Την ζεστή… ανάσα του νέου ρωσικού αντιαεροπορικού και αντιβαλλιστικού συστήματος S-500 Prometey (Прометей) αισθάνονται πλέον οι Τούρκοι ύστερα από τις δηλώσεις Ρώσων αξιωματούχων του ρωσικού υπουργείου Άμυνας ότι επίκειται η επιχειρησιακή ένταξη του νέου αντιαεροπορικού υπερόπλου.
Τα δημοσιεύματα στον τουρκικό Τύπο μεταφέρουν την ανησυχία της Άγκυρας αναφορικά με την επικείμενη επιχειρησιακή ένταξη «Προμηθέα» σε υπηρεσία, γνωρίζοντας ότι κανένα σημείο στην τουρκική επικράτεια δεν μπορεί να είναι πλέον ασφαλές για τα τουρκικά μαχητικά.
Το μέλος της Εθνικού Συμβουλίου τους ρωσικού υπουργείου Άμυνας, İgor Koroçenko, ανακοινώσε "ότι πολύ σύντομα θα είναι έτοιμοι προς επιχειρησιακή εγκατάσταση οι νέοι πύραυλοι S-500".
Το νέο πυραυλικό σύστημα των S-500 είναι ότι τελειοτερο έχει κατασκευαστεί στον πλανήτη μέχρι σήμερα στην κατηγορία αντιβαλλιστικού/αντιαεροπορικού συστήματος.
Το εντυπωσιακό με το νέο σύστημα είναι το βεληνεκές των βλημάτων του που όπως αναφέρεται φτάνει στα 600 χιλιόμετρα για βαλλιστικούς πυραύλους και 500 χλμ. για αεροδυναμικούς στόχους, 185 χλμ. σε ύψος ενώ έχουν την ικανότητα να πλήττουν συγχρόνως 10 διαφορετικούς στόχους ταυτοχρόνως
Όπως αντιλαμβάνεται κανείς, το νέο πυραυλικό σύστημα των S-500 έχει ήδη θορυβήσει την Άγκυρα καθώς βλέπει πως όλη η αεροπορική της δύναμη ουσιαστικά τίθεται στην ομηρεία των ρωσικών διαθέσεων και δεν θα μπορεί πλέον να «παίζει» τα γνωστά της παιχνίδια.
Η Ρωσία πρόκειται σε πρώτη φάση να αναπτύξει 10 πυροβολαρχίες του συστήματος εκ των οποίων η μια στην Αρμενία στο πλαίσιο της κοινής αντιβαλλιστικής άμυνας που έχει υπογράψει με το Ερεβάν.
Με το σύστημα S-400 από τη Συρία και το S-500 από την Αρμενία ο τουρκικός εναέριος χώρος ουσιαστικά περικυκλώνεται από τις εμβέλειες των ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων τα οποία πλέον θα έχουν τη δυνατότητα να καταρρίπτουν τα τουρκικά αεροσκάφη σε οποιοδήποτε σημείο εντός της τουρκικής επικράτειας!
Αναμφισβήτητα πρόκειται για ένα «πόλεμο νεύρων» που έχουν ξεκινήσει οι Ρώσοι απέναντι στην Τουρκία, τόσο με τις δοκιμές βαλλιστικών πυραύλων όσο και την μεταφορά δυνάμεων και συστημάτων στη Συρία, απλά περιμένοντας την Άγκυρα στη γωνία να κάνει την λάθος κίνηση.
Την ίδια ώρα με μια νέα εκτόξευση βαλλιστικού διηπειρωτικού πυραύλου (SLBM) η Ρωσία υπενθύμισε την ναυτική παρουσία πυρηνικής αποτροπής λίγες ημέρες μετά από ένα ακόμη αιφνιδιασμό του ΝΑΤΟ όταν ρωσικό υποβρύχιο κλάσης Improved Kilo (Project 636) εκτόξευσε από την Α. Μεσόγειο βλήματα cruise Kalibr εναντίον στόχων στη Συρία.
Η εκτόξευση έγινε από το πυρηνοκίνητο υποβρύχιο Verkhoturye κλάσης Delta IV, όπως το έχει κατηγοριοποιήσει το ΝΑΤΟ, όταν αυτό έπλεε στη Θάλασσα του Μπάρεντς. Ο πύραυλος κτύπησε τον στόχο του στο πεδίο βολής Kura στην ρωσική Άπω Ανατολή με την εκτόξευση να γίνεται ενόσω το υποβρύχιο βρισκόταν σε κατάδυση.
«Σήμερα το πλήρωμα του πλοίαρχου Dmitry Zelikov του πυρηνοκίνητου υποβρυχίου βαλλιστικών πυραύλων Verkhoturye του Στόλου της Βόρειας Θάλασσας πραγματοποίησε επιτυχημένη εκτόξευση του πυραύλου ‘Sineva’ από τοποθεσία στη Θάλασσα του Μπάρεντς»,ανέφερε το ρωσικό υπουργείο άμυνας στην ανακοίνωσή του.
Ο διηπειρωτικός πύραυλος R-29RMU Sineva (SS-N-23A Skiff για το ΝΑΤΟ) μπορεί να φέρει τέσσερεις πυρηνικές κεφαλές και εκτοξεύεται από υποβρύχια κλάσης Delta IV, κάθε ένα εκ των οποίων φέρει 16 τέτοιους πυραύλους.
Η πρώτη δοκιμή πλήρους εμβέλειας του πυραύλου ο οποίος είναι πλήρως επιχειρησιακός πραγματοποιήθηκε το 2008 εξαντλώντας όλη την εμβέλεια των 11.547 χλμ. Πρόκειται για ένα νέο σύστημα το οποίο πρόκειται να παραμείνει σε υπηρεσία τουλάχιστον μέχρι το 2030, μαζί με τον έτερο πύραυλο SLBM Bulava, διαμορφώνοντας τον πυρήνα της πυρηνικής κρούσης από υποβρύχια της Ρωσίας.
Η δοκιμή δεν είναι άσχετη βέβαια με το γενικότερο κλίμα που επικρατεί στις σχέσεις Ρωσίας – ΝΑΤΟ και Τουρκίας ενώ έρχεται λίγες μετά τη δήλωση του Ρώσου προέδρου Βλαντιμιρ Πούτιν ότι εύχεται να μην χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα εναντίον των ισλαμιστών στη Συρία, κοιτώντας ουσιαστικά προς την πλευρά της Τουρκίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου