30-40 ΜΕΤΑΧΕΙΡΙΣΜΕΝΑ ΚΟΜΜΑΤΙΑ ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΗΣΟΥΝ ΤΑ F-4E AUP
Η σημερινή πτήση των δύο αμερικανικών μαχητικών F-15E Strike Eagle (μαζί με τα τρία ελληνικά μαχητικά F-16) πάνω από την Αθήνα κάθε άλλο παρά άσχετη είναι με το εξοπλιστικό πρόγραμμα της Πολεμικής Αεροπορίας. Η εικόνα με τα F-15 και τα F-16, πιθανότατα ήταν σημειολογική: Το F-15 εξετάζεται ως λύση από την Πoλεμική Αεροπορία και πιθανότατα θα είναι η μοναδική λύση για την αντικατάσταση των γερασμένων F-4E Phantom που εκσυγχρονίστηκαν πριν 15 χρόνια στο επίπεδο "AUP".
Αλλά δικινητήριο μαχητικό πολλαπλού ρόλου των ικανοτήτων των F-15, σε όλο τον κόσμο δεν μπορεί να βρεθεί, από την στιγμή που η διπλωματική-πολιτική εξίσωση βγάζει από τον λογαριασμό τα ρωσικά μαχητικά...
Η πραγματοποίηση της άσκησης «Ηνίοχος» στην 117ΠΜ έδρα των F-4E των Μοιρών 338 και 339, του αεροσκάφους, δηλαδή που αντικαταστάθηκε από το F-15 μόνο τυχαία δεν ήταν.
Ήταν η πρώτη φορά που το F-15 επιχειρούσε από τη συγκεκριμένη βάση (πέρυσι είχαν φιλοξενηθεί στην 115ΠΜ στη Σούδα) και όλα δείχνουν ότι η άσκηση είχε και το χαρακτήρα της δοκιμής του F-15 στο επιχειρησιακό περιβάλλον της Ανδραβίδας τα οποία θα είναι και η βάση τους, αν αποκτηθούν από την ΠΑ.
Οι πληροφορίες αναφέρουν πως στόχος της ΠΑ είναι το F-15 να είναι το αεροσκάφος που θα αντικαταστήσει τα F-4E AUP τα οποία αναμένεται να αποσυρθούν προς το τέλος της δεκαετίας, ίσως και νωρίτερα, εάν η προμήθεια επισπευτεί.
Ενώ η Τουρκία "ξεφεύγει" με την αγορά 100 stealth μαχητικών F-35, η Πολεμική Αεροπορία αναζητώντας λύσεις για να αντικαταστήσει τα υπέργηρα F-4E μέχρι το 2020, (τα οποία συμπτωμά ατικαντικαταστάθηκαν και στην αμερικανική Αεροπορία από τα F-15, αλλά στις δεκαετίες... '70 και '80) βρίσκει μόνο τα F-15 σε μία ικανοποιητική λύση, υψηλού, φυσικά, λειτουργικού κόστους: 40.000 δολ. ανά ώρα πτήσης, έναντι ων 32.000 ανά ώρα πτήσης του F-32-35.000 και 22.000 δολάρια του F-16).
Ο ίδιος ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Πάνος Καμμένος σε ομιλία του στην πρότελευταία επίσκεψή του στις ΗΠΑ είχε εξάρει τις επιχειρησιακές ικανότητες του F-15 μιλώντας στην... έδρα της Lockheed Martin, κατασκευάστριας των F-16 και είχε δημιουργήσει αίσθηση.
Οπως και ο ίδιος ο πρωθυπουργός Α.Τσίπρας είχε γίνει κοινωνός της πρότασης των ΗΠΑ από τον Φεβρουάριο του 2013 που είχε επισκεφθεί ως αρχηγός τις αξιωματικής αντιπολιτευσης της ΗΠΑ και του είχε φανεί "Καλή ιδέα".
Οπως έγραφε τότε (11/02/2013) το pronews.gr "Εθεσαν το θέμα ακόμα και στον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Α.Τσίπρα κατά την πρόσφατη επίσκεψη του τελευταίου στις ΗΠΑ.
Τελευταία φορά που είχε τεθεί μετ'επιτάσεως ήταν στην επίσκεψη του τότε υπουργού Εθνικής Άμυνας Δ.Αβραμόπουλου στις ΗΠΑ. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα ο οποίος συνοδευόταν και από τον Γ. Μηλιό επισκέφτηκε το State Department όπου είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν μεταξύ άλλων με τον Κρίστοφερ Σμαρτ, βοηθό υφυπουργό Οικονομικών για θέματα Ευρώπης, αλλά και τον Λιούις Μπόνο, διευθυντή του Τμήματος Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας. Κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, τέθηκε μια σειρά ζητημάτων όπως τα ενεργειακά, το μέλλον της χώρας στο ΝΑΤΟ αλλά και η στρατιωτική ισορροπία με την ασταθή Τουρκία.
Όταν πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε το θέμα της αποτρεπτικής ισχύος των Ενόπλων Δυνάμεων σε σχέση με την Τουρκία, έλαβε την εξής απάντηση, από πλευράς των Αμερικανών. «Πείτε μας τι θέλετε». Δεν έγινε γνωστό τι απάντησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ή ο Γ. Μηλιός στο τραπέζι έπεσε όμως από πλευράς ΗΠΑ η πρόταση για παραχώρηση αριθμού μαχητικών αεροσκαφών F-15 τα οποία γίνονται σταδιακά από αποδεσμέυσιμα καθώς η αμερικανική Αεροπορία έχει ξεκινήσει την απόσυρση ενός αριθμού από αυτά."
Η προμήθεια μεταχειρισμένων μαχητικών F-15 από την Ελλάδα, είναι ένα θέμα το όποιο είχε αναδείξει πρώτη η «ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ» από το 2012 όταν για πρώτη φορά είχε ανακινηθεί το θέμα μετά το 1999 όταν το αεροσκάφος ήταν υποψήφιο τους προγράμματος του Νέου Μαχητικού. Εκτός όμως από τότε η "Σ" είχε θέσει εκ νέου το θέμα τον περασμένο Φεβρουάριο.
Η «τουριστική» πτήση επομένως των F-15 πάνω από την Αθήνα, η οποία δεν είχε πραγματοποιηθεί πέρυσι, έχει να κάνει ακριβώς με αυτή την προοπτική. Να δει με άλλα λόγια το κοινό το επόμενο μαχητικό της ΠΑ.
Το ερώτημα είναι "Ποια έκδοση του F-15;" Η "Ε" είναι σχεδόν αποκλειστικά προορισμένη για αποστολές προσβολής εδάφους και το ερώτημα είναι αν θα υπάρζουν διαθέσιμα στην USAF. Αλλιώς θα πάει η ΠΑ στην έκοδση "C" με ραντάρ AESA και ένα εκτεταμένο πρόγραμμα αναβάθμισής του, για να μπορούν στοιχειωδώς τα 30 (άλλες πηγές μιλάνε για 40) μεταχειρισμένα μαχητικά που σκοπεύει να αποκτήσει η ΠΑ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου