Ολοκληρώθηκε η μεγάλη ελληνοισραηλινή άσκηση που διήρκησε συνολικά δύο εβδομάδες στην χώρα μας όπου σύμφωνα με το σενάριο πραγματοποιήθηκαν επιχειρήσεις σε ορεινές δύσβατες περιοχές, όπου τα ελληνικά και της ισραηλινά ελικόπτερα προσγειώθηκαν ακόμη και στις κορυφές του Ολύμπου.
H άσκηση επιβεβαίωσε την στρατηγική συνεργασία των δύο χωρών με το «βλέμμα» στην Α.Μεσόγειο όπου οι Ισραηλινοί θέλουν όχι μόνο να εκμεταλευθούν τους ενεργειακούς τους πόρους αλλά και να βρουν την κατάλληλη διαδρομή για να τους μεταφέρουν.
«Το Ισραήλ είναι μια φανταστική αλλά μικρή χώρα» είπε ο Στρατηγός Nir Nin-Nun,διοικητής της Αεροπορικής Υποστήριξης και των Ελικοπτέρων. «Στόχος μας είναι να εκπαιδεύουμε τα πληρώματά μας σε νέες συνθήκες και περιοχές όπως το βουνό Όλυμπος σε ύψος 10.000 ποδών»
Η άσκηση περιελάμβανε περιπλοκα σενάρια. Τα πληρώματα αντιμετώπισαν αποστολές PSAR (Pilot Search and Rescue) επίσης γνωστές και ως CSAR και απροσδόκητες καταστάσεις που συμβαίνουν κατά την διάρκεια μιας πολεμικής πτήσης.
«Η άσκηση περιλάμβανε συνεργασία διαφόρων πτέρυγων της IAF με την Πολεμική Αεροπορία καθώς οι πτήσεις γίνονταν σε άγνωστη περιοχή, με μεταβλητή τοπογραφία και ψηλά βουνά» δήλωσε ο διοικητής της άσκησης.
«Μεγάλες πτήσεις σε άγνωστη περιοχή με τον καιρό να αλλάζει μας επιτρέπει να δοκιμάζουμε επιχειρησιακά εργαλεία και δόγματα τα οποία στο Ισραήλ δεν θα μπορούσαμε να το κάνουμε»
Το υψηλό επίπεδο συνεργασίας Ελλάδας και Ισραήλ στον αμυντικό τομέα παραμένει σε υψηλό επίπεδο παρά την αποκατάσταση των διπλωματικών σχέσεων Ισραήλ-Τουρκίας
Είναι χαρακτηριστικό ότι πριν την κρίση που ξέσπασε με το Μαβή Μαρμαρά η IAF επέλεγε την Τουρκία όπως και για χρηση ελικοπτέρων σε ορεινές εποχές.
Τώρα μπορεί ο Ρ.Τ.Ερντογάν να προχώρησε σε κινήσεις κατευνασμού αλλά ούτε το Τελ Αβίβ αλλά ούτε και η Μόσχα του έχουν κάποια εμπιστοσύνη και αυτή την στιγμή απλώς διατηρούν ένα είδος αναγκαστικής γωπολιτικής «λυκοφιλίας»
Στην άσκηση συμμετείχαν ισραηλινά Sikorsky CH-53 και UH-60 Black Hawks που οι Ισραηλινοί τα ονομάζουν "Yasour" και "Yanshuf" και εκπαιδέυτηκαν με ελληνικά «Απάτσι» και μαχητικά της Πολεμικής Αεροπορίας.
Ήδη έχουν επιστρέψει στο Ισραήλ ενώ στην άσκηση πήραν μέρος και ένα ισραηλινό Hercules και ελαφρά αεροσκάφη τύπου Beechcraft King Air.
Παρουσιάζει μεγάλο ενδιαφέρον ότι στην άσκηση οι Ισραηλινοί είχαν φέρει μαζί τους και εφεδρικά πληρώματα ώστε να εκπαιδευθεί το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός ισραηλινών πιλότων και πληρωμάτων.
Για την άσκηση έκανε εκτενή αναφορά η ισραηλινή Haaretz απ'οπου αι οι δηλώσεις του διοικητή της 124ης Μοίρας ελικοπτέρων του Ισραήλ
Ο Ισραηλινός αξιωατικός δήλωσε ότι «οι συνθήκες της άσκησης ήταν εξαιρετικές, καθώς στην Ελλάδα υπήρχαν βουνά και πεδία που προσομοιάζουν με το έδαφος χωρών στις οποίες κάποια ημέρα ίσως χρειασθεί να επιχειρήσουν τα ισραηλινά ελικόπτερα…».
Προφανώς εννοούσε χώρες όπως η Συρία και το Ιράν.
Πάτως εντύπωση έκανε η δήλωση Ισραηλινού αξιωματούχου που τόνισε την «στρατηγική» συνεργασία, καθώς οι δυο χώρες έχουν αμοιβαία στρατιωτικά και οικονομικά συμφέροντα».
Οι Ισραηλινοί στις ασκήσεις τους αναζητούν το στρατηγικό βάθος για να ασκηθούν σε σενάρια εξουδετέρωσης στόχων σε μεγάλες αποστάσεις.
Αυτό παλαιότερα το έβρισκαν στην Τουρκία τώρα πλέον το βρίσκουν στην Ελλάδα με την οποία τουλάχιστον νιώθουν ότι μπορεί α υπάρχει μια σχέση εμπιστοσύνης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου