Η Τουρκία παρασύρει την Ευρωπαϊκή Ένωση και το ΝΑΤΟ σε έναν πόλεμο κόντρα στη Ρωσία που μπορεί να εξελιχθεί σε Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο. Χθες, στη Σύνοδο Κορυφής, πέραν των πολλών αξιώσεων που έθεσε προκειμένου να δεχθεί να συγκρατήσει τις ροές λαθρομεταναστών και προσφύγων ήταν να δημιουργηθεί ζώνη ασφαλείας στη Συρία. Και το πιο ανησυχητικό είναι πώς οι Ευρωπαίοι, αντί να το απορρίψουν με τη μία, δέχθηκαν να το συζητήσουν.
Η αξίωση αυτή μεταξύ συνολικά έξι που έθεσε ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου στα παζάρια που έκανε στις Βρυξέλλες δείχνει και ποιος πραγματικά είναι ο λόγος της παρουσίας του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο. Τα περί αντιμετώπισης των μεταναστευτικών ροών είναι αστεία. Ο πραγματικός λόγος είναι η Ρωσία που έχει πλέον πατήσει γερά το πόδι της στη Συρία και κατεβαίνει στη Μεσόγειο και στο Αιγαίο.
Οι Τούρκοι, οι Αμερικανοί και πολλοί Ευρωπαίοι δεν το θέλουν αυτό και όπως όλα δείχνουν εμπνεύστηκαν τις μεταναστευτικές ροές προκειμένου να φέρουν τη Συμμαχία όσο ποιο κοντά γίνεται στο πεδίο της Ρωσίας. Το ζήτημα όμως είναι πώς Η Ρωσία και η Συρία έχουν απορρίψει εδώ και πολύ καιρό τα σχέδια περί ζώνης απαγόρευσης πτήσεων ή ζώνης ασφαλείας.
Αν λοιπόν οι Ευρωπαίοι κατεβάσουν τα βρακιά και στην απαίτηση αυτή της Άγκυρας τότε σημαίνει πώς βάζουν πλάτη σε Τουρκία και Σαουδική Αραβίας, συνεπώς και στα υπόλοιπα μέλη της σουνιτικής Συμμαχίας να μπουν στη Συρία.
Αυτό σημαίνει πόλεμος, αφού η Μόσχα σε καμία περίπτωση δεν δείχνει διατεθειμένη να επιτρέψει εντός των συριακών εδαφών να δημιουργηθεί ένας θύλακας τουρκομάνων με έξοδο προς τη θάλασσα όταν μέχρι πρότινος τους βομάρδιζε. Αν συμβεί αυτό είναι σαν να αποδέχεται πώς έχει χάσει το παιχνίδι.
Μένει λοιπόν να δούμε πώς θα χειριστεί η Ε.Ε. το ζήτημα της ζώνης απαγόρευσης στη Συρία, όπως και στις ενστάσεις του Αλέξη Τσίπρα στο άνοιγμα κεφαλαίων για ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε. εν όσο αυτή διατηρεί το casus belli σε βάρος της Ελλάδας στο Αιγαίο.
Η Άγκυρα λοιπόν στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής ζήτησε:
• Την επιστροφή όλων των παράτυπων μεταναστών που πέρασαν από τη Τουρκία στην Ελλάδα πίσω στη Τουρκία.
• Την εφαρμογή του σχεδίου για απελευθέρωση των θεωρήσεων βίζα για τους Τούρκους πολίτες.
• Την εκταμίευση των 3 δις και επιπλέον χρηματοδότηση για τους Σύρους πρόσφυγες.
• Το άνοιγμα ενταξιακών κεφαλαίων της Τουρκίας.
• Την πιθανότητα δημιουργίας ζώνης ασφαλείας στη Συρία.
• Την μετεγκατάσταση προσφύγων από τη Τουρκία στην ΕΕ με τη φόρμουλα «ένας προς ένα».
Και μπορεί να προκλήθηκαν αντιδράσεις από τις αξιώσεις της Τουρκίας, αλλά ο πρόεδρος Ντόναλντ Τούσκ, αυτός που έσπευδε το πρωί χθες να υιοθετήσει το προσχέδιο της Συνόδου Κορυφής λέγοντας πως ο δρόμος των Βαλκανικών χωρών κλείνει για τους λαθρομετανάστες και τους πρόσφυγες, έσπευσε να πει πώς “τα κράτη-μέλη της Ε.Ε. υποδέχθηκαν τις προτάσεις της Τουρκίας και δεσμεύτηκαν για εργασία”.
Για να μην ξεχνιόμαστε ο Πολωνός Τουσκ είναι ο άνθρωπος των Αμερικανών στην Ε.Ε. Είναι αυτός που το περασμένο καλοκαίρι είπε στον Αλέξη Τσίπρα δεν βγαίνει κανείς από αυτή την αίθουσα αν δεν υπογραφεί συμφωνία. Και η συμφωνία βέβαια ήταν το τρίτο μνημόνιο.
Λίγο πριν ο Α. Νταβουτογλου είχε πει ότι "η παρέμβαση της Ρωσίας στη Συρία δε βοηθάει, καθώς μέχρι στιγμής η ρωσική παρουσία και η στρατιωτική δραστηριότητα δε γίνεται ενάντια στο ISIL αλλά πιο πολύ ενάντια σε αμάχους, γεγονός που αναγκάζει τον κόσμο να εγκαταλείπει τη Συρία για να έρθει στην Τουρκία”.
Πρόσθεσε πως “θέλουμε ακόμα πιο ισχυρή παρουσία του ΝΑΤΟ στα σύνορά μας έτσι ώστε να δημιουργηθεί ένας αποτρεπτικός παράγοντας για εκείνους που μπορεί να έχουν την πρόθεση να δοκιμάσουν τις δυνάμεις του ΝΑΤΟ”.
“Πρόκειται για μια ανθρωπιστική επιχείρηση και όχι μια στρατιωτική επιχείρηση, αλλά χρειαζόμαστε το ΝΑΤΟ, προκειμένου να αποτραπεί η δημιουργία νέων κυμάτων προσφύγων, παιδιών που πεθαίνουν σε τέτοια ταξίδια".
Υπάρχει λοιπόν καμία αμφιβολία για το ποιους σκοπούς εξυπηρετεί η παρουσία του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο με μία δύναμη την οποία η Μεγάλη Βρετανία έσπευσε να δηλώσει πώς θα ενισχύσει με τρία πλοία; Αν η Τουρκία ήθελε να περιορίσει τις μεταναστευτικές ροές προς τα ελληνικά νησιά χρειαζόταν την παρουσία του ΝΑΤΟ για να το πράξει;
Είναι προφανές πώς οι Ρώσοι έχουν αντιληφθεί το παιχνίδι που παίζεται (η ελληνική κυβέρνηση είναι ερώτημα αν το έχει καταλάβει) και γι' αυτό κατεβάζουν το αεροπλανοφόρο "Αντμιραλ Κουζνετσόφ" στη Μεσόγειο. Επίσης, η Μόσχα ετοιμάζεται να κάνει ρελάνς στο Αιγαίο χρησιμοποιώντας τα τρία αγκυροβόλια που διαθέτει σε Λήμνο, κεντρικό Αιγαίο και Αστυπάλαια.
Ανακοίνωσε μάλιστα η Ρωσία πώς τα καταδρομικά «Pyotr Velikii» και «Admiral Nakhimov», τύπου Kirov, θα εξοπλιστούν με τους υπερηχητικούς πυραύλους επιφανείας-επιφανείας 3M22 Zircon, και την ίδια στιγμή εντάσσει στο Στόλο της τις νεότευκτες κορβέτες κατευθυνόμενων βλημάτων, κλάσης Buyan-M, που φέρουν τους θανατηφόρους πυραύλους κρουζ Kalibr, που μπορούν να πλήξουν στόχους στην ξηρά με υπερηχητική ταχύτητα από αποστάσεις έως 2.000 χιλιόμετρα.
Δεν αποκλείεται το επόμενο διάστημα να δούμε κάποια από αυτά τα ρωσικά πλοία να δένουν στο Αιγαίο απέναντι από τη ΝΑΤΟϊκή δύναμη που θα περιπολεί για τους... λαθρομετανάστες και του πρόσφυγες. Η κατάσταση γίνεται όλο και πιο επικίνδυνη και πλέον από τη γειτονιά της Ελλάδας έχει φτάνει στην καρδιά του Αιγαίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου