Οι Βρετανοί σε βίντεο παρουσιάζουν τη πτήση του πρώτου τους μαχητικού F 35 από τις ΗΠΑ στη χώρα τους, το πρώτο της RAF. Το F 35 αναμένεται να κλέψει τη παράσταση στη μεγάλη αεροπορική έκθεση Φάρμπορο,έξω από το Λονδίνο. Όμως αυτό που είναι σημαντικό για εμάς είναι οτι η γειτονική Τουρκία, για το συγκεκριμένο μαχητικό, είναι συμπαραγωγός χώρα στην κατασκευή του!
Tο τελευταίας γενιάς μαχητικό όταν αρχίσει να παραδίδεται στην Τουρκία θα αλλάξει ριζικά τις ισορροπίες στο Αιγαίο, εις βάρος της Ελλάδας, η οποία δεν έχει κάτι ισάξιο να αντιπαρατάξει απέναντι στο F-35.
Δείτε το εντυπωσιακό βίντεο με την πτήση του πρώτου βρετανικού F-35:
Ευτυχώς όμως για την χώρα μας το πρόγραμμα JSF (όπως είναι η κωδική ονομασία του F-35) αντιμετωπίζει αρκετά προβλήματα.
“Ελπίζουμε ότι το μέλλον του προγράμματος θα είναι ομαλότερο από το παρελθόν του. Για μας η πιο σημαντική παράμετρος είναι το χρονοδιάγραμμα παράδοσης”, δήλωσε στη ΧΟΥΡΙΕΤ αξιωματούχος της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Στις 24 Μαρτίου, ο τούρκος πτέραρχος Christopher Bogdan, ο οποίος επιβλέπει το πρόγραμμα JSF, ανέφερε σε γραπτή αναφορά του ότι το F-35 δεν θα είναι επιχειρησιακά έτοιμο μέχρι τα τέλη του 2017. Οι αιτίες για την νέα καθυστέρηση έχουν να κάνουν με τις δοκιμές του λογισμικού.
Σύμφωνα με τον Michael Gilmore, επικεφαλής δοκιμαστής όπλων του Πενταγώνου, το πρόγραμμα JSF θα καθυστερήσει για ένα χρόνο λόγω διαφόρων τεχνικών ελλείψεων, συμπεριλαμβανομένων των προβλημάτων με το λογισμικό του ραντάρ.
Πρόσφατα, αξιολογητές του Πενταγώνου ανέφεραν σημαντικά προβλήματα με το λογισμικό του F-35. Για παράδειγμα, το λογισμικό συντήρησης που έχει σχεδιαστεί για τη διάγνωση των προβλημάτων δεν δουλεύει σωστά. Επίσης, ένα πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ του υπολογιστή του ραντάρ του F-35 και του κεντρικού υπολογιστή του μπορεί να προκαλέσει απενεργοποίηση του ραντάρ!
Η Τουρκία σχεδιάζει να αγοράσει 100 F-35. Από την άλλη η Άγκυρα προωθεί το πρόγραμμα του “εθνικού” μαχητικού αεροσκάφους της, που ονομάστηκε TFX. Θα απαιτήσει μια αρχική επένδυση ύψους 6 έως 7.000.000.000 $. Η Τουρκία βρίσκεται σε διαπραγματεύεσεις με την BAE Systems για το φιλόδοξο πρόγραμμα.
Η Τουρκία ελπίζει να ολοκληρώσει το πρωτότυπο του μαχητικού το 2023. Μέχρι το 2019, το 80 τοις εκατό του σχεδιασμού, που αφορούν σε ηλεκτρικά και ηλεκτρονικά εξαρτήματα,, οπλικά συστήματα και συστήματα επικοινωνιών θα έχουν ολοκληρωθεί.
«Το τουρκικό σχέδιο είναι πολύ αισιόδοξο», δηλώνει στη ΧΟΥΡΙΕΤ ξένος εμπειρογνώμονας αεροδιαστημικής. “Σίγουρα θα υπάρξουν πολλές αναμενόμενες και απροσδόκητες τεχνικές δυσλειτουργίες . Νομίζω ότι οι Τούρκοι θα πρέπει να σχεδιάσουν καλύτερα σχέδια έκτακτης ανάγκης για σημαντικές καθυστερήσεις στο πρόγραμμα αυτό. “
«Θέλουμε αυτό το πρόγραμμα να προχωρήσει . Δεν έχουμε την πολυτέλεια να αντιμετωπίσουμε αδυναμίες λόγω της γήρανσης του στόλου των F-16 και τις καθυστερήσεις στο F-35 », υποστηρίζουν από την τουρκική ΠΑ.
Πηγή: Militaire.gr
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Μήνυμα από τον "διαχειριστή" του ιστολογίου ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ : Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη. Ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε. Δεν είμαι δημοσιογράφος, αλλά ένας απόστρατος αξιωματικός της Π.Α. που αποφάσισε να κάνει αυτό που δεν κάνουν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι.
Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μας κοινοποιήστε στους φίλους σας το μπλογκ: ap-ax-aerop.blogspot.com και τις δημοσιεύσεις μας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου