}

11 Μαρτίου, 2016

Ο αυταρχικός, αναξιόπιστος και προβληματικός Ερντογάν, η Ε.Ε. και η Τουρκία

Η Καγκελάριος Μέρκελ και ο Πρόεδρος Ερντογάν. Φωτογραφία ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΠΡΟΕΔΡΙΑ
Αρθρο του Σάιμον Τισντάλ
Aπό τον Guardian .


H φαουστική συμφωνία της Ευρώπης με τον Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με στόχο να περιορίσει τη μετανάστευση προς την ΕΕ μπορεί να έχει υψηλό τίμημα. Ο αυταρχικός πρόεδρος της Τουρκίας έχει αποδειχθεί αναξιόπιστος και προβληματικός εταίρος από το ξέσπασμα της συριακής κρίσης πριν από πέντε χρόνια. 

Αλλά η επιτακτική ανάγκη της ΕΕ για τη βοήθειά του είναι μεγαλύτερη από την ανησυχία της για τον Ερντογάν.
Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ-Τουρκίας στις Βρυξέλλες για τους πρόσφυγες έγινε αφότου η κορυφαία εφημερίδα της αντιπολίτευσης της Τουρκίας Zaman τέθηκε υπό δικαστική επιμέλεια, η τελευταία εκδήλωση της συνεχιζόμενης εκστρατείας Ερντογάν να φιμώσει τις φωνές της αντιπολίτευσης. Αλλά η χρονική στιγμή ήταν σημαντική, δεδομένης της προηγούμενης κριτικής από την ΕΕ της καταστολής των μέσων ενημέρωσης της Τουρκίας. Στην πραγματικότητα ο Ερντογάν «έβγαλε γλώσσα» στις Βρυξέλλες την παραμονή της Συνόδου Κορυφής. Ο Ζαν Μαρκ Ερό, υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας, προσπάθησε να ανταποδώσει λέγοντας ότι η Τουρκία συμπεριφέρεται απαράδεκτα. Αλλά η διαμαρτυρία του ήταν περισσότερο συμβολική παρά ουσιαστική. Οπως και οι άλλες κυβερνήσεις της ΕΕ, η Γαλλία θέλει πολύ να δείξει ότι έχει τον έλεγχο στην προσφυγική κρίση και η τουρκική συνεργασία για τη μείωση των προσφυγικών ροών θεωρείται απαραίτητη για να κατευνάσει την κοινή γνώμη.
Η Ανγκελα Μέρκελ, η πιο εξέχουσα πολιτικός της Ευρώπης, είναι επίσης και η πιο εκτεθειμένη. Αντιμετωπίζει σφοδρή αντίδραση εξαιτίας της πολιτικής των ανοικτών συνόρων της Γερμανίας τον περασμένο χρόνο. Την Κυριακή θα διεξαχθούν εκλογές σε τρία γερμανικά κρατίδια, εκλογές που θεωρούνται η πρώτη δημόσια δοκιμή για το αν γίνεται αποδεκτή η πολιτική της για τους πρόσφυγες. Και χρειάζεται απεγνωσμένα καλά αποτελέσματα.
Η προσπάθεια του Ερντογάν να αναθεωρήσει το σύνταγμα της Τουρκίας, δημιουργώντας μια παντοδύναμη εκτελεστική προεδρία, θεωρείται από πολλούς Τούρκους κραυγαλέα αρπαγή εξουσίας. Αλλά σε αυτό, όπως και σε άλλα θέματα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταθέσει τα όπλα.
Παράλληλα, οι υποψίες σε βαθμό βεβαιότητας ότι η Τουρκία κάνει το λιγότερο τα στραβά μάτια σε ό,τι αφορά στις δραστηριότητες του Ισλαμικού Κράτους και οι συνεχιζόμενες επιθέσεις της στο βόρειο Ιράκ και εναντίον των Κούρδων της Συρίας -αψηφώντας τις ΗΠΑ που τους βλέπουν ως σημαντικούς συμμάχους στον αγώνα κατά του ΙΚ- καθιστούν την Τουρκία ακόμα πιο προβληματική εταίρο μιας απελπισμένης ΕΕ.

ΠΗΓΗ: www.theguardian.com
 http://mignatiou.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ