ΕΡΩΤΗΜΑ ΑΝ ΘΑ ΕΠΙΤΕΥΧΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΕΛΑΦΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΧΡΕΟΥΣ
Η κυβέρνηση δίνει γη και ύδωρ για να κλείσει η αξιολόγηση , όπως προκύπτει μέχρι στιγμής από τις ολονύχτιες διαβουλεύσεις με τους “θεσμούς”. Κάνει πίσω στα “κόκκινα δάνεια” και είναι έτοιμη να τα παραδώσει στα funds όπως ήθελαν οι δανειστές, ετοιμάζει μεγάλο μαχαίρι για τις επικουρικές συντάξεις και νέα σκληρά μέτρα.
Το Μέγαρο Μαξίμου θέλει να κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές σήμερα, αν και αυτό δεν συνεπάγεται απαραιτήτως και κλείσιμο της αξιολόγησης, αφού οι “θεσμοί” μεταξύ τους έχουν διαφορές στις προσεγγίσεις για την απόδοση των μέτρων. Κι αυτό γιατί το ΔΝΤ επιμένει στα πιο σκληρά μέτρα βάζοντας την παράμετρο της ελάφρυνσης του χρέους, κάτι που όμως που δεν φαίνεται να δέχονται οι Ευρωπαίοι.
Ενδεικτική ήταν η χθεσινή δήλωση του Γερμανού υπουργού Β. Σόιμπλε, ο οποίος επί της ουσίας είπε για ακόμη μία φορά “ξεχάστε την ελάφρυνση του χρέους” (όχι απλά το κούρεμα) και συνεχίστε στις μεταρρυθμίσεις και στα νέα μέτρα.
Αυτό λοιπόν φαίνεται πώς έκαναν από χθες το βράδυ μέχρι και τα ξημερώματα οι αρμόδιοι υπουργοί της κυβέρνησης με τους εκπροσώπους των δανειστών (οι διαπραγματεύσεις ολοκληρώθηκαν στις 7:00 το πρωί και θα συνεχιστούν στις 15:00 το μεσημέρι) και φαίνεται, όπως αναφέρουν οι πρώτες πληροφορίες πώς υπάρχει συμφωνία όσον αφορά στα δημοσιονομικά μέτρα του 2016.
“Έχουμε σχεδόν συμφωνήσει, καταγράφουμε τα μέτρα και κάθε θεσμός κάνει άθροιση της απόδοσης που θα έχουν” φέρεται να δήλωσε κορυφαία πηγή που βρίσκεται στις διαπραγματεύσεις.
Σύμφωνα με την ίδια πηγή το αφορολόγητο μισθωτών και συνταξιούχων μειώνεται στα 9.100 ευρώ από τα 9.545 που ισχύει σήμερα και αντί των 8.000 ευρώ που ζητούσε το ΔΝΤ για να συμφωνήσει στην απόδοση των εσόδων από τη νέα φορολογική κλίμακα.
Σύγκλιση φαίνεται να υπάρχει και στο θέμα των “κόκκινων δανείων”, αν και παραμένει ένα από τα “αγκάθια” στις διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση να δέχεται ακόμη περισσότερες κατηγορίες, ίσως τελικά και τα στεγαστικά δάνεια, να δοθούν σε funds με αντάλλαγμα κάποια ευνοϊκή ρύθμιση για την προστασία της πρώτης κατοικίας.
Στις συνομιλίες μάλιστα συμμετείχε και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας, βάζοντας στη ζυγαριά των “κόκκινων δανείων” και το θέμα των αποκρατικοποιήσεων, οι οποίες άρχισαν από τη συμφωνία κυβέρνησης και COSCO για τον ΟΛΠ.
Όσον αφορά στη συνάντηση των ελεγκτών με τον κ. Βερναρδάκη, στο επίκεντρο βρέθηκαν η παράταση και η σταδιακή - σε βάθος χρόνου - κατάργηση του περιορισμού στις προσλήψεις στο Δημόσιο.Παραμένει και φέτος σε ισχύ ο κανόνας της μίας πρόσληψης για κάθε πέντε αποχωρήσεις. Το 2017 συνεχίζεται, αλλά μειώνεται σε 1 πρόσληψη ανά τέσσερις αποχωρήσεις, το 2018 γίνεται μία προς τρεις, το 2019 μία προς δύο και το 2020 μία προς μία.
Η ελληνική πλευρά ζήτησε να εξαιρούνται από τον περιορισμό αυτόν ο προσλήψεις σε Παιδεία, Υγεία ή όπου αλλού υπάρχει επιμέρους ανάγκη, αλλά σε περιορισμένο αριθμό. Επίσης εξαιρούνται οι προσλήψεις που γίνονται με αμετάκλητη δικαστική απόφαση ή λόγω ευρωπαϊκής οδηγίας, π.χ. Γιατροί
Ένα από τα “καυτά” θέματα πάντως ήταν οι διαπραγματεύσεις με τον υπουργό Εργασίας Γιώργο Κατρούγκαλο για τις περικοπές στις συντάξεις. Η κυβέρνηση δεν δέχεται να μειωθούν οι κύριες και αυτό σημαίνει πώς ο πέλεκυς θα είναι πολύ βαρύς για τις 1,2 εκατομμύρια επικουρικές, καθώς όπως παραδέχτηκε υψηλόβαθμο κυβερνητικό στέλεχος «το ΔΝΤ θέλει αίμα».
Το υπουργείο Εργασίας έτρεφε ελπίδες ότι το μεγάλο έλλειμμα του Ενιαίου Επικουρικού Ταμείου (ΕΤΕΑ) θα επιμεριστεί ώστε να καλυφθεί με αύξηση των εισφορών μείωση των συντάξεων αλλά και αξιοποίηση - εκποίηση μέρους της περιουσίας του.
Μετά από αυτή την αρνητική και για πολλούς αναμενόμενη εξέλιξη, οι δανειστές ζήτησαν το δημοσιονομικό κενό των 700 εκατ. ευρώ να καλυφθεί εδώ και τώρα από τις μειώσεις των καταβαλλόμενων επικουρικών συντάξεων.
Με δεδομένο ότι η ετήσια δαπάνη του ενιαίου επικουρικού για την καταβολή των τρεχουσών συντάξεων και ποσοστού των αναδρομικών ανέρχεται στο υπέρογκο ποσό των 3 δις ευρώ (δαπάνη 2015) η μείωση των επικουρικών θα πρέπει να κυμανθεί μεσοσταθμικά 21%-23% για να βγουν οι αριθμοί.
Το ΔΝΤ επιμένει στην εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος, ενώ η ΕΕ αποδέχεται τον «κανόνα βιωσιμότητας» ελληνικής προέλευσης βάσει του οποίου μέρος από τα ελλείμματα του ΕΤΕΑ θα καλύπτεται από την αξιοποίηση της περιουσίας του ύψους 2,4 δις ευρώ.
Έτσι, η «κόκκινη γραμμή» άμυνας στις περικοπές στις συντάξεις υποχωρεί κάτω από τα 1400 ευρώ (άθροισμα κύριας και επικουρικής), προκειμένου να βγει ο λογαριασμός και να κλείσει η συμφωνία. Στελέχη του υπουργείου Εργασίας μάλιστα επισήμαιναν, ότι ακόμη κι αν η ελληνική πλευρά αποδεχθεί μεγαλύτερες μειώσεις, χωρίς τις δύο άλλες παραμέτρους (εισφορές και περιουσία) το έλλειμμα δεν καλύπτεται.
Παράγοντες της ασφάλισης , οι μειώσεις θα δρομολογηθούν βάσει δύο σεναρίων: α) Αν η μείωση είναι κλιμακωτή από το πρώτο ευρώ τότε το κούρεμα θα κυμανθεί από 10% έως 40% . β) Αν μείνουν στο «απυρόβλητο » οι επικουρικές έως 120 ευρώ , τότε η μείωση για τις υψηλότερες συντάξεις θα αγγίξει το 30% κατά μέσο όρο. Δηλαδή η πλειοψηφία των επικουρικών που σήμερα ανέρχεται σε 170 ευρώ θα μειωθεί στα 119.
Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι αν ισχύσουν τα παραπάνω σενάρια η επικουρική των συνταξιούχων του ΤΑΔΚΥ από 224 ευρώ θα μειωθεί στα 172,4 ευρώ , η επικουρική της ΔΕΗ από 243 θα μειωθεί στα 187 και του ΤΕΑΠΟΚΑ από 230 θα μειωθεί στα 177 ευρώ. Αντίθετα το χάσμα στο θέμα των ποσοστών αναπλήρωσης βάσει των οποίων θα υπολογίζονται οι νέες συντάξεις φαίνεται ότι έχει γεφυρωθεί.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δανειστές αποδέχτηκαν την τελευταία ελληνική πρόταση που καταλήγει σε ποσοστό αναπλήρωσης 40,7% για το ανταποδοτικό κομμάτι της σύνταξης, μετά από 40 χρόνια ασφάλιση. Στις προηγούμενες συναντήσεις το όριο που είχε θέσει η ελληνική πλευρά ήταν 44%-45% ενώ οι δανειστές απαιτούσαν το ποσοστό αναπλήρωσης για την ανταποδοτική σύνταξη να υποχωρήσει κάτω από το 40%.
Η τελευταία ελληνική πρόταση προβλέπει πως για 15 χρόνια ασφάλισης το ποσοστό αναπλήρωσης να ανέρχεται σε 11,55%, για τα 40 χρόνια ασφάλισης στο 40,7% και για 42 χρόνια 45%.
Πάντως η εθνική σύνταξη διατηρείται τελικά στο ύψος των 384 ευρώ αλλά μόνο για όσους έχουν 20 έτη. Από εκεί και κάτω μειώνεται κατά 2% για κάθε χρόνο. Δηλαδή όποιος έχει 15 έτη θα λάβει εθνική σύνταξη 345,6 ευρώ, με 16 έτη το ποσό θα είναι 353 ευρώ, με 17 χρόνια στα 361 ευρώ, με 18 χρόνια στα 368 ευρώ, ενώ ένας ασφαλισμένος με 19 έτη ασφάλισης θα λαμβάνει εθνική σύνταξη 376 ευρώ.
Χαμένοι σε κάθε ταμείο είναι όσοι έχουν υψηλό μισθό και πολλά χρόνια ασφάλισης που «τιμωρούνται» προς όφελος των μη προνομιούχων με λίγα χρόνια ασφάλισης ( σε ένα μεγάλο βαθμό λόγω ανεργίας) και χαμηλούς μισθούς.
Όπως είπαμε και στην αρχή μπορεί να υπάρξει συμφωνία, αλλά δεν είναι βέβαιο πώς θα κλείσει και η αξιολόγηση, δεδομένου των διαφορών που υπάρχουν μεταξύ ΕΕ και ΔΝΤ. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός ότι οι συζητήσεις γίνονται επί δύο διαφορετικών κειμένων έκτασης 37 σελίδων όσον αφορά το Memorandum Of Understanding της Κομισιόν και 15 σελίδων όσον αφορά το Memorandum of Economic and Financial Policies του ΔΝΤ.
Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο κείμενα αναμένονται παραπάνω από αισθητές. Η πλευρά της Κομισιόν δέχεται, αναφέρουν οι πληροφορίες τις τελευταίες ημέρες, πως με μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ επιτυγχάνεται πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018, ενώ το ΔΝΤ επιμένει στις αυστηρές εκτιμήσεις του και προσγειώνοντας τη δημοσιονομική απόδοση των ίδιων μέτρων σε 2,5% βλέπει πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% του ΑΕΠ το 2018, συνεχίζοντας να πιέζει για παράλληλη λήψη μέτρων ελάφρυνσης του χρέους από τους Ευρωπαίους.
Δεν αποκλείεται ωστόσο να υπάρξει ένα κείμενο στο οποίο θα καταγράφονται οι διαφορετικές εκτιμήσεις Ευρωπαϊκών Θεσμών - ΔΝΤ επί της απόδοσης των μέτρων. Ότι και να είναι πάντως οι Έλληνες πολίτες θα κληθούν να πληρώσουν ακριβά το μάρμαρο.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου