Σε μια γεωστρατηγική συγκυρία, όπου οι παίκτες και οι ρόλοι αλλάζουν με οβιδιακό τρόπο, η ελληνική Πολεμική Αεροπορία ατενίζει το μέλλον με ιδιαίτερο σκεπτικισμό για τις μελλοντικές επιχειρησιακές δυνατότητές της, ειδικά σε σχέση με τον παραδοσιακό αντίπαλό της, την τουρκική Αεροπορία.
Εχοντας πάρει «βαθιά ανάσα» η ΠΑ από την πίεση της τουρκικής Αεροπορίας, ως αποτέλεσμα του πρωταγωνιστικού ρόλου στο τουρκικό πραξικόπημα και των εκκαθαρίσεων που ακολούθησαν στην Κλάδο, γνωρίζουν όλοι οι επιτελείς της ΠΑ, ότι το (σ.σ.: εγγύς…) μέλλον φυγείν αδύνατον.
Και το μέλλον σε 48 μήνες από τώρα ακούει στο όνομα «F-35», μία επιχειρησιακή Μοίρα του οποίου θα είναι έτοιμη στις τάξεις της τουρκικής Αεροπορίας.
Αλλά η οικονομική πραγματικότητα δεν αλλάζει: Ακόμα και μία Μοίρα ενός σύγχρονου μαχητικού τέταρτης ή πέμπτης γενιάς κοστίζει με την δαπάνη ενσωμάτωσής και αρχικής επιχειρησιακής εκμετάλλευσής του του πάνω από 3 δισ. ευρώ!
Και η ΠΑ σήμερα δεν έχει ούτε χρήματα για να εκπαιδεύσει σωστά τους νυν πιλότους της (διαβάστε σχετικό άρθρο στη νέα ΣΤΡΑΤΗΓΙΚΗ.
Με αυτά τα δεδομένα, το πρόγραμμα της αναβάθμισης των F-16 της ΠΑ, αλλά και η ρωσική πρόταση που ανανεώθηκε εσχάτως για μια παρουσίαση του ρωσικού υπερμαχητικού Sukhoi T-50 το οποίο κοστίζει περίπου όσο ένα νέο F-16 πλήρως εξοπλισμένο, φαντάζουν ως λύσεις που θα μπορούσαν να αλλάξουν τα δεδομένα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου