}

01 Αυγούστου, 2016

Στον έλεγχο του «σουλτάνου» οι Ενοπλες Δυνάμεις

Αποδυναμώνει και συνταγματικά την εξουσία του στρατού ο Ερντογάν! Παραιτήθηκε (;) ο επικεφαλής στα Κατεχόμενα, αντιστράτηγος.
Από την
Μυρτώ Μπούτση
Ενα «μικρό πακέτο συνταγματικών αλλαγών», που δίνει τη χαριστική βολή στην ανεξαρτησία του
στρατού -αλλά και των μυστικών υπηρεσιών, όπως αποκαλύπτεται-, φέρνει τον πρόεδρο Ερντογάν ένα βήμα πιο κοντά στο σχέδιο μετατροπής του τουρκικού πολιτικού συστήματος σε προεδρικό. Ο Τούρκος πρόεδρος ολοκληρώνει τον έλεγχό του επί του στρατού με μια σειρά συνταγματικών αλλαγών, μεταξύ αυτών και η υπαγωγή στον πρόεδρο όχι μόνο των τριών κλάδων του γενικού επιτελείου στρατού, αλλά και της ΜΙΤ! Τις αλλαγές προανήγγειλε σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό A Haber, τονίζοντας ότι θα τις φέρει στην εθνοσυνέλευση, καθώς για να γίνουν χρειάζονται συνταγματική αναθεώρηση από τα 2/3 της Βουλής και, επομένως, και η στήριξη της αντιπολίτευσης.
Και όλα αυτά την ώρα που έγινε γνωστή μια σημαντικότατη για εμάς είδηση: ότι υπέβαλε την παραίτησή του, σύμφωνα πάντα με την «Kibris Postasi», ο αρχηγός του τουρκικού στρατού στα Κατεχόμενα, αντιστράτηγος Ιλίας Μποζκούρτ. Το όνομά του βρισκόταν 91ο στη λίστα 202 στρατηγών που φέρεται ότι δήλωσαν στους πραξικοπηματίες πως θα συνέχιζαν -και μετά το πραξικόπημα- την τέλεση των καθηκόντων τους.
Να σημειωθεί ότι ανάμεσα στα σημαντικά μέτρα που θα λάβει ο Ερντογάν για τον έλεγχο του στρατού είναι το κλείσιμο των ακαδημιών πολέμου και η αντικατάστασή τους με ανώτατη σχολή εθνικής άμυνας, όπου θα υπαχθούν οι σχολές των ενόπλων δυνάμεων. Καταργούνται επίσης τα στρατιωτικά λύκεια και στα πανεπιστημιακά τμήματα θα γίνονται δεκτοί απόφοιτοι όλων των λυκείων. Ακόμη, στο ανώτατο στρατιωτικό συμβούλιο της Τουρκίας θα συμμετέχουν οι αντιπρόεδροι της κυβέρνησης αλλά και υπουργοί. Οσο για τους επικεφαλής των τριών κλάδων του γενικού επιτελείου ενόπλων δυνάμεων, θα αναφέρονται κατευθείαν στον υπουργό Αμυνας. Επίσης, μειώνεται ο αριθμός των χωροφυλάκων, αλλά αυξάνεται η δύναμή τους σε οπλισμό.
Τέλος, ανακοινώθηκε ότι ήδη έχουν αποταχθεί 1.389 στελέχη του στρατού που θεωρείται πως διατηρούσαν σχέσεις με το δίκτυο του Φετουλάχ Γκιουλέν και έχουν συλληφθεί ως τώρα 10.137 για συμμετοχή στο πραξικόπημα.
Πώς, όμως, ο Τούρκος πρόεδρος είχε έτοιμες τις λίστες των συνεργατών του Γκιουλέν; Σύμφωνα με αξιωματούχο, που δεν θέλησε να κατονομαστεί, οι τουρκικές Αρχές είχαν καταφέρει να διεισδύσουν και να παρακολουθούν, για περισσότερο από έναν χρόνο, τις επικοινωνίες που αντάλλασσαν μέσω της υπηρεσίας κρυπτογραφημένων μηνυμάτων ByLock οι υποστηρικτές του ισλαμιστή ιεροκήρυκα.
Στα κόκκινα η Κολονία
Μια πραγματική λαοθάλασσα με κόκκινες τουρκικές σημαίες στην Κολονία. Η συγκέντρωση των υποστηρικτών του Ερντογάν στη γερμανική μεγαλούπολη μάζεψε χθες περισσότερα από 50.000 άτομα, σύμφωνα με το περιοδικό «Focus», φρουρούμενα από δύναμη 2.700 αστυνομικών και ξεπερνώντας ακόμη και τους μεγαλύτερους υπολογισμούς των γερμανικών Αρχών. Παρότι όμως αντήχησε διαδοχικά ο τουρκικός και ο γερμανικός εθνικός ύμνος και τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή για τα θύματα όχι μόνο της απόπειρας πραξικοπήματος στην Τουρκία αλλά και των επιθέσεων σε Παρίσι, Μόναχο, Νίκαια και Αγκυρα, ένα από τα κεντρικά συνθήματα ήταν υπέρ της επαναφοράς της θανατικής ποινής.

Εντονες αντιδράσεις προκάλεσε χθες η απόφαση του γερμανικού Δικαστηρίου να απαγορεύσει στον πρόεδρο Ερντογάν να απευθυνθεί απευθείας στους συγκεντρωμένους μέσω βιντεοσύνδεσης. Ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάιερ είχε νωρίτερα εκφράσει τις ανησυχίες όλης της γερμανικής ηγεσίας: «Το να μεταφερθούν οι εσωτερικές πολιτικές εντάσεις της Τουρκίας στη χώρα μας (...), το να εκφοβίζεται κόσμος που έχει διαφορετικές πολιτικές πεποιθήσεις, αυτό δεν γίνεται» είπε στην εφημερίδα «Süddeutsche Zeitung».
 «Ο λαός μάς απαιτεί τη  θανατική ποινή»
Τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την επαναφορά της θανατικής ποινής στην Τουρκία εξετάζει ως ενδεχόμενο η κυβέρνηση της χώρας. Αυτό υποστήριξε μιλώντας στη «Frankfurter Allgemeine Ζeitung» (FAZ) ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ενώ παράλληλα προανήγγειλε δεκάδες χιλιάδες δίκες για τους πραξικοπηματίες!

Κινούμενος στη γραμμή Ερντογάν, ο Τσαβούσογλου δήλωσε στη γερμανική εφημερίδα ότι το κυβερνών Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης υφίσταται μεγάλη πίεση από την κοινή γνώμη για να επαναφέρει τη θανατική ποινή! Υποστήριξε, μάλιστα, ότι σε καθημερινή βάση «λαμβάνουμε χιλιάδες SMS και tweets, με τα οποία πολίτες μάς λένε "αν δεν επαναφέρεται την θανατική ποινή, δεν θα ξαναψηφίσουμε το κόμμα σας"». Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός διευκρίνισε ότι «πρόκειται για πολύ σοβαρό θέμα και ίσως η απόφαση για το θέμα να ληφθεί έπειτα από δημοψήφισμα».
Σε ερώτηση, πάντως, για την σφοδρή κριτική που δέχεται τις τελευταίες ημέρες η Αγκυρα, ο Τσαβούσογλου διαμήνυσε ότι «η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν έχει το δικαίωμα να μας παραδίδει μαθήματα σε αυτό το θέμα», ενώ τόνισε ότι οι προσπάθειες να νουθετήσουν την Τουρκία «δεν οδηγούν πουθενά».
Εμπαιγμός με (ξαφνική) «κίνηση καλής θέλησης»
Την ώρα που τουρκικό δικαστήριο αποφάσιζε την προφυλάκιση 17 δημοσιογράφων για εμπλοκή τους στο «κύκλωμα Γκιουλέν», σε μια σπάνια κίνηση... μεγαλοθυμίας, την οποία, κατά δήλωσή του, εμπνεύστηκε από το «αίσθημα ενότητας» μετά το αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, ο Ταγίπ Ερντογάν ανακοίνωσε ότι αποσύρει όλες τις μηνύσεις που έχει καταθέσει εναντίον όλων εκείνων οι οποίοι κατά καιρούς έχουν προσβάλει το πρόσωπό του! «Θα αποσύρω όλες τις υποθέσεις που αφορούν ασεβείς προσβολές ενάντια στο πρόσωπό μου» είπε αργά το βράδυ της Παρασκευής. Στην ίδια ομιλία κλιμάκωσε την επίθεση κατά των χωρών της Δύσης που έχουν ασκήσει κριτική στο αντιπραξικόπημα του ιδίου, λέγοντάς τους «να κοιτάνε τη δουλειά τους». «Κάποιοι μας δίνουν συμβουλές. Λένε ότι ανησυχούν. Να κοιτάνε τη δουλειά τους. Κοιτάξτε εσείς τι κάνετε» δήλωσε.

Ο Ερντογάν, μάλιστα, όχι μόνο υπεραμύνθηκε της πολιτικής καταστολής που εφαρμόζει, αλλά διεμήνυσε ότι θα υπάρξει και συνέχεια, τονίζοντας -και απευθυνόμενος ειδικά στις ΗΠΑ- ότι «αντί να ευχαριστείτε αυτό το έθνος που κατέστειλε το πραξικόπημα στο όνομα της δημοκρατίας, αντίθετα παίρνετε το μέρος των συνωμοτών».
Σε διαρκή ένταση η αμερικανική βάση του Ιντσιρλίκ
Αντιαμερικανικές διαδηλώσεις έξω από τη βάση του Ιντσιρλίκ, τουρκικά στρατιωτικά οχήματα να αποκλείουν για ώρες την εγκατάσταση και όλα αυτά την παραμονή της επίσκεψης εκεί του Αμερικανού αρχηγού ΓΕΕΘΑ Τζόζεφ Ντάνφορντ. Ηταν Σάββατο βράδυ και το κλίμα έξω από το νατοϊκό ορμητήριο προς τη Συρία έμοιαζε πολεμικό. Ισως γι' αυτό η εφημερίδα «Hurriyet» έκανε αρχικά λόγο για καταστολή μιας δεύτερης απόπειρας πραξικοπήματος που βρισκόταν σε εξέλιξη! Αυτό αποδείχθηκε σύντομα αναληθές, με τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Ομάρ Τσελίκ να εξηγεί ότι επρόκειτο για «επιθεώρηση ασφαλείας».

Νωρίτερα, σύμφωνα με τη «Zaman», επιχείρησαν να διαμαρτυρηθούν στη βάση (για δεύτερη φορά από την Πέμπτη) ακτιβιστές της οργάνωσης «Anatolian Youth Association», που κατηγορούν τις ΗΠΑ ότι ενορχήστρωσαν την απόπειρα πραξικοπήματος! Η αμερικανική βάση έχει, άλλωστε, μετατραπεί σε επίκεντρο των αμερικανοτουρκικών εντάσεων, εξαιτίας του γεγονότος ότι το βράδυ του αποτυχημένου πραξικοπήματος ο διοικητής της βάσης σήκωσε δύο σκάφη ανεφοδιασμού προς αρωγή των F-16 των πραξικοπηματιών.

Τελικά στο Ιντσιρλίκ μετέβη χθες ο στρατηγός Ντάνφορντ, ως πρώτο σταθμό της επίσκεψής του στην Τουρκία -την πρώτη Αμερικανού αξιωματούχου- μετά την απόπειρα. Εκτοτε η βάση, όπου σταθμεύουν 2.500 στρατιώτες και φυλάσσονται αμερικανικά πυρηνικά όπλα, είχε αποκλειστεί από τρόφιμα και αντιμετώπιζε προβλήματα ρεύματος, σε μια διαφαινόμενη προσπάθεια των Τούρκων να πιέσουν τους Αμερικανούς πιθανώς για το κουρδικό ζήτημα. Αυτές τις εντάσεις καλείται να αποσοβήσει -τουλάχιστον σε επίπεδο στρατιωτικής συνεργασίας- ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ντάνφορντ, που συναντιέται σήμερα στην Αγκυρα με τον ομόλογό του στρατηγό Χουλουσί Ακάρ.

Μυρτώ Μπούτση
Προσφυγικό: Φόβοι ότι θα καταρρεύσει η συμφωνία 
Μια ενδεχόμενη κατάρρευση της συμφωνίας για το προσφυγικό με την Τουρκία φοβάται πλέον η Ευρωπαϊκή Ενωση, λόγω των εξελίξεων στη γειτονική χώρα μετά την αποτυχημένη απόπειρα πραξικοπήματος της 15ης Ιουλίου. «Ο κίνδυνος είναι αυξημένος. Η επιτυχία της συμφωνίας ως τώρα είναι εύθραυστη. Κι ο πρόεδρος (της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν) έχει ήδη αφήσει να εννοηθεί επανειλημμένα ότι επιδιώκει να τη θέσει υπό αμφισβήτηση» τόνιζε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ στην συνέντευξη που παραχώρησε στην αυστριακή εφημερίδα «Kurier». Κι αν συμβεί κάτι τέτοιο, τότε σύμφωνα με τον επικεφαλής της Κομισιόν «θα πρέπει να αναμένουμε ότι οι μετανάστες θα αρχίσουν ξανά να φτάνουν στην Ευρώπη».

Αιτία της ανησυχίας που εκφράζει ανοιχτά πια ο Γιούνκερ για λογαριασμό της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν είναι άλλη βέβαια από τις εκκαθαρίσεις-μαμούθ που επιχειρεί τις τελευταίες εβδομάδες ο Ερντογάν. Εκκαθαρίσεις που εκτός του πογκρόμ κατά των αντιφρονούντων-εμπλεκομένων στο πραξικόπημα σηματοδοτούν ουσιαστικά και ένα μεγάλης μορφής «ξήλωμα» του κρατικού μηχανισμού, που ήταν επιφορτισμένος με την τήρηση των όρων της συμφωνίας για το προσφυγικό. Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι μόλις τρεις ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος η ομάδα των Τούρκων αξιωματούχων που είχε επιφορτιστεί με τον έλεγχο της εφαρμογής της συμφωνίας για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες στην Ελλάδα ανακλήθηκε άμεσα πίσω στην Τουρκία και δεν αντικαταστάθηκε ποτέ από τους αρμόδιους αξιωματούχους της Αγκυρας.

Τις ανησυχίες της Ευρώπης έρχεται να ενισχύσει ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος δήλωσε στην εφημερίδα Frankfurter Algemeine ότι η Τουρκία θα πρέπει να αποσυρθεί από τη συμφωνία με την Εε για την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών, εάν οι Βρυξέλλες δεν προχωρήσουν στην κατάργηση της βίζας για τους Τούρκους υπηκόους που ταξιδεύουν στον χώρο Σένγκεν.

Γ. Τραπεζιώτης
Εμεινε χωρίς μέλη η ποδοσφαιρική ομοσπονδία
Tις παραιτήσεις τους, προκειμένου και αυτοί να υποβληθούν σε «ελέγχους ασφαλείας» στο πλαίσιο των ερευνών που γίνονται για τον εντοπισμό και τη σύλληψη ατόμων που εμπλέκονται στο αποτυχημένο πραξικόπημα της 15ης Ιουλίου, υπέβαλαν χθες όλα τα μέλη των συνδέσμων που υπάγονται στην τουρκική ομοσπονδία ποδοσφαίρου! Σε ανακοίνωσή της, η τουρκική ομοσπονδία ποδοσφαίρου ανέφερε επίσης ότι μοιράζεται πληροφορίες με όλους τους σχετικούς κρατικούς θεσμούς για όλους τους υπαλλήλους της, τις διοργανώσεις που αναλαμβάνει, τους προέδρους και τα μέλη των 11 συνδεδεμένων με αυτήν συνδέσμων.
«δημοκρατία»


Οι απόψεις του ιστολογίου μπορεί να μην συμπίπτουν με τα περιεχόμενα του άρθρου
Μήνυμα από τον "διαχειριστή" του ιστολογίου  ΓΡΗΓΟΡΙΟΣ : Σας ευχαριστώ για την επίσκεψη. Ελπίζω να ωφεληθήκατε από αυτό που διαβάσατε. Δεν είμαι δημοσιογράφος, αλλά ένας απόστρατος αξιωματικός της Π.Α. που αποφάσισε να κάνει αυτό που δεν κάνουν οι επαγγελματίες δημοσιογράφοι.
Αν σας αρέσουν οι αναρτήσεις μας κοινοποιήστε στους φίλους σας το μπλογκ: ap-ax-aerop.blogspot.com και τις δημοσιεύσεις μας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ