“Με τρόπο που πλέον μοιάζει αδυσώπητος, ο κλοιός στενεύει γύρω από την Ελλάδα. Η Ελλάδα, όπου αποβιβάστηκαν σχεδόν ένα εκατομμύριο νεοαφιχθέντες λαθρομετανάστες μόνο την περασμένη χρονιά, μάλλον σύντομα θα γίνει ο τελικός προορισμός τους”...
Ανάλυση: South Front με πληροφορίες από την γαλλική Le Figaro Απόδοση: "Ας Μιλήσουμε Επιτέλους!"
Το Βερολίνο έχει δώσει στην Άγκυρα προθεσμία δέκα ημερών, ευελπιστώντας ότι θα δείξει καλή θέληση και θα μειώσει "σημαντικά" (;) την εισροή προσφύγων και λαθρομεταναστών στο Αιγαίο. Εάν αυτό δεν επιτευχθεί, η Ευρώπη δεν θα είναι πλέον σε θέση να αποφύγει το κλείσιμο των εθνικών συνόρων, διαδοχικά, στη μία χώρα μετά την άλλη, αφήνοντας την Ελλάδα αντιμέτωπη με ένα καταστροφικό σενάριο. Η εκτίμηση αυτή δημοσιεύθηκε σε ανάλυση της παριζιάνικης εφημερίδας "Le Figaro" πριν από μερικές ημέρες.
“Το τελεσίγραφο, το οποίο όρισε ο υπουργός Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, αναφέρεται τόσο στην Άγκυρα όσο και την Αθήνα, αλλά και στις άλλες πρωτεύουσες οι οποίες δεν έχουν κατορθώσει να περιορίσουν τα κύματα των νεοαφιχθέντων.
Η προθεσμία του δεκαημέρου που δόθηκε δεν είναι τυχαία, αφού, ακριβώς σε 10 ημέρες, στη σύνοδο κορυφής ΕΕ και Τουρκίας, οι δύο πλευρές θα επιχειρήσουν έναν απολογισμό, ο οποίος θα εξετάσει την αποτελεσματικότητα ενός «συμφώνου», το οποίο μέχρι στιγμής μόνο απογοήτευση έχει προκαλέσει και στις δύο πλευρές. Μετά από μια σύντομη ανάπαυλα, οι αφίξεις αυξήθηκαν και πάλι στα ελληνικά νησιά, αγγίζοντας τις 20.000 την εβδομάδα, αριθμός που δεν απέχει πολύ από τα ρεκόρ του περασμένου φθινοπώρου”, υπογραμμίζει η γαλλική εφημερίδα.
“Η Γερμανίδα καγκελάριος βρίσκεται”, επισημαίνει ο Γάλλος αρθρογράφος, “υπό την πίεση μιας «εσωτερικής» προθεσμίας, αφού σε λιγότερο από μία εβδομάδα, στις 13 Μαρτίου, το κόμμα της, η Ένωση Χριστιανοδημοκρατών, θα κινδυνεύσει να υποστεί σημαντικές απώλειες, προς όφελος της άκρας δεξιάς, σε τρεις κομβικής σημασίας για το κόμμα περιφερειακές εκλογές: στη Βάδη-Βυρτεμβέργη, στη Ρηνανία-Παλατινάτο και τη Σαξονία-Άνχαλτ.
Οι εκλογές αυτές θα είναι η πρώτη ευκαιρία για μια λαϊκή ετυμηγορία στη Γερμανία, από τότε που ξέσπασε η κρίση του τελευταίου δεκαμήνου, στα πλαίσια της οποίας το ίδιο το Βερολίνο δέχθηκε οξεία κριτική για την πολιτική του των «ανοιχτών συνόρων». Συνεπώς, για το κυβερνών κόμμα, αυτή η ετυμηγορία της κάλπης ίσως να αποδειχθεί τελικά ένα είδος ποινής”.
“Το αργότερο μέχρι την 7η Μαρτίου, θέλουμε να δούμε μια σημαντική μείωση του αριθμού των εισερχομένων στα ελληνοτουρκικά σύνορα”, δήλωσε ο υπουργός Εσωτερικών Τόμας ντε Μεζιέρ, προσθέτοντας ότι, “αν δεν συμβεί αυτό, η Ευρώπη θα αναγκαστεί να λάβει πρόσθετα μέτρα”.
Ο Γερμανός υπουργός δεν διευκρίνισε ακριβώς τι μέτρα έχει υπ’ όψιν του, αλλά προτίμησε την ασάφεια: “Θα δούμε όταν θα έρθει εκείνη η ώρα”, είπε.
Ακριβώς λόγω της ασάφειάς του, αυτό το μήνυμα ερμηνεύτηκε από πολλούς διπλωμάτες ως «καταστροφικό σενάριο», σύμφωνα με το οποίο το Βερολίνο θα μειώσει δραστικά τον αριθμό των προσφύγων που θα γίνουν δεκτοί στη Γερμανία (ενώ πέρυσι τους παρότρυνε θερμά να έρθουν και να μείνουν), προκαλώντας έτσι τον εγκλωβισμό τους σε άλλες χώρες.
“Σε αυτή την περίπτωση, τα σύνορα σε ολόκληρη την Ευρώπη αναγκαστικά θα κλείσουν, με τρόπο που θα μοιάζει με αλυσιδωτή αντίδραση, η οποία, ειδικά όσον αφορά στην Συμφωνία Σένγκεν, ίσως να σηματοδοτήσει το τέλος αυτής της ζώνης”, σχολίασε ένας ανώνυμος πρέσβης.
Η Αυστρία, με τα προληπτικά μέτρα που έλαβε, έδειξε ποια ακριθώς έκβαση θα έχει το σενάριο αυτό για κάποιες χώρες, δίνοντας ήδη μια πρόγευση του τι θα συμβεί:
Ως προληπτικό μέτρο, η Αυστρία θα διπλασιάσει το όριο χορηγίας ασύλου ανά ημέρα και θα επιτρέπει την διέλευση μέσω του εδάφους της σε διπλάσιο αριθμό λαθρομεταναστών και προσφύγων, ενώ συγχρόνως θα πολλαπλασιάσει την ένταση καταστολής στα νότια σύνορά της. Η Βιέννη, σε συνεργασία με εννέα πρωτεύουσες των Βαλκανίων, προτίθεται επίσης να μειώσει "μαζικά", όπως δήλωσε, τις μεταναστευτικές ροές.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, διά στόματος Γιούνκερ, αρκέστηκε στο να εκφράσει την λύπη της για αυτές τις «μεμονωμένες πρωτοβουλίες» στην ΕΕ, έχοντας την ανοιχτή υποστήριξη του Παρισιού και του Βερολίνου.
“Με τρόπο που πλέον μοιάζει αδυσώπητος, ο κλοιός στενεύει γύρω από την Ελλάδα. Η Ελλάδα, όπου αποβιβάστηκαν σχεδόν ένα εκατομμύριο νεοαφιχθέντες λαθρομετανάστες μόνο την περασμένη χρονιά, μάλλον σύντομα θα γίνει ο τελικός προορισμός τους”,συμπεραίνει ο αναλυτής της «Le Figaro».“Οι Έλληνες βλέπουν τον κίνδυνο να πλησιάζει, αφού η χώρα τους πλημμυρίζεται κυριολεκτικά, και διαμαρτύρονται έντονα κατά της έλλειψης ευρωπαϊκής αλληλεγγύης στην κατανομή των προσφύγων”.
Έχοντας δεχθεί πιέσεις, και κυριολεκτικά στο παρά πέντε, ο Γερμανός υπουργός Εσωτερικών ζήτησε από τον Έλληνα υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα, να εφαρμόσει την ελληνοτουρκική συμφωνία «επανεισδοχής» (επαναπροώθησης στη χώρα προέλευσης).
Ένας Γάλλος αξιωματούχος, μάλιστα, πρότεινε να οργανωθεί μια συμβολική επιχείρηση. Ένα πλοίο, φορτωμένο με λαθρομετανάστες που θα έχουν απελαθεί, να κάνει την αντίστροφη διαδρομή, από τα ελληνικά νησιά προς τις ακτές της Τουρκίας.
Αναμφίβολα, οι Δυτικοευρωπαίοι είναι άσοι στις ασάφειες και τις λεκτικές περικοκλάδες.
Το χάος στο οποίο σύντομα θα βυθιστεί η Ελλάδα, καθόλου τυχαία, ποιος θα το προλάβει;
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου