Στην μεγαλύτερη άσκηση του ΝΑΤΟ εδώ και πάνω από μια 10ετία και εξ αυτών με τις υψηλότερες προσδοκίες, την «TRIDENT JUNCTURE 2015» που βρίσκεται ήδη σε εξέλιξη , συμμετέχει η Ελλάδα και με τους τρεις Κλάδους της!
Πρόκειται για άσκηση που ενώ όλοι βλέπουν ότι ''κοιτά '' την στρατιωτική ανάπτυξη της Ρωσίας από την Βαλτική ως την Αν Μεσόγειο, επισήμως αποσκοπεί σε βελτίωση δράσεων της Συμμαχίας εκτός των ορίων της - σε οποιοδήποτε σημείο του κόσμου, δια των ταχέων αναπυσσόμενων νέων δομών της Συμμαχίας, που αποφασίστηκαν πέρυσι στην Ουαλία.
Στις δυο φάσεις της συμμετέχουν πάνω από 36.000 στρατιώτες, 60 πλοία, και 140 αεροσκάφη από περισσότερες από 30 χώρες.
Εξελίσσεται δε κυρίως σε όλη την Ιταλία , την Ισπανία και την Πορτογαλία- κράτη τα οποία φιλοξενούν και παρέχουν ευκολίες στους συμμετέχοντες.Η πρώτη φάση έγινε ήδη από 3 έως 16 Οκτωβρίου 2015 και ήταν σε μορφή CAX-CPX (Command Assistant Exercise – Command Post Exercise), η δε δεύτερη φάση, διάρκειας από 19 Οκτωβρίου έως 6 Νοεμβρίου, είναι σε μορφή LIVEX (δηλαδή άσκηση μετά στρατευμάτων -ΤΑΜΣ).
Η διακλαδική ελληνική συμμετοχή
Στο πλαίσιο της άσκησης η Ελλάδα συμμετέχει, στην δεύτερη φάση (LIVEX), με:
- Διάθεση ενός αερομεταφερόμενου τμήματος Μονάδας του Στρατού Ξηράς το οποίο εάν και εφόσον απαιτηθεί η συμμετοχή του θα μεταφερθεί σε στρατιωτική βάση στην Ισπανία (δηλαδή αρχικά παραμένει σε ετοιμότητα στην βάση του, στη χώρα μας).
- Ένα Υποβρύχιο, το οποίο και θα καταπλεύσει σε λιμένα της Ισπανίας.
- Ένταξη της ΝΑΤΟικής ναυτικής άσκησης «ΝΗΡΙΗΣ 2015»- η οποία φιλοξενείται και διεξάγεται στη χώρα μας- ως μέρος των αεροναυτικών επιχειρήσεων της Συμμαχικής άσκησης TRIDENT JUNCTURE.
- Τέσσερα αεροσκάφη F-16 Block 50 της 347Μ, της 111 Πτέρυγας Μάχης Νέας Αγχιάλου, με αντίστοιχο προσωπικό εδάφους, τα οποία και μεταστάθμευσαν στην Αεροπορική Βάση Trapani, στην Ιταλία.
Στην άσκηση εξετάζονται, όπως προαναφέραμε,επιχειρήσεις εκτός άρθρου 5 και δίδεται ιδιαίτερη σημασία στη διεξαγωγή αεροναυτικών επιχειρήσεων.Βασικός σκοπός αποτελεί η βελτίωση της ανταπόκρισης της ''Δύναμης Αντίδρασης'' της Συμμαχίας σε ταχύτητα αντίδρασης .
Αυτό που επιδιώκεται είναι η ανάπτυξή της μέσα σε χρόνο 48 ωρών, καθιστώντας την ικανή, όπως έχει ειπωθεί επισήμως, να αναπτυχθεί όπου είναι απαραίτητο για την αποτροπή και την προστασία από απειλές.Eχει γραφεί ότι το σενάριο της άσκησης επικεντρώνεται στην εμφάνιση πολλαπλών απειλών στα σύνορα κρατών-μελών, ενώ ο «εχθρός» του σεναρίου, φέρεται να είναι η εικονική χώρα της Βόρειας Αφρικής «Soroton», όπου η αστάθεια προκαλεί την κινητοποίηση του ΝΑΤΟ δια της Τασκ Φόρς που συγκροτειται.
Καθησυχαστικές δηλώσεις από ΝΑΤΟ
Η φάση που βρίσκεται σε εξέλιξη έχει επιλεγεί να αναπτυχθεί σε 16 σημεία από τον Ατλαντικό μέχρι την κεντρική και ανατολική Μεσόγειο προκειμένου , όπως έχει σχολιαστεί στον διεθνή τύπο, να επιδείξει το ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοί του, στρατιωτικές δυνάμεις ενόψει της αυξανόμενης στρατιωτικής παρουσία της Ρωσίας από τη Βαλτική στη Συρία:
Και αυτό ανεξάρτητα αν αυτή άρχισε να σχεδιάζεται πριν από δυο χρόνια, και ανεξάρτητα αν - όπως δήλωσε στην τελετή έναρξης στο Τράπανι ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Α. Vershbow- ότι δεν επιδιώκουμε αντιπαράθεση με κανέναν. Αυτός είναι ο λόγος, είπε, για τον οποίο έχουμε προσκαλέσει παρατηρητές από όλο τον κόσμο, από πολύ μακριά όπως η Κολομβία όσο και τη Ρωσία.
Πάντως αυτή η ''στρατιωτική '' αναβίωση της Ρωσίας είναι το κεντρικό θέμα της ''δυτικής'' ανησυχίας, που ώθησε το ΝΑΤΟ να ξεκινήσει τον μεγαλύτερο εκσυγχρονισμό του μετά τον Ψυχρό Πόλεμο- κάτι που εκφράζει, υποστηρίζεται από αναλυτές, και η εν λόγω άσκηση.
Η αεροπορική ισχύς που συμβολικά επεδείχθη με αεροπλάνα της άσκησης που πέταξαν χθες πάνω από τον χώρο της τελετής έναρξης για στρατιωτικούς και πολιτικούς ηγέτες του ΝΑΤΟ στην αεροπορική βάση Τράπανι στη Ιταλία, έχει αποδέκτη που δεν είναι άλλος από την Μόσχα:
"Αυτό στέλνει ένα πολύ σαφές μήνυμα προς κάθε πιθανό επιτιθέμενο'' δήλωσε ο ανώτατος διοικητής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη (SACEUR) , αμερικανός πτέραρχος 4 αστέρων Philip Breedlove, με αφορμή τη άσκηση-δοκιμή της νέας αυτής δύναμης ταχείας αντίδρασης.
«Είμαστε πολύ ανήσυχοι για τη ρωσική στρατιωτική συσσώρευση" είπε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ κ. Α. Vershbow. «Η αυξανόμενη συγκέντρωση των δυνάμεων στο Καλίνινγκραντ, τον Εύξεινο Πόντο και τώρα στην Ανατολική Μεσόγειο θέτει κάποιες πρόσθετες προκλήσεις», έχει πει ξεκαθαρα."Οποιαδήποτε απόπειρα να παραβιάσει την κυριαρχία ενός έθνους ΝΑΤΟ θα έχει ως αποτέλεσμα την αποφασιστική στρατιωτική εμπλοκή όλων των εθνών του ΝΑΤΟ", δήλωσε ακόμα ο κ. Breedlove.
Οι αξιωματούχοι του ΝΑΤΟ επιμένουν ότι η Συμμαχία είναι έτοιμη και ικανή να υπερασπιστεί οποιαδήποτε από τις 28 οι σύμμαχοί τους από κάθε απειλή, ενώ η συνδυασμένη ισχύς της είναι πολύ μεγαλύτερη από τη στρατιωτική ικανότητα της Ρωσίας.
Επιπλέον, αναλυτές και διπλωμάτες χωρών του ΝΑΤΟ ανησυχούν ως προς το αν η συμμαχία πρέπει να είναι πιο ευέλικτη για την καταπολέμηση πολλαπλών απειλών πέραν των συνόρων της, γεγονός που υπογραμμίζεται από την κατάρρευση της Λιβύης, την άνοδο των μαχητών του ''Ισλαμικό Κράτους''( ISIS-ISIL) και τον εμφύλιο πόλεμο της Συρίας.
Η εν λόγω άσκηση θεωρείται από πολλούς ως ένα ισχυρό νέο εργαλείο καθώς η δύναμη που ασκείται περιλαμβάνει επιχειρήσεις στον αέρα, στην θάλασσα όπως και ειδικές επιχειρήσεις από μέρη της ισχυρής δύναμης Ταχείας Αντίδρασης των άνω των 36.000 στρατιωτών που συγκροτείται ταχέως.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου