Με τις πληροφορίες για υπογραφή της συμφωνίας οριοθέτησης των ΑΟΖ μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου το επόμενο διάστημα να εντείνονται ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος ταξιδεύει σήμερα στο Κάιρο όπου θα συναντηθεί με τον ομόλογο του.
αΑΗ επίσκεψη του κρίνεται σημαντική, καθώς οι διμερείς σχέσεις αναβαθμίζονται και με την υπογραφή συμφωνιών στρατιωτικής συνεργασίας τίθενται οι βάσεις για την αμυντική προστασία των πλούσιων κοιτασμάτων υδρογονανθράκων στα θαλάσσια σύνορα.
Πρόσφατα δημοσιεύματα στον αιγυπτιακό Τύπο, που επικαλούνταν κυβερνητικές ανώτατες πηγές ανέφεραν πώς η υπογραφή μίας συμφωνίας οριοθέτησης των θαλασσίων συνόρων ανάμεσα στην Αίγυπτο και την Ελλάδα είναι θέμα μερικών εβδομάδων και την ίδια στιγμή τόνιζαν πώς ανοίγει ο δρόμος για την ενίσχυση της τετραμερούς συνεργασίας Αιγύπτου-Ελλάδας-Κύπρου-Ισραήλ για την εκμετάλλευση των τεράστιων αποθεμάτων σε πετρέλαιο και φυσικό αέριο στη λεκάνη της Μεσογείου.
Και είναι αλήθεια πώς το επόμενο μήνα έχει προγραμματισθεί να γίνει στο Κάιρο τριμερής συνάντηση Ελλάδας-Αιγύπτου-Κύπρου σε ανώτατο επίπεδο. Με την παρουσία δηλαδή των Αλέξη Τσίπρα, Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι και Νίκου Αναστασιάδη. Είναι πιθανό σε αυτή τη συνάντηση να μπουν και οι υπογραφές που έχουν προαναγγελθεί από τον αιγυπτιακό Τύπο στην οριοθέτηση των ΑΟΖ.
Το πρώτο βήμα έγινε ήδη και αφορά στη συμφωνία που πρόσφατα υπεγράφη από την Αίγυπτο και την Κύπρο για την κατασκευή υποθαλάσσιου αγωγού μεταφοράς φυσικού αερίου. Το αέριο θα μεταφέρεται στην Αίγυπτο, θα υγροποιείται και θα εξάγεται στην Ευρώπη. Το δεύτερο βήμα εικάζεται πώς θα είναι η οριοθέτηση ΑΟΖ.
Αυτός είναι και ο λόγος που το Κάιρο εμφανίζεται να έχει εγκαταλείψει την “ακαμψία” του απέναντι στα ελληνικά αιτήματα και έχει κάνει πίσω όσον αφορά στην προϋπόθεση που έθετε για επίλυση προηγουμένως των ελληνοτουρκικών διαφορών. Και εδώ μιλάμε για το σύμπλεγμα του Καστελόριζου το οποιό με την υφαλοκρηπίδα και την ΑΟΖ που διαθέτει κόβει την Τουρκία από το να κατέβει στην Μεσόγειο και την περιορίζει στα τουρκικά παράλια.
Σε αυτή τη φάση δύο ισχυρά σημεία είναι αυτά που ενώνουν την Αίγυπτο με την Ελλάδα. Το πρώτο είναι το εξαιρετικά πλούσιο κοίτασμα “ζορ” που ανακαλύφθηκε στην αιγυπτιακή ΑΟΖ. Το κοίτασμα αυτό πηγάζει (κι αυτό είναι διαπιστωμένο) στην ελληνική ΑΟΖ. Συνεπώς για την αξιοποίηση του θα πρέπει να υπάρξει η οριοθέτηση των θαλασσίων συνόρων και να προχωρήσουν οι δύο χώρες στην εκμετάλλευση του φυσικού αερίου του οποίου οι ποσότητες είναι τεράστιες.
Οι Αιγύπτιοι έχουν διαμηνύσει στην Ελλάδα της... υπομονής πώς οι διαδικασίες πρέπει να “τρέξουν” άμεσα. Δεν χωρούν άλλες καθυστερήσεις, λόγια ανεκπλήρωτες υποσχέσεις και πομφόλυγες.
Το δεύτερο επίσης εξαιρετικά σημαντικό στοιχείο που “ενώνει” την Ελλάδα με την Αίγυπτο είναι το μίσος που τρέφει το καθεστώς του αλ Σίσι για τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν. Τα παιχνίδια της Άγκυρας και οι παρεμβάσεις της έχουν προκαλέσει αρκετές φορές την έκρηξη του Αιγύπτιου Προέδρου, ο οποίος θέλει να υπάρξει μία ισχυρή δύναμη αποτροπής απέναντι στην Τουρκία.
Μία ισχυρή συμμαχία που θα προστατεύει τις πηγές των υδρογονανθράκων στην ανατολική Μεσόγειο από τους “τσαμπουκάδες” της Τουρκίας. Κι αυτός είναι ο λόγος που ο Πάνος Καμμένος ταξιδεύει σήμερα στο Κάιρο. Να συζητήσει και να υπογράψει ένα είδος συμφωνίας περαιτέρω στρατιωτικής συνεργασίας. Γίνεται δηλαδή με την παρουσία του υπουργού Εθνικής Άμυνας το πρώτο βήμα για την υπογραφή των ΑΟΖ.
Η Αίγυπτος εξελίσσεται πλέον σε μια ισχυρή στρατιωτική δύναμη και μαζί με την Ελλάδα, την Κύπρο και το Ισραήλ μπορούν να δημιουργήσουν μία “ασπίδα” προστασίας στις ενιαίες ΑΟΖ της Μεσογείου.
Ενδεικτικά θα αναφέρουμε πώς η Αίγυπτος υπέγραψε με την Γαλλία να παραλάβει τα δύο ελικοπτεροφόρα Mistral, παραλαμβάνει τις φρεγάτες Fremm, όπως επίσης και 24 μαχητικά αεροσκάφη Rafale, ενώ στις πρόσφατες παραγγελίες περιλαμβάνεται και αυτή της προμήθειας των 42 Mig-35.
Αν δε στη συμμαχία προσχωρήσει και το Ισραήλ τότε στο μεγάλο οπλοστάσιο θα υπάρχουν αργότερα και τα F-35. Σχηματίζεται λοιπόν μία ισχυρότατη δύναμη που μπορεί να αντιπαρατεθεί στις τουρκικές επιδιώξεις για διεκδίκηση των υδρογονανθράκων στη λεκάνη της ανατολικής Μεσογείου.
Σημειώνεται επίσης πώς ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος κατά την επίσκεψη του στο Κάιρο θα επιδιώξει και συνεργασίες για την προώθηση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Σημειώνεται ότι υπάρχει “ανοιχτό” το πρόγραμμα μετασκευής των BMP-1 στην ΕΛΒΟ από ΤΟΜΑ σε ΤΟΜΟ (Τεθωρακισμένο Όχημα Μάχης Όλμων) προκειμένου να τα αγοράσει η Αίγυπτος. Η συμφωνία ενδέχεται να υπογραφεί από τον κ. Καμμένο και τον Αιγύπτιο ομόλογο του.
Είναι προφανές πώς η στρατηγική συνεργασία Ελλάδας και Αιγύπτου εξελίσσεται σε συμμαχία, η οποία μάλιστα τείνει να γίνει εξαιρετικά ισχυρή με την συμμετοχή του Ισραή και της Κύπρου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου