Για αρχή απείλησαν την Άγκυρα με «νέκρωση» της συμμετοχής της και εν συνεχεία με αποβολή της από τις τάξεις του ΝΑΤΟ. Μπροστά σε αυτό το ενδεχόμενο οι Τούρκοι αναγκάστηκαν να κάνουν νέα «κυβίστηση» και να δηλώσουν ότι αποκλείεται η χρήση της βάσης από ρωσικά μαχητικά.
Σημειώνεται ότι πρόκειται για αεροπορική βάση που λειτουργεί με κονδύλια του ΝΑΤΟ συνεπώς οι ΗΠΑ είχαν «έννομο» συμφέρον για να αντιδράσουν με αυτόν τον τρόπο
Σε ένα οργιαστικό παρασκήνιο, όπου οι ΗΠΑ προειδοποίησαν σε επίπεδο υπουργείων Εξωτερικών ότι "θα παγώσουν την συμμετοχή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ", καθώς και την υλοποίηση μεγάλων στρατιωτικών προγραμμάτων, όπως το F-35 ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Μελβέτ Τσαβούσογλου "πήρε πίσω" την αρχική δήλωση.
Ο Τούρκος ΥΠΕΞ προφανώς αγνοούσε ότι η βάση αυτή έχει γίνει και με λεφτά του ΝΑΤΟ, οπότε υπήρξε παρέμβαση από Ουάσιγκτον και ο ίδιος προχώρησε σε νέα δήλωση: «Δεν εννοούσα χρήση της βάσης Ινσιρλίκ από ρωσικά αεροσκάφη» είπε τώρα ως διευκρίνηση της είδησης που είχε κυκλοφορήσει ευρέως στον τουρκικό τύπο για παραχώρηση πρόσβασης στους Ρώσους στο Ιντσιρλίκ,στη νότια επαρχία των Αδάνων.
Στην ιστοσελίδα της Huirriyet Daily News αναρτήθηκε η διευκρινιστική δήλωση του Τούρκου ΥΠΕΞ κ. Τσαβούσογλου ότι δεν έκανε δήλωση περί «στάθμευσης ρωσικών αεροσκαφών στην βάση Ινσιρλίκ», αλλά περί «συνεργασίας της Τουρκίας με οποιονδήποτε για την καταπολέμηση του ISIS».
Συγκεκριμένα όταν μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου στην Άγκυρα ρωτήθηκε αν είχε πει ότι ρωσικά αεριωθούμενα θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν Ιντσιρλίκ, είπε: "Δεν είχα κάνει ένα τέτοιο σχόλιο. Είπαμε ότι θα μπορούσε να συνεργαστούμε με όλους για την καταπολέμηση της ISIS (...). Είπαμε ότι θα μπορούσε να συνεργαστεί με τη Ρωσία στην προσεχή περίοδο για την καταπολέμηση της Daesh (σ.σ. ISIS) . Εγώ δεν έκανα καμία αναφορά σε ρωσικά αεροπλάνα να έρχονται στο Ιντσιρλίκ," πρόσθεσε υπουργός Εξωτερικών.
Σημειώνεται ότι όπως ήδη έχει γράψει το PRONEWS ο Τούρκος ΥΠΕΞ συζήτησε για τον αγώνα κατά της τρομοκρατίας με τον Ρώσο ομόλογό του Sergey Lavrov στο Sochi στις 1 Ιουλίου.
«Η Τουρκία θα μπορούσε να επιτρέψει την χρήση της αεροπορικής βάσης του Incirlik στον πόλεμο κατά του ISIS. Θα συνεργαστούμε με όλους όσους πολεμούν το Ισλαμικό Κράτος και ανοίξαμε την βάση του Incirlik για όποιον θέλει να συμμετάσχει ενεργά στον αγώνα αυτόν. Γιατί να μην συνεργαστούμε με την Ρωσία με αυτόν τον τρόπο;» (...)«Η Τουρκία είναι έτοιμη για μια τέτοια συνεργασία. Η τρομοκρατία είναι ο κοινός μας εχθρός. Ο μηχανισμός κοινής δράσης είναι σημαντικός για να αποτρέψουμε στο μέλλον αρνητικά ατυχήματα μεταξύ των πλευρών που μάχονται το Ισλαμικό Κράτος.», είχε δηλώσει αρχικά.
Όπως αναφέραμε ήδη οι ΗΠΑ δεν μπορούν να συνέλθουν από τα απανωτά τουρκικά σοκ. Όμως επισήμως δεν μπορούσαν να επέμβουν στα ζητήματα των Τούρκων Τατάρων της Κριμαίας που ζητούν από την Τουρκία αναγνώριση της επανένωσης της Χερσονήσου με την Ρωσία και των ισλαμιστών της Αλ Νούσρα που οι Τούρκοι ανακύρυξαν τρομοκράτες, ή της εντολής αποχώρησης της Jays Al Islam με αποτέλεσμα να έχει παραδοθεί το Β.Χαλέπι στον συριακό Στρατό γιατί τότε θα ήταν σαν να παραδέχονταν ότι επισήμως οι ΗΠΑ κρύβονται πίσω από αυτούς που αιματοκύλισαν χιλιάδες ανρθώπων και κατέστρεψαν μνημεία ανεκτίμητης ιστορικής αξίας, πράγμα που όντως έγινε αλλά δεν μπορούν να το κάνουν δημοσίως.
Να σημειώσουμε ότι μετά την εξομάλυνση των σχέσεων Ρωσίας-Τουρκίας, με την "Συγγνώμη" του Ρ.Τ.Ερντογάν, οι ΗΠΑ αντέδρασαν εξαιρετικά έντονα:
«Είμαστε πολύ έκπληκτοι από τη συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ερντογάν. Βλέπουμε την απολογία του Τούρκου Προέδρου ως μια εντελώς ακατάλληλη κίνηση και θα ήθελα να ακούσω τη θέση του ιδίου προσωπικά. Ως εταίρος του ΝΑΤΟ, ο Ερντογάν μας απογοητεύει. Ελπίζουμε ότι η απολογία της Τουρκίας προς τη Ρωσία κατά τη διάρκεια της «πτώσης» του ρωσικού μαχητικού θα αναθεωρηθεί. Σε αντίθετη περίπτωση, οι ΗΠΑ θα αναγκαστούν να αλλάξουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία», δήλωσε η υφυπουργός Εξωτερικών αρμόδια για σχέσεις Ευρασίας Β.Νούλαντ.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες προτρέπουν την Τουρκία να παραμείνει πιστή στις δημοκρατικές αρχές για τις οποίες αγωνιζόμαστε στη Συρία. Σε οποιαδήποτε άλλη θέση εμείς και οι εταίροι μας στο ΝΑΤΟ, θα τη θεωρήσουμε ως απαράδεκτη», κατέληξε η Νούλαντ.
Πρακτικά, αυτή την στιγμή οι σχέσεις των ΗΠΑ με την κυβέρνηση της Αγκυρας είναι στο ναδίρ, δίνοντας "ανάσες" στην ελληνική πλευρά, από την διαρκή στρατιωτική πίεση της Αγκυρας στο Αιγαίο και τον Εβρο.
Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Μήνυμα από τον "διαχειριστή" του ιστολογίου
ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ : Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη. Ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε. Δεν είμαι δημοσιογράφος, αλλά ένας απόστρατος αξιωματικός της Π.Α. που αποφάσισε να κάνει αυτό που δεν κάνουν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι.
Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μας κοινοποιήστε στους φίλους σας το μπλογκ: ap-ax-aerop.blogspot.com και τις δημοσιεύσεις μας.ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ : Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη. Ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε. Δεν είμαι δημοσιογράφος, αλλά ένας απόστρατος αξιωματικός της Π.Α. που αποφάσισε να κάνει αυτό που δεν κάνουν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου