}

20 Δεκεμβρίου, 2015

Η λεηλασία της χώρας επί Κ. Σημίτη!

Μια νέα υπόθεση αμαρτωλής Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης (ΜΚΟ) έρχεται στο «φως» της δημοσιότητας μετά την ολοκλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης από την Εισαγγελία Διαφθοράς και την απαγγελία βαρύτατων κακουργηματικών κατηγοριών σε τέσσερα στελέχη του υπουργείου Εξωτερικών την περίοδο 2001-2002, επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη και υπουργίας Γιώργου Παπανδρέου.

Μεταξύ των κατηγορουμένων είναι και ο τότε διευθυντής της Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας Αλεξ Ρόντος. Η δικογραφία αφορά την παράνομη χρηματοδότηση του υποκαταστήματος στη Σερβία της εδρεύοντος στις ΗΠΑ ΜΚΟ με την επωνυμία «East West Institute», η οποία φέρεται ότι συνδέεται με τον γνωστό επενδυτή και κερδοσκόπο Τζορτζ Σόρος και, κατά πληροφορίες, ζημίωσε το Δημόσιο με 150.000 ευρώ!
Η δικογραφία
Από την Εισαγγελία Διαφθοράς θα διαβιβαστούν στη Βουλή αντίγραφα της δικογραφίας, προκειμένου να διερευνηθούν τυχόν ποινικές ευθύνες για το αδίκημα της κακουργηματικής απιστίας του τότε υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Παπανδρέου και του αρμόδιου υφυπουργού Εξωτερικών. Βέβαια, λόγω του σκανδαλώδους νόμου περί ευθύνης υπουργών, τυχόν ποινικές ευθύνες στην υπόθεση των πολιτικών προσώπων είναι, όπως εξηγούν νομικοί κύκλοι στη «δημοκρατία», παραγεγραμμένες.
Ειδικότερα, η ποινική δίωξη που ασκήθηκε αφορά την αξιόποινη πράξη της απιστίας στην υπηρεσία από κοινού και κατ' εξακολούθηση με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου. Η δίωξη στρέφεται κατά του κ. Ρόντου (τότε στενότατος συνεργάτης του κ. Παπανδρέου) και τριών ακόμα στελεχών του τότε υπουργείου Εξωτερικών.
Η εισαγγελική έρευνα άρχισε με αφορμή έγγραφο της Γενικής Διεύθυνσης Υπηρεσίας Διεθνούς Αναπτυξιακής Συνεργασίας (ΥΔΑΣ) τον Σεπτέμβριο του 2015, η οποία διενεργεί έλεγχο για τις χρηματοδοτήσεις ΜΚΟ που έλαβαν χώρα κατά το παρελθόν. Από την προκαταρκτική εξέταση προέκυψε ότι η επίμαχη χρηματοδότηση ανερχόταν στο ποσό των 900.000 δολαρίων, προοριζόμενη να εκταμιευθεί σε τρεις ετήσιες δόσεις (2001-2003). Συνολικά, εκταμιεύθηκαν 609.000 δολάρια, ενώ τα υπόλοιπα χρήματα δεν δόθηκαν, καθώς δεν υπεγράφη ποτέ η σχετική υπουργική απόφαση το 2003.
Ενα από τα πιο εντυπωσιακά στοιχεία της δικογραφίας αποτελεί το γεγονός ότι η παράδοση των χρηματικών ποσών έγινε σε... μετρητά (!) μέσω της ελληνικής διπλωματικής Αρχής στη Σερβία. Επίσης, όπως προέκυψε από την έρευνα της Εισαγγελίας Διαφθοράς, η εν λόγω ΜΚΟ χρηματοδοτήθηκε παράνομα από τις πιστώσεις του ΥΠΕΞ που προορίζονταν για... κάλυψη θεομηνιών, πολεμικών, πολιτικών και άλλων γεγονότων. Αντ' αυτού, τα χρήματα στην προκειμένη περίπτωση δαπανήθηκαν για την κάλυψη των δαπανών συντήρησης της ΜΚΟ στο Βελιγράδι, τη μισθοδοσία, τη μετακίνηση του προσωπικού σε συνέδρια και ομάδες εργασίας!
Μάλιστα, η επίμαχη χρηματοδότηση δόθηκε χωρίς να ερωτηθούν ή να εισηγηθούν ούτε η πρεσβεία του Βελιγραδίου αλλά ούτε και οι αρμόδιες διευθύνσεις του ΥΠΕΞ, χωρίς να έχει σχηματισθεί πλήρης φάκελος από τον οποίο να προκύπτουν η επάρκεια του προγράμματος και το εθνικό συμφέρον, ενώ δεν ορίστηκε αρμόδια επιτροπή για την παρακολούθηση του προγράμματος. Η υπόθεση ανατέθηκε σε ανακριτή.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Ρόντος δικάζεται αυτήν τη περίοδο και για την υπόθεση της ΜΚΟ «Διεθνές Κέντρο Αποναρκοθέτησης».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ