}

15 Σεπτεμβρίου, 2015

ΕΚΛΟΓΕΣ 2015: Ποιος πολιτικός μπορεί να κοιτάξει στα μάτια την Εθνική Άμυνα;


ImageΤου ΠΑΡΙ ΚΑΡΒΟΥΝΟΠΟΥΛΟΥ  
Λίγα 24ωρα πριν από τις εκλογές της 20ης Σεπτεμβρίου, η φωτογραφία του Νίκου Παναγιωτόπουλου είναι πολύ επίκαιρη και ταιριάζει “γάντι” στο ερώτημα: Ποιος μπορεί να κοιτάξει τους στρατιωτικούς στα μάτια;

Κανείς είναι η απάντηση.

Η προεκλογική περίοδος απέδειξε περίτρανα ότι η Εθνική Άμυνα και οι στρατιωτικοί είναι και θα μείνουν στο περιθώριο. Η Εθνική Άμυνα ως “αναγκαίο κακό” ,οι στρατιωτικοί ως “δεδομένοι”!



Τα κόμματα θα παρουσιάσουν “για τα μάτια του κόσμου” ένα κεφάλαιο στις έντυπες εκδόσεις των προεκλογικών τους φυλλαδίων με τίτλο “Εθνική Άμυνα” . Που θα συνοδεύεται από ένα …ενθαρρυντικό κείμενο για τις Ένοπλες Δυνάμεις.

Στο πρόσφατο debate έγινε για μια ακόμη φορά σαφές ότι όλο το πολιτικό -αλλά και το “δικό” μας “μιντιακό- σύστημα έχει το χώρο της Εθνικής Άμυνας στις τελευταίες επιλογές …προβληματισμού του! Ο δήθεν αντιμιλιταρισμός του πολιτικού συστήματος σ΄ όλη τη διάρκεια της μεταπολίτευσης έχει προκαλέσει αυτή την αντιμετώπιση . Η οποία πλέον κάνει την κατάσταση επικίνδυνη.

Ο δεύτερος λόγος που φαίνεται ότι οδηγεί σ΄ αυτή την απαράδεκτη αντιμετώπιση είναι ότι οι Ένοπλες Δυνάμεις όσες περικοπές κι αν υποστούν, εξακολουθούν και ανταποκρίνονται αστραπιαία σε κάθε αίτημα -λογικό ή παράλογο- του κρατικού μηχανισμού! Φωτιές ,πλημμύρες,σεισμοί,αεροδιακομιδές, έρευνα διάσωση, αντιμετώπιση του μεταναστευτικού, όλα …χωράνε στην γκάμα αποστολών που αναλαμβάνουν οι ΕΔ. 

Δεν είναι τυχαίο ότι όλοι οι πολιτικοί που πέρασαν από το ΥΠΕΘΑ ,ειδικά τα τελευταία χρόνια ,εκφράζουν την ευχάριστη έκπληξή τους για το επίπεδο με το οποίο οι ΕΔ …βγάζουν τη δουλειά! “Ψυχανεμίζονται οι στρατιωτικοί τι σκέφτεσαι και την επόμενη μέρα το έχεις”, μας είπε ένας από τους πολλούς πολιτικούς που πέρασαν από υπουργική καρέκλα στο ΥΠΕΘΑ.

Γι΄ αυτούς και για μια σειρά άλλους λόγους οι πολιτικοί έχουν την Εθνική Άμυνα και τους ανθρώπους της ,γραμμένους στα παλιά τους τα παπούτσια! Τόσο απλά και ωμά είναι τα πράγματα.

Τ΄ αστεία έχουν τελειώσει προ πολλού. Δυστυχώς όλο το πολιτικό σύστημα θα το καταλάβει με πολύ δυσάρεστο τρόπο. Όπως και όλοι μας. 

Κι επειδή οι κύριοι Αρχηγοί ακολούθησαν και ακολουθούν -όχι όλοι οι περισσότεροι- το δόγμα του “ευχαριστημένου υπουργού” κρύβοντας την αλήθεια ,ας πούμε μερικές δυσάρεστες αλήθειες:

•Οι υποδομές των Ενόπλων Δυνάμεων έχουν υποστεί ζημιές “πολεμικής περιόδου” από τα όσα έγιναν τα τελευταία έξι χρόνια. Ο επόμενος ΥΕΘΑ ας απαιτήσει να του φέρουν αμέσως τα αριθμητικά στοιχεία των διαθεσιμοτήτων. Το έκανε ο Γιάννης Λαμπρόπουλος στη δεύτερη θητεία του ως ΥΦΕΘΑ …κι έχασε τον ύπνο του. Από τους λίγους που πάλεψε για να βοηθήσει.

•Το προσωπικό των ΕΔ βρίσκεται σε κατάσταση μόνιμου “ψυχολογικού σοκ”. Όχι μόνο για την απώλεια του εισοδήματός του, την οποία και οι συμπολίτες τους έχουν υποστεί. Η απόλυτη αδιαφορία και υποκρισία με την οποία αντιμετωπίζονται, η κυριαρχία της αναξιοκρατίας και η αβεβαιότητα έχουν προκαλέσει ανεπανόρθωτο πλήγμα στο ηθικό του στρατεύματος. Όλα τ΄ άλλα που λέγονται μετά από παρελάσεις και άλλες τελετές είναι πολιτικά παραμύθια της Χαλιμάς.


•Η απογοήτευση και η έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα της χώρας έχει λάβει επικίνδυνες διαστάσεις. Ειδικά στους χαμηλόβαθμους. Ποιος μπορεί να τους πείσει ότι έχουν άδικο; 

Ποιος λοιπόν μπορεί να κοιτάξει στα μάτια την κοπέλα της φωτογραφίας και όλους τους συναδέλφους της; 

Η ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ; Απέδειξε ότι όσοι είχαν πιστέψει πως η Αριστερά επιτέλους μετά από τόσες δεκαετίες θα ασκούσε πολιτική στον χώρο της Άμυνας, έκαναν λάθος. Επέλεξε ακόμη και ως κυβέρνηση να μην “τον αγγίξει”.

Η ηγεσία της ΝΔ; Το κόμμα που εκλογικά επωφελήθηκε από τις ψήφους στρατιωτικών κυριολεκτικά τους…κατακρεούργησε! Επί κυβέρνησης ΝΔ με …ολίγον από ΠΑΣΟΚ ελήφθησαν τα χειρότερα μέτρα κατά των στρατιωτικών.

Το ΠΑΣΟΚ; Έχοντας τεράστιες ευθύνες από τα χρόνια της διακυβέρνησής τους έχει πάψει να ασχολείται με τον χώρο.

Ο Καμμένος; Επιμένει να πιστεύει ότι μπορεί να ξανακερδίσει ψήφους στρατιωτικών. Η μη υλοποίηση της υπόσχεσης για την αποκατάσταση των αποδοχών τον “κυνηγά” και προσπαθεί να την ξορκίσει.

Όσο για τους Αρχηγούς των Γενικών Επιτελείων; Κάποιοι που πέρασαν από τις καρέκλες των Αρχηγών αυτά τα χρόνια έχουν την δύναμη να σηκωσουν το βλέμμα και να κοιτάξουν το προσωπικό. Δεν είναι προφανώς τυχαίο ότι ΟΥΤΕ ΕΝΑΣ απ΄ αυτούς δεν βρίσκεται σε ψηφοδέλτιο κόμματος. 

Οι υπόλοιποι ανταμείφθηκαν πλουσιοπάροχα για την σιωπή τους και την επιλογή να εγκαταλείψουν τους ανθρώπους που διοικούν μόνους τους μέσα στη “μάχη”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ