}

07 Μαΐου, 2017

Ξεμπλοκάρει η προκαταβολή σύνταξης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος


Ρεπορτάζ
Αγγελική Μαρίνου


Ξεμπλοκάρει η προκαταβολή σύνταξης στα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος, που συνταξιοδοτούνται από 13/5/2016 και μετά, σύμφωνα με απόφαση που υπέγραψε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Μετά το χθεσινό δημοσίευμα της «δημοκρατίας» για τον εμπαιγμό των αποστράτων με την κατάργηση των τρίμηνων αποδοχών και την παρακώλυση της προκαταβολής σύνταξης, ήρθε η απόφαση Χουλιαράκη να δώσει τέλος στην αγωνία εκατοντάδων στρατιωτικών που άνοιξαν την πόρτα της εξόδου από το 2016, αλλά δεν εισέπραξαν ούτε ένα ευρώ για σύνταξη ή εφάπαξ.

Καταλυτικό ρόλο στην απόφαση χορήγησης προκαταβολής σύνταξης έπαιξε και το αίτημα του υπουργού Εθνικής Αμυνας Πάνου Καμμένου να δοθούν από τα κονδύλια του ΥΠΕΘΑ τα ποσά που οφείλονται στους αποστράτους.
Με τη χθεσινή υπουργική απόφαση τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων, των Σωμάτων Ασφαλείας και του Πυροσβεστικού Σώματος που αποχωρούν από την υπηρεσία λόγω συνταξιοδότησης και υπάγονται για τον υπολογισμό της σύνταξής τους στις διατάξεις του νόμου Κατρούγκαλου θα λάβουν αναδρομικά (από 1/1/2017) προκαταβολή σύνταξης, στο 50% του τελευταίου μισθού τους.

Η προκαταβολή σύνταξης καταβάλλεται και σε όσους στρατιωτικούς αποχωρούν από την υπηρεσία για λόγους υγείας. Το ποσό της προκαταβολής σύνταξης συμψηφίζεται με τα ποσά της οριστικής σύνταξης που θα καταβληθούν αναδρομικά κατά την πρώτη καταβολή αυτής. Εάν το ποσό των αναδρομικών της οριστικής σύνταξης δεν επαρκεί για τον συμψηφισμό, το υπόλοιπο προς συμψηφισμό ποσό θα παρακρατηθεί από την καταβαλλόμενη μηνιαία οριστική σύνταξη.

Ειδικά για τα στελέχη των Ενόπλων Δυνάμεων που αποστρατεύονται, η προκαταβολή σύνταξης καταβάλλεται μέσω της αρμόδιας Διεύθυνσης της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών την προτελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα. Η πληρωμή της διενεργείται από τον Ενιαίο Φορέα Κύριας Ασφάλισης (ΕΦΚΑ) με την ίδια διαδικασία που προβλέπεται για την πληρωμή των συντάξεων του Δημοσίου.

Υπενθυμίζεται πως η προκαταβολή σύνταξης χορηγείται και σε όσους έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης πριν από την ισχύ της απόφασης αυτής, η οποία εκκρεμεί στη Γενική Διεύθυνση Χορήγησης Συντάξεων Δημοσίου Τομέα.
«δημοκρατίας»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ