Ένα επικίνδυνο «ηφαίστειο» σχηματίζεται, καθώς επιχειρεί κανείς να συνθέσει το παζλ του προσφυγικού προβλήματος, που απλώνεται σε ολόκληρη την ελληνική επικράτεια από το ανατολικό Αιγαίο μέχρι την Αττική, την κεντρική Ελλάδα και Μακεδονία, με αποκορύφωμα την Ειδομένη.Ο κίνδυνος έκρηξης του προσφυγικού «ηφαιστείου» εντός του ελλαδικού χώρου συνίσταται στους εξής λόγους:
- Οι ροές προσφύγων και μεταναστών προς την Ελλάδα παραμένουν αμείωτες και εντάσσονται σε στρατηγικό σχέδιο της Άγκυρας, που στόχο έχει την προώθηση των γεωστρατηγικών συμφερόντων της Τουρκίας στο Αιγαίο αλλά και στα Βαλκάνια.
- Η έλλειψη αρραγούς μετώπου στην Ελλάδα τόσο σε κυβερνητικό, όσο και σε πολιτικό αλλά και αυτοδιοικητικό επίπεδο.
- Η αδυναμία του ελληνικού κρατικού μηχανισμού να ανταποκριθεί έστω και στοιχειωδώς στα πρωτόγνωρα και μη αναμενόμενα προβλήματα που διαρκώς ανακύπτουν από τα προσφυγικά κύματα που ξαφνικά σκάνε σε διάφορα μέρη της επικράτειας.
- Η ανεξέλεγκτη δράση εισαγόμενων ΜΚΟ, «αλληλέγγυων» και λοιπών ομάδων αντιεξουσιαστών που έχουν καταφθάσει στην Ελλάδα από διάφορα μέρη του κόσμου και οι οποίοι σε συνεργασία με Έλληνες «συντρόφους» τους αντί να βοηθούν, στην πράξη δυσχεραίνουν το έργο των Ελληνικών Αρχών, καθώς επιχειρούν τον ξεσηκωμό των προσφύγων κατά της Ευρώπης των κλειστών συνόρων.
Οι ροές προσφύγων από την Τουρκία προς την Ελλάδα παραμένουν αμείωτες και είναι πολύ μεγαλύτερες από εκείνες που επισήμως ανακοινώνονται. Τις τελευταίες ημέρες, βέβαια, εξαιτίας και των καιρικών συνθηκών, έχουν μειωθεί σημαντικά. Ωστόσο στην περίοδο έντασης των ροών κατά μέσον όρο ημερησίως περνούν στις ελληνικές ακτές 1.500 με 2.000 πρόσφυγες και μετανάστες! Αυτές οι ροές προσφύγω να εξελίσσονται βάσει οργανωμένου επιχειρησιακού σχεδίου από το «βαθύ στρατοκρατικό καθεστώς» της Άγκυρας.
Συγκεκριμένα, τα προσφυγικά ρεύματα κατευθύνονται στις «γκρίζες», για την Τουρκία, περιοχές του Καστελλόριζου και των νησιών του κεντρικού Αιγαίου με επίκεντρο τη Λέσβο και τη Χίο. Πέραν των αξιώσεων που προβάλλει και των επιθετικών σχεδίων που κατά καιρούς ξεδιπλώνει η Τουρκία για τα Καστελλόριζο, είναι γνωστή εδώ και δεκαετίες η «στόχευση» της Χίου από το τουρκικό Γενικό Επιτελείο που βάσει επιχειρησιακού σχεδίου, το οποίο είχε αποκαλύψει στην ελληνική Βουλή η Μαρία Δαμανάκη, προέβλεπε την κατάληψη της Χίου! Οι στρατοκράτες της Άγκυρας χρόνια διατυμπανίζουν: «Δεν θα αρκεστούμε στην κατάληψη κάποιας βραχονησίδας ή μικρού νησιού στο Αιγαίο τύπου Ίμια, αλλά στοχεύουμε στην κατάληψη μεγάλου κεντρικού νησιού του Αρχιπελάγους».
«Ευέλικτη Πένσα»
Δεν είναι διόλου τυχαίο ότι τα τελευταία είκοσι χρόνια μετά την κρίση των Ιμίων όλες οι αεροναυτικές ασκήσεις της Τουρκίας στο Αιγαίο έχουν άκρως επιθετικό χαρακτήρα και φέρουν την επωνυμία «Ευέλικτη Πένσα», καθώς το σενάριο προβλέπει περικύκλωση (σαν την πένσα) κάποιου μεγάλου νησιού του κεντρικού Αιγαίου (Λέσβος, Χίος, Σάμος) και εν συνεχεία αποκοπή από τον υπόλοιπο Ελλαδικό χώρο. Ούτε επίσης τυχαίο είναι ότι στην παρούσα φάση κάτω από τη μύτη της ΝΑΤΟϊκής αρμάδας όχι μόνο συνεχίζουν να στέλνουν σωρηδόν τους πρόσφυγες στη Λέσβο και τη Χίο, αλλά ταυτόχρονα στέλνουν οπλισμένα τουρκικά μαχητικά και περικυκλώνουν τα δύο αυτά νησιά με αποτέλεσμα να διεξάγονται σκληρές αερομαχίες με τα ελληνικά μαχητικά.
Απεναντίας, οι Τούρκοι αυτό το διάστημα δεν κατευθύνουν πρόσφυγες στα Δωδεκάνησα, καθώς δεν θέλουν με τίποτα την εμπλοκή του ΝΑΤΟ στην περιοχή, καθώς θέλουν να την εμφανίζουν μη στρατικοποιημένη!
Οι παραπάνω τουρκικές στρατηγικές κινήσεις στο Ανατολικό Αιγαίο εξελίσσονται ανενόχλητα λόγω αφενός της έλλειψης πληροφοριών από τις ελληνικές υπηρεσίες για τις τουρκικές κινήσεις, που θα μπορούσε κάλλιστα η Ελλάδα εάν τις γνώριζε κατά τη γένεσή τους να τις καταγγείλει στα διεθνή φόρα, και αφετέρου λόγω της αδυναμίας του ΝΑΤΟ να δράσει αποτελεσματικά ως σήμερα.
Βεβαίως όλο αυτό το διάστημα της προσφυγικής κρίσης παρατηρούνται και «υπόγειες συμφωνίες» μεταξύ Δημάρχων νησιών των Δωδεκανήσων με Τούρκους συναδέλφους τους από την απέναντι πλευρά, που στο… όνομα του τουρισμού από κοινού συνεργάζονται με τα δουλεμπορικά κυκλώματα και απομακρύνουν από τις περιοχές τους τα προσφυγικά ρεύματα.
Ο τουρισμός
Είναι χαρακτηριστικό ότι καθώς πλησίαζε το Καθολικό Πάσχα, που σηματοδοτεί την έναρξη της τουριστικής περιόδου, τα προσφυγικά καραβάνια ως δια μαγείας εξαφανίστηκαν από την περιοχή της Αλικαρνασσού και σταμάτησαν οι ροές προς την Κω. Ωστόσο, η Κως έχει μπει στο στόχαστρο των τουριστικών πρακτόρων, καθώς λόγω των τοπικών αντιδράσεων ως προς τη δημιουργία hotspot χαρακτηρίζεται ως «ρατσιστικό νησί» με αποτέλεσμα ο μεγαλύτερος τουριστικός οργανισμός να απειλεί ότι εάν δεν λειτουργήσει το hotspot, θα ακυρωθούν όλες οι κρατήσεις της φετινής σεζόν!
Πηγή "Έθνος"
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου