}

05 Μαρτίου, 2016

Le Monde: Η Μέρκελ είναι αποφασισμένη να βοηθήσει την Ελλάδα, ο Ολάντ όχι

Η ΓΑΛΛΙΑ ΠΑΝΤΑ ΚΑΝΕΙ ΠΙΣΩ


Le Monde: Η Μέρκελ είναι αποφασισμένη να βοηθήσει την Ελλάδα, ο Ολάντ όχι

Η εφημερίδα Le Monde αποκαλύπτει τι ειπώθηκε στη συνάντηση κορυφής Μέρκελ-Ολάντ που έγινε σήμερα στο Παρίσι και τι θα γίνει με το προσφυγικό.
«Η Γαλλία και η Γερμανία προσπαθούν να συντονίσουν τα βιολιά τους απέναντι στην προσφυγική κρίση η οποία διχάζει την Ευρώπη, τρεις ημέρες πριν την Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ με την Τουρκία.

Στην συνέντευξη τύπου που ακολούθησε τη συνάντηση, ο Ολάντ διαβεβαίωσε ότι «η Γαλλία και η Γερμανία εργάζονται με το ίδιο πνεύμα και την ίδια θέληση». Πρόσθεσε ότι η Γαλλία «θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις της» απέναντι στην ΕΕ και θα φιλοξενήσει 30.000 μετανάστες. Γνωστοποίησε, επίσης, ότι η Γαλλία θα στείλει ένα πλοίο στο Αιγαίο στο πλαίσιο της επέμβασης του ΝΑΤΟ για τον έλεγχο του προσφυγικού κύματος.
Η κ. Μέρκελ και ο κ. Ολάντ θα πρέπει ωστόσο να πείσουν τους εταίρους τους να ομονοήσουν σε μια πρόταση απέναντι στην προσφυγική κρίση, αντί να διχάζονται. Πολλές χώρες των Βαλκανίων περιόρισαν ή έκλεισαν τα σύνορα και εγκλώβισαν τους μετανάστες στην Ελλάδα, αναγκάζοντας για πρώτη φορά στα χρονικά την ΕΕ να προσφέρει ανθρωπιστική βοήθεια σε χώρα μέλος.

Αγώνας ταχύτητας
«Η επίσκεψη της καγκελαρίου στο Παρίσι έχει στόχο να γίνει μια πλήρης ανάλυση των στοιχείων πριν από την Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας», εξήγησε ένας διπλωμάτης Γάλλος στην εφημερίδα, ο οποίος εκτίμησε ότι στο εξής η Ευρώπη βρίσκεται σε αγώνα ταχύτητας για να κερδίσει τον χαμένο χρόνο.
Το Παρίσι και το Βερολίνο θέλουν να αναγκάσουν την Τουρκία να τηρήσει τις υποσχέσεις της για τον έλεγχο της εισόδου προσφύγων στο έδαφός της, για την επαναπροώθηση των παράνομων μεταναστών και τον έλεγχο των συνόρων. Η Τουρκία πρέπει, επίσης, να καλυτερέψει τις υποδομές φιλοξενίας με αντάλλαγμα 3 δις ευρώ τα οποία έχουν εγκριθεί από την ΕΕ.
Ο πρόεδρος του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ συναντήθηκε την Παρασκευή στην Κωνσταντινούπολη με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν και του ζήτησε να αγωνιστεί περισσότερο για το προσφυγικό.

Πιο αποφασισμένη η Μέρκελ
Η κρίση των προσφύγων προκάλεσε, ωστόσο, ισχυρές αναταράξεις στο γαλλο-γερμανικό ζευγάρι. Παρά τις εκκλήσεις του Ολάντ για αλληλεγγύη υπάρχει χάσμα ανάμεσα στη Γαλλία και τη Γερμανία απέναντι στο πρόβλημα. Η γερμανίδα καγκελάριος είναι σήμερα πιο αποφασισμένη από τον Γάλλο ομόλογό της να μην αφήσει την Ελλάδα «να  κυλήσει στο χάος».
Επιπλέον, η Μέρκελ  επέπληξε τη Γαλλία ότι καθυστέρησε να φτιάξει τις δομές υποδοχής ώστε να ανακουφίσει την Αθήνα", καταλήγει το άρθρο της Le Monde. 


Πηγή:iefimerida.gr/news

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ