}

31 Μαρτίου, 2016

Θητεία Αρχηγών με …αστερίσκο προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ- Τι δεν προβλέπει

Θητεία Αρχηγών Γενικών Επιτελείων  προβλέπει το νομοσχέδιο του ΥΠΕΘΑ αλλά με δικαίωμα του εκάστοτε ΥΕΘΑ και της κυβέρνησης να την διακόψει “για σοβαρούς λόγους”. Οι “σοβαροί λόγοι” για τους πολιτικούς βέβαια είναι πάντα ένα θέμα που θα πρέπει να μας προβληματίζει.
Σύμφωνα με όσα προβλέπει το νομοσχέδιο που δόθηκε στη δημοσιότητα για διαβούλευση, ο Α/ΓΕΕΘΑ θα έχει θητεία τριών ετών με δυνατότητα παράτασης ενός ακόμη έτους. Οι Αρχηγοί των Γενικών Επιτελείων Στρατού ,Ναυτικού και Αεροπορίας θα έχουν διετή θητεία με τη δυνατότητα παράτασης ενός έτους. Και γι΄ αυτούς υπάρχει η πιθανότητα να διακοπεί η θητεία τους “για σοβαρούς λόγους”.
Συνεπώς οι Αρχηγοί αποκτούν μια σχετική ασφάλεια αλλά όχι εγγυημένη για το χρόνο που έχουν να δουλέψουν και να δράσουν.
Νομίζουμε ότι όλα αυτά είναι μάλλον τυπικά. Η ουσία της συζήτησης για τους Αρχηγούς είναι όχι να ερμηνεύσουμε ποιοι μπορεί να είναι οι “σοβαροί λόγοι” που μπορούν να τους οδηγήσουν σε “αποκεφαλισμό”. Η ουσία να βρούν την σοβαρότητά τους και οι πολιτικοί και οι στρατιωτικοί που έχουν την τιμή να φθάνουν μέχρι Αρχηγοί.
Οι πρώτοι θα πρέπει να καταλάβουν ότι η επιλογή Αρχηγών είναι μια πάρα πολύ σοβαρή υπόθεση. Γι΄ αυτό και τα κριτήρια με τα οποία επιλέγονται θα πρέπει να είναι αυστηρά και αξιοκρατικά. Μας κάνει εντύπωση ότι από την Βουλή περνούν και δίνουν ας πούμε εξετάσεις απλοί διοικητές οργανισμών. Αλλά όχι οι Αρχηγοί Γενικών Επιτελείων. Οι υποψήφιοι Αρχηγοί. Θα ήταν πολύ χρήσιμο να είχαμε μια τέτοια διαδικασία όπου δύο ή τρεις υποψήφιοι Αρχηγοί θα εξέθεταν στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας το σχέδιο που έχουν για τη διετή ή τριέτη θητεία τους. Που θέλουν να πάνε το στράτευμα και τι στόχους να πετύχουν. Μ΄ αυτή τη διαδικασία οι ίδιοι θα προστατεύονταν από κάποιον κακόβουλο ΥΕΘΑ που θα ήθελε το κεφάλι τους στο πιάτο δια ασήμαντη αφορμή.
Από την άλλη και οι βουλευτές πολιτικοί , όσο άσχετοι κι αν είναι θα έχουν εικόνα για τα πρόσωπα και τις απόψεις των Αρχηγών που επιλέγονται. Θα αποφεύγαμε ίσως κάποιες επιλογές εξαιρετικά ζημιογόνες για τις ΕΔ, τις οποίες πληρώνουμε και θα πληρώνουμε για χρόνια.
arxigoi_diorismosΤέλος σ΄ ότι έχει να κάνει με την σοβαρότητα που πρέπει να έχουν οι αξιωματικοί που φθάνουν μέχρι Αρχηγοί. Θα πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι δεν διορίζονται … αυτοκράτορες. Ούτε ότι η θέση του Αρχηγού μπορεί να ειναι το σκαλοπάτι τους για άλλες καριέρες. Θα πρέπει να τους ενδιαφέρει ένα μόνο πράγμα: πως θα τους θυμούνται όταν φύγουν οι άνθρωποι που τους εμπιστευθήκαμε να διοικήσουν. Αν έχουν αυτό στο μυαλό τους είναι βέβαιο πως θα πετύχουν.

Militaire.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ