Από τον Βασίλη Αγγελόπουλο
Σχέδιο – σοκ για τις συντάξεις επεξεργάζεται ο ΣΥΡΙΖΑ, σε συνεργασία με την Επιτροπή «Σοφών» που έχει συστήσει ο απερχόμενος υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος, για την αναμόρφωση του Ασφαλιστικού Συστήματος της χώρας. Βασική συνισταμένη του σχεδίου είναι ότι μέσω της δημιουργίας ενός «κουμπαρά» για κάθε ασφαλισμένο (νοητή κεφαλαιοποίηση με ατομικά μερίδια ασφάλισης), θα προκύπτουν στο εξής οι συντάξεις.
Μόνο που ένα ποσό, πιθανό να παρακρατείται και να αποδίδεται σε όσους ασφαλισμένους διαθέτουν χαμηλά εισοδήματα, προς όφελος δηλαδή συνολικά της Κοινωνικής Ασφάλισης. Ένα σκέλος της σύνταξης θα προκύπτει από εισφορά μέσω της φορολογίας και θα είναι το μέρος της εθνικής σύνταξης που θα στηρίζεται από το Κράτος, η οποία δεν θα υπερβαίνει το όριο φτώχειας (σήμερα στα 432 ευρώ). Το υπόλοιπο μέρος της σύνταξης, θα προκύπτει από τις εισφορές των ασφαλισμένων. Σε κάθε περίπτωση, θα προκύπτει ενοποίηση κύριας και επικουρικής σύνταξης, έτσι ώστε να προκύπτει ένα ποσό σύνταξης και μόνο αυτό.
Ο κ. Κατρούγκαλος όσο και αν έσπευσε να χαρακτηρίσει ως «σενάρια φαντασίας και μυθεύματα» όσα είδαν το φως της δημοσιότητας και κάνουν λόγο για συντάξεις, όχι μεγαλύτερες των 600 ευρώ, εάν εφαρμοστούν οι προτάσεις του, δεν μπόρεσε να μην παραδεχτεί ότι παρουσίασε στην Επιτροπή κάποιες «εισαγωγικές σκέψεις»
Μεγάλο ερωτηματικό αποτελούν οι παροχές πρόνοιας και υγείας, καθώς η Επιτροπή φαίνεται να εξετάζει σοβαρά το ενδεχόμενο διαχωρισμού τους, από το βασικό σύστημα συνταξιοδότησης. Σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο, το σύστημα υγείας θα χρηματοδοτείται απευθείας από τη φορολογία των πολιτών και όχι από τις εισφορές των ασφαλισμένων.
Σε ό,τι αφορά όσους είναι ήδη συνταξιούχοι, πάνω από 2,6 εκατ πολίτες, οι σύνταξη που θα λαμβάνουν θα είναι δύο ειδών: Αρχικά, θα είναι η Εθνική σύνταξη την οποία θα λαμβάνουν όλοι, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια. Το υπόλοιπο ποσό θα είναι η ανταποδοτική σύνταξη, που μένει όμως να διευκρινιστεί πώς θα προσδιορίζεται, δηλαδή εάν θα παίζει ρόλο ο εργασιακός βίος ή όχι.
Οι νέοι εργαζόμενοι, δηλαδή όσοι από την 1.1.2016 και μετά εισαχθούν στην αγορά εργασίας, θα είναι εκείνοι για τους οποίους θα εφαρμοστεί καθ' ολοκληρία το νέο σύστημα, δηλαδή της νοητής κεφαλαιοποίησης αναδιανεμητικού χαρακτήρα. Όσοι όμως είναι σήμερα εν ενεργεία εργαζόμενοι – ασφαλισμένοι θα λάβουν όταν λήξει ο εργασιακός τους βίος, βασική και ανταποδοτική σύνταξη, μόνο που η τελευταία θα αποτελείται από δύο τμήματα:
1) Το πρώτο μέρος της σύνταξης θα αντιστοιχεί στην ασφάλιση έως την ημερομηνία εφαρμογής του νέου συστήματος, δηλαδή έως 31-12-2015, με τα όσα έχουν διαρρεύσει έως τώρα.
2) Το δεύτερο μέρος της σύνταξης θα αντιστοιχεί στην ασφάλιση από την 1.1.2016 και μετά, δηλαδή με όρους νοητής κεφαλαιοποίησης.
2) Το δεύτερο μέρος της σύνταξης θα αντιστοιχεί στην ασφάλιση από την 1.1.2016 και μετά, δηλαδή με όρους νοητής κεφαλαιοποίησης.
Ουσιαστικά, η πρόταση «Κατρούγκαλου» αποτελεί τη μετεξέλιξη του νόμου Λοβέρδου – Κουτρουμάνη. Δεν μπορεί όμως να αποκλειστεί ότι δεν θα προκαλέσει μεγαλύτερες περικοπές από εκείνες που αναμένεται να επιφέρει η εφαρμογή των μνημονιακών νόμων (ν. 3863/2010, ν. 3865/2012 και ν. 4093/2012).
ΠΗΓΗ
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου