}

15 Ιουνίου, 2016

ΗΛΙΘΙΟΣ ΠΕΙΡΑΣΜΟΣ

Μανώλης Κοττάκης 
Αποτέλεσμα εικόνας για Πανορθόδοξη, οι επιδιώξεις της Ρωσίας
H Πανορθόδοξη, οι επιδιώξεις της Ρωσίας και η αναθεώρηση του Συντάγματος!
Οι Ρώσοι, απ' ό,τι φαίνεται, δεν θα παραστούν στην Πανορθόδοξη Σύνοδο που πρόκειται να γίνει στην Κρήτη. Επισήμως διαμηνύουν ότι ζητούν την αναβολή της, προκειμένου να παραστούν και άλλες Εκκλησίες, στην πραγματικότητα πίσω από τις γραμμές κρύβεται η επιθυμία τους να έχει αναβαθμισμένο ρόλο σε αυτήν το Πατριαρχείο της Μόσχας, 250.000.000 πιστοί ορθόδοξοι είναι το ποίμνιό του. Αν και κανείς δεν ξέρει τι πρόκειται να συμβεί στο τέλος, καλό είναι η κυβέρνηση να αρχίσει να βγάζει τα συμπεράσματά της. Οποια και αν είναι η έκβαση, στην πραγματικότητα βρίσκεται σε εξέλιξη ανοιχτή διαμάχη Εκκλησιών με γεωπολιτικούς όρους.
Οι ΗΠΑ έκαναν θετική δήλωση για την Αγία Σοφία και τάσσονται υπέρ της επαναλειτουργίας της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης, όχι γιατί μας αγάπησαν, αλλά γιατί πασχίζουν να ανορθώσουν το κύρος ενός θεσμού που είναι μεν οικουμενικός αλλά δεν έχει μεγάλο ποίμνιο, όπως το ρωσικό. Ο Πούτιν επισκέφθηκε το Αγιον Ορος παραμονές της Πανορθόδοξης Συνόδου, προκειμένου να υπογραμμίσει την επιρροή της Εκκλησίας του έως τη Χερσόνησο του Αθω.
Η κυβέρνηση πρέπει να πάρει, νομίζω, το μάθημά της από την όλη εξέλιξη. Ειδικά τώρα που έχει τον ασύγγνωστης ηλιθιότητας πειρασμό να ανοίξει ζήτημα αναθεώρησης του άρθρου 3 του Συντάγματος, το οποίο προσδιορίζει τις σχέσεις κράτους - Εκκλησίας. Και τούτο γιατί η αναθεώρηση του άρθρου 3 συνδέεται ευθέως με τον μύχιο πόθο του Πατριαρχείου να αποκτήσει ποίμνιο στη βόρειο Ελλάδα, στις λεγόμενες Νέες Χώρες. Με όλη την αγάπη που έχουμε οι Ελληνες στο Οικουμενικό Πατριαρχείο (ταυτισμένο ιστορικά με μεγάλες στιγμές του Ελληνισμού), από πού και έως πού νομικό πρόσωπο που έχει έδρα ξένη επικράτεια, πόσο μάλλον την Τουρκία, μπορεί να αποκτήσει δικαιοδοσία σε νομικά πρόσωπα που εδρεύουν σε άλλη εδαφική επικράτεια;
Ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος, ο οποίος πολέμησε ανοιχτά τον μακαριστό Χριστόδουλο στην κόντρα του με τον Βαρθολομαίο το 2005, καταλαβαίνει τώρα το λάθος του. Το ζήτημα όμως -εκτός από τον Ιερώνυμο- είναι να καταλάβει και η πολιτική ηγεσία μας το εθνικό λάθος που πάει να γίνει με την αναθεώρηση του άρθρου 3 του Συντάγματος. Τυχόν κατάργησή του θα ανοίξει τον ασκό του Αιόλου για χάραξη νέων εκκλησιαστικών συνόρων μεταξύ Ελλαδικής Εκκλησίας - Οικουμενικού Πατριαρχείου και Αγίου Ορους. Να το καταλάβει πρώτος ο πρωθυπουργός που περιστοιχίζεται από άσχετους στην πλειονότητά τους με το θέμα υπουργούς (πλην Γιάννη Αμανατίδη). Να το καταλάβει και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, που έκανε το λάθος να μεταβεί στο Οικουμενικό Πατριαρχείο την ημέρα που ήταν ο Πούτιν στην Αθήνα. Με τα θέματα αυτά δεν παίζουμε! Είναι εθνικά.

Μανώλης Κοττάκης

Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Μήνυμα από τον "διαχειριστή" του ιστολογίου  ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ : Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη. Ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε. Δεν είμαι δημοσιογράφος, αλλά ένας απόστρατος αξιωματικός της Π.Α. που αποφάσισε να κάνει αυτό που δεν κάνουν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι.
Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μας κοινοποιήστε στους φίλους σας το μπλογκ: ap-ax-aerop.blogspot.com και τις δημοσιεύσεις μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ