Ε, κύριε Κοτζιά ;
►Και για να μην υπάρχουν αμφιβολίες, ιδού ορισμένες από τις κινήσεις Ουράς, ο οποίος απαίτησε να καθιερωθεί η τουρκική γλώσσα στα μειονοτικά σχολεία ως επίσημη και να διδάσκονται σχολικά βιβλία από την Τουρκία χωρίς έγκριση από το υπουργείο Παιδείας! Στο μειονοτικό γυμνάσιο – λύκειο, όπου πήγε «ιδιωτικά», ο Ουράς άκουσε τον διευθυντή Τουνάλπ Μεχμέτ να καταγγέλλει την πρόσφατη Οδηγία του περιφερειακού διευθυντή Εκπαίδευσης Παναγιώτη Κεραμάρη να μη χρησιμοποιείται στα υπηρεσιακά έγγραφα η τουρκική γλώσσα.
►Οταν ο Τούρκος πρέσβης πήρε τον λόγο αναφέρθηκε στην ίδια Οδηγία μιλώντας για «διάβρωση των εκπαιδευτικών δικαιωμάτων της μειονότητας» που «ανησυχεί» την Τουρκία. «Τα εντός της Ε.Ε. προβαλλόμενα εμπόδια στη γλώσσα και τη χρήση της δεν είναι κάτι σωστό και καλό. Ελπίζω, όποιος κι αν εξέδωσε αυτή την Οδηγία, να το σκεφτεί ξανά. Δεν πιστεύω ότι αυτά εξυπηρετούν σε θετική κατεύθυνση την κοινωνική αλληλεγγύη και τον κοινωνικό ιστό. Επίσης, αυτό δεν είναι κάτι που αποφασίζει η τοπική Αρχή» συμπλήρωσε.
►Και κατόπιν, άρχισε τις συγκρίσεις με τη Μεγαλόνησο: «Στην Κύπρο προχωρούμε στην οδό της επίλυσης. Στην Κύπρο, πλέον, γίνεται λόγος όχι για δύο κοινότητες και δύο γλώσσες, αλλά για δύο ιδρυτικά κράτη. Σήμερα, η ελληνοκυπριακή πλευρά έστειλε επιστολή στην Ε.Ε. με την οποία ζητά τα τουρκικά να αναγνωριστούν ως επίσημη γλώσσα. Στην πραγματικότητα, αυτό ορίζει και το Σύνταγμά τους. Με την κατάσταση να είναι λοιπόν έτσι, το να λέγεται σε ένα μειονοτικό σχολείο "μη μιλάτε τουρκικά" αποτελεί μια πρωτόγονη και απαράδεκτη νοοτροπία. Αυτό είναι ανάγκη να ειπωθεί ξεκάθαρα. Αυτό θα αποτελέσει θέμα ανάμεσα στις δύο χώρες. Αυτό είναι σαν να ειπωθεί στο Ζωγράφειο Λύκειο "μη μιλάτε ελληνικά" - κι αυτό δεν γίνεται».
►Αλλά και όταν μίλησε στην «Τουρκική Νεολαία Κομοτηνής», ενώπιον των σεσημασμένων μειονοτικών (Αχμέτ Φαΐκογλου, Γκαλίπ Γκαλίπ, Κοράι Χασάν, Σαμί Τοραμάν, Μπεκίρ Μουσταφάογλου, Ασίμ Τσαβούσογλου, Μουσταφά Αλή Τσαβούς), μέμφθηκε την Ελλάδα για...λογοκρισία! Είχε το θράσος να δηλώσει: «Σε ποια εποχή ζούμε; Τι θα πει "ελέγχονται τα βιβλία"; Στη βιβλιοθήκη του λυκείου, τα μισά από τα ράφια της ήταν άδεια. Οταν ρώτησα, μου είπαν ότι πρέπει να περάσουν από έγκριση. Δηλαδή, κάνουμε δωρεά, αλλά πρέπει να περάσουν από έλεγχο. Σε ποια εποχή ζούμε; Τι θα πει "πρέπει να περάσουν από έλεγχο τα βιβλία"; Μήπως βρισκόμαστε στα ολοκληρωτικά καθεστώτα που υπήρχαν μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο; Τώρα, εδώ είμαστε στην Ε.Ε. - δεν κατάλαβα, μπερδεύτηκα».
ΠΗΓΗ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου