Σκηνικό Ιμίων στήνουν και πάλι, 21 χρόνια μετά τη κρίση που λίγο έλειψε να οδηγήσει σε πολεμική σύρραξη, οι Τούρκοι στο Αιγαίο.
Ο υπουργός Εξωτερικών της γειτονικής χώρας Μεβλούτ Τσαβούσογλου συνεχίζοντας την πολεμική ρητορική της Άγκυρας των τελευταίων ημερών έφτασε στο σημείο να χαρακτηρίσει τα Ίμια «τουρκικό έδαφος», ενώ λίγες ώρες αργότερα οι Τούρκοι
εξέδωσαν ΝΟΤΑΜ με την οποία ζητούν να ακυρωθεί ελληνική άσκηση στην περιοχή της Κάσου, υποστηρίζοντας πώς το νησί είναι αποστρατιωτικοποιημένο. Μάλιστα βάφτισαν το ελληνικό νησί με τουρκική ονομασία Τζομπάν («Coban»).
Από ελληνικής πλευράς η τουρκική ΝΟΤΑΝ όσον αφορά στην Κάσο απορρίφθηκε, αφού η Ελλάδα είναι αυτή που ασκεί τον επιχειρησιακό έλεγχο στο FIR Αθηνών και αρμόδια να εκδίδει τις ΝΟΤΑΜ βάσει των διεθνών συνθηκών, ενώ σχετικά με την κλιμάκωση της έντασης που θέλουν οι Τούρκοι στο Αιγαίο, πότε ζητώντας επαναδιαπραγμάτευση της Συνθήκης της Λωζάνης και πότε αξιώνοντας ελληνικά νησιά αμφισβητώντας το status quo στο Αιγαίο, έχει υπάρξει σαφής εντολή από την ηγεσία του υπουργείου Εθνικής Άμυνας για ετοιμότητα στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Πληροφορίες από το Πεντάγωνο αναφέρουν πώς δόθηκε εντολή σε περισσότερες μονάδες του Στόλου να πλεύσουν στο ανατολικό Αιγαίο, ενώ όλες οι Πολεμικές Μοίρες της Αεροπορίας, οι δυνάμεις του Στρατού στα νησιά, αλλά και στον Έβρο, όπως και η αντιαεροπορική άμυνας έχουν τεθεί σε κατάσταση «πορτοκαλί» συναγερμού. Εκφράζονται φόβοι πώς οι Τούρκοι ίσως θελήσουν να δημιουργήσουν «θερμό επεισόδιο» μέσα στο Δεκέμβριο ή και μέσα στις γιορτές επιχειρώντας να κάνουν πράξη αυτά που ο Ρ.Τ. Ερντογάν, ο ηγέτης της αξιωματικής αντιπολίτευσης και ο ΥΠΕΞ λένε το τελευταίο διάστημα.
Και η δήλωση αυτή «άναψε φωτιές» στην Αθήνα που μάλλον ξύπνησε από τον λήθαργο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να τηλεφωνεί στον Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, να την ενημερώνει για τις τουρκικές προκλήσεις και να ζητάει την παρέμβαση της προκειμένου η Άγκυρα να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο.
Και η δήλωση αυτή «άναψε φωτιές» στην Αθήνα που μάλλον ξύπνησε από τον λήθαργο με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα να τηλεφωνεί στον Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ, να την ενημερώνει για τις τουρκικές προκλήσεις και να ζητάει την παρέμβαση της προκειμένου η Άγκυρα να συμμορφωθεί με το Διεθνές Δίκαιο.
Λίγες ώρες αργότερα μετά την επικοινωνία που έχει με τον Αλέξη Τσίπρα η κ. Μέρκελ σήκωσε το τηλέφωνο και επικοινώνησε με τον Τούρκο πρόεδρο Ταγίπ Ερντογάν στον οποίο φέρεται να είπε πώς «το ιδιοκτησιακό καθεστώς των νησιών δεν αμφισβητείται». Η εξέλιξη αυτή χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα σημαντική, αφού η Γερμανία φέρεται να παίρνει θέση υπέρ της Ελλάδας.
Σε αυτό προφανώς λειτούργησε και το γεγονός ότι η Τουρκία πουλάει «τσαμπουκά» στην Ευρωπαϊκή Ένωση για το θέμα της βίζας εκβιάζοντας να απελευθερώσει εκατοντάδες χιλιάδες μετανάστες και να βουλιάξει την Ε.Ε. Το θέμα αυτό «καίει» την Άνγκελα Μέρκελ, καθώς δεν θέλει στη Γερμανία άλλους μετανάστες και έχει απευθύνει αυστηρό μήνυμα στην Άγκυρα πώς δεν θα δεχθεί εκβιασμούς. Στην τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν Μέρκελ και Ερντογάν συζήτησαν και το Κυπριακό. Τα δύο αυτά θέματα, το προσφυγικό και το Κυπριακό τέθηκαν και στην συνομιλία που είχε ο Αλέξης Τσίπρας με την Γερμανίδα καγκελάριο, συμφωνώντας να βρίσκονται σε συνεχή επικοινωνία.
Πέραν ωστόσο της πρωτοβουλίας του κ. Τσίπρα να επικοινωνήσει με την Α. Μέρκελ, την κλιμάκωση της έντασης και τους φόβους «θερμού επεισοδίου» από την πλευρά της Τουρκίας μαρτυρά και το ταξίδι-αστραπή του υπουργού Εθνικής Άμυνας Πάνου Καμμένου στις Βρυξέλλες την Δευτέρα, ένα ταξίδι που δεν ανακοινώθηκε και στο οποίο συνάντησε τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο υπουργός Εθνικής Άμυνας έθεσε στον κ. Στόλτενμπεργκ το θέμα των προκλήσεων της Τουρκίας στο Αιγαίο, παρουσιάζοντας μάλιστα και περιστατικά που έχουν καταγράψει και τα πλοία της Συμμαχίας που περιπολούν στο πλαίσιο αντιμετώπισης της μετανάστευσης. Πρόσφατα, στη Σύνοδο των υπουργών Άμυνας, αποφασίσθηκε να συνεχιστεί η παρουσία της Νατοϊκής επιχείρησης στο Αιγαίο, τη στιγμή που η Τουρκία ζητούσε επιμόνως να μπει ένα τέλος.
Στις προκλητικές δηλώσεις του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος συνεχίζοντας την επιθετική ρητορική της Άγκυρας, την οποία ξεκίνησε με την αξίωση Ερντογάν για αναθεώρηση της Συνθήκης της Λωζάνης και επέκτεινε ο ηγέτης της αντιπολίτευσης ζητώντας να… επιστραφούν στην Τουρκία 18 ελληνικά νησιά του Αιγαίου απάντησε τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος όσο επίσης ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος αλλά και όλα σχεδόν τα πολιτικά κόμματα θυμίζοντας στην Τουρκία το διεθνές δίκαιο που πρέπει να εφαρμόζει.
Απάντησε ωστόσο και το υπουργείο Εξωτερικών σημειώνοντας ότι η κυριαρχία της Ελλάδας στα νησιά του Αιγαίου συμπεριλαμβανομένων των Ιμίων, είναι αδιαμφισβήτητη και κατοχυρώνεται από το Διεθνές Δίκαιο. «Όποιος αγνοεί αυτή τη διεθνή νομική πραγματικότητα δεν συμβάλλει στην εμπέδωση κανόνων καλής γειτονίας, αντίθετα τους υπονομεύει», επισήμανε στην ανακοίνωση του το υπουργείο Εξωτερικών.
Ελπίζουμε εκεί στη Βασιλίσσης Σοφίας να κατάλαβαν πώς τα γελάκια και τα τραπεζώματα δεν βοηθούν στην εξωτερική πολιτική γιατί απλά ο Τούρκος δεν πιάνεται φίλος. Καλό είναι λοιπόν να ξέρει ποια είναι τα όρια και να φροντίζει να του επισημαίνει το υπουργείο Εξωτερικών ως το αρμόδιο κυβερνητικό όργανο πώς από τα κυριαρχικά δικαιώματα δεν πρόκειται η Ελλάδα να κάνει βήμα πίσω.
πηγή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου