεται Δίκτυο Ενημέρωσης Οφειλετών και Κέντρο Ενημέρωσης Οφειλετών που θα παρέχουν νομικές και οικονομικές συμβουλές και προχωρά η ενεργοποίηση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Ιδιωτικού Χρέους, η σύσταση γραμματείας που θα το επικουρεί.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου