}

13 Απριλίου, 2016

ΕΣΠΕΘ: Αναδρομικές αποδοχές - Διαφορετική αντιμετώπιση στελεχών ΠΑ και ΣΞ - Πρόταση για ηλεκτρονική υποβολή τροποποιητικής δήλωσης

Aξιότιμε κ. Υπουργέ, τις τελευταίες μέρες με το άνοιγμα της εφαρμογής της Δήλωσης Ε1 και του Α21 στο taxis-net πολλά στελέχη των ΕΔ έσπευσαν να υποβάλλουν τη φορολογική δήλωση. Παρόλα αυτά  στελέχη του ΣΞ διαπίστωσαν ότι στο άθροισμα των καθαρών ποσών από μισθούς (κωδικοί 301 & 302) συμπεριλαμβάνονται και οι αναδρομικές αποδοχές (βάσει των διατάξεων του ν.4307/2014) που εισπράχθηκαν το έτος 2015. Αντίθετα στελέχη της ΠΑ διαπίστωσαν ότι σε αυτούς δε συμπεριλαμβάνονται οι αναδρομικές αποδοχές...
(βάσει των διατάξεων του ν.4307/2014) που εισπράχθηκαν το έτος 2015 στο καθαρό ποσό από μισθούς (κωδικοί 301 & 302) και αναγράφεται διακεκριμένα στον πίνακα μηνυμάτων με την ένδειξη: «Αναδρομικά αποδοχών εκτός συντάξεων που φορολογούνται στο έτος που ανάγονται (υποβάλλεται τροποποιητική δήλωση στα έτη που αφορούν)».
Απορίας άξιον είναι πως είναι δυνατόν να υπάρχει αυτή η διαφοροποίηση μεταξύ Κλάδων του ΥΠΕΘΑ (ΓΕΣ και ΓΕΑ) όταν τα στελέχη των ΕΔ αμείβονται με το ίδιο μισθολόγιο και σε όλους επιστράφηκαν τα αναδρομικά με τον ίδιο τρόπο;
Ποιες εντολές έχει δώσει η πολιτική ηγεσία στις οικονομικές υπηρεσίες των Κλάδων του ΥΠΕΘΑ. ως προς την έκδοση της βεβαίωσης αποδοχών έτους 2015 καθώς και ως προς την καταχώριση αυτών των αποδοχών στο taxis-net;
Επισημαίνεται ότι πολλά στελέχη του ΣΞ προχώρησαν ήδη στην υποβολή της φορολογικής δήλωσης και για τα αναδρομικά αυτά ποσά φορολογήθηκαν με επιπλέον ποσό στο φορολογικό έτος 2015, αναλόγως δηλαδή της κλίμακας, καθώς είχε γίνει αρχικά παρακράτηση φόρου με 20%.
Επιπλέον με την καταχώριση των αναδρομικών στο taxis-net στο σύνολο του εισοδήματος του 2015 πολλά στελέχη του ΣΞ κατά την υποβολή του Α21 δεν δικαιούνται τα οικογενειακά επιδόματα, επιδόματα τα οποία θα δικαιούνται κανονικά αν δηλωθούν τα ποσά των αναδρομικών στα έτη που αφορούν (2012, 2013 και 2014).
Πέραν αυτών στη βεβαίωση αποδοχών και κατ επέκταση στα αναδρομικά δεν εμφανίζονται και τα ποσάπου έλαβαν στελέχη λόγω καταβολής αναδρομικά από 1-8-2012 του επιδόματος εξομάλυνσης έγγαμου με τέκνα και οι σύζυγοι αυτών υπηρετούν στις ΕΔ.
Υπενθυμίζεται ότι στο προηγούμενο έτος (φορολογικό έτος 2014) με την ΠΟΛ 1132 του Υ.Ο. η τροποποιητική δήλωση για αναδρομικές αποδοχές έγινε χειρόγραφα μέσω της ΔΟΥ χωρίς πρόστιμο και με ημερομηνία υποβολής αυτών των δηλώσεων εως την 31 Δεκ 2015. Όπως αντιλαμβάνεστε ο αριθμός των υπηρετούντων στις Ένοπλες Δυνάμεις είναι μεγάλος και αν ισχύσει το ίδιο και για το 2015 θα πρέπει να μεταβούν όλα τα στελέχη στις κατά τόπου ΔΟΥ για να υποβάλλουν τις τρείς (3) τροποποιητικές δηλώσεις (2012, 2013 & 2014) και παράλληλα να απασχολήσουν και τους υπαλλήλους του Υπ. Οικονομικών.
Κατόπιν των παραπάνω παρακαλούμε όπως ενημερώσετε τα στελέχη των ΕΔ για το ποιες βεβαιώσεις αποδοχών δεν έχουν περαστεί ορθά στην εφαρμογή του taxis-net από τις οικονομικές υπηρεσίες και οι οποίες θα προβούν σε τροποποίηση αυτών, ώστε εν συνέχεια τα στελέχη να προβούν στην υποβολή της φορολογικής δήλωσης.
Παρακαλούμε επιπλέον όπως, εξετάσετε σε συνεργασία με το Υπουργείο Οικονομικών τη δυνατότηταμη υποβολής χειρόγραφης τροποποιητικής δήλωσης  για τις αναδρομικές αποδοχές που εισπράχθηκαν το έτος 2015, αλλά την δυνατότητα υποβολής αυτών ηλεκτρονικά με άνοιγμα των δηλώσεων των ετών 2012, 2013 και 2014 για υποβολή τροποποιητικής δήλωσης.
Οι βουλευτές των κομμάτων του Κοινοβουλίου, όπου κοινοποιείται το παρόν έγγραφο, παρακαλούνται για τις κατά την κρίση τους ενέργειες.
                                         

Attachments:
[ ]
238 kB

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ