}

27 Δεκεμβρίου, 2015

32 κατηγορούμενοι, 1.054 σελίδες και 60.000.000 € μίζες!

Αρχίζει μέσα στον Ιανουάριο η «δίκη των δικών» για τις αμαρτωλές συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων «Αρχιμήδης» και «Ποσειδών ΙΙ». Ο «Κύκλος  Προσευχής» των ενδιάμεσων που «διακτίνιζε» τα «μαύρα» χρήματα
Από τη
Βάσω Παλαιού
Η «δίκη των δικών» για τις αμαρτωλές συμβάσεις των εξοπλιστικών προγραμμάτων πρόκειται να αρχίσει εντός του Ιανουαρίου του 2016 και αφορά τη σύμβαση «Αρχιμήδης» για την προμήθεια των 3+1 υποβρυχίων τύπου 214, με υποκατασκευαστή τη γερμανική εταιρία HDW/Ferrostaal, καθώς και την «Ποσειδών ΙΙ» για τη γενική επισκευή και των εκσυχρονισμό 3+1 υποβρυχίων τύπου 209.
Επιπλέον, η υπόθεση αφορά και τη σύμβαση «8/2000» αντισταθμιστικών ωφελημάτων ως απόρροια της σύμβασης «Αρχιμήδης», η οποία αφορούσε την κατασκευή δύο Fast Ferries στα Ελληνικά Ναυπηγεία Σκαραμαγκά. Στο εδώλιο παραπέμφθηκαν 32 κατηγορούμενοι με το υπ' αριθμόν 518/2015 βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών της Αθήνας. Ανάμεσα στους κατηγορουμένους είναι γνωστοί επιχειρηματίες, δύο πρώην στελέχη της Διεύθυνσης Εξοπλισμών, τραπεζίτες και πρώην στελέχη των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά, όπως και απόστρατοι αξιωματικοί.
Τα αδικήματα
Κατά περίπτωση, οι κατηγορούμενοι αντιμετωπίζουν τα αδικήματα της δωροδοκίας και δωροληψίας, της απιστίας εις βάρος του Δημοσίου και της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Μάλιστα, τα αδικήματα κατά περίσταση έχουν απαγγελθεί σε συνδυασμό με τις επιβαρυντικές περιστάσεις του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου 1608/1950, κάτι που σημαίνει ότι ορισμένοι εκ των κατηγορουμένων βρίσκονται αντιμέτωποι ακόμη και με την ισόβια κάθειρξη.

Ανάμεσα στους 32 κατηγορουμένους βρίσκονται γνωστά ονόματα, όπως οι πρώην συνεργάτες του Ακη Τσοχατζόπουλου, Γιάννης Μπέλτσιος και Σωτήρης Εμμανουήλ, ο επιχειρηματίας Αλέξανδρος Αβατάγγελος, ο εφοπλιστής Μιχάλης Ματαντός, ο πρώην γενικός γραμματέας Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Σπύρος Τραυλός, οι τραπεζίτες Φάνης Λυγινός και Ζαν Κλοντ Οσβαλντ, ο έμπορος όπλων Παναγιώτης Ευσταθίου, ο νομικός Σπύρος Μεταξάς, ο Αντώνης Χάγιας, συνεργάτης του Μιχάλη Ματαντού, και φυσικά ο «συνήθης ύποπτος», πρώην αναπληρωτής διευθυντής Εξοπλισμών του υπουργείου Εθνικής Αμυνας Αντώνης Κάντας.
Επίσης, στο εδώλιο θα βρεθούν και πρώην απόστρατοι αξιωματικοί, όπως οι Εμμανουήλ Σαρτζετάκης, Αλέξανδρος Μαδώνης, Δημήτρης Παπαθανασίου, Κωνσταντίνος Τζιώτης, το πρώην στέλεχος της Ελληνικής Βιομηχανίας Οπλων (ΕΒΟ) Γιώργος Σκάρλας και η Ελγκεν Στρόφεγκεν, αδελφή της πρώην συζύγου του Ακη Τσοχατζόπουλου, Γκούντρουμ Μολτενάουερ.

Στο πλαίσιο των επίμαχων συμβάσεων για την προμήθεια και τον εκσυχρονισμό των υποβρυχίων, όπως προέκυψε έπειτα από πολυετή και ενδελεχή δικαστική έρευνα, διακινήθηκε, κυρίως μέσω υπεράκτιων εταιριών, «μαύρο» χρήμα άνω των 60.000.000 ευρώ! Στις 1.054 σελίδες του παραπεμπτικού βουλεύματος περιγράφονται αναλυτικά οι διαδρομές του «μαύρου» χρήματος μέσω ενός πολυδαίδαλου συστήματος τραπεζικών λογαριασμών και υπεράκτιων εταιριών, που χρησιμοποιήθηκαν για τη νομιμοποίηση των μιζών.

Η διακίνηση των παράνομων χρημάτων γινόταν, σύμφωνα με το παραπεμπτικό βούλευμα, μέσω δεκάδων οffshore εταιριών (Demtec Limited, Tredeco Limited, Pacific Trading & Engineering Limited SA, Andromeda MTE SA, IRONHELD, Kourkoumpini Corp), σε διάφορους λογαριασμούς τραπεζών, όπως η Dresdner Bank, η Bank Hoffmann της Ζυρίχης και η BNB Paribas. Μάλιστα, όπως αποκαλύπτεται από το βούλευμα του Συμβουλίου Εφετών, τα χρηματικά ποσά «έσπαγαν» σε μικροποσά των 70.000 ή 100.000 ευρώ, προκειμένου να μην κινούν... υποψίες.

Κεντρικό ρόλο στη διακίνηση του «μαύρου» χρήματος έπαιξε, όπως επισημαίνεται στο παραπεμπτικό βούλευμα, η εταιρία ΜΙΕ, συμφερόντων του Μιχάλη Ματαντού. Για τον εφοπλιστή και τον τρόπο διακίνησης της μίζας οι εφέτες σημειώνουν ότι «οι παράνομες πληρωμές -μεταξύ αυτών και της γερμανικής εταιρίας FERROSTAAL- συμφωνήθηκε ότι θα διενεργούνταν με τη μεσολάβηση αυτού και της εταιρίας ΜΙΕ (Marine and Industrial Enterprises SA), ιδιοκτησίας του, η οποία θα μεταβίβαζε περαιτέρω τα χρήματα, κατόπιν εντολών των υπευθύνων της FERROSTAAL, HAUM και MUHLENBECK, είτε απευθείας στα δωροδοκούμενα πρόσωπα είτε στους υπολοίπους από αυτούς, οι οποίοι δημιούργησαν μια ομάδα ανθρώπων ενδιάμεσων, που ονομάστηκε ΟΜΑΔΑ Α ή ΚΥΚΛΟΣ ΠΡΟΣΕΥΧΗΣ και οι οποίοι θα προωθούσαν, μέσω ελεγχόμενων από αυτούς εταιριών, περαιτέρω τα χρήματα για δωροδοκία των ανωτέρω προσώπων».

Ο στόχος

Τονίζεται, ακόμα, ότι «αυτά συμφωνήθηκαν, η χρησιμοποίηση δηλαδή, μεταξύ FERROSTAAL και προσώπων που δωροδοκήθηκαν, διάφορων άλλων ενδιάμεσων προσώπων και εταιριών, με σκοπό να αποκαλυφθούν η αληθινή προέλευση και αιτία των χρημάτων... Με τον τρόπο αυτόν, ήτοι τη χρησιμοποίηση διάφορων ενδιάμεσων προσώπων, φυσικών και νομικών, και τη διενέργεια πληθώρας κινήσεων και συναλλαγών σε πολλούς χρηματοπιστωτικούς φορείς, πριν από την τελική μεταφορά της περιουσίας αυτής από την αλλοδαπή στην Ελλάδα, σκόπευαν να απομακρυνθούν τα ίχνη των κεφαλαίων από την αρχική τους προέλευση και να παρεμποδισθεί ο εντοπισμός τους από τα ελεγκτικά όργανα στην Ελλάδα, όπου τελικά μεταφέρθηκε η περιουσία αυτή».
Το παλάτι των 600 τ.μ. στο Ψυχικό, που αγόρασε ο Εμμανουήλ
Τα παράνομα χρήματα, σύμφωνα με το παραπεμπτικό, μεταξύ άλλων, κατέληξαν στον πρώην υπουργό Εθνικής Αμυνας Ακη Τσοχατζόπουλο, αλλά και στον πρώην επικεφαλής των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά Σωτήρη Εμμανουήλ. Μέρος των χρημάτων που κατέληξαν στον κ. Εμμανουήλ επενδύθηκαν σε ένα «παλάτι» 600 τετραγωνικών (επί της οδού Εθνάρχου Μακαρίου στο Ψυχικό, δίπλα στο δημαρχείο), το οποίο σήμερα χρησιμοποιείται ως τόπος διαμονής του πρέσβη του Κατάρ. Το σπίτι είναι πλέον κατασχεμένο από το Ελληνικό Δημόσιο και είναι άγνωστο το πού καταλήγει το ενοίκιο των περίπου 10.000 ευρώ που καταβάλλεται γι' αυτό. Πρόκειται για ένα σπίτι «κόσμημα», το οποίο μάλιστα ο Εμμανουήλ φέρεται ότι είχε αποπειραθεί να πουλήσει πριν από την κατάσχεσή του. Διαθέτει δύο πισίνες (η μία κλειστή), έξι υπνοδωμάτια, μία τεράστια κουζίνα, σαλόνι με τραπεζαρία και χρυσά φωτιστικά!

ΠΗΓΗ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ