}

16 Μαΐου, 2016

«Ξύπνησαν» οι ήρωες των οχυρών της Γραμμής Μεταξά!

Η εντυπωσιακή αναπαράσταση των μαχών ξεχώρισε μεταξύ των εκδηλώσεων μνήμης στις Σέρρες
Ρεπορτάζ
Αγγελος Σκορδάς
«Τα οχυρά δεν παραδίδονται, καταλαμβάνονται!» Η ιστορική αυτή φράση του διοικητή του οχυρού Ρούπελ, ταγματάρχη Γεωργίου Δουράτσου, δόνησε πάλι το περασμένο Σάββατο την ατμόσφαιρα στα βόρεια του νομού Σερρών, εκεί όπου πριν από 75 χρόνια μια χούφτα άνδρες, επιφορτισμένοι με το καθήκον της διατήρησης της ακεραιότητας της χώρας, ύψωσε το ανάστημά της στην πανίσχυρη ναζιστική πολεμική μηχανή.
Το διήμερο 14 και 15 Μαΐου στα οχυρά Ρούπελ και Ιστίμπεη της λεγόμενης Γραμμής Μεταξά πραγματοποιήθηκαν εκδηλώσεις μνήμης για τους ήρωες της Μάχης των Οχυρών, παρουσία του αναπληρωτή υπουργού Εθνικής Αμυνας Δημήτρη Βίτσα, καθώς και του διοικητή του Γ΄ Σώματος Στρατού, αντιστρατήγου Αλκιβιάδη Στεφανή.
Οι εκδηλώσεις με τίτλο «Ρούπελ 1941 - Η αναβίωση» έχουν καταστεί τα τελευταία χρόνια θεσμός και διοργανώνονται από τον Δήμο Σιντικής σε συνεργασία με τα υπουργεία Εθνικής Αμυνας, Εσωτερικών και Μακεδονίας - Θράκης και την Περιφερειακή Ενωση Δήμων Κεντρικής Μακεδονίας. Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, που είχαν κεντρικό άξονα την αναπαράσταση του μέχρις εσχάτων αγώνα των υπερασπιστών των οχυρών, πραγματοποιήθηκαν παράλληλες δράσεις στον χώρο του ιστορικού οχυρού Ρούπελ, όπως εκθέσεις φωτογραφίας, βιβλίου και μοντελισμού, ενώ νέοι χώροι του οχυρού άνοιξαν τις πύλες τους πρώτη φορά στο κοινό.
«Τη ζωή τους»
Αναφερόμενος στη σημασία της διατήρησης της ιστορικής μνήμης, ο κ. Βίτσας τόνισε, μεταξύ άλλων, ότι «τιμάμε τα ιστορικά γεγονότα που δείχνουν την ανδρεία των Ελλήνων που έδωσαν τη ζωή τους σε αυτά τα οχυρά. Συγχρόνως είναι και μια ευκαιρία για την ανάδειξη του πλούτου αυτού του τόπου. Κάνουμε κάθε προσπάθεια μαζί με τον δήμαρχο, την Αυτοδιοίκηση και τα επιτελεία, ώστε η περιοχή να αναδειχθεί και τουριστικά». Μάλιστα, όπως εξήγησε, από πλευράς κεντρικής διοίκησης έχουν ήδη υποβληθεί οι πρώτες προτάσεις για τη χρηματοδότηση νέων έργων ανάπτυξης στην περιοχή από το ΕΣΠΑ. «Οι δυνατότητες που μας δίνει η Ιστορία αλλά και ο χώρος ο ίδιος θα πρέπει να γίνουν στοιχεία ανάπτυξης» κατέληξε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Αμυνας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ