}

15 Νοεμβρίου, 2016

Ο Ομπάμα στην Αθήνα με "πολύ ΝΑΤΟ" και "λίγο χρέος"



Tου Γ. Αγγέλη 

Στην ατζέντα του αποχωρούντος Αμερικανού προέδρου, ανεξαρτήτως προσδοκιών από τους Ευρωπαίους οικοδεσπότες του, το θέμα της "ασφάλειας” είναι μακράν το πρώτο στην λίστα.

Ακολουθούν οι εμπορικές σχέσεις αλλά και η συνεργασία για την
διαχείριση της κρίσης του χρέους.

Τρίτο αλλά όχι ...έσχατο το τι και πώς στο μεγάλο "παιχνίδι” της ενέργειας και των στρατηγικών αγωγών φυσικού αερίου που έχει ανοίξει εδώ και καιρό στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Ο πρώτος σταθμός στην Αθήνα - πριν από τον τελικό προορισμό που είναι το Βερολίνο όπου θα τον περιμένουν οι "ισχυροί” της Ε.Ε. η κα Μέρκελ, ο κ. Ολάντ, η κα Μέι και ο κ. Ρέντσι – θα έχει "κάδρο” την Ακρόπολη με στόχο τα διεθνή ΜΜΕ λίγο πριν από την αποχώρησή του απο το οβάλ γραφείο του "πλανητάρχη” στον Λευκό Οίκο.

Το σοκ από την εκλογή Τράμπ και η διαχείρισή του σε ευρωπαϊκό έδαφος είναι η τελευταία αποστολή του στην προεδρία.

Όπως φρόντισε να εξηγήσει με έμφαση χθες στην τελευταία συνέντευξή του ο κ. Ομπάμα η Ευρωζώνη δεν πρέπει να ανησυχεί για την "ασφάλειά” της.

Φέρνει, όπως είπε, στην Ευρώπη την διαβεβαίωση του νέου προέδρου οτι "η Ουάσιγκτον θα σεβαστεί τις δεσμεύσεις των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ...”, παρ' ότι ο Τράμπ έχει κάνει ξεκάθαρη την πρόθεσή του να αναθεωρήσει το status quo των σχέσεων με την Ρωσία σε συνθήκες όπου η Ε.Ε. με το Brexit έχει "χάσει” την μία από τις δύο πυρηνικές δυνάμεις της (Βρετανία).

Στην Αθήνα βέβαια η παράσταση έχει στηθεί για να χορογραφηθεί η υπόθεση της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους.

Και αυτό όπως αναφέρουν στο Capital.gr καλά ενημερωμένες διπλωματικές πηγές θα γίνει με έμφαση σε δηλώσεις που θα επαναβεβαιώνουν την θέση των ΗΠΑ ότι "το ελληνικό χρέος πρέπει να "ελαφρυνθεί” σημαντικά”.

Ακριβώς ό,τι ζητάει επίμονα τους τελευταίους μήνες και το ΔΝΤ. Ομπάμα και επιστροφή του ΔΝΤ.

Ο Αμερικανός πρόεδρος θα αναγνωρίσει τις τεράστιες προσπάθειες που έχουν γίνει στην Ελλάδα εδώ και μερικά χρόνια βάζοντας έτσι στο κάδρο και την προηγούμενη κυβέρνηση για την ανάγκη για άμεση ελάφρυνση του χρέους.

Ο κ. Ομπάμα θα δηλώσει την βεβαιότητά του οτι αυτό θα γίνει με την προϋπόθεση της συνέχισης των "μεταρρυθμίσεων” από την κυβέρνηση, νομιμοποιώντας έτσι την επικείμενη επιστροφή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με χρηματοδοτική συμμετοχή η οποία θα περιορίζεται απλώς στην κινητοποίηση του ποσού που είχε απομείνει από το προηγούμενο δάνειο και το οποίο δεν έχει εκταμιευθεί (λιγότερα από 8 δισ. δολ.).

Το πλαίσιο βέβαια αυτής της "βοήθειας” προϋποθέτει την δρομολόγηση των σχετικών εξελίξεων το αργότερο μέχρι το τέλος του έτους και βέβαια πριν από την ανάληψη της αμερικανικής προεδρίας από τον κ. Τράμπ.

Ο λόγος είναι γνωστός και πολυσυζητημένος τελευταία τόσο στους διαδρόμους του ΔΝΤ στα κεντρικά γραφεία, όσο και στις Βρυξέλλες.

Η νέα διοίκηση Τράμπ παρ' ότι δεν έχει εκφραστεί δημόσια για το ΔΝΤ και την πολιτική που θα κρατήσει εκεί, εν τούτοις όλοι ανησυχούν για το ενδεχόμενο να διαμορφώσει μία στάση ανάλογη εκείνης που απείλησε ότι θα έχει απέναντι στο ΝΑΤΟ. Ότι δηλαδή οι Ευρωπαίοι είναι αρκετά ισχυροί για να πληρώσουν οι ίδιοι για την ασφάλειά τους, τόσο την γεωπολιτική (μέσα από το ΝΑΤΟ) όσο και την οικονομική, χωρίς να επιβαρύνουν το ΔΝΤ και την Παγκόσμια Τράπεζα (για την κρίση χρέους στην Ελλάδα).

Δεν είναι λίγοι οι διπλωμάτες ειδικά στις Βρυξέλλες, που δείχνουν με το δάχτυλο την θέση αυτή σημειώνοντας οτι ο νέος Αμερικανός πρόεδρος βάζει, μπροστά στα μάτια των ηγετών της Ε.Ε., σε αμφισβήτηση τους δύο από τους τρεις βασικούς θεσμούς της καπιταλιστικής ανοικοδόμησης μετά τον Β Παγκόσμιο Πόλεμο: το ΔΝΤ/Παγκόσμια Τράπεζα και το ΝΑΤΟ.

Έτσι κι αλλιώς ο τρίτος θεσμός η Συνθήκη του Μπρέττον Γούντς έχει "τελειώσει” από το 1971 επι προεδρίας Ρίτσαρντ Νίξον δρομολογώντας με ατελείωτες επιπλοκές την σημερινή οικονομική κρίση.

Ο κ. Ομπάμα σκοπεύει να καθησυχάσει τους Ευρωπαίους ξεκινώντας από την Αθήνα και επιχειρώντας να βγάλει από την μέση κατ' αρχήν το αγκάθι της κρίσης του χρέους από τα πλευρά της Ευρωζώνης, αλλά με την "συνεργασία” του Βερολίνου και της Αθήνας.

Για να μπορέσει στην συνέχεια να πείσει το Βερολίνο, το Παρίσι, την Ρώμη και το Λονδίνο, οτι αυτό που κατέρρευσε το 1989 και επιχειρήθηκε να αντικατασταθεί με ενα νέο status quo μέσω του ΝΑΤΟ στην "ευρωπαϊκή ασφάλεια”, δεν απειλείται.

Οι Ευρωπαίοι διατηρούν τις επιφυλάξεις τους. Και όχι άδικα: ο νέος σύμβουλος του κ. Τράμπ για θέματα στρατηγικής έχει ήδη καλέσει την κα Λεπέν να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο...

Αυτή η επίσκεψη του κ. Ομπάμα στην Αθήνα και την Ευρώπη τελικά μπορεί να είναι τελευταία, αλλά σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να είναι... εύκολη, ή χωρίς σημασία.

Πηγή Capital

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ