}

16 Ιουνίου, 2016

Η Τουρκία και η Θράκη

Το θέμα της Θράκης έρχεται συχνά στην επικαιρότητα, ακούγονται κάποιες καταγγελίες για την δραστηριότητα του Τουρκικού Προξενείου στην Κομοτηνή, κάποιοι πολιτικοί μας χρησιμοποιούν το θέμα επιδερμικά και κινδυνολογικά, κάποιοι στο παρασκήνιο συνεργάζονται με τους εκλεκτούς της Άγκυρας για εκλογικά οφέλη και δυστυχώς λείπει η ολοκληρωμένη μελέτη αλλά και οι προτάσεις… 
Προεισαγωγικά επισημαίνω ότι καλό είναι να μελετούμε όλες τις πτυχές κάποιου θέματος για να κατανοήσουμε το τι γίνεται και να δούμε πιο καθαρά τι προδιαγράφεται για το μέλλον. Το λέω αυτό γιατί κι΄ αυτοί που εμφανίζονται ως γνώστες κάποιων θεμάτων στη χώρα μας έχουν ελλιπή γνώση…΄Ετσι βλέπουμε αρκετούς να αναλύουν τις σχέσεις μας με τα Σκόπια αλλά αναρωτιέμαι πόσοι από αυτούς έχουν διαβάσει τον Μισίρκωφ που στις «μακεδονικές υποθέσεις» από το 1903 προδιέγραφε τα βήματα της στρατηγικής για δημιουργία ενός τεχνητού έθνους, του «μακεδονικού».Ή πόσοι μελέτησαν την Βουλγαρική ιστοριογραφία για να καταλάβουν πως και γιατί έγινε το 1913 ο Β΄ Βαλκανικός πόλεμος και κερδήθηκε για την Ελλάδα η Δ.Θράκη και η Αν.Μακεδονία.
Σε ό,τι αφορά τη Θράκη, όντως υπάρχει πρόβλημα αλλά για να δει κάποιος το μέγεθος και όλες τις πτυχές του πρέπει να δει συνολικά τη στρατηγική της Αγκυρας για τα Βαλκάνια, την τακτική της στη Βουλγαρική Θράκη και να «οσμιστεί» τα σχέδιά της για το μέλλον.
Κατ ΄αρχήν η Άγκυρα με στόχευση δεκαετιών επιθυμεί επιστροφή στα Βαλκάνια.Θέλει διακαώς να δημιουργηθεί στο απώτερο μέλλον μια μορφή «κοινοπολιτείας», με χαλαρούς δεσμούς, των κρατών που υπήρξαν κάποτε τμήματα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας. Σ΄ αυτό το πρώϊμο στάδιο εντάσσεται η χρηματοδότηση και διανομή σχεδόν δωρεάν σε τηλεοπτικούς σταθμούς βαλκανικών χωρών τηλεοπτικών σειρών που παρουσιάζουν ωραιοποιημένη εικόνα της Οθωμανικής αυτοκρατορίας και γι΄ αυτό έφτασε αρχές του 2010( σχετική αναφορά έγινε από το Αυστριακό περιοδικό Der Standard) να παίζονται σε τηλεοπτικά κανάλια βαλκανικών χωρών 70 σήριαλ ταυτόχρονα…΄Αλλωστε το είπε επίσημα στο ετήσιο συνέδριο Τούρκων διπλωματών που έγινε τέλη του 2011 στην Αδριανούπολη ο τότε Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Α.Νταβούτογλου, σημαιοφόρος του Νέο-οθωμανισμού, στην εναρκτήρια ομιλία του, όπου ανέφερε ότι στόχος είναι μέχρι το 2023 να ενοποιηθεί ο χώρος των Βαλκανίων, Καυκάσου και Κεντρικής Ασίας με ειρηνικό τρόπο και με βασικά εργαλεία για επίτευξη του στόχου την οικονομία, την ιστορία και τον πολιτισμό.Γι΄ αυτό Τούρκοι εκπρόσωποι συμμετέχουν σε συνέδρια φορέων σε όλες τις Βαλκανικές χώρες στήνοντας γέφυρες φιλίας και κολακεύοντας τους με όποιο τρόπο μπορούν (ενδεικτικά αναφέρω ότι πριν μερικά χρόνια(το 2006) σε εκδήλωση δικηγόρων των Σκοπίων Τούρκος Πανεπιστημιακός τους έλεγε: «Εμείς δεν σας αποκαλούμε FYROM.Εμείς σας θεωρούμε απογόνους του Μ.Αλεξάνδρου και να είστε περήφανοι για την Μακεδονική καταγωγή σας και για το γεγονός ότι ΄΄εζησε κάποια χρόνια στην πόλη Μπίτολα ο Κεμάλ.»)
Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκουν κατ΄ αρχήν «τουρκοποίηση» όλων των μουσουλμανικών μειονοτήτων και μέσω αυτών λόγο και επιρροή στα βαλκανικά κράτη. Η τακτική αυτή έχει επισημανθεί και καταγγελθεί από Βούλγαρους ιστορικούς πριν αρκετά χρόνια. Στις 24-3-92 ο τότε πρύτανης του Εθνικού Πανεπιστημίου της Σόφιας Ν.Γκέντσεβ σε συνέντευξή του στην Βουλγαρική εφημερίδα «168 ώρες» είχε καταγγείλει ευθέως ότι η ΄Αγκυρα «εκτουρκίζει» τους πομάκους της Βουλγαρίας, ότι Τουρκικές Τράπεζες ιδρύθηκαν στην Βουλγαρική Ροδόπη και χρηματοδοτούν κατασκευή τζαμιών και επιχειρήσεων για να ελέγχουν τον πληθυσμό. Αποσπάσματα της συνέντευξής του αυτής δημοσίευσα σε άρθρο μου στην «Μεσημβρινή» στις 13-4-92 και με έμφαση τόνιζε στην συνέντευξή του αυτή ο Βούλγαρος ιστορικός ότι «προετοιμάζεται το έδαφος πάνω στο οποίο θα ζητηθεί μια μέρα αυτονομία για αυτή την περιοχή η προσάρτηση στην Τουρκία.» «΄Ημουν εκεί, έγραφε, και είδα τι γίνεται. Είδα ανθρώπους που δεν μπορούσαν να εκφωνήσουν μια πρόταση στα τουρκικά, τώρα να αναγκάζονται να την μαθαίνουν σαν μητρική γλώσσα.»Την ίδια εποχή, στις 16-2-94 το ΜΠΕ μετέδωσε από Βουλγαρία δημοσιεύματα του Βουλγαρικού τύπου που κατήγγειλαν προσπάθεια Αμερικανών διπλωματών(αναφέρονταν ονομαστικά) οι οποίοι είχαν επαφές με την «τουρκική» μειονότητα στη Βουλγαρία κι΄ ότι «αυτές εντάσσονταν στο πλαίσιο σχεδίου προσέγγισης των «τούρκων» της βουλγαρικής Ροδόπης με την μουσουλμανική μειονότητα στην Ελληνική Θράκη». Ενώ γινόταν αναφορά σε σχέδιο δημιουργίας προϋποθέσεων ενοποίησης του χώρου της Ελληνικής και Βουλγαρικής Θράκης.
Ελλείψει χώρου δεν μπορούμε να πούμε περισσότερα, άλλωστε έχω παρουσιάσει πληθώρα στοιχείων σε βιβλία μου και στο παρελθόν αλλά και πρόσφατα.Δυστυχώς κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι, η τουρκοποίηση των πομάκων προχώρησε περισσότερο(το τραγικό είναι ότι όσοι από τους Πομάκους, αθίγγανους κλπ. εκδηλώνονται με Ελληνική συνείδηση περιθωριοποιούνται από τους μηχανισμούς του Τουρκικού προξενείου αλλά κι΄ από Ελληνικά πολιτικά κόμματα που (κοντόφθαλμα ενεργώντας) αποβλέπουν πρωτίστως σε άμεσα εκλογικά οφέλη επιδιώκοντας προσέλκυση ψηφοφόρων από την πλειοψηφία που ελέγχεται από την ΄Αγκυρα, ενώ οι σχεδιασμοί της ΄Αγκυρας έγιναν πιο ορατοί ενώ όπως λένε οι Σαρακατσάνοι: «άμα βλέπεις το λύκο μην τηράς τον ντορό του». Οι Ελληνικές κυβερνήσεις διαχρονικά έκαναν κάποιες σωστές κινήσεις ( π.χ. ίδρυση Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κλπ.) αλλά και πολλά-πολλά εγκληματικά λάθη που δεν έχει νόημα να τα απαριθμήσουμε.Τα περιθώρια στενεύουν αλλά ακόμη μπορούν και πρέπει να γίνουν διορθωτικές κινήσεις που όμως θα αποδώσουν μακροπρόθεσμα.
Τελειώνοντας επισημαίνω για πολλαπλή φορά ότι η Ελλάδα μετά το 1990 είχε το στρατηγικό πλεονέκτημα στα Βαλκάνια σε κάθε τομέα και μπορούσε να είναι ο σημαιοφόρος της Δημοκρατίας και Ελευθερίας και της Ευρωπαϊκής προοπτικής των, αναβαθμίζοντας σε πρωταγωνιστικό τον δικό της ρόλο. Δυστυχώς ο πολιτικός μας κόσμος όχι μόνο δεν αξιοποίησε την ιστορική ευκαιρία, αλλά οδήγησε την Ελλάδα στην οικονομική και πολιτική χρεωκοπία, περιθωριοποιώντας την ακόμα και στα Βαλκάνια

Ο Δημήτρης Γαρούφας είναι δικηγόρος-συγγραφέας, πρώην πρόεδρος του Δικηγορικού συλλόγου Θεσσαλονίκης
ΠΗΓΗ
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου


Μήνυμα από τον "διαχειριστή" του ιστολογίου 
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ : Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη. Ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε. Δεν είμαι δημοσιογράφος, αλλά ένας απόστρατος αξιωματικός της Π.Α. που αποφάσισε να κάνει αυτό που δεν κάνουν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι.
Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μας κοινοποιήστε στους φίλους σας το μπλογκ: ap-ax-aerop.blogspot.com και τις δημοσιεύσεις μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ