του Βασίλη Καπούλα
Κακό "timing" για τον Α/ΓΕΑ καθώς η επίσκεψη του στην Τουρκία και οι φωτογραφίες του με τους Τούρκους πιλότους συνέπεσεσαν με την μαύρη επέτειο του θανάτου του υποσμηναγού Νικόλαου Σιαλμά ο οποίος σκοτώθηκε ανοιχτά του Αγίου Ευστρατίου, τις πρωινές ώρες (9:17) της 18ης Ιουνίου του 1992 σε αποστολή αναχαίτισης.
Καλός και άξιος ο Α/ΓΕΑ Χρήστος Βαϊτσης, αλλά δεσμεύεται από τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης. Βέβαια στην επιλογη των ημερομηνιών και ειδικά της μαύρης επετείου του θανάτου του Ν.Σιαλμά θα έπρεπε να είναι πιο προσεχτικός.
Το θέμα ειναι οτι ιστορικά δεν υπάρχει ούτε μια περίπτωση το "θηρίο" να έχει κατευναστεί με αποκορύφωμα τη συμφωνία του Μονάχουτου 1936 μεταξύ των Δυτικών δημοκρατιών και του Άξονα Ιταλίας- Γερμανίας.
Την συνεχεια την ξέρουμε όλοι....
Σαν σήμερα στις 18 Ιουνίου 1992 και ώρα 9:17 το πρώι ο 27χρονος υποσμηναγός Νικόλαος Σιαλμάς σκοτώθηκε σε αποστολής αναχαίτισης. Σε άνιση εικονική αερομαχία με τα σύγχρονα τουρκικά F-16 εκείνος προσπάθησε να παλέψει με το Mirage F-1 CG. Αλλά δεν τα κατάφερε. Κατέπεσε στον Άη Στράτη.
Κατάφερε όμως να βάλει το όνομα του στις χρυσές σελίδες των Ελλήνων ηρώων που έφυγαν μαχόμενοι εν καιρώ ειρήνης και να αποτελέσει παράδειγμα για τους Έλληνες χειριστές που καθημερινά δίνουν τη μάχη για την υπεράσπιση των κυριαρχικών δικαιωμάτων μας στο Αιγαίο αναχαιτίζοντας τα τουρκικά μαχητικά.
Tο σύμβολο της σμηναρχίας του, το οποίο και έγινε γιγαντιαίο μνημείο για να το βλέπουν από ψηλά τα αδέλφια του που καθημερινά μάχονται πάνω από το Αιγαίο για να διασφαλίζουν την εθνική μας κυριαρχία αλλά και ο εχθρός ο οποίος συνεχώς αμφισβητεί το φρόνημα τις αξίες και τα σύνορά μας είναι στην Αή Στράτη και θυμίζει την ηρωική του πράξη.
Έδωσε τη ζωή του για την πατρίδα που αρνήθηκε να του δώσει τα κατάλληλα όπλα για να αντιμετωπίσει τον εισβολέα. Τα Mirage F-1 CG των 342 και 334 ΜΠΚ υπηρετούσαν μέχρι και τον Ιούνιο του 2003 επειδή η Ελλάδα δεν διέθετε αρκετά κονδύλια σε σχέση με την τουρκική αεροπορική απειλή για να αντικαταστήσει στις προωθούμενες Μοίρες αναχαίτισης με μαχητικά «τρίτης» γενιάς τα παλαιότερα F-1 CG τα οποία έπρεπε να έχουν αποσυρθεί 15 χρόνια μετά την προμήθεια τους.
Τα πρώτα αεροσκάφη «τρίτης» γενιάς, F-16 και Mirage 2000, άρχισαν να παραλαμβάνονται από την Π.Α. στα τέλη της δεκαετίας του ’80. Η προμήθεια τους καθυστέρησε και αντί να γίνει το 1980 έγινε το 1987 και το 1988. Τότε που ήδη η αεροπορία της Τουρκίας πετούσε ήδη τρία χρόνια με F-16 στο Αιγαίο. Είχε συμπληρώσει την δύναμη των 120 F-16 και είχε αρχίσει να αποκαθιστά την ισορροπία στο Αιγαίο και σιγά-σιγά να παίρνει την πολύτιμη εμπειρία της αναχαίτισης.
Για να επανέλθουμε στην θλιβερή πραγματικότητα... από την Τρίτη 14 έως την Παρασκευή 17 Ιουνίου 2016, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας (ΓΕΑ), Αντιπτέραρχος (Ι) Χρήστος Βαΐτσης,πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Τουρκία.
Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του συναντήθηκε με τον ομόλογό του, Πτέραρχο Abidin Ünal και τον Αρχηγό των Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγό Hulusi Akar, με τους οποίους συζήτησε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος.
Επίσης, συναντήθηκε με τον Έλληνα Πρέσβη στην Τουρκία, κ. Κυριάκο Λουκάκη, ενώ επισκέφθηκε Αεροπορικές Βάσεις στην Άγκυρα και στη Σμύρνη, καθώς και το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Μήνυμα από τον "διαχειριστή" του ιστολογίου
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ : Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη. Ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε. Δεν είμαι δημοσιογράφος, αλλά ένας απόστρατος αξιωματικός της Π.Α. που αποφάσισε να κάνει αυτό που δεν κάνουν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι.
Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μας κοινοποιήστε στους φίλους σας το μπλογκ: ap-ax-aerop.blogspot.com και τις δημοσιεύσεις μας.ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ : Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη. Ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε. Δεν είμαι δημοσιογράφος, αλλά ένας απόστρατος αξιωματικός της Π.Α. που αποφάσισε να κάνει αυτό που δεν κάνουν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου