}

27 Απριλίου, 2016

Toυρκική πρόκληση μέσα στις άγιες ημέρες του Πάσχα: Πέταξαν πάνω από ελληνικό έδαφος στη νήσο Ρω ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΚΑΤΑΠΛΟΥ ΣΤΟ ΚΑΣΤΕΛΟΡΙΖΟ ΔΥΟ ΥΠΟΒΡΥΧΙΩΝ ΤΟΥ ΠΝ - ΑΝΑΧΑΙΤΙΣΤΗΚΑΝ ΑΠΟ F-16 BLOCK 52+ ΠΟΥ ΑΠΟΓΕΙΩΘΗΚΑΝ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΣΤΕΛΙ

του Θεόφραστου Ανδρεόπουλου
Σε μια νέα επιθετική ενέργεια προχώρησε σήμερα η τουρκική Αεροπορία εν μέσω Πάσχα, καθώς τυπικά ισχύει μορατόριουμ για να  αποφεύγεται στρατιωτική δραστηριότητα και από τις δύο χώρες κατά τη διάρκεια εθνικών ή θρησκευτικών εορτών. 
Η πτήση των τουρκικών αεροσκαφών ήρθε, όπως και αναμενόταν, λίγες ημέρες μετά την δημοσιοποίηση από το ΠΝ φωτογραφιών από τον κατάπλου στο Καστελόριζο μεταξύ 17 και 22 Απριλίου δύο υποβρυχίων του  (ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ και ΤΡΙΤΩΝ) σε μια επιχείρηση επίδειξης σημαίας, τονίζοντας την εθνική κυριαρχία στις εσχατιές της ελληνικής επικράτειας.
Πιο συγκεκριμένα και όπως ανέφερε το ΓΕΕΘΑ: εύγος τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, F-16, εισήλθε στις 14:28 στο FIR Αθηνών ανατολικά της ν. Ρόδου και στις 14:44 πραγματοποίησε υπέρπτηση άνωθεν ν. Ρω, στα 27.500 πόδια. O ανωτέρω σχηματισμός εξήλθε του FIR Αθηνών στις 14:45 ανατολικά ν. Ρόδου".
Tα τουρκικά αεροσκάφη αναχαιτίστηκαν από αντίστοιχο ζεύγος μαχητικών F-16 Block 52+ που απογειώθηκαν από το Καστέλι.
Mόλις σήμερα το πρωί το pronews.gr είχε προειδοποιήσει ότι η Τουρκία ετοιμάζεται να βάλει “φωτιά” στο Αιγαίο μέσα στο Πάσχα.
Έχει δεσμεύσει περιοχές μεταξύ Χίου-Λέσβου-Σκύρου-Ψαρών προκειμένου να διεξάγει σήμερα Μεγάλη Τετάρτη και αύριο Μεγάλη Πέμπτη άσκηση έρευνας και διάσωσης έχοντας με ΝΟΤΑΜ δηλώσει επίσημα και επανειλημμένα την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στην περιοχή του κεντρικού Αιγαίου.
Με τον τρόπο αυτό καταλύει (δεν είναι η πρώτη φορά άλλωστε) το άτυπο μορατόριουμ που ισχύει (μνημόνιο Παπούλια-Γιλμάζ) μεταξύ των δύο χωρών για τη μη διεξαγωγή ασκήσεων εν μέσω καλοκαιριού, θρησκευτικών εορτών και επίσημων αργιών προς αποφυγήν της έντασης στο Αιγαίο.
Αντ' αυτού μάλιστα χθες επιχείρησε μία πρόβα “θερμού επεισοδίου” a la Ίμια με αφορμή την προσάραξη του εμπορικού πλοίου NOVA CURA (σημαίας Ολλανδίας) ένα μόλις μίλι από τις ακτές της Λέσβου. Αξίωσε με ΝΟΤΑΜ που εξέδωσε να εκτελέσει την έρευνα και διάσωση σαν να επρόκειτο για τουρκικά χωρικά ύδατα. Έκανε ακριβώς αυτό που έκανε και στην Κίναρο όταν κατέπεσε το ελικόπτερο το Πολεμικού Ναυτικού.
Συγκεκριμένα η Άγκυρα εξέδωσε ΝΟΤΑΜ που αμφισβήτησε την περιοχή έρευνας και διάσωσης από τις ελληνικές αρχές με το σκεπτικό πώς η Ελλάδα δεν έχει δικαιοδοσία εντός του FIR Αθηνών (αμφισβήτησε επί της ουσίας τα όρια του FIR Αθηνών). Η απάντηση ήταν άμεση και συγκεκριμένη από ελληνικής πλευράς και η επιχείρηση SAR εκτελέστηκε κανονικά.
Η Άγκυρα ωστόσο προϊδέασε για το τι επρόκειτο να πράξει σήμερα ή αύριο ή το επόμενο διάστημα που προγραμματίζει μεγάλες αεροναυτικές ασκήσεις στο Αιγαίο. Το γεγονός μάλιστα αυτό έχει θέσει σε αυξημένη ετοιμότητα τις Ένοπλες Δυνάμεις, αφού γνωρίζουν πολύ καλά οι επιτελείς του Πενταγώνου πώς ο λύκος στην αναμπουμπούλα χαίρεται.
Πριν περάσουν μερικές ώρες ξεκίνησε τις πτήσεις πάνω από ελληνικό έδαφος.
Πριν μερικές ημέρες τα υποβρύχια ΑΜΦΙΤΡΙΤΗ και ΤΡΙΤΩΝ κατέπλευσαν την Κυριακή 17 Απριλίου και Παρασκευή 22 Απριλίου 2016 στην Μεγίστη, στο πλαίσιο αποστολής μηνύματος προς την Τουρκία να μην της περάσουν "περίεργες" ιδέες στις άγιες ημέρες του Πάσχα και προς εμπέδωση της ασφάλειας και του αισθήματος εθνικής κυριαρχίας στους κατοίκους του νησιού.  
Τα υποβρύχια αναπτύχθηκαν στις εσχατιές του Αιγαίου στην νήσο Μεγίστη (Καστελόριζο) χρησιμοποιώντας την ως βάση και ξεκίνησαν περιπολίες κατά μήκος των τουρκικών ακτών στην Αν. Μεσόγειο φτάνοντας μέχρι το πέρασμα της Μερσίνας κοντά στην βόρεια Κύπρο.  
Η αποστολή των υποβρυχίων είχε ως στόχο να υπενθυμιστεί στην Άγκρα ότι η ελληνική ΑΟΖ οριοθετείται από το Καστελόριζο και ενώνεται με την αντίστοιχη κυπριακή.   Τα υποβρύχια ήταν απάντηση στην έντονη τουρκική προκλητικότητα από αέρος και θαλάσσης των τελευταίων εβδομάδων.  
Εξαιρετικά ανησυχητικές είναι οι κινήσεις των Τούρκων που δείχνουν να κάνουν “πρόβα” κατάληψης ελληνικών νησιών, ενώ την ίδια στιγμή εντείνουν την αμφισβήτηση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων επικεντρώνοντας στην περιοχή των Οινουσσών.    
Από ελληνικής πλευράς υπάρχει προβληματισμός και μετά... σιγή ασυρμάτου. Μέχρι και οι Σκοπιανοί με τα σαπάκια τους άρχισαν να μας παραβιάζουν τον εθνικό εναέριο χώρο.  
Στον κόλπο του Doganbey οι Τούρκοι πριν μερικές ημέρες πραγματοποίησαν μία πολύ μεγάλη αμφίβια άσκηση (σχεδιάζουν και άλλες το επόμενο διάστημα) με την συμμετοχή 22 πολεμικών σκαφών, επιχειρήσεων, υποστήριξης, αλλά και ταχύπλοων αποβατικών σκαφών για τη μεταφορά αρμάτων μάχης. Τα τελευταία χρόνια η Άγκυρα έχει ναυπηγήσει καινούργια αποβατικά σκάφη και έχει σε εξέλιξη σχετικό πρόγραμμα πέραν βέβαια όλων των άλλων των Ναυτικού της (φρεγάτες, αεροπλανοφόρο κ.α).  
Η αποβατική άσκηση έγινε με τη χρήση πραγματικών πυρών, με την υποστήριξη αεροπορικών δυνάμεων και τη συμμετοχή των τουρκικών Ειδικών Δυνάμεων SAS και SATA και προσομοιάζει σε επιχειρήσεις απόβασης και κατάληψης “εχθρικών εδαφών”. Και βεβαίως όταν μιλάμε για το Αιγαίο εννοείται πώς στόχος είναι τα ελληνικά νησιά και τίποτα άλλο. 
Η Τουρκία έχει σκοπό να «ανάψει» όλο το Αιγαίο.
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ