}

13 Οκτωβρίου, 2014

"Πόλεμος" θεσμικών και μη αποστράτων


 Image

Πόλεμος μεταξύ “θεσμικών” και μη αποστράτων με αφορμή ένα ανώνυμο κείμενο το οποίο κυκλοφόρησε. Σ΄ αυτό ούτε λίγο ,ούτε πολύ οι συντάκτες τους θέλουν να μας πείσουν πως ότι επιτεύχθηκε με τις περικοπές των στρατιωτικών οφείλεται στις θεσμικές ενώσεις. Οι θεσμικές ενώσεις έπαιξαν τον ρόλο τους κι έβαλαν το λιθαράκι τους μετά από πολύμηνες μάχες που είχαν ξεκινησει οι μη θεσμικοί. Επειδή όλοι σ΄ αυτή τη χώρα ζούμε ας μην επιτρέπουμε σε κανέναν με υπερβολές και διαστρεβλώσεις να κάνει το κλίμα βαρύτερο απ΄ ότι είναι στον χώρο των ΕΔ.
Το κείμενο που κυκλοφόρησε και στην συνέχεια η απάντηση του προέδρου της ΑΝΕΑΔ Γιώργου Ροϊδη:
“Κυκλοφόρησε πρόσφατα ανακοίνωση , μετά απο κοινή συνάντηση με πρωτοβουλία του Συλλόγου ΣΤΥΑ, αυτή τη φορά την ονόμασαν " Δελτίο τύπου" στο οποίο κατηγορούν και πάλι ως συνήθως τις Θεσμικές Ενώσεις για πλήρη αφωνία και ότι θα διοργανώσουν ημερίδα για τα αναφερόμενα σε αυτό θέματα,και την οποία υπογράφουν και πάλι ως συνήθως οι ίδιοι οι οποίοι το ίδιο έκαναν στο παρελθόν, και το ίδιο συνεχίζουν να κάνουν. ΑΥΤΟ ΞΕΡΟΥΝ ΑΥΤΟ ΚΑΝΟΥΝ και απο ότι φαίνεται αυτό θα συνεχίσουν να κάνουν.Αντί όλοι αυτοί να σιωπούν ,να μάθουν απο τα παρελθόντα λάθη τους,ζητάνε και τα ρέστα. Είναι ντροπή κύριοι.Συνέλθετε και αναλογιστείτε τις τεράστιες ευθύνες σας.Τα μέλη μας σας πήρανε χαμπάρι πλέον και σας κοροϊδεύουν. Δεν πέιθετε κανένα. Και ξέρετε γιατί; Γιατί όλοι γνωρίζουν ότι αυτά που πετύχαμε μέχρι τώρα τα πετύχαμε με τις Θεσμικές Ενώσεις και με όλους όσοι συντάχθηκαν με αυτές και στήριξαν τους κοινούς αγώνες. Εσείς αλήθεια πού ήσασταν τότε; Όχι μόνον δεν βοηθήσατε, αλλά σαμποτάρατε τους αγώνες των Ενώσεων και καλούσατε τους συναδέλφους να μήν συμμετάσχουν.Όταν οι Θεσμικές Ενώσεις φώναζαν για τις αδικίες που υποστήκαμε και τα έβαζαν με την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό εσείς κύριοι ήσασταν μουγγοί και εξαφανισμένοι.Και όσες φορές αποφασίσατε να μιλήσετε , μιλήσατε εναντίον των Ενώσεων. και κατηγορήσατε τις Ενώσεις. Αυτό μόνο προσφέρατε ,τον τορπιλλισμό των προσπαθειών των Ενώσεων.ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΣΤΑΜΑΤΗΣΤΕ ΝΑ ΠΥΡΟΒΟΛΕΙΤΕ ΤΟΥΣ ΑΓΩΝΙΣΤΕΣ, γιατί το μόνο που πετυχαίνετε είναι να εκτίθεστε και να γελιοποιείστε.ΦΤΑΝΕΙ ΠΙΑ!! σας βαρεθήκαμε..
Εμείς οι Αγανακτισμένοι ,Θυμωμένοι και Οργισμένοι συνάδελφοι θα στηρίζουμε τις ΕΝΩΣΕΙΣ ΤΙΣ ΘΕΣΜΙΚΕΣ και θα τα λέμε έξω απο τα δόντια”.
Η απάντηση Ροίδη
Αγανακτισμένοι, Θυμωμένοι και Οργισμένοι αλλά Ανώνυμοι και Ανειλικρινείς διαβάζω το μήνυμά σας και προσπαθώ να καταλάβω τι θέλετε να πείτε, τι θέλετε να πετύχετε, τι θέλετε να κάνετε γιατί σίγουρα το ΙΣΧΥΣ ΕΝ ΤΗ ΕΝΩΣΕΙ με το οποίο υπογράφετε δεν το προάγετε και δεν το  υπηρετείτε.  
Γράφω « θέλετε » αντί, του ορθού όπως πιστεύω, θέλεις ,απλά και μόνο γιατί εσύ υπογράφεις ως οι …….  .
Ας προσπαθήσω λοιπόν να βάλω τα πράγματα σε μια σειρά
1.    Όταν γίνεται μια συνάντηση είθισται να ακολουθεί ένα δελτίο τύπου ώστε οι πάντες να πληροφορούνται ποιοι, πώς, γιατί, που, τι έγινε, τι αποφασίστηκε.
 Αυτό σημαίνει διαφάνεια, σεβασμός, συμμετοχή, υπευθυνότητα, αρχές. 
2.    Η αναφορά στην πλήρη αφωνία των ΕΑΑΣ, ΕΑΑΝ και ΕΑΑΑ δεν αποτελεί κατηγορία αλλά απλά περιγράφει την πραγματικότητα.
Πως αλλιώς μπορεί να περιγράψει κανείς το γεγονός ότι οι τρεις Ενώσεις ΝΠΔΔ ( όπως είναι το ορθό και όχι το θεσμικές όπως αρέσκονται να αυτοαποκαλούνται ) εκτός από την συνάντηση της 14ης   Ιουλίου 2014 στην οποίαν κάλεσαν τους υπόλοιπους φορείς, Ομοσπονδίες και Ενώσεις ΝΠΙΔ για να τους ενημερώσουν σχετικά με την συνάντηση που είχαν με τον Αν. Υπουργό Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα ( Στην συνάντηση αυτή, για την οποία η ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ  έχει εκδώσει δελτίο τύπου με αρ. 18/2014 την 15η Ιουλίου 2014, ξεκαθάρισαν ότι  οι δηλώσεις του Προέδρου και μελών του Συντονιστικού των τριών Ενώσεων  περί εξετάσεως της επιστροφής των αναδρομικών σε βάθος χρόνου, αποτελούσε απόφαση του Συντονιστικού και αποσκοπούσε στην συνολική νομοθετική ρύθμιση  των αποδοχών μας ) και την επιστολή του Συντονιστικού των τριών Ενώσεων προς τον Αν. Υπ. Οικονομικών κ. Χ. Σταϊκούρα της 12ης Αυγούστου 2014 ουδέν άλλο έπραξαν ή τουλάχιστον ουδέν άλλο ανακοίνωσαν ότι έπραξαν.
3.    Τίποτα άλλο δεν διαβάσετε εκτός της αναφοράς στον προγραμματισμό διοργανώσεως ημερίδας ;;;
Αυτή  η επιλεκτική αναφορά της αρχής και του τέλους του σχετικού δελτίου τύπου δείχνει την « αμερόληπτη κριτική σας στάση», την  «ειλικρίνεια σας»  και το «άδολο των προθέσεων σας».
4.    Με το «Εσείς αλήθεια που ήσαστε τότε;;» δεν κάνετε τίποτα άλλο από το δηλώνετε ότι ή δεν είσαστε παρόντες ή είσαστε  περιστασιακά παρόντες.
Μιλάτε για σκοινί στο σπίτι του κρεμασμένου. Αλήθεια που ήταν οι Ενώσεις ΝΠΔΔ την 12η  Σεπτεμβρίου του 2012 στην πρώτη κοινή μαζική εκδήλωση διαμαρτυρίας των εν ενεργεία και εν αποστρατεία στελεχών των Ε.Δ όταν υπαναχωρήσανε από την αρχική συμφωνία και κάνανε άλλη συγκέντρωση μετά από μερικές ημέρες ;;;
Θα ήθελα να θυμίσω ότι, παραμερίζοντας τις όποιες πικρίες από την συμπεριφορά και στάση των Ενώσεων ΝΠΔΔ, οι υπόλοιποι φορείς Ομοσπονδίες και Ενώσεις ΝΠΙΔ  προσπάθησαν και πέτυχαν να είναι όλοι μαζί Ενώσεις ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ και προχώρησαν στην συνδιοργάνωση των συγκεντρώσεων στην Αθήνα και την Θεσσαλονίκη. Βέβαια οι ενώσεις ΝΠΙΔ δεν συμμετείχαν στην διοργάνωση των συγκεντρώσεων στη Κρήτη και στην Λάρισα γιατί οι Ενώσεις ΝΠΔΔ αρνήθηκαν να παράσχουν « ηθική » κάλυψη στα εν ενεργεία στελέχη που συμμετείχαν στις συγκεντρώσεις όταν τους άσκησε διώξεις ο Α/ΓΕΕΘΑ. Οι φορείς που τότε στηρίξανε τους διωκόμενους εν ενεργεία συναδέλφους δεν σκεφτήκανε την διάσπαση, σιώπησαν  και χάρη της ενότητας συνέχισαν. Οι προσπάθειες για κοινή πορεία συνεχίστηκαν και περιμένουν από τον Μάιο του 2014, όπως συμφωνήθηκε στην τελευταία συνάντηση, τον Πρόεδρο της ΕΑΑΑ να στείλει για διαβούλευση ένα κείμενο αρχών συνεργασίας.
Μήπως αυτή η αργοπορία και ιδικά σε μια τέτοια περίοδο είναι δηλωτική των προθέσεων κάποιων ;;;
5.    Όταν οι φορείς, ενώσεις  ΝΠΙΔ γεμάτες αγωνία έβγαιναν  μπροστά και καλούσαν σε ομαδική κοινή προσπάθεια για τα νομοσχέδια  που τελείωναν τα Μετοχικά μας Ταμεία κάποιοι τους λοιδορούσαν ότι τάχα ενδιαφέρονται για την τιμή του γάλατος και όταν ζητούσαν διευκρινήσεις από τον Υφυπουργό Εθνικής Άμυνας για τα όσα έγραφε το δελτίο τύπου του Συντονιστικού των τριών Ενώσεων ΝΠΔΔ οι Ενώσεις το θεωρούσαν επίθεση εναντίον τους σαν να ήταν εκπρόσωποι του Υφυπουργού.
6.    Η ΑΝ.Ε.Α.Ε.Δ περιμένει ακόμα απάντηση από τα Διοικητικά Συμβούλια της ΕΑΑΣ και ΕΑΑΑ στην επιστολή που τους έστειλε από την 25η Μαρτίου 2014 και με την οποία ζητούσε συνάντηση. Να σημειώσω ότι έκτοτε έχουν υπάρξει τουλάχιστον τέσσερις υπενθυμίσεις.
7.    « Και τα έβαζαν με την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό» Δηλαδή τότε που μας έλεγαν ότι όλα είναι εντάξει και ότι ο Πρωθυπουργός τους είπε ότι θα κάνει κάτι αλλά δεν μπορούν να μας πουν τι και βέβαια διαλαλούσαν ότι τους έδωσε τον αριθμό του κινητού του για να μπορούν απρόσκοπτα να επικοινωνούν μαζί του. Αλήθεια θα είχε ενδιαφέρον να μας πουν αφού είχαν τον αριθμό του τηλεφώνου του εάν επικοινώνησαν μαζί του μετά τις περικοπές ή μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ.
Θα μπορούσα να συνεχίσω να αναφέρω και πάρα πολλά άλλα εκτιμώ όμως ότι δεν θα προσέφερα τίποτα άλλο παρά μόνο τη κόπωση της ανάγνωσης.
Κατόπιν αυτών  Αγανακτισμένοι, Θυμωμένοι και Οργισμένοι ή επί το ορθότερο  Αγανακτισμένε, Θυμωμένε και Οργισμένε  - Ανώνυμε και Ανειλικρινή κοιτάξου στον καθρέφτη και σκέψου τι προσφέρεις εκτός από χολή και ψίδι, εκτός από τορπιλισμό της ενότητας και της κοινής προσπάθειας. Σκέψου  εάν είσαι εσύ που ρίχνεις νερό στο μήλο της διάσπασης,  εάν είσαι εσύ που  με την στάση σου διευκολύνεις τους Κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Μπορεί να μην αντιλαμβάνεσαι την αυτογελιοποίησή σου  και αυτό πιθανόν δεν απασχολεί κανέναν αλλά πρέπει να καταλάβεις ότι δεν έχεις το δικαίωμα να δυναμιτίζεις τις όποιες έντιμες προσπάθειες αντίδρασης και ανάκτησης όσων μας έχουν πάρει.
Ξεχνώντας τους Αγανακτισμένους , Θυμωμένους κλπ  ας αποτελέσει αυτό το γεγονός  την ευκαιρία να καλέσω τους Συναδέλφους με κριτική σκέψη αφενός να αξιολογήσουν την στάση όλων μας και να απονείμουν «τα του Καίσαρα τω Καίσαρα» και αφετέρου με βάση την κρίση τους να συνεχίσουν να συμμετέχουν, ο καθένας από το δικό του μετερίζι, από τον δικό του φορέα, όμως ομαδικά και δυναμικά στην κοινή, έντιμη και ειλικρινή προσπάθεια ανατροπής των σε βάρος μας σχεδιασμών και ανάκτησης όλων όσων μας έχουν αφαιρέσει  οι Συγκυβερνώντες και τα οποία, αυτοί και τα εποχούμενα τους, εμφανίζουν ως τετελεσμένα.
Εντιμότητα , Ειλικρίνεια, Συναδελφικότητα, Αλληλεγγύη, Συλλογικότητα. Οι αρχές μας είναι η Ισχύς μας και η Ενότητα την κάνει ακαταμάχητη.



Ειλικρινά Θλιμμένος αλλά όχι Απογοητευμένος
Γ. Δ. Ροΐδης 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ

Η ΘΡΑΚΗ ΜΑΣ ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ